برای افزایش ترافیک سایت خود از طریق موتورهای جستجو، به یک وبسایت بهینهسازیشده نیاز دارید و برای این منظور، ابتدا باید با مفاهیم سئو آشنا شوید. در این مطلب از استارتاپت، مفاهیم سئو را میآموزید و با مهمترین عوامل موفقیت سئو آشنا میشوید تا شما هم بتوانید یک سایت بهینهسازیشده داشته باشید؛ پس با ما همراه باشید.
سئو چیست؟
بیایید ابتدا با تعریف سئو شروع کنیم. وقتی صحبت از بهینهسازی موتور جستجو میشود، منظور ما دقیقا چیست؟
سئو فرآیند بهینهسازی یک وبسایت برای موتورهای جستجو است. هدف نهایی سئو این است که یک وبسایت را به اولین گزینههای نتایج موتور جستجو برساند.
بهعبارت دیگر، هر زمان که فردی، عبارت موردنظر خود را در کادر جستجوی گوگل وارد میکند؛ در صورتیکه سئو وبسایت شما بهینهسازی شده باشد، در بالای فهرست نتایج گوگل ظاهر خواهد شد.
چرا سئو مهم است؟
وبسایتهایی که در رتبه بالای نتایج ارگانیک گوگل و یکی از پنج موقعیت برتر آن قرار میگیرند (که باعث حذف تبلیغات پولی بالای صفحه نتایج میشوند)، عمده ترافیک موتورهای جستجو را تصاحب میکنند و تحتعنوان ترافیک جستجوی ارگانیک هم شناخته میشوند.
درواقع اگر میخواهید وبسایت شما در گوگل پیدا شود، باید در SERPS (صفحههای نتایج موتور جستجو) رتبه بالایی داشته باشد.

سئو چگونه کار میکند؟
بهمنظور بهینهسازی یک وبسایت برای موتورهای جستجو، باید قوانینی را رعایت کرده و زیرساخت وبسایتتان را بر اساس آن تنظیم کنید تا خزندگان موتور جستجو بدون هیچ مشکلی، وبسایت شما دسترسی را بیابند و آن را ایندکس (ثبت) کنند. این کار عموما بهعنوان سئوی فنی شناخته میشود.
مرحله بعدی ارائه سیگنالهای صحیح از طریق محتوای شما به خزندگان موتور جستجو است تا آنها بدانند که شما میخواهید وبسایتتان با کدامیک از کلمات کلیدی در نتایج جستجو ظاهر شود. این کار بهعنوان سئوی داخلی شناخته میشود.
سرانجام، برای یک وبسایت با رتبه بالا در گوگل، لینکدادن از وبسایتهای دیگر به سایت شما مهم است. پیوندها در سئو بهعنوان «رأی اعتماد» عمل میکنند و میتوانند بر موقعیت رتبهبندی یک وبسایت، اثر مثبت بگذارند. در مجموعه واژگان سئو، این کار بهعنوان سئوی خارجی شناخته میشود.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
اکنون که بهطور کلی میدانید سئو چیست و چگونه کار میکند، به شما توصیه میکنیم که برای یادگیری بیشتر درمورد نحوه کار موتورهای جستجو، چند دقیقه از وقت خود را به خواندن ادامه مطلب، اختصاص دهید.
آگاهی از مراحل مختلفی که موتورهای جستجو از زمان پیداکردن یک وبسایت در اینترنت تا نشاندادن نتایج یک جستجوی خاص طی میکنند؛ به شما کمک میکند تا نقش قوانین سئو در هر مرحله را بهتر درک کنید.
بهطور خلاصه، موتورهای جستجو کار خود را در سه مرحله انجام میدهند: خزیدن، ایندکسکردن و رتبهبندی.
مرحله اول: خزیدن
طی این مرحله، موتورهای جستجو در وب برای جستجوی صفحات جدید میخزند و زمانیکه یک وبسایت جدید را مییابند، ابتدا بررسی میکنند که کدامیک از صفحهها اجازه خواندن و ایندکسشدن را دارند. این موضوع در پروندهای به نام robots.txt که در پوشه root وبسایت قرار دارد، تعریف شده است.
خزیدن از صفحه اصلی شروع میشود و سپس آنها برای یافتن صفحههای بیشتر، هر پیوندی (داخلی یا خارجی) را دنبال میکنند. همچنین، آنها میتوانند از نقشه سایت XML استفاده کنند که یک فایل XML است و تمام صفحاتی که باید توسط موتورهای جستجو خوانده شوند را فهرست میکنند.
