تا به حال چیزهای زیادی درباره ویژگیهای مثبت دورکاری شنیدهاید. اما باید توجه کنید که وقتی در خانه کار میکنید، تعداد عواملی که در شما ایجاد حواسپرتی میکنند به طور چشمگیری افزایش مییابد. علاوه بر آن محل کار و زندگی شما دیگر جدا از هم نیستند و به سادگی نمیتوانید میان شغل و زندگی شخصی خود مرز مشخصی تعیین کنید. این موضوعات میتواند به خوبی ضرورت مدیتیشن برای کارمندان دورکار را نشان دهد.
دورکاری مشکلات رفت و آمد شما را به طور کلی از میان میبرد، میتوانید در خانه غذای مورد علاقه خود را میل کنید و نیازی به پوشیدن یونیفرم یا لباسهای رسمی ندارید. با این همه، این شیوه از کار کردن مشکلات خاص خود را دارد.
مدیتیشن چیست و چگونه میتواند برای کارمندان دورکار مفید باشد؟
مدیتیشن یا مراقبه به طور کلی به تکنیکهایی گفته میشود که به شما کمک میکند تا ذهن خود را کنترل کنید و به آرامش درونی دست یابید. این تکنیکها میتواند شامل روشهایی برای تمرکز، نفس کشیدن و غیره باشد. با توجه به تحقیقات انجام گرفته، میتوان اظهار کرد که استفاده از این تکنیکها حتی به مقدار کم، میتواند تاثیر بهسزایی روی رفتار افراد داشته باشد.
کارکردن در خانه میتواند فشارهای عصبی گوناگونی به افراد تحمیل کند، به همین خاطر مدیتیشن برای کارمندان دورکار بسیار کمککننده است. این افراد میتوانند با استفاده از تکنیکهای مراقبه، استرس خود را کنترل کنند و افکار منضبطتری داشته باشند تا بتوانند تمرکز خود را به کار معطوف سازند. این تمرکز بالا موجب افزایش راندمان و کاهش سطح اشتباهات فرد میشود.

فواید مدیتیشن برای کارمندان دورکار
در این مطلب از استارتاپت، قصد داریم با توجه به تحقیقاتی که توسط منابع علمی معتبر صورت گرفتهاست؛ مزایای مدیتیشن برای کارمندان دورکار را بررسی کنیم.
۱. افزایش سطح تمرکز
تعداد عواملی که برای شما ایجاد حواسپرتی میکنند، در خانه بیشتر از محل کار است.
وقتی درخانه مشغول به کار هستید، ذهن شما ممکن است به هر سمتی کشیده شود؛ چراکه اعضای خانوادهتان درست در اتاق کناری نشستهاند و در حال تماشای تلویزیون هستند.
نتایج بررسیها نشان میدهد که ۱۰ دقیقه مدیتیشن در طول روز، کمک میکند تا قدرت تمرکز خود را تقویت کنید و ذهنتان را از استرس و افکار تکراری تخلیه کنید.

