شبکه‌های اجتماعی این قدرت را دارند که برندتان را به یک امپراتوری بزرگ تبدیل کنند؛ اما اگر به نبایدهای شبکه های اجتماعی توجه نکنید و مراقب نباشید، درست برعکس عمل خواهند کرد. ما در این مطلب از استارتاپت درمورد ۲۵ کاری صحبت می‌کنیم که نباید در شبکه های اجتماعی خود انجام دهید؛ پس با ما همراه شوید.

مثلا به برنامه اسنپ‌چت (Snapchat) توجه کنید: اسنپ‌چت در سال ۲۰۱۸، یک بازی تبلیغاتی به نام «کدام را ترجیح می‌دهید؟» را آغاز کرد. یکی از سوالات، این بود:

سیلی‌زدن ریهانا (Rihanna) را ترجیح می‌دهید یا مشت‌زدن کریس براون (Chris Brown)؟ «?Slap Rihanna or Punch Chris Brown»

نتیجه این کار چه بود؟ خشم جهانی و ضرر ۸۰۰ میلیون دلاری اسنپ‌چت.

اشتباه‌بودن این تبلیغ کاملا مشهود است و قطعا هیچ فردی دوست ندارد، بازی‌ انجام دهد که موضوع‌ آن بر مبنای خشونت‌های جامعه است. اشتباهات کم‌رنگ دیگری هم در شبکه‌های اجتماعی وجود دارند که باعث بی‌اعتباری و عدم رشد برندتان می‌شوند.

معرفی نبایدهای شبکه های اجتماعی که باید از آن‌ها دور بمانید

از این ۲۵ اشتباه دور بمانید و هرگز انجام‌شان ندهید تا کمپین شبکه اجتماعی خود را بهبود ببخشید.

۱. آگاه نبودن از اتفاقات روز

در سال ۲۰۱۶، فست‌فود وندی (Wendy) یک میم (meme) از پپه (Pepe the Frog) منتشر کرد که شبیه نماد لوگوی‌شان لباس پوشیده بود. اما آن‌ها نمی‌دانستند که این قورباغه کارتونی زیبا، اخیرا به نماد نژادپرستی و برتری سفیدپوست‌ها تبدیل شده است. تصور بازخوردهای این عکس، چندان دشوار نیست. برای جلوگیری از اشتباهات این چنینی، قبل از ارسال هر عکس یا مطلب در شبکه های اجتماعی، کمی تحقیق کنید.

آگاه نبودن از اتفاقات روز یکی از نبایدهای شبکه های اجتماعی

۲. ارسال محتوای بی‌معنی

شوخ‌طبع باشید اما از شوخی‌های بی‌معنی خودداری کنید. ادمین توییتر نیروی دفاعی ایالات متحده آمریکا برای توضیح روند کارشان از کلیپ‌های صوتی یانی و لاراول (یک برنامه طنز) استفاده کرد که فاجعه‌ای را در شبکه های اجتماعی به‌وجود آورد.

ارسال محتوای بی‌معنی یکی از نبایدهای شبکه های اجتماعی

۳. اشتباه گرفتن حساب کسب‌وکارتان با حساب شخصی

سرگرمی و جذابیت بسیار مهم است اما تفاوت بین پست‌های تجاری و شخصی را فراموش نکنید. مثلا عکسی از ناهارتان را در حساب تجاری‌ خود به اشتراک نگذارید (مگر اینکه درحال مصرف وعده غذایی ارگانیک باشید).

۴. عصبانی شدن هنگام دریافت نظر منفی

با رشد برندتان، نظرات مثبت و منفی دریافت خواهید کرد و به یاد داشته باشید که نظرات منفی، برای کمک به پیشرفت شما و بهبود شرایط‌تان نوشته شده‌اند. با دید مثبت، با آن‌ها کنار بیایید و به‌جای عقب‌گرد و دچار برند، مشکلات‌تان را حل کنید.

