اینترنت با فضای مفید، جذاب و سرگرمکننده خود، یکی از عوامل پیشرفت قابلتوجه زندگی ما محسوب میشود. اما در عینحال، مکان خطرناکی است که هرلحظه احتمال دارد، اطلاعات شخصیمان در آن فاش شود و زندگی ما را بهکلی نابود کند. باوجود تلاشهای بسیاری که برای حفظ امنیت در اینترنت صورت گرفته، بازهم شاهد روشهای جدیدی برای هک و نفوذ به فضای مجازی افراد هستیم.
طبق آمار بهدستآمده، در سالهای اخیر استفاده از اپلیکیشن بهجای وبسایت، نسبت به سالهای قبل رونق گرفته است؛ اما این مسئله به معنای تغییر سطح امنیت در اینترنت نیست. هنوز هم هکرها با شیوههای مختلفی، به زندگی شخصی ما نفوذ میکنند و اطلاعات مهمی مثل حسابهای بانکیمان را بهسرقت میبرند.
در ادامه این مطلب از استارتاپت، به ۱۰ قانون طلایی برای ایجاد و حفظ امنیت در اینترنت اشاره میکنیم تا از بروز مشکلاتی نظیر هک یا فاششدن اطلاعات بانکی و شخصیمان در امان باشیم.
۱. اطلاعات شخصی خود را بهطور حرفهای و محدود، نگهداری کنید
هنگام ثبتنام در سایتها یا ارائه اطلاعات بهعنوان مشتری، حتما درنظر داشته باشید که اطلاعات شخصی شما راجعبه روابطتان، اطلاعات بانکی، آدرس دقیق خانه، شمارههای شخصی و مواردی از اینقبیل، باید همچمنان شخصی باقی بمانند. برای این دسته از افراد، داشتن یک شماره تماس و آکاهی از اطلاعات ضروری شما کفایت میکند. شاید این مسئله پیشوپا افتاده بهنظر برسد؛ اما افرادی هستند که اطلاعات بسیار زیادی از خودرا در اختیار افراد ناشناس قرار میدهند. زمانیکه اطلاعات شخصیتان را وارد سایتها میکنید، درواقع آنها را در معرض دید صدها هکر قرار میدهید.

۲. تنظیمات حریم خصوصی خود را فعال نگه دارید
تنها هکرها علاقه ندارند که اطلاعات شخصی افراد را بدانند و وارد حریم خصوصی او شوند؛ بلکه بازاریابان سایتها و شرکتها هم برای فروش و تبلیغات خود، تمایل دارند تا بهکمک مرورگرها یا اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی، اطلاعات شما را استخراج کنند. اما شما میتوانید با کمی جستجو و ایمنکردن تنظیمات کامپیوتر یا دستگاه هوشمند خود، این مسئله را تحت کنترل خود درآورید. مثلا در سایت Lifehacker، بهترین تنظیمات حریم خصوصی، چه برای موبایل و چه برای گوشیهای هوشمند نوشته شده تا با پیروی از آنها، بهراحتی امنیت در اینترنت را ایجاد کنید.
همچنین شبکههای اجتماعی بزرگی مثل فیسبوک و اینستاگرام، هرکدام تنظیمات خاص خود را برای ایجاد امنیت در اینترنت و حفظ حریم خصوصی قرار دادهاند. البته شاید پیداکردن این تنظیمات در اپلیکیشنها و سایتها، سخت و دور از دسترس باشد؛ چون وجود اطلاعات شخصی شما در فضاهایی مثل فیسبوک و اینستاگرام، برای کارهای تبلیغاتی صاحبانشان، بسیار مفید است. بنابراین قبل از انجام هر کاری، ابتدا تنظیمات حریم خصوصی اپلیکیشن و وبسایتها را بررسی کنید و همیشه آنها را فعال نگه دارید.
۳. در فضای اینترنت، ایمن گشتوگذار کنید
فردی که به زندگی خود اهمیت میدهد، هرگز به مکانهای خطرناکی که خلافکاران زیادی آنجا حضور دارند، نمیرود؛ گشتوگذار در اینترنت هم دقیقا بههمین صورت است. اگر اطلاعات شخصیتان اهمیت دارد، پس هرگز نباید به سایتهای غیرامن در اینترنت قدم بگذارید و اپلیکیشنهای مشکوک را نصب یا حتی دانلود کنید. مجرمان اینترنتی، همیشه سعی میکنند تا با محتوای جذاب، شما را وارد مکانهای ناامن اینترنت کنند. آنها بهخوبی میدانند که بعضی افراد، خیلیزود با محتویات جذاب گول میخورند و به فضاهایی وارد میشوند تا مجرمان اینترنتی بهراحتی آنها را به دام بیندازند.
