سایت‌هایی که می‌خواهند در سئو موتورهای جستجو، موفق عمل کنند؛ برای تولیدمحتوا و ایجاد لینک‌ اهمیت زیادی قائل هستند و سعی می‌کنند محتوای سایت‌شان را با بهترین کیفیت تولید کنند. اگر یک محتوای عالی با لینک‌‌سازی خوب داشته باشیم ولی وبسایت‌مان از نظر فنی مشکل داشته باشد؛ به رتبه‌بندی و ترافیک سایت ضربه خواهد زد. اگر دسته‌بندی‌های سایت شما به‌خوبی مرتب نشده باشند، هرگز در سئو موفق نمی‌شوید؛ پس باید سئو فنی (Technical SEO) سایت تان را به‌‌درستی بهینه کنید.

دانش سئو تکنیکال خود را افزایش دهید؛ آموزش رایگان سئو از سیر تا پیاز:

شکست یک محتوای خوب، بدون توجه به سئو فنی آن

بسیاری از سایت‌ها، سئو تکنیکال یا سئو فنی سایت خود را هنگام شروع کار و تا زمانی که متوجه اشتباه‌شان شوند؛ بررسی نمی‌کنند. آن‌ها در ابتدا تمام تمرکز خود را روی تولیدمحتوا و بهینه‌سازی صفحه آن می‌گذارند و اصلا ذهن‌شان سمت موضوعاتی مثل سرورها وخزنده‌‌های موتورهای جستجو (Crawlers) نمی‌رود.

البته نمی‌توان ایرادی گرفت، چون بسیاری از تولیدکنندگان محتوا، به‌نوعی بازاریاب یک سایت محسوب می‌شود؛ نه یک شخص فنی که بتواند از نظر سئو تکنیکال سایت خود را بهینه کند.

اما چه بخواهید و چه نخواهید، موتورهای جستجو رشد کرده‌اند و برای موفقیت در آن، بازاریابان و تولیدکنندگان محتوا باید مفهوم سئو فنی را به‌خوبی بدانند. در نقطه مقابل، توسعه‌دهندگان فنی هم باید کمی درمورد بازاریابی و تولیدمحتوا آگاهی داشته باشند.

آیا این حرف به این معنی است که تولیدکنندگان محتوا باید وظایف یک توسعه‌‌دهنده فنی را برای سایت‌ها انجام دهند؟ قطعا خیر. این حرف به این معنی است که، هرچند شما یک بازاریاب دیجیتال هستید؛ اما باید اشکالات و مفاهیم فنی را که ممکن است به سایت‌تان لطمه وارد کنند، بشناسید و نسبت به آن‌ها آگاهی داشته باشید.

مراحل بهبود سئو فنی وب‌سایت

در ادامه این مطلب از استارتاپت، باهم نگاهی به مهم‌ترین نکات سئو فنی به زبان ساده خواهیم داشت که تولیدکنندگان محتوای غیرفنی باید از آن‌ها آگاه باشند. درنظر داشته باشید که قرار نیست این مشکلات را با دستان خود حل کنید؛ اما به‌عنوان یکی از ستون‌های سایت، باید مشکلاتی که وجود دارد را شناسایی کنید. هنگامی که مشکلی در سئو فنی سایت شناسایی کردید، آن را به توسعه‌دهنده یا وبمستر خود اطلاع دهید.

بررسی سئو فنی سایت

۱. بررسی فایل‌های Robots.txt

فایل‌های robots.txt مسیر و دستورالعمل را برای موتورهای جستجو ایجاد می‌کنند و به‌همین دلیل، هر سایت نیاز دارد که یکی از آن‌ها را در دایرکتوری ریشه (Root Directory) سایت خود داشته باشد. به زبان ساده‌تر، این فایل معیاری برای ارتباط با خزنده‌های موتورهای جستجو است. این قسمت از سایت باید به درستی قالب‌بندی شده باشد. به این معنی که فایل‌ها و مسیرهایی که نمی‌خواهید دسته‌بندی شوند تا خزنده‌های موتورهای جستجو آن‌ها را ببیند، باید در فایل robots.txt قرار بگیرند.

