گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) از طریق روشهای زیادی میتواند در تجزیهوتحلیل تجربه افراد از وبسایت شما کمک کند. به کمک آنالیتیکس میتوانید بفهمید کاربران از چه دستگاهی استفاده میکنند، اینکه چقدر طول میکشد تا صفحههای شما بارگیری شوند و آیا افراد با عناصری در صفحههای شما تعامل دارند یا خیر (مانند تماشای ویدئو، کلیک روی تبلیغات و حتی پیمایش محتوای شما). حتی میتوانید از گوگل آنالیتیکس برای درک مسیر حرکت کاربر در سایت استفاده کنید که بهشما امکان میدهد چنین سوالهایی بپرسید؛
- افراد پس از مشاهده یک پست وبلاگ بهکجا میروند؟
- چند نفر بعد از مشاهده صفحه محصول، از فرم تماس من استفاده میکنند؟
- افراد قبل از تبدیل، چه صفحههایی را مشاهده میکنند؟
- آیا مسیر حرکت کاربر در سایت من بهدرستی ایجاد شده است؟
۷ تکنیک برای درک مسیر حرکت کاربر در سایت
قصد داریم در این مطلب از استارتاپت، ۷ مورد از گزارشهایی را شرح دهیم که به شما کمک میکنند تا با استفاده از دادههایی که از قبل در گوگل آنالیتیکس موجود است، به این سوالها پاسخ دهید. پس بیایید با هم شروع کنیم!
۱. خلاصه مسیر حرکت کاربر در سایت (Navigation Summary)
گزارش خلاصه مسیر حرکت کاربر در سایت بهشما امکان میدهد با انتخاب صفحه خاصی، مشاهده کنید که افراد چگونه آن صفحه را پیدا میکنند و بعد از وبسایت شما بهکجا سر میزنند. این گزارش، تصویری از «قبل» و «بعد» محتوای شما را در اختیارتان قرار میدهد.

کار پیچیدهای نیست و تفسیر آن آسان است. شما میتوانید بهسرعت بین صفحههایی که میخواهید تجزیهوتحلیل کنید، جابهجا شوید با این حال، سادگی گزارش به این معنی هم است که تمرکز آن محدود بوده و دادهها بهصورت جداگانه ارائه میشوند. بنابراین احتمالا بخواهید این گزارش را با گزارش جریان کاربر تکمیل کنید که در ادامه توضیح خواهیم داد.
چگونه میتوانید به خلاصه مسیر حرکت کاربر در سایت دست پیدا کنید؟
سوال خوبی است! با انتخاب گزینه «Behavior»، سپس «Site Content» و «All Pages » به گزارش همه صفحهها دسترسی پیدا میکنید. سپس باید صفحهای را که میخواهید تجزیهوتحلیل شود، انتخاب کرده و بعد از انتخاب صفحه، روی تب «خلاصه مسیر حرکت کاربر در سایت» در بالای گزارش کلیک کنید.

صفحهای که انتخاب کردهاید با یک آیکون کوچک (A) در مرکز گزارش (زیر نمودار) نشان داده میشود. در سمت چپ، صفحههایی را که افراد قبل از صفحه در حال تجزیهوتحلیل (B)، مشاهده کردهاند و درصد ورودیها را مشاهده خواهید کرد. در سمت راست خواهید دید که افراد بهکجا (C) رفتهاند، همچنین درصد خروج از آن صفحه را مشاهده خواهید کرد.

شما میتوانید روی هر صفحه موجود در گزارش (در سمت چپ یا راست) کلیک کنید تا آن صفحه آنالیز شود؛ سپس این گزارش بهروزرسانی خواهد شد. همچنین میتوانید روی نام صفحهای کلیک کنید که در حال تجزیهوتحلیل آن هستید (درست بالای آیکون در مرکز) و سپس صفحه دیگری را جستجو نمایید. درست است! این یک گزارش فوقالعاده برای شروع درک مسیر حرکت کاربر در سایت است که نشان میدهد افراد، صفحههای وبسایت کاری شما را مشاهده کردهاند.
۲. جریان کاربران (Users Flow)
گزارش جریان کاربران، تجزیهوتحلیل مسیر حرکت کاربر در سایت را به سطح بعدی میبرد. این گزارش یک تصویرسازی از مسیرهای مختلفی است که افراد از طریق محتوا طی میکنند.

