تصور کنید که در مراحل پایانی پروژه کاریتان هستید و باید آن را به مدیران شرکت ارائه دهید؛ اما هرچه تلاش میکنید، انگار کاری از پیش نمیرود و در یک نقطه، بدون حرکت ماندهاید. احساس میکنید که به یک سرگرمی یا انحراف از مسیر کار نیاز دارید تا دوباره آتش خلاقیت ذهنتان شعلهور شود و در این لحظه دوست دارید که یکی از بازیهای روی لپتاپتان را باز کرده و شروع به بازی کنید. دوست دارید که از جایتان بلند شوید و برای چند دقیقه، فعالیت متفاوتی انجام دهید؛ اما این کار ممکن نیست، چون بازی در محیط کار ممنوع است!
متاسفانه بسیار دیده شده که اعضای تیم یا مدیران شرکت، با مقوله بازیکردن در محیط کار مخالف هستند و دوست ندارد که شما را مشغول آن ببینند. اما برخلاف تصور عموم که فکر میکنند بازی در محل کار، بهرهوری را از بین میبرد؛ یک ابزار عالی برای ایجاد محیط کار بهتر است که دلایل زیادی هم برای آن وجود دارد.
درحقیقت، بازیکردن در محیط کار به اعضای تیم کمک میکند که به افرادی خلاق، سازنده و فعال تبدیل شوند. آیا دلایلی بیشتر از این میخواهید؟ در ادامه این مطلب از استارتاپت میخوانیم که چرا بازیکردن در محیط کار، باید به یکی از قوانین شرکتها تبدیل شود.
۱. بازی یک پل ارتباطی بین زمان کار و اوقات فراغت است
اکثر افراد تصور میکنند که فضای شرکت و محل کار، کاملا با زندگی داخل خانه متفاوت دارد؛ خانه جایی برای آسایش و محیط محلی تنها برای کار است! اما این تصور کاملا اشتباه است و زمانی که شرکت، فضایی برای استراحت نداشته باشد، خلاقیت ذهن کارمندان پس از ۲ الی ۳ ساعت فعالیت، از بین میرود.
اصولا کارمندان پس از چند ساعت فعالیت، نیاز به فضا یا فعالیتی دارند که دوباره خودشان را شارژ کنند و اگر برای این کار محل مناسبی وجود نداشته باشد؛ بهرهوریشان پایین میآید.
بازی در محیط کسب و کار، این فضای خالی را پر میکند و تبدیل به همان پلی میشود که کارمندان به آن نیاز دارند. از آن جایی که بازیکردن، با آرامش و خلاقیت همراه است؛ ایجاد محیطی برای بازی در شرکت، حس جذابی را برای اعضای تیم کاری بهوجود میآورد.
بازیکردن یک راه مطمئن و نتیجهبخش برای افزایش رضایت کارمندان است تا آنها با ورود به محل کارشان، احساس نکنند که وارد فضایی شدند که از آسایش و جذابیت خانه، دور است و حالا باید ۱۰ ساعت از روز را فقط به کار مشغول شوند.
۲. بازیها بهترین وسیله برای رهایی از استرس هستند
بدونشک، محیط کار استرسزا است و مشتریان، ضربالاجلها، چالشها و دهها عامل دیگر، همگی دستبهدست هم میدهند تا استرس را به جان اعضای شرکت بیندازند.
بازیکردن راه فوقالعادهای برای خلاصی از استرس کار است که نه فقط در محیط کار بلکه در تمام مقاطع زندگی، با آن سر و کار داریم. بازیها ضد استرس هستند و ایجاد فضایی برای بازی در شرکت، روشی برای کاهش استرس روزانه افراد است.
فراموش نکنید که از بین بردن استرس، تنها موجب افزایش رضایت کارمندان نمیشود، بلکه در روند کاری تمام افراد شرکت موثر است؛ زیرا هرچه کارمندان شادتر باشند، فعالیت و بهرهوریشان بیشتر است.
۳. به کمک بازی، یک فضای کاری مناسب ایجاد میشود
در دنیای مدرن امروزی، کسب و کارها بهدنبال این هستند که محیطی خودمختار و مستقل داشته باشند. کسب و کارهایی که به فکر پیشرفت حرفهای و افزایش خلاقیت کارمند هستند؛ در فرهنگ کاریشان، بر ایجاد فضای مناسب برای بازیکردن تاکید دارند.
هنگامیکه کارمندان محلی برای بازی در محیطی کارشان میبینند، احساس میکنند که در محیطی امن و دوستانه، مشغول به کار هستند. بهاینترتیب آنها با تمام توانایی خود کار میکنند و از محیط کار لذت میبرند.
