پس از وقوع بحران ویروس کرونا شرایط کاری در چند ماه گذشته برای بسیاری از ما سخت و بیسابقه بودهاست. با تلاشها و تدارکات فراوان، بسیاری از کسب و کارها توانستهاند به صورت دورکاری به حیات خود ادامه دهند. اما با این وجود، شواهد نشان از آن دارد که برای برخی کسب و کارها، شرایط دورکاری در بحران کرونا نامناسب است.
افرادی که پیش از این موفقیت در دورکاری را تجربه کردهاند؛ اذعان دارند که بسیاری از مشکلات به وجود آمده برای چنین کسب و کارهایی به مرور زمان حل خواهد شد. اما در هر حال عدهای از کارمندان دورکار، در حال حاضر دچار کشمکشهای روحی و عاطفی با شغل خود هستند.

در این مطلب از استارتاپت، سعی داریم ۳ نشانهای که درباره شرایط نامناسب دورکاری هشدار میدهد را با شما مطرح کنیم تا بتوانید از وقوع این شرایط، به خصوص در بحران کرونا جلوگیری کنید و محیط همکاری خوبی را برای کارمندان خود فراهم سازید.
عوامل به وجود آمدن شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا
تا به حال در تاریخ بشریت زمانی وجود نداشته است که حجم زیادی از افراد به صورت دورکاری به وظایف شغلی خود بپردازند. کارمندان دورکار در ماههای ابتدایی کار خود، به شدت تحت فشار هستند. آنها تمام انرژی خود را صرف درک منطق دورکاری میکنند و تلاش میکنند که با وظایف خود آشنا شوند تا بتوانند به بهترین شکل آنها را انجام دهند.
به همین خاطر اغلب کارمندان دورکار، در ماههای ابتدایی از ابعاد روحی و روانی شغل خود غافل میشوند؛ این غفلت میتواند منتج به سرخوردگی و بروز شرایط نامناسب شود. این موضوع در دوران بحران کرونا، موجب ایجاد شرایط نامناسب دورکاری در بسیاری از کسب و کارها شده است.
بدیهی است که در همان ابتدا مشکلات به شکل ناگهانی ظهور پیدا نمیکند. اما به محض اینکه فرد به سازوکار شغلی خود عادت کرد و ترسها و توهمات از بین رفت؛ میتوان مشکلات و اضطرابهای او را مشاهده کرد. این موقعیتی است که هریک از کارمندان دورکار شما ممکن است به آن دچار شوند.
اما شما به عنوان یک کارفرما چگونه میتوانید به موقع از این شرایط اطلاع یابید و مانع بروز اتفاقات ناگوار شوید؟
نشانههای شرایط نامناسب دورکاری در بحران شیوع ویروس کرونا
در ادامه به ۳ نشانه اشاره میکنیم که با مشاهده آن میتوانید بفهمید کارمندان دورکار شما در شرایط مناسبی قرار ندارند:
۱.کاهش بیش از حد گنجایش و انعطاف پذیری کارمندان

بنابر نتایج آزمونهای اجتماعی، در حال حاضر تنها کمتر از ۲۵ درصد مردم ظرفیت و انعطافپذیری خوبی در مقابل شرایط سخت دارند. نحوه ظرفیت افراد را میتوان در نوع رفتار آنها در مقابل استرس، شوخی و کنایهها مشاهده کرد.
میزان ظرفیت و انعطافپذیری کارمندان دورکار شما بیان میکند که آنها چگونه میتوانند فشارهای کاری را مدیریت کنند و نسبت به آن واکنش نشاندهند. برای یک ارزیابی کوچک، میتوانید سوال زیر را در ویدئو کنفرانسهای خود مطرح کنید:
شما به عنوان یک کارمند دورکار، احساس خود را نسبت به چند ماه گذشته چگونه توصیف میکنید؟
سپس از آنها بخواهید که پاسخ خود را از میان گزینههای زیر انتخاب کنند:
- به سختی میتوانم روی کار تمرکز کنم
- دیگر نمیتوانم از کار مورد علاقه خود لذت ببرم
- نسبت به آینده خود احساس ناامیدی میکنم
- احساس تنهایی و دورافتادگی میکنم
- اغلب اوقات عصبی و زودرنج هستم
اگر کارمندان شما از پاسخ دادن به این سوال امتناع کنند، احتمالا توانستهاید شرایط خوبی را بر گروه کاری خود حاکم کنید. اما اگر درصد قابل توجهی از آنها به این سوال پاسخ دادند و یکی از گزینههای موجود را انتخاب کردند؛ باید بدانید که گروه شما در اثر فشار ناشی از شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا ، در حال فروپاشی است.
۲. افزایش میزان خطاها و اشتاباهات
یکی از نشانههای قطعی که خبر از اضطراب زیاد کارمندان دورکار میدهد، زیاد شدن تعداد اشتباهات و از دست دادن زمانبندیهای معمول است. فردی که به شدت تحت استرس قرار دارد، نمیتواند ذهن خود را کنترل کند و به صورت عادی به وظایف خود رسیدگی نماید. به همین دلیل، این استرس موجب اشتباه، بیدقتی و از دست دادن موعد تحویل میشود.
گاهی این خطاها و بیتفاوتیها علاوه بر وظایف و تعهدات، در ارتباطات کارمندان با کارفرما هم پدیدار میشود. برای مثال ممکن است یکی از افراد گروه بیدلیل از ویدئوکنفرانس خارج شود یا به کلی قرارهای ملاقات را فراموش کند و در جلسات حاضر نشود.
اگر تا به حال متوجه شدهاید که برخی از کارمندان شما چیزهایی کوچکی چون پیگیری پاسخ مشتری یا ایمیلهای کاری را فراموش میکنند؛ به سادگی از این مشکلات عبور نکنید و به آنها به عنوان یک موضوع بیاهمیت ننگرید.
در خیلی از موارد، این مشکلات نشاندهنده آن است که فشار کاری بر روی کارمندان زیاد است و این فشار ناشی از شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا برای کسب و کار شما است.
۳. سوق پیدا کردن زبان و جملات کارمندان به سمت مفاهیم منفی و احساسی