در طی یک تحقیق روانشناسی که در دانشگاه واترلوی کانادا انجام گرفت، از ۸۲ شرکتکننده خواسته شد تا با استفاده از کامپیوتر، وظایف معینی را انجام دهند. محققان افراد شرکتکننده را به دو گروه تقسیم کردند و یکی از این گروهها را با انجام مدیتیشن و گروه دیگر را با پخش موسیقی برای کار آماده کردند. سپس شرایطی ایجاد کردند که شرکتکنندگان نتوانند به راحتی تمرکز خود را حفظ کنند. محققان پس از پایان کار، برای سنجیدن قدرت تمرکز افراد، نتیجه کار دو گروه را با یکدیگر مقایسه کردند.
نتایج این مقایسه نشان داد که مدیتیشن و تمرینهای ذهنی میتواند تاثیر شگرفی بر توانایی کنترل عدم تمرکز و حفظ آرامش افراد بگذارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که یکی از بهترین روشهای کنترل فشار عصبی برای کارمندان دورکار ، انجام تکنینکهای مدیتیشن است.
علاوه بر آن افرادی که بیش از حد اضطراب دارند و همیشه از استرسهای بیمورد رنج میبرند؛ میتوانند با استفاده از روشهای مراقبه و خودآگاهی تمرکز بیشتری روی کار مورد نظر خود پیدا کنند.
۲. بالا بردن سطح هوشیاری
مدیتیشن به شما کمک میکند تا نحوه تنفس خود را تنظیم کنید و تمرکز بیشتری روی آن داشته باشید. تحقیقات علمی نشان از آن دارد که منظم بودن نحوه تنفس به صورت مستقیم بر سطح ترشح یکی از پیامرسانهای شیمیایی مغز به نام «نورآدرنالین» تاثیر میگذارد.
این پیامرسان شیمیایی در زمان تمرکز، هیجان، کنجکاوی، رقابت یا برانگیخته شدن احساسات توسط مغز آزاد میشود. اگر این هورمون به اندازه کافی ترشح شود، به سلولهای مغز کمک میکند تا پیوندهای بیشتری را تشکیل دهند، در نتیجه سطح هوشیاری در فرد افزایش مییابد و سرعت عکسالعمل او در مقابل مسائل مختلف بیشتر میشود.
بنابراین میتوان گفت که نحوه تنفس انسان به شدت در بالابردن تمرکز نقش دارد و میتواند سلامت ذهن او را تضمین کند. توجه انسان به کاری که انجام میدهد تحت تاثیر تنفس او است و حتی در طول یک چرخه دم و بازدم، سطح هوشیاری انسان تغییر میکند. بنابراین اگر بتوانید الگوی منظم و هماهنگی در تنفس خود داشته باشید، میتوانید تمرکز بیشتری روی کارتان داشته باشید.
در آزمایشی که قبلتر به آن اشاره شد، محققان متوجه شدند که افرادی که پیش از شروع کار، به اجرای مدیتیشن میپردازند؛ ااگوی منظمتری در نفسکشیدن دارند و با هوشیاری و سرعت بیشتری به انجام وظیفه میپردازند.
به همین خاطر میتوان گفت که مدیتیشن برای افرادی مانند کارمندان دورکار که فشار زیادی را در زندگی شغلی خود متحمل میشوند، بسیار مفید و حائز اهمیت است.
۳. کاهش اشتباهات و بهینهسازی درصد خطا
هر انسانی ممکن است دچار اشتباه شود، اما بهتر است که میزان این اشتباهات در پایینترین سطح ممکن نگه داشته شود. شما میتوانید با استفاده از مدیتیشن، قدرت تصمیمگیری خود را تقویت کنید و احتمالات بروز خطا در تصمیمهایتان را به حداقل برسانید.
در آزمایشی که توسط متخصصان دانشگاه ایالتی میشیگان انجام شد؛ محققان، ۲۰۰ فرد که پیش از آن سابقهی انجام مدیتیشن نداشتند را جمعآوری کردند و برای مدت ۲۰ دقیقه آنها را تحت تمرینات مدیتیشن قرار دادند و در طول این تمرینات از آنها نوار مغزی تهیه کردند.
تقریبا نیم ثانیه طول میکشد تا پس از وقوع خطا در مغز، سیگنالی که توسط قسمت کنترلکننده مغز فرستاده شده مثبت اعلام شود و دوباره به قسمت کنترلکننده بازگردد و این خطا توسط مغز شناسایی شود. محققان در طول آزمایشی که به آن اشاره شد، سعی کردند تا دستگاه الکترومغزنگاری، این سیگنالها را شناسایی کند و در نوار مغزی هر فرد ثبت کند.

بررسی نوارهای مغزی شرکتکنندگان نشان میدهد که مدیتیشن میتواند زمان این فرایند که در حالت معمول نیم ثانیه است را تا حد زیادی کاهش دهد و سیگنالهای شناسایی خطا را تقویت کند.
بنابراین احتمال اینکه انسان پیش از وقوع خطا از آن مطلع شود، بسیار بالا میرود. این موضوع به خوبی نشان میدهد که تنها ۲۰ دقیقه مدیتیشن در روز میتواند تاثیری عمیقی در قدرت ذهن برای شناسایی و ممانعت از خطا داشته باشد.
کاهش میزان اشتباهات به شما کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و عملکرد کارآمدتری در طول روز از خود ارائه دهید.
اکنون با مطالعه این دلایل، به خوبی میدانید که انجام مدیتیشن به صورت روزانه چقدر میتواند برای کارمندان دورکار مفید باشد و به آنها کمک کند تا هرچه بهتر از منزل به وظایف خود عمل کنند.