آیا تا بهحال پیش آمده که نگاهی به چهره اعضای تیم بازاریابی خود بیندازید و با صورتهای ناراضی آن ها روبهرو شوید؟ آیا چهرههای خسته، درهم و گوشهگیر با زیرچشمهای گودافتاده آنها را دیدهاید؟ اگر با چنین صحنههایی روبهرو شدهاید؛ پس احتمالا تیم بازاریابیتان دچار استرس ناشی از کار است. اگر شما به مشکلات تیم بازاریابی و استرسهای ناشی از آن توجه نکنید؛ هرگز شرکتتان به اهدافش نخواهد رسید.
چرا؟ چون بهعنوان یک مدیر یا هر مقام دیگر شرکت، باید بدانید که روزهای کاری یک بازاریاب همیشه آفتابی نیست و بلبلان دائما در آن چهچه نمیزنند. انتظار موفقیت مداوم از آنها، باری است که همیشه روی دوششان احساس میکنند و روز به روز هم سنگینتر میشود. تیم بازاریابی باید روی کانالهای بسیاری نظارت داشته باشد، محتوای زیادی تولید کند و همیشه حواسش به میزان بودجه باشد چون درنهایت باید به اهدافی برسد که مدیران مجموعه روی آنها حساب باز کردهاند. تیم بازاریابی دهها مسئله را به صورت همزمان پیش میبرد و همین اتفاق باعث افزایش سطح استرس آنها میشود.
آشنایی با ۷ نمونمه از مشکلات تیم بازاریابی
همیشه باید از خودتان بپرسید که چگونه میتوانید سطح استرس و مشکلات تیم بازاریابی شرکتتان را کاهش دهید تا یک تیم خوشحال و سازنده داشته باشید. در ادامه این مطلب از استارتاپت، ۷ مشکلی که در تیم بازاریابی استرس بهوجود میآورند، معرفی میکنیم و نحوه اجتناب از آنها را شرح میدهیم.
۱. تعداد بالای ابزارهای تحتکنترل تیم بازاریابی
مدیریت چندین کانال مختلف بازاریابی که هر کدام شیوه و استراتژی خود را دارند، به خودی خود بسیار سخت است؛ از شبکههای اجتماعی و وبلاگ گرفته تا سئو، موتورهای جستجو، ایمیل و غیره، همه میتوانند از مشکلات تیم بازاریابی محسوب شوند. حال تصور کنید هر یک از آنها هم باید توسط یک ابزار جداگانه مدیریت و مورد بهرهبردای قرار بگیرند. تازه این ابزارها، جدا از ۲ یا ۳ ابزار تحلیلی مورد استفاده هستند تا تیم بازاریابی قادر باشد روند و پیشرفت کار خود و همچنین عملکرد کانالها را مورد بررسی قرار دهد.
داشتن چندین ابزار مختلف باعث سختتر شدن زندگی بازاریابها میشود. نه فقط به خاطر این که دائما باید بین ابزارها و نرمافزارها جابهجا شوند، بلکه جدا بودن همه این ابزارها به این معنی است که هیچ کدام از آنها به یکدیگر مرتبط نیستند، با یکدگیر کار نمیکنند و نیاز است تا خود بازاریاب بین آنها ارتباط ایجاد کند. همین مسئله باعث میشود یکپارچه کردن عملکرد آنها و نتیجهای که برای تیم و شرکت به دست میآید، بسیار سختتر باشد.
راه حل: با تهیه پلتفرمهای بازاریابی جامع (All In One) که معمولا هم پولی هستند، به تیم بازاریابی خود اجازه دهید تا با استفاده از آنها، تلاش و زحمات خود را در یک قالب پیش ببرند. این کار باعث خواهد شد تا نتیجهای کاملتر و شفافتر از تیم مارکتینگ خود بگیرید. داشتن تمامی ابزار مورد نیاز به صورت یکجا، خیلی از عذابهایی را که هر روز روی دوش بازاریابها سنگینی میکند، از بین خواهد برد. دستهبندیهای بهتر، داشتن تحلیلهای شفافتر و یافتن استراتژیهای سرراستتر، از دیگر فواید استفاده از اینگونه پلتفرمها محسوب میشود.
