سال ۲۰۱۹ از نظر توجه به ابعاد هنری بازاریابی و طراحی در فضای مجازی، بسیار قابل ملاحضه است. اینکه ما تلاش کنیم تا کسبوکارمان را با ترندهای روز طراحی دنیا، بهروز نگه داریم و ظاهر شرکت، لوگو و رابط کاربری کسبوکار خود را مدرن کنیم، بسیار اهمیت دارد. اکثر شرکتهای بزرگ در سال ۲۰۱۹، چهره تازهای به خود گرفتند و هرکدام بهنحوی در طراحی لوگو و رابط کاربری خود، تغییراتی ایجاد کردند.
ما در این مطلب از استارتاپت، مهمترین تغییرات طراحی، از بازطراحی (Redesign) لوگو گرفته تا تغییر روابط کاربری برترین شرکتها و سایتهای دنیا را مرور میکنیم.
بازطراحی لوگوی Slack
میتوان گفت که بازطراحی لوگوی Slack در سال ۲۰۱۹، بیشترین توجه را به خود جلب کرده است. Slack یک پلتفرم پیامرسان بر اساس قدرت ابری است که توسط شرکت اسلک تکنولوژی، توسعه یافته است. آنها پس از رونمایی از لوگوی جدید خود اعلام کردند، با وجودی که علامت هشتگ کجشده در لوگوی قدیمی آنها، شناختهشده بود؛ اما تاریخگذشته بهحساب میآمد. چون قرارگرفتن ۴ خط روی هم بهعنوان هشتگ در لوگوی آنها، ۱۱ رنگ را تداعی میکرد. وجود چندین رنگ در لوگو، این مشکل را ایجاد میکرد که فقط با پسزمینه سفید، قابلاستفاده بود و انعطافپذیری لازم را نداشت.

در طراحی جدید لوگوی اسلک، سمبل هشتگ همچنان حفظ شده است؛ اما در گوشههای آن، شاهد ۴ علامت بهشکل اشک هستیم که به حبابهای چت که مردم با آنها آشنا هستند، اشاره دارند. کمی پس از باز طراحی این لوگو، شرکت اسلک، سهام عمومی خود را ارائه کرد. البته طراحی جدید لوگو با انتقادات مختلفی از سوی مردم مواجه شد و از نظر عدهای، این لوگو شبیه به اردک یا آسیاب بادی دارد و حتی از نظر برخی افراد، بیشباهت به صلیب شکسته حزب نازی نیست.
اما اگر بخواهیم از لحاظ دانش طراحی به لوگوی جدید نگاه کنیم، باید گفت که از نظر فنی، عملی و حتی مفهومی، طراحی به مراتب قویتری دارد.
بازطراحی لوگو Staples
استیپلز یک فروشگاه زنجیرهای تجهیزات اداری است. شاید این لوگو در نگاه اول، بیش از حد ساده بهنظر برسد و همین مسئله هم باعث شد تا بهخوبی، مورد قبول عامه قرار نگیرد. طی انتقاداتی که به طراحی لوگو و تبلیغات Staples شد، عدهای بر این باور هستند که لوگوی این شرکت، مثل یک دروازه فوتبال است. با نگاهی به لوگوی قدیمی و با وجودی که کمی قدیمی به نظر میرسد؛ اما نسبت به لوگوی جدید، جذابتر و قابلدرکتر است.

طراحی لوگو و رابط کاربری Twitch
یکی از بازطراحیهای لوگوی سال ۲۰۱۹ که چندان هم قابل شناسایی نبود، لوگوی جدید شبکه توییچ (Twitch) است. توییچ یک شبکه استریم بازیهای ویدیویی است که میلیونها کاربر را به خود جذب کرده است. لوگوی قدیمی توییچ، بهخوبی کار خود را انجام میداد و از همه نظر بدون ایراد بود؛ اما در لوگوی جدید، تغییراتی مثل سادهتر کردن تناسب و اندازه حروف لوگو و تبدیل سایه بنفش به سیاه با یک پس زمینه بنفش را شاهد هستیم.