بهتر است برای درک درست‌ و تخصصی‌تر این فایل، توصیه‌های گوگل در این زمینه را مطالعه کنید. اگر درحال بازطراحی سایت خود هستید، امری عادی است که با استفاده از گزینه disallow فایل robots.txt بلاک شود. بنابراین مطمئن شوید که گزینه Disallow قبل از انتشار سایت بازطراحی شده، حذف شده باشد. در غیر این صورت سایت خود را در معرض خطر خارج شدن از دسته‌بندی خزنده‌های موتورهای جستجو قرار خواهید داد. این یک اشتباه متداول است که بسیاری به آن توجه ندارند.

برای بررسی این مورد:

وارد Google Search Console شوید، به قسمت Crawl بروید و سپس در بخش robots.txt Tster این مورد را بررسی کنید.

۲. بررسی عناصر ابتدایی لینک‌ها

گاهی اوقات، دارندگان سایت و تولید کنندگان محتوا، به شکلی تصادفی URLها متفاوتی تولید می‌کنند که محتوای همسان یا تقریبا همسانی ایجاد می‌کند. برای حل این مشکل، باید به سراغ Canonical link element رفت. بسیاری از سایت‌ها از این عنصر HTML بهره می‌برند تا مطمئن شوند صفحات مورد نظر آن‌ها برای خزندگان موتورهای جستجو دسته بندی یا ایندکس شده است.

در canonical link elements، دستورالعمل‌هایی وجود دارد تا با پیروی از آن‌ها بتوان مشکل موجود را حل کرد. در این بخش شما URLهایی را خواهید دید که تغییر مسیر (redirect) نشده‌ و ایندکس شده‌اند و همچنین URLهایی را خواهید دید که نیاز به ایجاد مسیر درست دارند.

برای بررسی این مورد:

می‌توانید با مراجعه به سایت Screaming Frog مشکل خود را حل کنید.

۳. بررسی تغییر مسیرها

تغییر مسیرها یا Redirectها، ارتباطی را با موتورهای جستجو برقرار می‌کنند تا به آن‌ها بگویند که یک صفحه وب برای همیشه به یک موقعیت یا آدرس جدید منتقل شده است. زمانی که یک صفحه پاک شده باشد یا URL آن تغییر کرده باشد، این ویژگی بسیار مهم و کارآمد به‌شمار می‌رود.

اگر چه انواع مختلفی از تغییر مسیرها وجود دارد، اما در مورد اهداف سئو فنی، تغییر مسیر ۳۰۱ پیشنهاد می‌شود. در این نوع تغییر مسیر، به موتورهای جستجو گفته می‌شود که یک صفحه برای همیشه جابه‌جا شده است.

بسیار مهم است که صفحه مورد نظر به مقصد نهایی ریدایرکت شده باشد. برای مثال، اگر صفحه A به صفحه B تغییر مسیر داشته باشد و سپس به صفحه C منتقل شده باشد، یک زنجیره تغییر مسیر یا Redirect Chain ایجاد شده است که این روشی بهینه نیست.

اما به جای آن، باید صفحه A مستقیما به صفحه C تغییر مسیر داده شده باشد و همچنین صفحه B هم به صفحه C تغییر مسیر داده شده باشد. ایده اصلی این است که تا حد امکان، تعداد تغییر مسیرها را به حداقل رساند.

برای بررسی این مورد:

می‌توانید به دو سایت Redirect-cheker.org و Screaming Frog مراجعه کنید.

اهمیت سئو تکنیکال در عملکرد موتورهای جستجو

۴. کپی‌کردن محتوا

گوگل محتوای کپی شده را به عنوان محتوایی که ممکن است درون سایت شما یا دیگر دامین‌های وب شما تکثیر شده باشد، تعریف می‌کند.

اما چه اتفاقی برای محتویات کپی شده می‌افتد؟ گوگل این محتوایات کپی شده را در موتور جستجوی خود فیلتر می‌کند تا فقط صفحه‌ای که اطلاعات متمایز دارد، نمایش داده شود.

البته فیلتر شدن یک جریمه نیست، اما اگر صفحه شما در نتایج جستجو نشان داده نشود، بنابراین ترافیک ارگانیکی دریافت نخواهید کرد و این خوب نیست. البته در بسیاری از مواقع، کپی شدن مطلب، به شکلی غیر عمدی انجام می‌شود.