اما وجود این فضا در محل کار، به کارمندان نشان میدهد که مدیران، اعتماد کاملی به آنها دارند و به قدرت مدیریت زمان افرادی که استخدام کردهاند، ایمان دارند. این حس اعتماد، افکار منفی را از کارمندان دور میکند و نتایج مثبتی بههمراه دارد.
همچنین بازیکردن، عاملی برای استخدام و جذب استعدادهای جدید است. اگر از بین چند متقاضی استخدام میخواهید یک نفر را انتخاب کنید، ببینید کدام یک از آنها به بازیکردن علاقه دارند. مطالعات نشان داده، افرادی که بازی میکنند؛ اصولا خلاقتر و فعالتر هستند.
۴. بازیکردن، تاثیر تکنیک پومودورو را دوچندان میکند
استراحتهای کوتاهمدت، پروسه شناخت (Cognitive Function) را تقویت میکند و اگر مدت استراحت را بر اساس تکنیک پومودورو تنظیم کنیم؛ این عامل تقویتی، اثر بهتری خواهد داشت.
تکنیک پومودورو (Pomodoro-Style) که توسط فرانچسکو چیرلو ابداع شد، ۲۵ دقیقه کارکردن را بهترین مدتزمان فعالیت میداند. در این روش، هر شخص پس از ۲۵ دقیقه کار، به مدت ۳ الی ۵ دقیقه استراحت میکند و پس از چهار پومودورو، یک استراحت طولانی ۱۵ الی ۲۰ دقیقهای انجام میشود. پومودورو نام یک سس گوجهفرنگی ایتالیایی است که آمادهشدن آن ۲۵ دقیقه طول میکشد.
کارکردن در فواصل کوتاه بههمراه استراحت مختصر بینشان در مقایسه با فعالیتهای متوالی و پشتسرهم، باعث افزایش چشمگیر کیفیت و کمیت فعالیت اشخاص میشود.
در حقیقت، تکنیک پومودورو، برای بسیاری از فعالیتهای زندگی قابلاستفاده است. خواندن کتاب، کار روی یک پروژه، یادگیری دروس و حتی فعالیتهای فیزیکی مثل ورزش، از جمله اموری هستند که میتوانند از تکنیک پومودورو برای افزایش بهرهوری استفاده کنند. اما اگر میخواهید تکنیک پومودورو تاثیر بیشتری روی کارمندان بگذارد آن را با بازی در محیط کار ادغام کنید؛ بهاینترتیب ذهن کارمندان در استراحتهای چند دقیقهای بین فعالیتشان، بهکلی از کار دور میشود.
اینکه صرفا چند دقیقه از میز کار دور شویم، زیاد موثر نیست چون ذهنمان همچنان روی کار متمرکز است. اما زمانیکه این زمان استراحت را روی بازیکردن بگذاریم، بهکلی از کار و فعالیتهای مرتبط با آن دور خواهیم شد. وقتی از یک استراحت چند دقیقهای هیجانانگیز بهسمت کار برمیگردید، ذهن بازتری برای ادامه کار دارید و افکار جدیدی به ذهنتان خطور میکند.
۵. بازی در محیط کار به ایجاد همکاری موثر کمک میکند
هر تیم برای رسیدن به موفقیت، باید ارتباط منسجمی بین اعضای خود برقرار کند تا علاوهبر ارتباط دوستانه قوی، نتایج بهتری هم در محیط کار خود داشته باشند. خوشبختانه، بازیکردن در محیط کار، بهترین روش برای پرورش کارهای گروهی و ایجاد ارتباط قوی بین اعضای تیم است.
بازی کردن با همکاران، موقعیتی را بهوجود میآورد تا رابطهای خارج از حیطه کاری، بینشان شکل گیرد و مهارت ارتباطی آنها تقویت شود تا هنگام کار روی پروژههای کاری، بهتر باهم همکاری کنند. بهاینترتیب، شرکت با کمترین میزان اختلاف بین کارکنان، بهسمت اهدافش حرکت میکند.
وجود برنامههای منظم بازی در محل کار میتواند یک راه عالی برای اطمینان از محیط خلاقانه کسب و کارتان است. چون بازیکردن، اعضای شرکت را بههم نزدیک میکند و رابطهای قوی بینشان بهوجود میآورد.
اگر در شرکت شما جایی برای بازی و سرگرمی وجود ندارد و آن را ممنوع کردهاید؛ بهتر است در این مورد تجدید نظر کنید و تصمیمات جدید بگیرید.