البته ایراد کوچکی که میتوان به طراحی جدید گرفت، این است که اگر فردی نام توییچ را به خوبی نشناسد؛ حرف T لوگو، بهراحتی قابل خواندن نیست و شکل آن از حالت T خارج شده است. اما به طور کلی لوگوی جدید، برجستهتر و قویتر از قبل به چشم میخورد. در عکس زیر نمونهای از این تغییر نشان داده شده که تصویر بالا، طراحی قدیم توییچ و تصویر پایین، طراحی جدید آن است.
در سال ۲۰۱۹، توییچ در زمینه طراحی لوگو و رابط کاربری خود، خانهتکانی کرد و علاوه بر لوگو، شاهد تغییرات قابلتوجهای در بازطراحی تجربه کاربری و رابط کاربری سایت هم بودیم. البته مانند بسیاری از بازطراحیهای دیگر، مردم با این تغییر ناگهانی، هیجان زیادی از خود نشان ندادند. در طراحی گذشته، تم تاریک وجود داشت که طنین انداز گیمرها بود؛ اما در طراحی جدید، شاهد رابط کاربری مدرنتری هستیم که الهام زیادی از طراحی صفحات یوتیوب گرفته و کل صفحه از حالت سیاه، به سفید تغییر کرده است.

طراحی لوگوی شرکت مادر Facebook
این لوگو بیشتر از این که یک بازطراحی باشد، بیشتر به عنوان یک لوگو ضمیمه شناخته میشود. همه ما فیسبوک را میشناسیم؛ بهطور کلی یک کمپانی مادر است که برخی از محبوبترین شبکههای اجتماعی حال حاضر دنیا، زیرمجموعه آن هستند. شبکه اجتماعی فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و …، همگی زیرمجموعه این شرکت مادر هستند. لوگوی جدید معرفیشده در سال ۲۰۱۹، مربوط به همین شرکت مادر است که تا پیش از این، هیچ لوگویی نداشت. این لوگو شبیه انیمیشنی با قابلیت تغییر رنگ است، اما به طور کلی میتوان گفت که لوگوی طراحیشده شکل و شمایلی ساده، استاندارد و البته خستهکننده دارد.

سایبرترانک شرکت تسلا
امسال فقط سال طراحی لوگو و رابط کاربری نبود؛ بلکه ایلان ماسک، مالک شرکت تسلا، غوغایی هم در زمینه طراحی جدیدترین ماشین برقی خود ایجاد کرد. اینبار شرکت تسلا با یک ماشین از گروه وانتها، وارد رقابت شد که طراحی آن، مورد استقبال مردم قرار گرفت و حتی برای مدتی، به یکی از مباحث داغ در تمامی زمینهها از تبلیغات و بازاریابی گرفته تا دنیای ماشین و بازیهای ویدیویی، تبدیل شد.

این ماشین با تمام ماشینهایی که تا امروز طراحی شده، فرق دارد. ماشینی با لبههای بسیار تیز و سطوح و پنلهایی کاملا صاف که زبان طراحی آن کاملا برخلاف سنت و طراحی منحنی ماشینهای سنتی و مدرن دارد. جالب است بدانید در تمامی زمینههایی که این ماشین تست شد، متوجه شدیم که طراحی سایبرترانک تسلا بسیار موثر بوده است.
معرفی این ماشین حتی باعث شد تا بدون هیچ روش تبلیغاتی، سایبرترانک به یکی از مباحث داغ خاص و عام تبدیل شود و بههمین راحتی، شاهد پیشفروش تعداد قابل توجهای از این ماشین باشیم.
بازطراحی رابط کاربری توییتر
در طراحی جدید فضای کاربری توییتر که البته مورد توجه مردم هم قرار نگرفت و انتقادات زیادی به همراه داشت؛ شاهد اضافهشدن ابزار و ناوبری در سمت چپ و همچنین افزایش سایز فونت بهکاررفته در آن هستیم. در نگاه اول شاید این طراحی جدید، کمی خشن بهنظر برسد؛ اما با مقایسه این دو طراحی جدید و قدیمی، میتوان متوجه شد که ظاهر تازه توییتر، قطعا مدرنتر و فونت آن خواناتر است.
همچنین در ظاهر کلی طراحی جدید، برخی رنگها حذف داده و رنگ سفید، برجستهتر شده است. البته میتوانید در تنظیمات طراحی صفحه وب توییتر، اندازه فونتها را تغییر دهید و همچنین آن را از حالت روز و سفید به حالت شب و سیاه، تبدیل کنید. در عکس زیر نمونهای از این تغییر نشان داده شده که تصویر بالا، طراحی قدیم توییتر و تصویر پایین، طراحی جدید آن است.

بازطراحی رابط کاربری یوتیوب
باز طراحی رابط کاربری یوتیوب، چندان عظیم نیست اما با مقایسه طراحی قدیم و جدید، میتوان قابلتوجهبودن آن را لمس کرد. در عکس زیر نمونهای از این تغییر نشان داده شده که تصویر بالا، طراحی صفحه اصلی یوتیوب در سال ۲۰۱۸ و تصویر پایین، طراحی جدید آن در سال ۲۰۱۹ است.