مثالی از شکایت یک خریدار در صفحه فیسبوک توبلرون ارائه شده است:

نبایدهای شبکه های اجتماعی : عصبانی شدن هنگام دریافت نظر منفی

جواب شرکت توبلرون چه بود؟

نبایدهای شبکه های اجتماعی در پاسخ توبلرون به مخاطبان

وقتی واقعا برای حل مشکل مشتریان تلاش می‌کنید؛ هم از مشتریان دلجویی می‌کنید و هم به بهبود نام تجاری‌تان کمک کرده‌اید.

۵. رد کردن مرحله ویرایش

قبل از اینکه مطلبی را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید، آن را با دقت ویرایش کنید. زمانی‌که مرحله ویرایش را به دقت انجام می‌دهید، اشتباهات تایپی و گرامری شناسایی خواهند شد و دیگر نیازی نیست که اشتباهات‌تان را در آینده با هزینه‌ بیشتری جبران کنید.

۶. عدم توجه به اشتباهات

مهم نیست که چقدر به قوانین و دستورالعمل‌های خود سخت‌گیر باشید، اشتباهات چه حالا و چه بعدا ظاهر می‌شوند (زیرا  همه ما انسان هستیم، درسته؟). وقتی اشتباهی کردید، آن را با جدیت اصلاح کنید. این نمونه را از اصلاح خطای شبکه‌ای گلوریا هانگ (Gloria Huang)، متخصص صلیب سرخ الهام بگیرید.

۷. پست‌کردن محتوا تنها بر اساس حس‌وحال‌تان

هر زمانی‌که حس خوبی داشتید و به شما الهام شد، می‌توانید چیزی را در حساب شخصی‌تان به اشتراک بگذارید یا اصلا چنین کاری نکنید (انتخاب با شما است). اما در رابطه با حساب کسب‌وکارتان اینگونه نخواهد بود. در واقع هرچه مطلب بیشتری به اشتراک بگذارید، بیشتر در معرض دید قرار خواهید گرفت و این برای کسب‌وکارتان بهتر است.

در اینجا دستورالعملی از سایت ولوژن (Volusion) آورده شده که مطالب چند وقت یک‌بار در پلتفرم‌های مختلف شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوند:

فیسبوک و اینستاگرام: روزانه یک یا دو بار.

توییتر: روزانه ۵ تا ۱۰ توییت

پینترست: روزانه ۵ تا ۳۰ پین

لینکدین: ماهانه ۲۰ پست

۸. فراموش‌کردن وظیفه‌تان برای توسعه زندگی فالوور‌ها

شروع یک تجارت به‌معنای افزایش پتانسیل درآمدی شما نیست. این کار درباره پیشرفت یک محصول یا خدمتی است که زندگی مردم را توسعه می‌دهند. بنابراین، هنگامی‌که به شبکه‌های اجتماعی وارد می‌شوید؛ برای منعکس‌کردن آن وظیفه، تلاش کنید. مطالب سودمند، مرتبط و مفید را با مردم به اشتراک بگذارید و زندگی آن‌ها را توسعه دهید. نگاه کنید که شرکت گریت‌اسکیپ (Great Escape) چگونه این کار را در صفحه فیسبوک خود انجام داده است.

فراموش کردن وظیفه خود برای توسعه زندگی فالوور‌ها، یکی از نبایدهای شبکه های اجتماعی

۹. فروش پر سر و صدا

با وجودی‌که تبلیغ محصولات جدید در شبکه‌های اجتماعی کار خوبی است،‌ اما این کار را بیش از حد انجام ندهید. هیچ فردی به‌دنبال برندی که او را به خرید محصولی وادار کند،‌ نخواهد رفت.

۱۰. نادیده گرفتن نظرات در پست‌های‌تان

تعامل در شبکه‌های اجتماعی از اولویت بالایی برخوردار است. بنابراین وقتی دنبال‌کننده‌ای زیر پست شما نظری می‌دهد، در جواب او کامنت بگذارید.

در اینجا چند نکته درمورد پاسخ به نظرات ارائه شده است:

  • دوستانه اما حرفه‌ای رفتار کنید.
  • چیزی که مردم می‌گویند را درک کنید و پاسخ مناسبی بنویسید. به‌سادگی با جمله «با تشکر از نظر شما»، ‌جواب ندهید.
  • مفید باشید. اهداف شما باید باعث رضایت کاربران شود.

