احتمالا تا به حال اسم آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز (Myers-Briggs) به گوشتان خورده است. این آزمون که به تست MBTI هم معروف است، از تئوری شخصیتهای روانشناختی سی. جی. یونگ (C. G. Jung) یا همان کارل گوستاو یونگ معروف گرفته شده است.
بسیاری از افراد، برای اینکه اطلاعات بیشتری درمورد خودشان بهدست بیاورند، از آزمونهای شخصیت شناسی استفاده میکند. آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز (Myers-Briggs Type Indicator) که به نام MBTI هم شناخته میشود، یکی از مشهورترین آزمونهای شخصیت شناسی است که اطلاعات خوبی درمورد سبک کاری، سبک یادگیری، ترجیحات اجتماعی و نحوه تصمیمگیری به ما میدهد.
اطلاعات بهدستآمده از این تست، به ما کمک میکند تا شخصیت خود را بهتر بشناسیم و در روابط کاری، اجتماعی و دوراهیهای تصمیمگیری، بهتر عمل کنیم. در این مطلب از استارتاپت قصد داریم، بهطور مفصل درمورد تست شخصیت شناسی مایرز بریگز صحبت کنیم.
آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز چیست؟
جالب است بدانید که تست شخصیت شناسی مایرز بریگز توسط ایزابل بریگز مایرز (Isabel Briggs Myers) و مادرش کاترین بریگز (Katharine Briggs) طراحی شد. در این آزمون از چهار مولفه اصلی برگرفته از نظریه یونگ، یعنی نوع برخورد با جهان، نوع ارزیابی، روش تصمیمگیری و تعاملات اجتماعی) استفاده شده است.
ایزابل و کاترین به کمک این چهار مولفه، ۱۶ تیپ شخصیتی را بر اساس تعامل بین ترجیحات مختلف هر فرد شناسایی کردند.
هدف از طراحی تست مایرز بریگز
بنیاد مایرز بریگز توصیه میکند که شناخت هر فرد از خود با یک بینش کوچک آغاز میشود. با افزایش دانش شما درمورد نوع شخصیتتان، میتوانید شخصیت خود را عمیقتر کشف کنید و بفهمید که چگونه دوست دارید با دیگران ارتباط و تعامل داشته باشید.
کاترین و ایزابل آزمون مایرز-بریگز را ابتدا، طی جنگ جهانی دوم و بهمنظور پیداکردن مناسبترین شغل برای زنانی که در صنعت نظامی بودند، طراحی کردند. این آزمون اولیه بعدها توسعه داده شد تا اینکه در سال ۱۹۶۲، با عنوان آزمون شخصیت مایرز-بریگز معرفی شد.
تیپهای شخصیتی مایرز بریگز
ترجیحات مختلف هر فرد بر اساس این آزمون یا پرسشنامه، از چهار مولفه نوع نگاه به جهان، ارزیابی، تصمیمگیری و تعاملات اجتماعی تشکیل میشود:
- نوع نگاه به جهان: شما ترجیح میدهید که بیشتر روی دنیای بیرون از خود، تمرکز کنید یا درون؟ این در واقع، همان معیار برونگرایی (Extraversion) یا درونگرایی (Introversion) است که در تست MBTI با حروف (E) و (I) نشان داده میشود.
- ارزیابی: شما برای جمعآوری اطلاعات از دنیای اطراف خود، ترجیح میدهید به درک حواس پنجگانه خود اکتفا کنید یا به مواردی مانند الگوها، برداشت و جنبههای انتزاعی توجه میکنید؟ به افرادی که از حواس خود استفاده میکنند، حسی (Sensing) و افرادی که به جنبههای عمیق توجه دارند، شهودی (Intuition) گفته میشود که در آزمون مایرز-بریگز با حروف (S) و (N) نشان داده میشود.
- تصمیمگیری: هنگام تصمیم گیری، ترجیح میدهید اول به منطق و واقعیتها نگاه کنید یا به افراد و شرایط ویژه؟ افرادی که با منطق خود تصمیم میگیرند، در دسته افراد منطقی (Thinking) و آنها که با احساسشان تصمیم میگیرند، در دسته احساسی (Feeling) قرار میگیرند. این معیار در آزمون شخصیت شناسی مایرز برگیز با حروف (T) و (F) نمایش داده میشود.
- تعاملات اجتماعی: در برخورد با دیگران و دنیای خارج، آیا ترجیح می دهید که درمورد آنها قضاوت و تصمیمگیری کنید یا در برابر اطلاعات و گزینههای جدید بازتر و انعطافپذیرتر بمانید؟ در این مقیاس به افرادی که ترجیح میدهند، دیگران را قضاوت کنند؛ قضاوتی (Judging) و افرادی که سازگارتر و منعطفتر برخورد میکنند، ادراکی (Perceiving) گفته میشود که در آزمون MBTI با حروف (J) و (P) نشان داده میشود.
ترجیح شما در هر کدام از این چهار مولفه، با یکدیگر ترکیب میشود و یک ترکیب چهار حرفی را پدید میآورد که ۱۶ تیپ شخصیتی آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز را تشکیل میدهد. در ادامه این ۱۶ تیپ شخصیتی را بررسی میکنیم:

