فناوری از ارکان اصلی اقتصاد امروز است و در حال‌حاضر، کارهای کمی بدون کمک نرم‌افزار و ابزارهای هوشمند، انجام می‌شوند. این موضوع، در تجارت جهانی هم، کاملا صادق است و همگام‌شدن با دنیای همیشه در تغییر فناوری، کار بسیار سختی برای مدیران مشاغل مختلف خواهد بود. در این مرحله، مشاوران فناوری به میدان می‌آیند؛ متخصصانی در حوزه فناوری که رویکرد منحصربه‌فرد و هدف‌دار درمورد فناوری و استفاده از آن برای موفقیت در کسب‌وکار، ارائه می‌دهند. ما در این مطلب از استارتاپت، قصد داریم به بررسی شغل مشاوره فناوری و چگونگی کار در آن بپردازیم.

مشاوره فناوری چیست؟

مشاوره فناوری درواقع، فرآیند راهنمایی مشاغل مختلف برای استفاده بهینه از فناوری و نرم‌افزارهای مختلف به‌منظور بهره‌‌مندی از مزایای آن‌ها در کسب‌وکار است که حوزه‌های مختلفی مثل طراحی، توسعه، اجرا یا مدیریت فناوری‌های جدید را دربر می‌گیرد.

افراد مشغول در این حرفه، با عنوان‌های شغلی متفاوتی شناخته می‌شوند: مشاوران فناوری اطلاعات، مشاوران رایانه، مشاوران نرم‌افزار، مشاوران کسب‌و‌کار و فناوری و غیره. این تنوع نام‌گذاری، به‌دلیل وسعت دنیای فناوری مدرن و گستردگی اموری است که مشاوران فناوری، در آن تخصص دارند.

چرا مشاوره فناوری؟

امروزه فناوری، به یکی از اجزای مهم موفقیت در کسب‌وکار، تبدیل شده است. از آنجا که فناوری در هر صنعتی، مدام در حال رشد است؛ درک چگونگی استفاده از آن برای تمام سازمان‌ها، مهم‌تر از قبل شده است. مشاوران فناوری، به افزایش سرعت رشد مشتریان، کاهش هزینه و ریسک، جذب استعدادها و ساده‌کردن فرآیندهای مهم، کمک می‌کنند.

وظیفه مشاوران فناوری چیست؟

مشاوران فناوری برای انجام اموری از جمله توسعه نرم افزارهای سفارشی، برنامه‌ریزی زیرساخت‌ها، تجزیه‌وتحلیل امنیتی و ارزیابی ریسک‌ها، استخدام می‌شوند. آن‌ها همچنین در زمینه استراتژی‌های مالی فناوری و نرم‌افزاری مثل نحوه سرمایه‌گذاری در سیستم‌های مقرون‌به‌صرفه یا چگونگی ادغام نرم‌افزارهای جدید در چند بخش، مشاوره می‌دهند.

حتی ممکن است از آن‌ها بخواهند تا مشکلات معمول انواع کسب‌وکارها مثل ریسک‌های امنیتی و مسائل مربوط به گردش مالی بالای کارکنان را هم، به کمک فناوری حل کنند. صرف‌نظر از راه حل‌های ارائه‌شده برای حل چنین مسائلی، اغلب این مشاوران با مدیران ارشد و رهبران مشاغل، کار می‌کنند.

چطور می‌توان به یک مشاور فناوری تبدیل شد؟

اگر به این حرفه علاقه‌مند هستید، در اینجا به چند نکته برای شروع کار، اشاره می‌کنیم.

۱. کسب مدرک فناوری اطلاعات یا علوم رایانه

کارفرمایان و مشتریان، ترجیح می‌دهند که مشاوران فناوری، آموزش‌های حرفه‌ای در زمینه‌ فناوری اطلاعات، علوم رایانه یا مهندسی کامپیوتر، به آن‌ها ارائه دهند. اخذ مدرک مربوطه، به شما دید منحصربه‌فردی در زمینه توسعه نرم افزار، برنامه‌نویسی و طراحی وب می‌دهد که قطعا می‌تواند برای ارضای نیازهای مشتریان آینده‌ شما، مفید باشد.

برخی از مشاوران، کسب‌وکارهای کوچکی هم، راه اندازی می‌کنند. چون مشاوره به‌همان‌اندازه که به دانش فنی، نیاز دارد؛ به مهارت‌های عملی در دنیای کسب‌و‌کار هم نیازمند است. بازاریابی، مدیریت کسب‌وکار و دوره‌های مهارت ارتباطی، می‌توانند به پیشرفت شما در این زمینه، کمک کنند.

۲. کسب تجربه در میدان عمل

کارآموزی می‌تواند تجربه عملی لازم برای شروع شغل مشاوره فناوری در محیط خارج از درس را به شما هدیه دهد. برای به‌دست‌آوردن تجربه مناسب، دوره کارآموزی را در سایه مشاوره فناوری طی کنید. علاوه‌بر گذراندن دوره‌های کارآموزی اختصاصی برای حرفه مشاوره، می‌توانید دوره‌های دیگری مثل فناوری اطلاعات یا توسعه نرم افزار را هم، امتحان کنید.

پس از اتمام دوره کارآموزی (یا حتی به جای آن)، می‌توانید در سطوح ابتدایی شغل‌های مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات، مشغول شوید. اهمیت این مسئله، آن‌ است که هم کارفرمایان و هم مشتریان، مشاوران فناوری باتجربه را بیشتر ترجیح می‌دهند. با کارکردن در این موقعیت‌ها و ادغام پروژه‌ها، متوجه شوید که کدام بخش از مشاوره فناوری را دوست دارید و می‌توانید در آن، تخصص بیشتری کسب کنید. از طرفی، مهارت‌های مرتبط با فناوری که از این طریق به‌دست می‌آیند، مثل مهارت‌های شبکه سازی، ارتباطی و حل مسئله را هم، خواهید آموخت.

۳. دنبال کردن روند فناوری

فناوری همواره درحال پیشرفت است و بهترین مشاوران فناوری، افرادی هستند که با به‌روزترین تغییرات این دنیای پهناور، همراهی می‌کنند. این امر، نه‌تنها شما را نسبت به حرفه‌تان، آگاه‌تر می‌کند بلکه انتظارات مشتریان را از شما به‌عنوان یک «متخصص فناوری» برآورده می‌سازد. پس جدیدترین تخصص‌ها، به شما کمک می‌کنند تا در این عرصه رقابتی، شانس پیروزی بیشتری داشته باشد.

مطالعه مقالات پژوهشی نشریات فناوری TechCrunch و Recode، در کنار تماشای فیلم از سایت‌های The Verge و WIRED، می‌تواند در این‌خصوص مفید باشد. همچنین با استفاده از سایت‌ GitHub، می‌توانید به‌راحتی مباحث محبوب‌ و بحث‌برانگیز را بیابید.

۴. گسترش شبکه

متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و مشاوره فناوری را بشناسید. این کار، باعث پیداکردن همکاران جدید و جذب مشتریان بیشتر می‌شود. برای برقراری چنین روابطی، می‌توانید در دوره‌های کارآموزی یا کلاس‌های عمومی، شرکت کنید.

مشاوره فناوری یک صنعت سودمند است و مشاوران فناوری، جزو دارایی اصلی کارفرمایان، محسوب می‌شوند. برای شروع کار در این حرفه، می‌توانید از گام‌هایی که در این مطلب اشاره شد؛ استفاده کنید.