۲. حضور همزمان و تماموقت در شبکههای اجتماعی
بسیار مهم است که تمامی شبکههای اجتماعی شرکت خود را تحت نظر داشته باشید، آنها را دائما گسترش دهید و در آنها به دنبال موقعیتی برای جذب مشتری بیشتر، پاسخ دادن به سوالهای خریداران و مشاوره دادن باشید. برای دستیابی به این هدف، مدیر شبکه اجتماعی باید حضور همیشگی داشته باشد، به دنبال محتوای جذاب باشد، به سرعت به سوالات پاسخ دهد و دهها کار دیگر به صورت همزمان که جمع شدن همه این کارها کنار هم، میتواند از جمله مشکلات تیم بازاریابی باشد.
کار زمانی پیچیده میشود که پلتفرمهای اجتماعی زیادی برای مدیریت وجود دارد و بسیار استرسزا است که تمامی آنها را به شکل همزمان تحت مدیریت داشته باشید و برای هر کدام، در لحظه و زمان مناسب محتوای درست را منتشر کنیم. همچنین از اینستاگرام گرفته تا فیسبوک و توییتر، هر کدام استراتژیهای خاص خود را دارند. مدیریت همه آنها با یکدیگر، قطعا باعث افزایش استرس و کمبود وقت مدیر شبکههای اجتماعی میشود.
راه حل: ابزارهای رایگان یا پولی مختلفی وجود دارند که مدیر شبکههای اجتماعی قادر است تمامی پلتفرمهای مورد نظر خود را روی این ابزار مدیریت کند، برای هر پست و محتوا برنامهریزی داشته باشد و از پیش برای آنها تاریخ انتشار تعیین کند. برای مثال با استفاده از این ابزار، مدیر سوشال قادر خواهد بود تا تمام توییتهایی را که در یک هفته آینده باید منتشر شود، از پیش آماده و زمانبندی کند تا در نهایت این توییتها به شکل خودکار در توییتر منتشر شوند.
این راه حل باعث خواهد شد تا مدیر شبکههای اجتماعی تا حد قابل توجهای آزادتر شود، بتواند روی کنترل بهتر کانالها تمرکز کند و در نهایت قادر باشد برای بهبود عملکرد پلتفرمهای اجتماعی، استراتژیهای بهتری تدارک ببیند. در غیر این صورت، تمامی فکر و نگرانیهای او فقط روی انتشار پستها در زمان مناسب متمرکز خواهد شد.
۳. استرس کسر بودجه و تصمیمات بعد از آن توسط تیم بازاریابی
احتمالا تا به حال بارها پیش آمده که تیم بازاریابی شما بودجه بیشتری برای کار خود درخواست کند. با این که ایرادی ندارد تیم مارکتینگ برای اهداف خود به دنبال مقداری بودجه بیشتر باشد، اما نباید اجازه دهید آنها همیشه روی افزایش بودجه تکیه کنند تا قادر باشند بازاریابی موثرتری از خود نشان دهند. این که تیم بازاریابی فکرش دائما به سمت بودجه باشد و ایجاد نتایج بهتر برای شرکت را فقط وابسته به بودجه بیشتر ببیند و بدون آن ندانند که چه کارهایی از آنها بر میآید، چندان روند درستی تلقی نمیشود.
راه حل: با ظهور و گسترش بازاریابی دیجیتال، بودجه، فاکتور بسیار کمرنگی برای داشتن یک بازاریابی موفق محسوب میشود. باید به تیم خود بازاریابی ربایشی (Inbound Marketing) را یاد بدهید. تیم مارکتینگ باید این قدرت را داشته باشد تا از از کانالهای بازاریابی رایگان و ارگانیک کار خود را انجام و اهداف را به ثمر بنشاند. سئو، بازاریابی ایمیلی، بهینهسازی سایت، شبکههای اجتماعی و وبلاگ، همگی از جمله کانالهایی هستند که به رایگان میتوان کارها را پیش برد و حتی از طریق آنها، بهتر از کانالهای پولی نتیجه گرفت. زمانی که تیم این مسئله را یاد بگیرد، نه آنها به دنبال بودجه بیشتر هستند و نه شما نگران درخواستهای بیشتر برای افزایش بودجه خواهید بود.