برای مثال، یک وبسایت از یک دامین غیر امن به یک دامین امن مهاجرت می‌کند. اگر تغییر مسیرها به درستی انجام نشده باشد، URLهای دامین غیر امن و دامین امن در نهایت به چشم موتورهای جستجو به عوان محتوای کپی شده دیده خواهند شد.

محتوای کپی شده همچنین در فروشگاه‌های آنلاین هم رخ می‌دهد. جایی که صفحات محصول ممکن است در چندین URL دیده شوند. برای این منظور می‌توان محتوای کپی شده را با استفاده از Canonical link elements درست کرد.

برای بررسی این مورد:

می‌توانید برای بررسی این مورد به سایت‌ Siteliner.com مراجعه کنید یا به قسمت Domain Search سایت بروید.

۵. ایجاد محیط دوستانه برای کاربران موبایل

ایجاد محیط دوستانه برای کاربران موبایل، یکی از مهم‌ترین مسائلی است که تمامی سایت‌ها باید آن را در نظر بگیرند. بدون در نظر گرفتن سئو فنی و موتورهای جستجو، در هر صورت شما باید تجربه کاربری بسیار خوبی برای بازدیدکنندگان سایت خود با هر نوع دستگاهی که استفاده می‌کنند، فراهم کنید.

گوگل راهی فراهم کرده تا بتوانید کیفیت میزان دوستانه بودن محیط سایت خود برای کاربران موبایل را بررسی کنید. همچنین قادر هستید در Google Search Console نگاهی کلی به عملکرد نسخه موبایل سایت خود داشته باشید.

۶. بررسی سرعت صفحات

گوگل اهمیت زیادی به سرعت صفحات می‌دهد. کابران هم اهمیت زیادی به سرعت صفحات می‌دهند. بنابراین شما هم باید اهمیت زیادی به سرعت صفحات بدهید. صفحاتی که به کندی برای کاربران بارگذاری شوند، باعث سرد شدن آن‌ها می‌شوند و خیلی زود دکمه بازگشت را لمس خواهند کرد.

البته این مسئله فقط مرتبط با تجربه کاربری روان نیست، بلکه کند بارگذاری شدن یک صفحه باعث می‌شود تا خزنده‌های موتورهای جستجو تنها بخشی از صفحه را بررسی کنند یا به کلی صفحه کند را نادیده بگیرند.

گوگل توصیه می‌کند که بارگذاری صفحات محتوا بیشتر از یک ثانیه طول نکشد. همچنین کل صفحه همراه با تمامی تصاویر و محتوای موجود باید در ۴ ثانیه بارگذاری شود.

کارهای زیادی می‌توان انجام داد تا سرعت بارگذاری صفحه را افزایش داد: فشرده‌سازی تصاویر، استفاده از حافظه پنهان مرورگر (Browser Caching) یا کوچک‌سازی جاوا اسکریپت یا CSS از جمله این روش‌ها محسوب می‌شوند.

می‌توانید برای بررسی سرعت بارگذاری سایت خود، به سایت Page Speed Insight گوگل مراجعه کنید.

اهمیت بررسی سئو تکنیکال

۷. عملکرد شما در برابر رقبا

در حالی که سلامتی و کیفیت سایت خود را بررسی می‌کنید، باید آن را با سلامتی و کیفیت سایت رقبا هم مقایسه کنید. برای مثال همیشه این سوال را در ذهن داشته باشید که آیا سرعت بارگذاری صفحات آن‌ها بیشتر است؟ آیا نسخه موبایل آن‌ها بهتر است؟

همیشه خوب است که بدانید در میان رقبا چه جایگاهی دارید. می‌توانید از ابزاری مختلفی استفاده کنید تا نقاط ضعف سایت خود را بررسی و آن‌ها را برطرف کنید. برای مثال سایتی مانند Nacho Analytics اجازه می‌دهد تا سایت رقبا را به نسبت سایت خود تجزیه و تحلیل کنید.

نتیجه‌گیری

حتی اگر یک فرد فنی نیستید، همیشه باید از سلامتی سایت خود آگاه باشید بدانید که چه بخش‌هایی از آن را باید بهبود ببخشید. آگاهی از سئو تکنیکال کمک می‌کند تا نقاط ضعف سایت را بسنجید و آن‌ها را برطرف کنید. برای آگاهی تخصصی‌تر در مورد سئو، می‌توانید به محتوای آموزش رایگان سئو ما مراجعه کنید.