اگر فردی تحت فشار و استرس زیادی قرار داشته باشد، زبان و نوع کلمات او تحت تاثیر شرایط قرار میگیرد؛ به نحوی که از طریق ایمیل، تماس تلفنی یا مکالمات رو در رو میتوانید شواهدی از حال روحی نامناسب او بیابید.
برای مثال، در یک موقعیت عاری از فشار و استرس فرد ممکن است این جمله را بیان کند:
این پروژه بسیار سخت و نفسگیر است، مطمئنا کار راحتی را در پیش نخواهیم داشت
اما فردی که در شرایط مناسبی قرار ندارد و از موقعیت خود احساس رضایت ندارد، در یک وضعیت مشابه جملاتی مانند جمله زیر را بیان میکند:
این پروژه ناممکن است و نمیتوانیم آن را اجرا کنیم، ما هیچگاه قادر نیستیم در زمان مقرر کار را به پایان برسانیم
شما به راحتی میتوانید متوجه تفاوت کلمات در جملات بالا شوید. کلماتی مانند «ناممکن» و «هرگز» بیانگر قطعیتهای منفی هستند و نشان از وضعیت روحی حاد فرد دارند. این وضعیت به معنای آن است که شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا کارمندان شما را با مشکلات شناختی مواجه کردهاست.
شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا چگونه موجب ایجاد اشکالات شناختی در کارمندان میشود
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، نشان میدهند که فرد در وضعیتی قرار دارد که از نظر او اگر چیزی سفید نباشد، بدون شک سیاه است؛ به عبارت دیگر او درگیر مشکلات شناختی شده و در تصمیمگیریهای خود دچار افراط یا تفریط میشود. این در حالی است که هر انسانی در حالت عادی باور دارد که بیشتر موقعیتها در زندگی، خاکستری هستند و نمیتوانند سیاه یا سفید مطلق باشند.
با یک نگاه عادی میتوان دریافت که اگرچه یک پروژه سخت به نظر میرسد؛ اما به هر حال راهی برای اجرای آن وجود دارد. هر چه یک فرد بیشتر درگیر تفکر سیاه و سفید شود، قدرت کمتری برای مشاهده فرصتها و احتمالات خواهد داشت. این موضوع میتواند به صورت مستقیم او را به سمت یاس و ناامیدی هدایت کند.
یکی دیگر از اشکالات شناختی که غالبا در میان کارمندان دورکار مشاهده میشود و ناشی از شرایط روحی نامناسب است، اغراق در هنگام بروز وقایع ناگوار است. فردی که دچار این مشکل است؛ هر واقعهای را در حد اهمیت مسئله مرگ و زندگی، بزرگنمایی میکند.

کارمندی که تحت فشار قرار دارد به راحتی میتواند به این مشکل دچار شود. این فرد ممکن است در اثر یک مشکل کاری ساده جملاتی مانند این را بگویید:
اگر نتوانم از پس این ماموریت بربیایم، حتما شغل خودم از دست میدهم
وقتی چنین عباراتی را از کارمند خود میشنوید، آن را به عنوان نشانهای از این اشکال شناختی در نظر بگیرید و به سادگی از کنار آن عبور نکنید. در مقابل جملات زیر حساس باشید و اگر کارمندی آنها را به زبان آورد، آگاه باشید که شرایط بحرانی در حال هشدار دادن به شما است.
- دیگر کاری از دست من برنمیآید
- من در این شرایط، چارهای جز عقبنشینی ندارم
- واقعا کاری از دست من ساخته نیست
- اجرای این کار غیرممکن است
برای آنکه بتوانید پیشرفت کنید و کسب و کار خود را از طریق دورکاری به سطوح بالاتر ببرید، باید شرایط نامناسب دورکاری در بحران کرونا را بشناسید و با نشانههای آن آشنایی داشته باشید. به محض آنکه این نشانهها را بشناسید، میتوانید گروه کاری خود را ارزیابی کنید و شرایط را به سمت بهتر شدن ببرید. هرچه بیشتر از این بحران آگاهی داشته باشید، شانس بیشتری برای مهار کردن آن خواهید داشت.
فراموش نکنید اگر شما هم در این روزها دورکاری را تجربه میکنید میتوانید تجربیات و نظرات خود را در این باره از طریق سایت یا اینستاگرام استارتاپت با ما به اشتراک بگذارید.