۴. یافتن ایده جدید برای تولید محتوای تازه
تولید محتوا، از بخشهای ضروری و مهم یک تیم بازاریابی قوی محسوب میشود. اگر بازاریابهای شما از این مسئله آگاه باشند، بنابراین به خوبی میدانند که باید برای وبلاگ و شبکههای اجتماعی، به دنبال تولید محتواهایی باشند که بتوانند اهداف مختلفی را به چنگ شرکت درآورند. پاسخ به مشتری، جذب دنبال کنندگان بیشتر، موفقیت در موتورهای جستجو و حتی ایجاد مشتریان جدید، تنها گوشهای از این اهداف هستند.
هرچند که این استراتژی و اهداف زیادی که پشت سر دارد، باعث میشود تا تیم مارکتینگ فشار زیادی را برای یافتن ایدههای مختلف برای ایجاد محتوای تازه و اصیل تحمل کند. این اتفاق، میتواند یکی از عوامل ایجاد استرس و مشکلات تیم بازاریابی باشد، مخصوصا برای مدیر وبلاگ و تیم تولید محتوا باشد.
راه حل: ابتدا مطمئن شوید که تیم نویسندگانتان با ابزارهای مناسبی برای تولید محتوا مجهز شده باشند تا بتوانند پستهای وبلاگ را بر اساس سئو، بهینهسازی و منتشر کنند. سپس در یک پرسش، از آنها بخواهید که چه محتوایی را تا به حال برای سایت منتشر کردهاند و از آن مهمتر، چه مسائل، کلمات کلیدی یا مباحثی وجود دارند که نیاز است برای آنها محتوا تولید شود. در این پرسش، متوجه جاهای خالی کانالهای محتوا خواهید شد. همچنین محتواهای ناقصی را که تیم فروش میتواند از آنها برای فروش هر چه بیشتر محصولات استفاده کند، شناسایی و رفع کنید. با این کار تیم تولید محتوا راههای بازتری برای پیدا کردن ایدههای تازه و اصیل پیش روی خود خواهند دید.
همچنین برای محتوای آینده خود برنامهریزی داشته باشید. از مدیران و تیم نویسندگان خود بخواهید تا در صورت امکان، از حالا برای یک ماه آینده محتوای خود را آماده کرده باشند. با این کار به جای این که تیم دائما استرس نوشتن و انتشار یک مطلب سریع را داشته باشد، زمان کافی را برای ایجاد یک محتوای خوب در اختیار خواهد داشت.
۵. صرف زمان بیش از حد برای فرمت ایمیلها
بازاریابی ایمیلی، یکی دیگر از تکههای بسیار مهم پازل مارکتینگ است؛ یکی از آن تکههایی که درست انجام دادن آن از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر مطلب راهنمای راهاندازی کسب و کار آنلاین استارتاپت را مطالعه کرده باشید، به خوبی میدانید که توسط بازاریابی ایمیلی، میتوانید جذب مشتری انجام دهید، موثرترین مارکتینگ را داشته باشید، فهرستی از مشتریان مهم و تاثیرگذار را تهیه کنید و دهها مزیت دیگر.
بنابراین بسیار مهم است که بازاریابی ایمیلی خود را به شکلی تمام و کمال انجام دهید و معیارهای تاثیرگذاری این شیوه مارکتینگ را همواره تحت نظر داشته باشید. یک تیم بازاریابی قوی به خوبی از این مسئله آگاه است و یکی از عواملی به شمار میرود که زمان زیادی را برای فرمت آن صرف میکند که نتیجه آن، افزایش استرس و افزوده شدم یک مشکل دیگر، به مشکلات تیم بازاریابی است.
راه حل: همانند هر راه حل دیگری، مهم است که روی ابزارهای مناسب مدیریت ایمیلی سرمایهگذاری کنید. ابزارهای زیادی برای مدیریت بازاریابی ایمیلی وجود دارند. البته که اکثر آنها ادعا میکنند باعث راحتی کار تیم مارکتینگ خواهند شد، اما نتیجه آنها چیزی جز گمراه شدن بیشتر تیم نیست. سعی کنید روی ابزارهایی تمرکز کنید که اجازه دهند تیم شما ایمیلهای خود را بدون نیاز به تخصص خاصی در زمینه مسائلی مانند HTML یا حضور طراح با تجربهای، تهیه کنند. همچنین ابزاری که انتخاب میکنید علاوه بر این که بتواند کار فرمت را راحت کند، باید قادر باشد تاثیر بازاریابی ایمیلی را افزایش دهد.