۱. تیپ شخصیتی ISTJ
حروف ISTJ در این تیپ شخصیتی ویژگیهای درونگرا، حسی، منطقی و قضاوتگر را نشان میدهند. این افراد در نگاه اول بسیار خشک و جدی بهنظر میرسند اما در واقع، کاملا منطقی و پایبند به ارزشها و اخلاق کاری هستند. از دیگر ویژگیهای افراد دارای تیپ شخصیتی ISTJ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرام و دلسوز
- بهدنبال حقیقت
- منظم
- منطقی
- علاقهمند به جزئیات
- وظیفهشناس
- تحلیل مسائل
- عمل گرا
- منتقد و قضاوتگر
- محافظهکار
- قاطع و پایدار در تصمیم گیری
- ثابت قدم
- کارآمد

۲. تیپ شخصیتی ISFJ
افرادی که با تیپ شخصیتی ISFJ شناخته میشوند، معمولا شخصیت درونگرا، حسی، احساسی و قضاوتگر دارند. این افراد معمولا به خونگرمبودن و صمیمت شناخته میشود. از دیگر مشخصههای تیپ شخصیتی ISFJ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونگرم و صمیمی
- بهدنبال حقیقت
- علاقهمند به جزئیات
- قابلاعتماد
- منظم
- محافظهکار
- واقعبین
- حمایتگر
- عملگرا
- مفید و ثابت قدم

۳. تیپ شخصیتی INFJ
حروف تیپ شخصیتی INFJ نشان میدهد که این افراد دارای شخصیت درونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگر هستند. معمولا INFJها بسیار خلاق هستند و نگاه متفاوتی به دنیا دارند. از جمله ویژگیهای این تیپ شخصیتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خیال پرداز و بهدنبال معنا
- مشتاق
- حساس و باهوش
- خلاق
- بهدنبال هماهنگی و رشد
- عاشق زبانها و نمادها
- الهامبخش
- حمایتگر

۴. تیپ شخصیتی INTJ
حرف INTJ نشاندهنده تیپ شخصیتی درونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر است. معمولا افراد با تیپ شخصیتی INFJ درونگرا و آرام هستند و تنهایی را به در جمعبودن ترجیح میدهند. برخی از ویژگیهای شخصیتی این افراد شامل موارد زیر میشود:
- خیال پرداز
- خلاق و مبتکر
- حساس و باهوش
- بهدنبال فهمیدن
- منطقی
- قضاوتگر
- مستقل
- قاطع
- مصمم
- بهدنیال پیشرفت و شایستگی

۵. تیپ شخصیتی ISTP
حروف تیپ شخصیتی ISTP نشاندهنده یک شخصیت درونگرا، حسی، منطقی و ادراکی است. معمولا این افراد، بسیار منطقی و عقلانی تصمیم میگیرند و ویژگیهای شخصیتی آنها بهسادگی سایر تیپها نیست. از ویژگیهای ISTPها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- منطقی
- کاملا تحلیلکننده
- عملگرا
- سازگار
- کنجکاو
- خونسرد
- مشاهدهگر
- حلکننده مسئله
- دقیق
- واقعبین
- یابنده مشکلات
- علاقهمند به تنوع
- فعال
- ماجراجو
- مستقل