این تصویرسازی متشکل است از؛ گرهها (node)، یعنی صفحهها و عناصر دیگری که در این گزارش مشاهده میکنید و «اتصالات»، یعنی مسیرهایی که گرهها را به هم پیوند میدهند.
نکته جالب در مورد نحوه مشاهده دادههای شما این است که در گزارش هر چیزی به هر چیز دیگری مرتبط میشود. به عبارت دیگر، اندازه گرهها و اتصالات به شما نشان میدهند که چند نفر صفحههای خاصی را مشاهده کرده و مسیر خاصی را طی میکنند.
همچنین تصویرسازی تعاملی است و این امکان را به شما میدهد تا مسیر حرکت کاربر در سایتهای مختلف را برجسته کرده تا جریان را برای آن بخشها مشاهده کنید، بدون اینکه تصویر کلی مسیر حرکت کاربر را از دست دهید.

همچنین، گزارش جریان کاربران درصد ترافیک سفر بین صفحهها و همچنین تعداد جلسهها را نشان میدهد.

این گزارش به شما امکان میدهد ببینید که آیا افراد در نقاط خاصی در حال خروج هستند یا خیر.
۳. صفحه تجزیه و تحلیل
گزارشی وجود داشت که قبلا در رابط گوگل آنالیتیکس با نام In-Page Analytics موجود بود. این گزارش، دادههای گزارشهای شما را مستقیما روی وبسایت همپوشانی کرده و به شما امکان میداد وبسایت خود را مرور کرده و جزئیات مربوط به نحوه تعامل افراد با محتوای خود را مشاهده کنید.

این گزارش هنوز وجود دارد، اما در حال حاضر در گوگل آنالیتیکس موجود نیست. شما باید افزونهای را در گوگل کروم نصب کنید که هنگام مرور وبسایت شما، دادهها را همپوشانی میکند.
پس از نصب افزونه، باید به یک حساب کاربری گوگل وارد شوید (چند حساب پشتیبانی نمیشوند و تعدادی صفر مشاهده خواهید کرد).
پس از آن، همه چیز مربوط به مسیر حرکت کاربر در وبسایت شما برای دیدن دادههای صفحه فعلی است که در حال مشاهده همپوشانی از گوگل آنالیتیکس هستید.
توصیه میکنم روی آیکون کوچک گفتار در پایین صفحه آنالیتیکس کلیک کنید.

این کار به شما امکان میدهد تا بدانید افراد بعد از صفحهای که میبینید، بهکجا میروند.

از این گزارش میتوان برای کمک به بازسازی مسیر حرکت کاربر در صفحهها استفاده کرد. بههر حال، این یک گزارش هیت مپ (heatmap) نیست. این گزارش در مورد صفحههای بعدی که افراد با همپوشانی لینکهای مرتبط درون یک صفحه مشاهده کردهاند، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد.
۴. اکسپلورر کاربر (User Explorer)
گزارش اکسپلورر کاربر، نمای «کاربر به کاربر» در مورد مسیر حرکت در سایت را ارائه میدهد. در حالیکه سایر گزارشهایی که همه آنها را مورد بررسی قرار دادهایم، دادههای متراکم را ارائه میدهند، این گزارش به شما امکان میدهد تا ببینید که کاربران وبسایت شما، آن را چگونه تجربه میکنند.

این گزارش به ما امکان میدهد انواع مختلف عملکردهایی را مشاهده کنیم که هر کاربر در وبسایت ما انجام میدهد. ما میتوانیم صفحههایی را که آنها مشاهده میکنند، نرخ تبدیل، انتقالها و حتی رویدادهایی را که برای پیگیری اقدامات سفارشی قرار دادهایم مانند مشاهده ویدئوها و پیمایش، ببینیم.
۵. جریان هدف (Goal Flow)
گزارش جریان هدف بسیار مشابه گزارش جریان کاربر است. شما اولین نفری نخواهید بود که با این گزارشها گیج میشوید. با این حال، گزارش جریان هدف، تنها مسیر حرکت کاربر در سایت را برای اهدافی نشان میدهد که در گوگل آنالیتیکس پیکربندی کردهاید.