متاسفانه فضای اینترنت بهگونهای است که گاهی بهسختی میتوان مکانها و آدرسهای خطرناک را در آن تشخیص داد و یک فرد عادی، تنها با یک کلیک اشتباه میتواند اطلاعات شخصی خود را در معرض خطر قرار دهد. پس اول از همه، اطلاعات شخصی خود را محدود و حریم خصوصیتان را ایمن نگه دارید؛ سپس با دقت بیشتری در فضای اینترنت گشتوگذار کنید تا درصورت ایجاد یک اشتباه، چیز مهمی را از دست ندهید.
۴. مطمئن شوید که اتصال اینترنت شما امن است
طبق گفته سایت PCMag، هردفعه با ورود به یک مکان عمومی که اینترنت رایگان در اختیارتان میگذارد، بهکلی کنترل امنیت لپتاپ یا گوشی خود را از دست میدهید. پس تا حد امکان، از اینترنتهای رایگان مکانهای عمومی استفاده نکنید؛ همچنین مطمئن شوید که تنظیمات دستگاه هوشمند شما، مناسب و در برابر اتصالات ناامن، مقاوم باشد. بسیاری از شرکتها و کاربران سراسر دنیا برای امنیت بیشتر، از VPN استفاده میکنند. اولین و مهمترین هدف استفاده از VPN، ایجاد یک اتصال امن بین دستگاه و سرورهای اینترنت است تا هیچ فردی نتواند بهراحتی رفتوآمد شما را در این فضا کنترل کند. البته انتخاب یک VPN امن هم به تحقیقات بسیاری نیاز دارد.

۵. مراقب آنچه دانلود میکنید، باشید
فایلهای دانلودی، اصلیترین شگرد نفوذ مجرمان اینترنتی به دستگاههای شما هستند. هدف اصلی مجرمان این است که بهشیوههای مختلف، شما را گول بزنند تا یک فایل مخربی را که از آن آگاهی ندارید، دانلود و روی دستگاه خود نصب کنید. سپس بهکمک آن فایل، اطلاعات شخصیتان را از دستگاه بیرون میکشند یا حتی به تکتک کارهایی که با آن دستگاه انجام میدهید، نظارت کنند. فایلهای مخرب ممکن است هرجا یا داخل هر برنامهای باشند؛ حتی هکرها میتوانند فایل مخرب را داخل یک اپلیکیشن شناختهشده مثل اینستاگرام جاسازی کنند.
بههمیندلیل بسیار مهم است که اپلیکیشنها و فایلهای مختلف را از هر سایت و فروشگاه جانبی دانلود نکنید. تمامی دستگاهها، از ویندوز گرفته تا iOS و اندروید، هرکدام فروشگاههای آنلاین خود را دارند که بهراحتی میتوانید اپلیکیشن را بهشکل امن از آنجا دانلود کنید. مثلا گوگل، فروشگاه گوگلپلی و اپل، فروشگاه اپاستور را در اختیار کاربران قرار میدهند. زمانیکه در فضای اینترنت با فایل دانلودی مشکوکی روبهرو شدید؛ هرگز آن را دانلود نکنید و از آن سایت خارج شوید.
۶. از رمزعبور قوی استفاده کنید
رمزعبور یا به اصطلاح پسووردها، بزرگترین نقطه ضعف ساختار کلی اینترنت هستند؛ اما بههرحال نمیتوان استفاده از آن را انکار کرد و هنوز مانده تا روشهای دیگری جایگزین آن شوند. درواقع مشکل اصلی، پسووردها نیستند؛ بلکه افرادی هستند که راحتترین رمزعبور را انتخاب میکنند تا آن را فراموش نکنند. باور کنید یا نه، ۱۲۳۴۵ یکی از محبوبترین و مورد استفادهترین پسووردهای دنیا بهشمار میرود! رمزعبوری که یک هکر و مجرم اینترنتی، مثل آبخوردن آن را باز میکند. اگر شخص فراموشکاری هستید که نمیتوانید رمزعبورهای قوی و پیچیده را بهخاطر بسپارید؛ اپلیکیشنهایی برای مدیریت پسوورد وجود دارند که میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند تا هرگز آنها را از یاد نبرید.
هنگام انتخاب یک پسوورد قوی، باید تا حد امکان آن را پیچیده و منحصربهفرد انتخاب کنید. یک پسوورد بلند ۱۰ حرفی که ترکیبی از حروف بزرگ، کوچک، اعداد و علامتها باشد،؛ رمزعبور خوب و قدرتمندی محسوب میشود.