۶. تیپ شخصیتی ISFP
چهار حرف تیپ شخصیتی ISFP بهمعنی ویژگیهای شخصیتی درونگرا، حسی، احساسی و ادراکی است. ISFPها با وجود اینکه نشانههای درونگرایی دارند اما وقتی با دیگران صمیمی میشوند، معاشرت با آنها کاملا لذتبخش خواهد بود. از جمله ویژگیهای شخصیتی این افراد عبارتند از:
- آرام
- تحلیلکننده
- عملگرا
- سازگار
- فروتن
- دارای طبع ظریف
- کمالگرا
- ناظر
- وفادار
- کمککننده
- واقعگرا
- علاقهمند به جزئیات
- فعال و شاداب

۷. تیپ شخصیتی INFP
طبق چهار مولفه اصلی تئوری یونگ، INFPها افرادی درونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی هستند. این افراد معمولا از تنهایی لذت میبرند و به تجزیهوتحلیل مسائل و کشف رموز موضوعات مختلف علاقه دارند. از مهمترین ویژگیهای تیپ شخصیتی INFP میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حمایتگر
- دلسوز و مهربان
- در جستجوی معنا
- بهدنبال هماهنگی
- خلاق
- کمالگرا
- کنجکاو
- حمایتگر عاطفی
- علاقهمند به ایدهها
- زبان و نوشتن
- مستقل
- سازگار

۸. تیپ شخصیتی INTP
افراد دارای تیپ شخصیتی INTP درونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر هستند. آنها خلاقانه بهدنبال حل مسائل هستند و پنهانکردن مسائل از این افراد، بسیار دشوار است. برخی از ويژگیهای شخصیتی INTPها عبارتند از:
- منطقی
- دارای قوه تخیل قوی
- علاقهمند به تجزیهوتحلیل مسائل
- واقعگرا
- منتقد و قضاوتگر
- باهوش
- پیچیده
- کنجکاو
- عاشق ایدهها
- بهدنبال درک موضوعات مختلف
- پرسشگر
- سازگار
- مستقل

۹. تیپ شخصیتی ESTP
بر اساس حروف تیپ شخصیتی ESTP این افراد برونگرا، حسی، منطقی و ادراکی هستند. ESTPها معمولا به کنار جمع بودن علاقه دارند و اهل عقل و منطق هستند. برخی دیگر از ویژگیهای این تیپ شخصیتی عبارتست از:
- بهدنبال هیجان
- فعال
- عملگرا
- رو راست
- آسانگیر
- مشاهدهگر
- واقعبین
- سازگار
- کارا
- علاقهمند به تجزیهوتحلیل
- بهدنبال حل مسائل
- خودجوش
- ماجراجو
- آزمایشگر

۱۰. تیپ شخصیتی ESFP
حروف اول این تیپ شخصیتی نشان میدهد که ESFPها برونگرا، حسی، احساسی و ادراکی هستند. افراد با تیپ شخصیتی ESFP علاقه دارند در مرکز توجه باشند و برقراری ارتباط با دیگران لذت میبرند. از جمله خصوصیات مهم تیپ شخصیتی ESFP عبارتست از:
- پرانرژی
- اجتماعی.
- عملگرا.
- برخورد دوستانه
- حمایتگر
- ابرازکننده
- ذهن باز
- مشتاق
- بهدنبال هیجان
- خودجوش
- کاردان
- سازگار
- مشاهدهگر
- سخاوتمند
- علاقهمند به سرگرمی

۱۱. تیپ شخصیتی ENTP
ENTPها افرادی برونگرا، شهودی، منطقی و ادراکی هستند. معمولا این افراد بسیار باهوش و برونگرا هستند و انرژی زیادی دارند. برخی از ویژگیهای تیپ شخصیتی ENTP عبارتست از:
- پرانرژی.
- مبتکر
- مشتاق
- صریح
- منطقی
- نظریهپرداز
- تحلیلگر.
- پیچیده
- خلاق
- کلامی
- بهدنبال موضوعات تازه
- علاقهمند به تغییر
- اجتماعی
- مستقل
- سازگار

۱۲. تیپ شخصیتی ENFP
افراد دارای تیپ شخصیتی ENFP برونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگر هستند. ENFPها بسیار متفکر و از قدرت شهودی بالایی برخوردار هستند. از دیگر ویژگیهای این تیپ شخصیتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشتاق
- قوه تخیل بالا
- پرانرژی
- خلاق
- گرم و صمیمی
- آیندهنگر
- فردگرا
- درککننده
- حمایتگر
- خوشبین
- احتمالا متمرکز
- ذهن باز
- بهدنبال موضوعات جدی
- خودجوش
- بازیگوش