مرحله دوم: ایندکسشدن
طی فرآیند ایندکسکردن، موتورهای جستجو اطلاعات خاصی را از یک وبسایت (و تمام صفحهای جداگانه) استخراج کرده و آن را در فهرست خود ذخیره میکنند. آنها مواردی مثل عنوان صفحه، توضیحات، نوع محتوا، کلمات کلیدی مرتبط، تعداد پیوندهای داخلی، تصاویر، ویدئوها و … را استخراج میکنند.
باید بدانید که موتورهای جستجو، محتوای صفحه را در فهرست خود ذخیره نمیکنند، بلکه تنها اطلاعات موردنیاز برای فرآیند رتبهبندی را نگه میدارند. گوگل این فرآیند را بهعنوان فهرست یک کتاب بسیار بزرگ توصیف میکند.
مرحله سوم: رتبهبندی
در این مرحله، آنها تصمیم میگیرند که برای یک جستجوی خاص، کدام صفحات را در نتایج جستجو و به چه ترتیبی نشان دهند.
آنها در این فرآیند از الگوریتمهایی استفاده میکنند که ترکیبی از ماشین یادگیری (RankBrain)، پردازش زبان طبیعی (Bert) و یکسری قوانین دستی است که توسط مهندسین رتبهبندی تعریف شدهاند.
عوامل رتبهبندی موتورهای جستجو
همانطور که گفته شد، موتورهای جستجو طی فرآیند رتبهبندی و با درنظرگرفتن قوانینی، تصمیم میگیرند که چه صفحاتی را در SERPS نشان دهند و به چه ترتیبی نمایش داده شوند.
این قوانین در دنیای سئو بهعنوان عوامل رتبهبندی موتور جستجو شناخته میشوند. به زبان ساده، آنها عواملی هستند که در موقعیت رتبهبندی یک وبسایت برای یک درخواست جستجو نقش دارند.
طبق آمار اعلامشده از طرف گوگل، آنها طی این فرآیند، از ۲۵۵ قانون استفاده میکنند و این امر یکی از عوامل مخفی موفقیت آنها است. هیچکس از عناصر تشکیلدهنده دقیق آن خبر ندارد، اما مهندسین سئو در طول سالها از طریق تجزیهوتحلیل و آزمایش عوامل مهم سئو، آنها را شناسایی کردهاند.
مهمترین آنها عبارتند از:
- کیفیت محتوا
- شهرت وبسایت و نویسنده
- تعداد و نوع پیوندهای ورودی
- سایر عوامل سئو
۱. کیفیت محتوا
کیفیت محتوا در درجه اول قرار میگیرد. گوگل میخواهد کاربران خود را راضی نگه دارد و تمام تلاش خود را میکند تا به وبسایتها نشان دهد که آیا رضایت کاربران را فراهم کردهاند یا خیر.
گوگل از این نظر نسبتبه گذشته بسیار بهتر عمل میکند و اگر یک وبسایت نتواند کاربران را راضی نگه دارد؛ در نهایت از نتایج اول، حذف میشود.
بنابراین انتشار محتوایی که کاربران میخواهند آن را بخوانند و با آن تعامل داشته باشند، یکی از اساسیترین مفاهیم سئو است. اگر در انجام این کار کوتاهی کردهاید، نباید انتظار رتبه بالایی داشته باشید.
۲. شهرت وبسایت و نویسنده
اینترنت یک پلتفرم انتشار رایگان است. هر فرد میتواند با انتشار مقالهای درباره موضوعی خاص، وانمود کند که یک پزشک یا متخصص در زمینه آن موضوع است. این امر ممکن است گاهی بسیار خطرناک و گمراهکننده باشد؛ بهویژه زمانیکه مربوط به سلامتی افراد باشد.
گوگل میخواهد از کاربران خود دربرابر دریافت اطلاعات گمراهکننده محافظت کند، از اینرو در قوانین الگوریتم گوگل، مواردی را گنجاندهاند تا به شناسایی وبسایتها و نویسندگان مشهور کمک کنند.
آنها معنی عبارت E-A-T از مفاهیم سئو را تخصص، قاطعیت و قابلاطمینانبودن، معرفی کردهاند. به زبان ساده، گوگل در تلاش است تا وبسایتهایی را رتبهبندی کند که اقتدار و تخصصشان، اثبات شده است و مورداعتماد کاربران هستند.
بهاینمنظور، آنها از سیگنالهایی استفاده میکنند که نشان میدهند، وبسایتهای دیگر درمورد یک سایت یا نویسنده خاص، چه فکری میکنند.
مثلا، هنگامیکه شما درباره موضوعی مرتبط با سلامتی، در گوگل جستجو میکنید؛ انتظار دارید مقالهای را پیدا کنید که توسط یک پزشک باتجربه نوشته شده باشد، نه فردیکه تنها به این حوزه علاقه دارد. شما میخواهید مقالهای بخوانید که بر اساس تحقیقات نوشته شده باشد، نه بر اساس نظر یک نویسنده.