۶. عدم کنترل تیم بازاریابی روی سایت شرکت
آیا از جمله کسب و کارهایی هستید که برای طراحی سایت خود، از یک شرکت خارجی استفاده کردهاید؟ یا یک طراح سایت دارید که اصلا با تیم بازاریابی در ارتباط نیست؟ در هر دو صورت، باید بدانید که این مسئله، یکی از منابع اصلی ایجاد استرس و از جمله مشکلات تیم بازاریابی محسوب میشود. وجود چنین مشکلی باعث میشود این تیم روی سایت کنترل نداشته باشند.
وبسایتها، دروازههای اصلی کسب و کار شما هستند و بدون شک، یکی از مهمترین و بزرگترین اسلحههای بازاریابی، همین سایتها هستند. چه قرار به بازطراحی کلی سایت باشد یا چه ایجاد یک سری تغییرات کوچک روی صفحات، تیم بازاریاب شما نباید بنشیند و منتظر بماند تا یک طراح سایت بیاید تا بالاخره خواستههای آنها را انجام دهد (تازه اگر به موقع وظایف خود را تحویل دهد).
راه حل: تیم مارکتینگ نیاز به سیستمی برای مدیریت محتوا دارد تا به آنها اجازه دهد حداقل تغییرات و بهینهسازی صفحات مختلف را خودشان به سادگی انجام دهند. ابزارهای زیادی وجود دارند که به بازاریابها کمک میکنند تا تغییرات و طراحیهای مورد نیاز وبسایت را بدون نیاز به یک طراح سایت یا دانستن کدنویسی انجام دهند. اما مهم است که شما تیم خود را ابتدا با ابزار مناسب تجهیز کنید تا برای هر تغییر کوچک، دست به دامن طراح سایت یا شرکت خارجی نشوند.
۷. عدم آگاهی از نحوه گزارشدهی معیارهای مهم شرکت
چه به خاطر تعداد زیاد و مختلفی از ابزارهای موجود که هیچ کدام هم به ربط ندارند، یا چه به خاطر نداشتن ابزارهای آنالیز مناسب یا حتی عدم آگاهی از این که چه معیارهایی برای گزارش دادن مهم هستند، تیم مارکتینگ خیلی راحت به خاطر غرق شدن در این مشکلات دچار استرس خواهد شد. تیم بازاریاب میداند که باید گزارش درستی از عملکرد خود ارائه دهد تا بتوانید درآمدها و استراتژیهای خود را تحت نظر داشته باشید، اما به خاطر موارد ذکر شده، انجام این کار استرس فراوانی را به جان تیم خواهد انداخت.
گاهی تیم نمیداند که با وجود این همه آمار، چه معیارهایی را گزارش دهد. گاهی هم تیم نمیداند که چطور باید این همه معیار را به درستی به شما ارائه کند. در نتیجه، وجود استرس و عدم آگاهی، باعث کاهش عملکرد تیم مارکتینگ خواهد شد.
راه حل: اول از همه، مطمئن شوید که تیم بازاریابی شما در مورد اولویتها و اهداف مهم، شفاف و آگاه شده باشد. اگر آنها ندانند که اصلا برای دستیابی به چه چیزی تلاش میکنند، به هیچ چیز دست نخواهید یافت. با برگزاری جلسات به صورت ماهانه یا هفتگی، تیم خود را در مورد معیارهای مهم، آگاه و اهداف شرکت را برای آنها شفاف کنید.
زمانی که شما و تیمتان مسائل مربوط به معیارها و آمار و ارقام را رفع کردید، تنها کافی است بهترین ابزار تحلیل و بررسی عملکرد را در اختیار تیم قرار دهید تا به بهترین شکل ممکن نتیجه کار آنها را مشاهده کنید.
نتیجه
نیازی نیست که اجازه دهیم با این مشکلات تیم بازاریابی که نتیجه مثبتی برای شرکت ندارد، هم آنها را به دردسر بندازیم و هم از اهداف کسب و کار خود دور شویم. میتوان با رفع استرس این تیم، کمک شایانی به پیشرفت شرکت کرد. فقط مطمئن شوید که آنها ابزار و منابع درست را در اختیار داشته باشند و سپس شگفت زده خواهید شد که عملکرد آنها چقدر افزایش پیدا خواهد داشت. فراموش نکنید که وقتی استرسی در کار نباشد و اعضای تیم با خیال راحت به کار مشغول شوند، درآمد شما هم افزایش قابل توجهای خواهد داشت.