۱۳. تیپ شخصیتی ESTJ
حروف تیپ شخصیتی ESTJ به ما نشان میدهد که افراد با این تیپ شخصیتی معمولا برونگرا، حسی، منطقی و قضاوتگر هستند. ESTJها معمولا صادق هستند و دوستان خوبی برای مشورتکردن محسوب میشوند. از دیگر ویژگیهای این تیپ شخصیتی میتواند به موارد زیر اشاره کرد:
- فعال
- سازماندهنده
- منطقی
- دارای اعتماد به نفس
- بهدنبال حقیقت
- قاطع
- عملگرا
- نتیجهگرا
- تحلیلی
- قضاوتگر
- مسئولیتپذیر
- دارای عقل سلیم

۱۴. تیپ شخصیتی ESFJ
با توجه به حروف تیپ شخصیتی ESFJ، این افراد شخصیت برونگرا، حسی، احساسی و قضاوتگر هستند. این افراد معمولا دوست دارند در جمع باشند و رهبری گروه را برعهده بگیرند. چند مورد از خصوصیات تیپ شخصیتی ESFJ عبارتند از:
- فعال
- معاشرتی
- گرم و صمیمی
- هماهنگکننده
- مراقب و حمایتگر
- مشتاق
- همدل
- مردمگرا
- اهل عمل
- مسئولیتپذیر
- منظم
- دارای روحیه همکاری
- قدردان
- وفادار

۱۵. تیپ شخصیتی ENFJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ENFJ برونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگر هستند. ENFJها بسیار اجتماعی و کاریزماتیک هستند. از جمله خصوصیات رفتاری این تیپ شخصیتی میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
- فعال
- اجتماعی
- مشتاق
- هماهنگکننده
- ابرازکننده
- گرم
- ایدهآلگرا
- همدل
- علاقهمند به احتمالات
- درککننده
- دارای روحیه همکاری
- باوجدان
- قدردان
- دقیق

۱۶. تیپ شخصیتی ENTJ
بر اساس چهار مولفه کارل یونگ، افرادی که تیپ شخصیتی ENTJ دارند؛ برونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر هستند. معمولا این افراد در جمع نقش رهبر را برعهده میگیرند و تصمیم گیری را دوست دارند. برخی از ویژگیهای شخصیتی ENTJها عبارتست از:
- سازماندهنده
- برنامهریز
- خیالپرداز
- قاطع
- دارای ابتکار عمل
- علاقهمند به ادراک و تصور
- روحیه استراتژیک
- منظم
- ابرازکننده
- بهدنبال پیشرفت
- موفقیت
تاثیر آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز بر سبک کاری
مسلما وقتی شناخت درستی از نوع شخصیت و ترجیحات فردی خود داشته باشید، میتوانید مناسبترین سبک کاریتان را پیدا کنید.
تیپ شخصیتی مایرز بریگز میتواند بر بسیاری از عوامل سبک کاری شما تأثیر بگذارد، از جمله:
- مدیریت زمان
- حل مسئله
- بهترین رویکرد تصمیمگیری
- کنترل استرس
همچنین شناخت بهتر از انواع تیپهای شخصیتی، به شما کمک میکند تا فرهنگ سازمانی محل کار خود را بهتر بشناسید، مهارتهای جدید کسب کنید، با اعضای تیم خود مشارکت بهتری داشته باشید و در برابر تغییرات، بهترین تصمیم را بگیرید.
برای افرادی که شغلشان مربوط به فروش و بازاریابی است، شناخت بهتر تیپهای شخصیتی مایرز-بریگز به آنها کمک میکند تا نیاز مشتریان را بهتر درک کنند. وقتی شما بدانید که مشتریتان از چه تیپ شخصیتی است و به سبک ارزیابی و تصمیمگیری او آگاه باشید؛ میتوانید به بهترین شکل، محصولات و خدمات خود را به او معرفی کنید.
همچنین سازمانها میتوانند از تیپهای شخصیتی برای مدیریت و پشتیبانی کارکنان، توسعه مهارتهای رهبری، حل تعارض، مربیگری، مدیریت تغییر و سایر نیازهای شخصیتر کارکنان استفاده کنند.
اگر شما آزمون شخصیت شناسی مایرز بریگز را انجام دادهاید، تیپ شخصیتیتان چیست؟ آیا سبک کاری و علاقهمندهای شما با تیپ شخصیتیتان سازگار است؟