این امر برای سئو چه معنایی دارد؟ دو مورد را میتوان عنوان کرد:
اول: بهعنوان یک مبتدی در کار سئو، باید درک کنید که یک وبسایت نمیتواند برای هر واژه جستجو، رتبهبندی شود؛ ابتدا باید ثابت کند که در این حوزه چه تخصص و اعتباری دارد.
دوم: اینکه بگویید شما درمورد یک موضوع متخصص هستید، کافی نیست؛ وبسایتهای دیگر هم باید همینطور فکر کنند. در سئو، این کار از طریق پیوندها و منشنهای آنلاین انجام میشود.
۳. تعداد و نوع پیوندهای ورودی
همانطور که قبلا اشاره شد، پیوندها در سئو بهعنوان «رأی اعتماد» یک وبسایت به وبسایت دیگر عمل میکنند. اینهم یکی دیگر از مفاهیم سئو است که گوگل را به محبوبترین موتور جستجو تبدیل میکند.
بنیانگذاران گوگل این ایده را مطرح کردهاند؛ وبسایتهایی که پیوندهای ورودی از وبسایتهای دیگر دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و بههمیندلیل، شایستگی رتبه بالاتر در نتایج جستجو را دارند. دقیقا مثل تحقیق یک مقاله دانشگاهی که از شما خواسته میشود تا به منابع خود، استناد کنید. تحقیقاتی که بیشتر به آنها استناد شده، مهمتر از تحقیقات با تعداد استناد کمتر هستند.
طبق تجربه ثابت شده است که درک مفهوم بکلینک و اهمیت آن در مفاهیم سئو برای مبتدیان دشوار است. لازم است بدانید، وبسایتی که در نتایج رقابتی، رتبه بالایی را کسب میکند؛ باید پیوندهایی (منابعی) از سایر سایتهای مرتبط داشته باشد.

این یک بازی اعداد نیست، درواقع به این معنی است که کدام وبسایت، بیشترین بکلینک را دارد و باید دید که این بکلینکها از کجا میآیند.
مثلا مقالهای درمورد بیتکوین که توسط Forbes ،Inc و سایر نشریات مرتبط به آن استناد شده، احتمالا رتبه بالاتری از مقالهای دارد که از وبسایتهای ناشناخته به آن استناد شده است.
گوگل تشخیص میدهد که Forbes و Inc در موضوعات مالی متخصص هستند و از آنجا که این وبسایتها به مقالههای خاصی اعتماد دارند، گوگل هم به آنها اعتماد خواهد کرد.
مفهوم پیوندها و ارتباط آنها با رتبهبندی، ارتباط تنگاتنگی با مفهوم E-A-T که در بالا توضیح داده شد، دارد.
۴. سایر عوامل سئو
علاوه بر پیوندها، عوامل دیگری هم وجود دارند که برای رتبهبندی مهم هستند، از جمله:
- سرعت وبسایت: اینکه سرعت بارگذاری یک وبسایت بهویژه در تلفن همراه چقدر است.
- کاربرپسند بودن از نظر کار با تلفن همراه: اینکه یک وبسایت از نظر کار با تلفن همراه تا چه اندازه خوب عمل میکند.
- امنیت وبسایت: وبسایتهایی با ارتباطات امن (https) نسبت به وبسایتهایی که هیچ SSL نصب نکردهاند، اولویت بیشتر دارند.
- تجربه کاربری: وبسایتهایی که با استفاده از پاپآپها و بنرهای گسترده، تجربه بدی را به کاربران منتقل میکنند، احتمال کمی دارد که در نتایج جستجو، رتبه بالایی بهدست آورند.
طراحی وبسایت مطابق با سئو
یکی دیگر از اساسیترین مفاهیم سئو در رابطه با طراحی وبسایت است. داشتن یک وبسایت مطابق با سئو، کار موتورهای جستجو را آسانتر میکند و این امر شانس رتبهبندی شما را افزایش میدهد.
هنگامی که در مورد طراحی وبسایت صحبت میکنیم، منظورمان این نیست که ظاهر وبسایت چگونه باشد یا از چه رنگهایی در آن استفاده شود، بلکه به عوامل دیگری اشاره داریم، مانند:
- ساختار وبسایت
- ساختار منو
- ویژگیهای قابلیت دسترسی
- ساختار URL
- UX و ساختار ناوبری
- ساختار پیوند داخلی
وبسایتی برنده است که کار کردن با آن توسط کاربران در هر دستگاهی آسان بوده و در عین حال دسترسی به آن و درک محتوای آن برای خزندههای موتور جستجو راحت باشد.
کلمات کلیدی سئو و تحقیقکردن در مورد کلمات کلیدی
هنگامی که شروع به یادگیری سئو میکنید، بارها با این واژهها روبهرو میشوید: «کلمات کلیدی» و «تحقیقکردن درمورد کلمه کلیدی مناسب».