۱۱. محدودکردن خود به یک شبکه اجتماعی خاص

امروزه فیسبوک با بیش از ۲ میلیارد کاربر، بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی است اما با وجودی‌که باید در فیس‌بوک فعال هستید، شبکه‌های پرطرفدار دیگر که برای کاربران فراهم شده را کنار نگذارید. مثل لینکدین (با ۶۶۰ میلیون عضو) که برای کاربران تجاری و پینترست (با ۳۲۲ میلیون عضو) برای افراد خلاق تعبیه شده‌‌اند.

۱۲. فعالیت در تمام شبکه‌های اجتماعی

خود را فقط به فیسبوک محدود نکنید اما با فعالیت در تمام شبکه‌های اجتماعی هم وقت‌تان را هدر ندهید. نکته اصلی پیداکردن شبکه‌ای است که مشتریان بالقوه شما در آن فعال هستند. مثلا اگر مشغول بازاریابی برای تاجران هستید، بر لینکدین تمرکز کنید یا اگر مشتریان‌تان عمدتا دهه هشتادی هستند، تمام تلاش خود را روی برنامه اسنپ‌چت بگذارید.

۱۳. خرید فالوور

اگرچه رشد سریع فهرست فالوور‌ها، وسوسه‌انگیز است اما خرید فالوور ایده بدی است. اعداد و ارقام همه‌چیز نیستند. فردی که درگیر برند شما است، بهتر از صدها نفر است که آن را نادیده می‌گیرند.

۱۴. کنارگذاشتن عکس و فیلم

عکس‌ و فیلم‌ مناسب، جلب‌توجه می‌کند. به عنوان مثال، این عکس زیبا در صفحه فیسبوک شرکت هواپیمایی امارات، بیش از ۷۰۰۰ واکنش دریافت کرد.

نبایدهای شبکه های اجتماعی : کنار گذاشتن عکس و فیلم

۱۵. فراموش‌کردن مخاطبان هدف

اگر هدف شما دنیای تجارت است، آخرین توییت کیلی جنر (Kylie Jenner) یا کلیپ تمسخر شرم‌آور عمل جراحی لیزر تیلور سوئیفت (Taylor Swift) توسط جیمی فلن (Jimmy Fallon) را به اشتراک نگذارید.

۱۶. جلب رضایت تمام افراد

راهی پیدا کنید تا موارد ارسال‌شده توسط شما خاص و بی‌نظیر باشد.

در اینجا چندین ایده ارائه شده است:

  • با یک مشتری راضی مصاحبه کنید.
  • یک داستان شخصی را به اشتراک بگذارید.
  • در کارتان معمولا سوالات مشتریان را پاسخ دهید.

۱۷. استفاده‌نکردن از هشتگ

هشتگ‌ها برای یافتن موارد مورد نیاز، به کاربران شبکه‌های اجتماعی نقشه راه نشان می‌دهد. استفاده از هشتگ مناسب، باعث بالابردن قدرت برند و جلب‌توجه شما می‌شود. به این مثال از استفاده هوشمند هشتگ در صفحه توییتر کتاب‌فروشی فویلس (Foyles) نگاه کنید:

استفاده نکردن از هشتگ، یکی از نبایدهای شبکه های اجتماعی

۱۸. ایجاد جبهه غیرشخصی

تمام شبکه های اجتماعی درمورد ارتباطات هستند و کاربران تمایل دارند که با انسان‌ صحبت کنند، نه ربات‌؛ بنابراین پست‌های قابل‌اعتماد، دوستانه و سرگرم‌کننده ایجاد کنید. مثلا این پست جذاب و طنز در صفحه توییتر تاکو‌بل (Taco Bel) را مشاهده کنید.

نبایدهای شبکه های اجتماعی : ترک رقابت سالم

۱۹. ترک رقابت سالم

می‌توانید هر زمان که می‌خواهید مسابقه‌ای را در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کنید. نیاز به سفر به ایتالیا یا صرف میلیون‌ها دلار نیست؛ گاهی اوقات، یک ایکس‌باکس برای تقویت تعامل یک برند کافی است.