۷. فقط از فروشگاههای اینترنتی امن خرید کنید
هربار که خرید اینترنتی انجام میدهید، فروشگاه آنلاین موردنظر اطلاعات شخصی و گاهی هم اطلاعات کارت بانکی شما را دریافت میکند؛ دقیقا اطلاعاتی که مجرمان اینترنتی عاشقش هستند. بنابراین بسیار مهم است که خرید خود را تنها از سایتهای معتبر انجام دهید. البته خرید از فروشگاههای معتبر هم ممکن است خطرناک باشد، بههمین علت علاوهبر انتخاب یک فروشگاه اینترنتی شناختهشده، باید از اتصال اینترنت امن و رعایت مسائل امنیتی دیگر هم مطمئن شوید.
البته مرورگرهای شناختهشدهای مثل گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس یا مایکروسافت اج، همگی سایتهای ناامن را به شما اطلاع خواهند داد. باید به آدرس سایتها هم دقت کنید. آدرس یک سایت امن با :https آغاز میشود، درصورتیکه یک سایت ناامن با :http آغاز میشود. همچنین سایتهای امن در کنار آدرس خود، یک قفل دارند که نشان از امنیت آنها است.
۸. مراقب باشید که چهچیزی را در اینترنت آپلود میکنید
این نکته را در ذهن داشته باشید که اینترنت، کلیدی برای پاککردن همیشگی یک فایل یا یک پست ندارد. هر عکس و ویدیویی که آپلود میکنید، حتی یک کامنت و پست ساده، برای همیشه در دنیای اینترنت باقی خواهند ماند. چون حتی اگر آنها را پاک کنید، هرگز نسخه آرشیوشده آنها پاک نخواهند شد و هیچشخصی وجود ندارد که به او بگویید: «عکس و فیلم من را پس بده یا کامنت من را برای همیشه پاک کن». بههمیندلیل باید بسیار مراقب باشید و قبل از هر اقدامی، چیزی که آپلود میکنید را بسنجید.
۹. مراقب افرادی باشید که بهصورت آنلاین با آنها آشنا میشوید
افرادی که بهصورت آنلاین با آنها آشنا میشوید، همیشه آن شخصی نیستند که خود را معرفی میکنند؛ حتی شاید واقعی هم نباشند. طبق گزارش سایت InfoWorld، ایجاد حسابهای کاربری تقلبی یا بهاصطلاح پروفایلهای فیک، یکی از روشهای محبوب هکرها برای گولزدن کاربران است تا جیبشان را خالی کنند. به افرادیکه در فضای اینترنت آشنا میشوید، همیشه مشکوک باشید؛ بهراحتی به آنها اعتماد نکنید و برای ارائه هرگونه اطلاعات به این افراد، حساسیت بهخرج دهید.

۱۰. دستگاهها و آنتیویروسهای خود را بهروز نگه دارید
نرمافزارهای امنیتی اینترنت و آنتیویروسها، همیشه نمیتوانند دربرابر تهدیدها از شما مراقبت کنند؛ اما بهروز نگهداشتن آنها باعث میشود تا جدیدترین راههای نفوذ هکرها و مجرمان اینترنتی را شناسایی کنند و فایلهای مخرب جدید را تشخیص دهند. اما قبل از نصب هرگونه نرمافزار امنیتی، مطمئن شوید که سیستمعاملتان بهروز است. ویندوز مایکروسافت، با دارابودن یک دیوار امنیتی قدرتمند، بهتنهایی میتواند شما را از خطرات بسیاری، دور نگه دارد؛ پس بروزرسانی ویندوز، اهمیت بالایی دارد. همچنین بهتر است همیشه، آخرین بروزرسانی دستگاههای اندروید و iOS خود را دریافت کنید.
نتیجهگیری
ایجاد امنیت در اینترنت و حفظ آن، کار دشواری نیست اما بسیاری از ما بهدرستی از قوانین آن پیروی نمیکنیم. سهلانگاریها بهراحتی اطلاعات شخصی ما را بهدست هکرها و مجرمان اینترنتی میدهد. محدود کردن اطلاعات شخصی، گشتوگذار در فضاهای مناسب اینترنت، دقت در دانلود فایلها و بررسی فضای دریافت آن؛ خرید اینترنتی از فروشگاههای آنلاین معتبر، استفاده از VPN و همچنین بهروز نگهداشتن سیستم عاملها و نرمافزارهای امنیتی، بهراحتی بخش عمده خطرات اینترنت را از ما دور میکنند.
در ضمن، انتخاب یک پسوورد قوی را فراموش نکنید. حتی اگر در حالحاضر از رمزهای عبور ساده استفاده میکنید؛ سریعا آنها را تغییر دهید و اگر اپلیکیشنی از احراز هویت دومرحلهای پشتیبانی میکند، از آن استفاده کنید. ترکیب حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نشانهها، یک رمز عبور خوب و قوی را میسازد.