هنگامیکه هدف خود را پیکربندی کردید، خواهید دید که چگونه افراد از هر مرحله تعریفشده در قیف هدف خود میگذرند. این گزارش به شما نشان میدهد که افراد در کجا در نقاط خاصی از مرحله خارج میشوند، مراحل را رد میکنند و به مراحل قبلی در این مسیر برمیگردند.
احتمالا مسیر تبدیل حتی پیچیدهتر از آن چیزی است که در این گزارش خواهید دید. در حال حاضر، یک مسیر خطی برای تبدیل، یک استثنا است نه یک قانون. بنابراین توصیه میکنیم روی مناطقی تمرکز کنید که افراد در حال ترک آن هستند تا فرصتهایی را برای بهینهسازی آن صفحهها شناسایی کنید. بهعنوان مثال، اگر افراد زیادی مرحله مشاهده حفظ حریم خصوصی شما را رد میکنند، احتمالا این مورد شامل جزئیاتی در آن صفحه برای کاهش حساسیت است.
۶. بخشها (Segments)
شما با استفاده از بخشهایی از گزارشهای خود میتوانید بینش قدرتمندی در مورد نحوه حرکت کاربر در سایت ایجاد کنید. شما میتوانید این کار را با ایجاد بخشهای اصلی مانند یک بخش برای صفحه فرود خاص شروع کنید.

از آنجاییکه این بخش در گزارشهای شما اعمال میشود، میتوانید از آن برای درک مهمترین کانالهای بازاریابی استفاده کنید که افراد را بهسمت این صفحه سوق میدهند و اینکه آیا این صفحه اهداف شما را از نقطه نظر تعامل و تبدیل برآورده میکند یا خیر. حتی میتوانید این بخش را در گزارش همه صفحهها و خلاصه مسیر حرکت کاربر در سایت اعمال کنید.
پس از انجام امور پایهای، میتوانید بخشهای پیشرفتهتری ایجاد کنید.
شما میتوانید یک بخش مبتنی بر توالی ایجاد کنید که در آن افراد باید یکسری از صفحهها را بهترتیب خاصی مشاهده کنند تا در این بخش قرار بگیرند؛ بهعنوان مثال، افرادی که یکی از صفحههای محصول (یا خدمات)، سپس صفحه «درباره ما» را مشاهده کرده و در نهایت فرم تماس شما را تکمیل میکنند.

شما میتوانید تجزیهوتحلیل کنید که چگونه این افراد وبسایت شما را پیدا کرده و با محتواهای دیگر شما تعامل میکنند و حتی میتوانید برای مقایسه عملکرد آنها، دو بخش مبتنی بر توالی را برای مسیرهای مختلف حرکت کاربر در سایت ایجاد کنید.
۷. تجزیه و تحلیل مسیر حرکت کاربر در سایت (Path Analysis)
اگر از ویژگی Google Analytics + Web استفاده میکنید، گزارش تجزیهوتحلیل مسیر به شما امکان میدهد از چگونگی سفر افراد در وبسایت خود مطلع شوید. شما میتوانید صفحههایی را که افراد مشاهده میکنند و سایر اقدامات آنها هنگام تعامل با محتوای خود را مشاهده کنید.

برای محدودکردن تمرکز تجزیهوتحلیل خود میتوانید بخشها و فیلترها را در این گزارش اعمال کنید. بهعنوان مثال، میتوانید مسیرهای مربوط به ترافیک سایت خود یا افرادی که قبلا تبدیل شدهاند را مشاهده کنید. همچنین این گزارش به شما امکان میدهد گرهای را انتخاب کرده و کاربرانی را مشاهده کنید که مسیر انتخابی شما را طی کردهاند. این کار به شما امکان میدهد یک نسخه فیلترشده از گزارش اکسپلورر کاربر را مشاهده کنید.

پس از اینکه نشانگر را روی یک گره قرار دادید، راست کلیک کرده و گزینه «مشاهده کاربران» را انتخاب کنید تا به گزارش اکسپلورر کاربر دست یابید.
نتیجهگیری
تکنیکهایی که شما برای درک مسیر حرکت کاربر در سایت استفاده میکنید، در نهایت به سوالهایی که میپرسید و نوع تجزیهوتحلیل مورد نظرتان بستگی دارد. همانطور که دیدیم، گوگل آنالیتیکس گزینههایی از ساده (مانند خلاصه مسیر حرکت کاربر در وبسایت) تا پیچیده (مانند بخشهای مبتنی بر توالی) را ارائه میکند تا به شما کمک کند تا درک بهتری نسبت به رفتار کاربران در سایت خود داشته باشید.