دلیل آن ساده است، همهچیز در سئو با یک کلمه کلیدی شروع میشود. کاربران برای پیداکردن اطلاعات و انجام این کار، از موتورهای جستجو استفاده میکنند؛ آنها عبارتهای موردنظر خود را وارد کادر جستجو میکنند.
برخی از کلماتی که در جستجو استفاده میشوند، معنی خاصی دارند و بعضی دیگر بیشتر از سایرین بهکار میروند و اینها در سئو بهعنوان کلمات کلیدی شناخته میشوند.

کلمات کلیدی به ما کمک میکنند تا آنچه را که کاربر میخواهد، درک کنیم و وظیفه ما بهعنوان متخصصین سئو این است که محتوایی را به مخاطبین ارائه دهیم تا خواسته آنها را برآورده کند. تمام سئو در همین موضوع خلاصه میشود.
برای اینکه بفهمیم برای هر موضوعی چه کلمه کلیدی استفاده میشود، باید تحقیق کنیم و این فرآیند بهعنوان تحقیق در مورد کلمات کلیدی شناخته میشود.
با تحقیق درمورد کلمه کلیدی، شما متوجه شوید که یک کلمه کلیدی چندوقت یکبار جستجو میشود؛ اینکه یک کلمه کلیدی خاص چقدر رقابتی است و چه واژگان دیگری با آن کلمه کلیدی خاص، در ارتباط هستند.
ابزارهای مختلفی برای تحقیق درمورد کلمات کلیدی وجود دارند که میتوانید برای بهدستآوردن این اطلاعات از آنها استفاده کنید و یک برنامه بازاریابی محتوا تهیه کنید تا انواع محتوایی را که کاربران میخواهند بخوانند، در اختیارشان قرار دهید.
ابزارهای وبمستر

وقتی کار با سئو را شروع میکنید، باید بدانید که فعالیتهای سئوی شما چگونه انجام میشود. شما باید این موارد را بدانید:
- چند صفحه از سایت شما توسط موتورهای جستجو ایندکس میشود.
- کدام کلمات کلیدی باعث میشوند تا سایت شما در نتایج، نشان داده شود.
- چند نفر از طریق موتورهای جستجو، وارد سایتتان شدهاند و از کدام کلمات کلیدی استفاده کردهاند.
- آیا طی فرآیند خزیدن، مشکلی وجود دارد و چرا برخی از صفحههای شما نمیتوانند ایندکس شوند؟
- بهطور میانگین سایت شما برای کلمات کلیدی خاص در چه موقعیتی قرار دارد؟
شما میتوانید پاسخ این سوالات را از طریق ابزارهای وبمستر دریافت کنید. کلیه موتورهای جستجوگر مهم، به صاحبین وبسایت امکان دسترسی به ابزارها و گزارشهایی را میدهد تا به کمک آنها، نحوه عملکرد وبسایت خود در موتورهای جستجو را درک کنند.
عوامل موفقیت سئو
امیدواریم تا اینجا با سئو و مفاهیم سئو بهخوبی آشنا شده باشید. اکنون میدانید که سئو چیست و چگونه کار میکند. مفاهیم سئو که در بالا توضیح داده شد، اساسیترین مفاهیم سئو هستند.
یاد گرفتن سئو کار سختی نیست. ممکن است این کار در ابتدا پیچیده بهنظر برسد، اما بهمحض آشنا شدن با مفاهیم سئو و انجام تمرینهای بهینهسازی موتور جستجو، همه چیز قابل درک میشود.
خواندن این مقاله، اولین قدم بود. اکنون میتوانید از منابع بیشتری استفاده کنید تا درمورد هر مفهوم بیشتر بدانید. برای کمک به شما در موفقیت سئو، مهمترین فاکتورهای موفقیت سئو را شرح خواهیم داد.
اگر این موارد را از ابتدا بهخاطر داشته باشید، به شما کمک میکند تا روی موضوعاتی تمرکز کنید که میتوانند بر رتبهبندی شما واقعا تاثیرگذار باشند. وبسایتهای دارای رتبه بالا در گوگل، مشخصات زیر را دارند:
- محتوایی دارند که خواسته کاربر را برآورده میکنند.
- عاری از خطاهای سئوی فنی هستند.
- سطح بالایی از E-A-T را نشان میدهند.
- توسط سایر وبسایتهایی ارجاع داده شدهاند که E-A-T را نشان میدهند.
- آنها سریع و قابل استفاده برای موبایل هستند؛ همچنین کارکردن با آنها آسان است.
اگر در حال ساخت وبسایتی هستید که شرایط فوق را دارد، موفقیت سئوی آن تقریبا تضمینشده است.