در ابتدا، متوجه تغییر پس زمینه خاکستری به یک خاکستری بسیار روشن میشوید. کارتهای موجود در صفحات یوتیوب، درشتتر شدهاند و دیگر خبری از لینکهای آبی رنگ پایین کارتها نیست. این مسئله بسیار مهم است، چون پیش از این در دنیای مجازی، ما آموخته بودیم که در صورتی میتوانیم روی یک لینک کلیک کنیم که رنگ آن متفاوت باشد. اما این عقیده در طراحیهای جدید، تغییر کرده و یوتیوب هم از آن پیروی کرده است. همچنین به لطف درشتتر شدن کارتها، شاهد نمایش تعداد ویدیوهای کمتری در صفحه هستیم که حسی مرتبتر و تمیزتر را به کاربر میدهد.
همچنین در صفحه نمایش ویدیو، متوجه میشویم که در طراحی قدیمی، متنهای زیاد و همچنین ویدیوهای پیشنهادی، بخش زیادی از صفحه را اشغال کردهاند. اما طراحی جدید فضای نمایش، ویدیو را در مرکز توجه قرار داده و دیگر هم خبری از فونت درشت نیست. به طور کلی میتوان بازطراحی رابط کاربری سایت یوتیوب را بسیار خوب دانست و این کار بهقدری طبیعی انجام شده که شاید بسیاری از مردم، تغییر آن را متوجه نشدهاند اما تجربه کاربریشان بسیار بهبود یافته است. در عکس زیر نمونهای از این تغییر نشان داده شده که تصویر بالا، طراحی صفحه محتوای ویدئویی یوتیوب در سال ۲۰۱۸ و تصویر پایین، طراحی جدید آن در سال ۲۰۱۹ است.

ترندهای طراحی لوگو و رابط کاربری
حالا که وارد دهه جدید میلادی شدیم، بد نیست که با برخی از ترندهای طراحی لوگو و رابط کاربری هم آشنا شویم. البته این مسئله جدا از مواردی مثل انتخاب رنگ و تصویر طراحی شده برای سایت است؛ زیرا این موضوعات، سالانه و حتی فصلی، قابل تغییر هستند.
لبههای گرد
یکی از ترندهای بسیار مهم در طراحی لوگو و رابط کاربری بسیاری از سایتها، طراحی گرد است. اگر به طراحیهای چند سال گذشته نگاه کنیم، شاهد طراحی تخت و نوک تیز روابط کاربری مختلف هستیم که حالا جای خود را به طراحیهای گوشههای گرد دادهاند. این اعتقاد وجود دارد که گوشههای گرد، حس صمیمی و قابل استفادهتری میدهد اما در عوض گوشههای تیز، قدیمی و جدی هستند.

طراحی فونتهای اختصاصی
به تازگی شرکتها بهمنظور تلاشبرای آگاهی از برند، شروع به خلق فونت اختصاصی خود کردهاند. این کار نهتنها بسیاری از کمپانیها را برای هزینههای هزار یا حتی میلیوندلاری حق استفاده، نجات میدهد؛ بلکه یک روش عالی برای ایجاد تجربه فراموشنشدنی کاربران است.

شرکتهایی مثل Netflix ،Airbnb ،IBM ،YouTube ،Dropbox و Apple، از جمله شرکتهایی هستند که این مسئله را در طراحی و ایجاد آگاهی از برند، جدی گرفتهاند.
حالت تاریک
سالها است که کاربران از وجود حالت تاریک یا Dark Mode برای اپلیکیشنهای محبوب خود، لذت میبرند؛ اما بسیاری از سایتها و اپلیکیشنها هنوز هم از این حالت، پشتیبانی نمیکنند. بههرحال، قراردادن حالت تاریک به عنوان یک انتخاب، یکی از ترندهای مهم طراحی لوگو و رابط کاربری است که کاربران زیادی بهدنبال آن هستند.

طی این سالها، ویندوز، سیستم عامل مک، اندورید و …، حالت تاریک را بهعنوان یک گزینه انتخابی برای کاربران، قرار دادهاند. همچنین اپلیکیشن محبوب اینستاگرام هم بهتازگی در سال ۲۰۱۹ ، حالت تاریک را اضافه کرده است. برخی از سایتها هم مثل توییتر، از سال ۲۰۱۶ حالتی به نام Dim داشتهاند و آن را جایگزین حالت Lights out کردهاند که تاریکتر و مدرنتر است.