ترک رقابت سالم، یکی از نبایدهای شبکه های اجتماعی

۲۰. انجام تمام امور توسط یک نفر

چگونه می‌توانید در روز دو پست در فیسبوک، یک استوری در اینستاگرام، ۳۰ پین و ۱۰ توییت را مدیریت کنید؟

اگر همه کارها را خودتان انجام دهید، کیفیت شما پایین خواهد آمد.

راه‌حل چیست؟

یک مدیر شبکه‌ اجتماعی آشنا با تکنولوژی، شوخ‌طبع و باتجربه استخدام کنید.

۲۱. عدم استفاده از اینفلوئنسرها

اینفلوئنسر مارکتینگ یک استراتژی قدرتمند است که نوید بازده سرمایه‌گذاری عظیم را می‌دهد. مثلا چند نفر از ما نقش کندل جنر (Kendall Jenner) در معرفی شرکت Proactiv را شنیده‌ایم؟ هنگامی‌که یک اینفلوئنسر را انتخاب می‌کنید، به‌دنبال افراد مشهور یا متخصص نباشید که در ازای پول، محصولی را مطرح می‌کنند. جنر به‌دلیل مشکلات آکنه خود، گزینه خوبی برای شرکت Proactiv بود.

اینفلوئنسرها و نبایدهای شبکه های اجتماعی

۲۲. غیررسمی بودن

زبان عامیانه، کلمات اختصاری و میانبرها را کنار بگذارید. همیشه جمله رسمی «شما زیبا هستید» از «U R GORG» بهتر جواب می‌دهد.

۲۳. عدم دریافت کمک از تبلیغات

پست‌هایی از اعضای خانواده، دوستان و صفحات مورد علاقه شما، به‌راحتی می‌تواند محتوای برندتان را در شبکه‌های اجتماعی دچار افت کند. در این حالت، تقویت بازاریابی با استفاده از تبلیغات پولی، ایده خوبی است. افراد بسیاری از تبلیغ‌کردن می‌ترسند اما یادتان باشد که این مورد از نبایدهای شبکه های اجتماعی ممکن است شما را دچار افت شدیدی کند.

۲۴. فقط اشتراک‌گذاری محتواهای برند خودتان

اشتراک محتوای دیگر کاربران مرتبط با کار شما، برای فالوورهای‌تان مفید است. همچنین، این امکان را می‌دهد که با شناسایی شخصیت‌ها و کسب و کارهای برجسته، برندتان را تقویت کنید.

۲۵. فراموش‌کردن شنیدن نظر مخاطبان

هرچه برند شما بزرگتر می‌شود، باید بیشتر درمورد آن صحبت کنید؛ حتما به تمام منشن‌هایی که دارید توجه کنید. از ابزارهایی مثل هاتسوئیت (Hootsuite) یا هشدارهای گوگل استفاده کنید تا به شما در این زمینه کمک کنند.

جلوگیری از هزینه‌‌ کمپین های بازاریابی به کمک نبایدهای شبکه های اجتماعی

شما از کمپین شبکه های اجتماعی خود توقع دارید که باعث پیشرفت‌ شما شود نه افت‌تان. نکته مهم آگاهی از نقطه ترسیم خطوط بین شیوه‌های بازاریابی خوب و بد است.

  • دوستانه عمل کنید اما نه غیرحرفه‌ای
  • روشن و باصراحت صحبت کنید اما نه غیرمسئولانه
  • امور شخصی انجام دهید اما نه غیررسمی
  • محتوای شخصی‌تان را به اشتراک بگذارید اما نه به تعداد زیاد
  • محصولات خود را تبلیغ کنید اما نه پر سر و صدا

هنگامی‌که تعادل مناسبی برای تمام جوانب کمپین درنظر گرفتید و نبایدهای شبکه های اجتماعی را هرگز انجام ندادید؛ در مسیر موفقیت قرار خواهید گرفت.