نقشه گوگل یکی از مهمترین عناصر موجود در محصولات گوگل برای کسب و کارها، شرکتها، مغازهها، کافهها و رستورانها و… است. تمامی کسب و کارهای محلی، برای موفقیت و دیده شدن هر چه بیشتر خود، باید به سئو گوگل مپ اهمیت ویژهای بدهند.
برای کسب و کارهای محلی، راه و روشهای بسیار زیادی برای برندسازی آنلاین وجود دارد. قابل ذکر است که هنوز بخش زیادی از مردم، از گوگل برای یافتن شرکتها و تجارتهای «نزدیک به خود» استفاده میکنند؛ جالب است بدانید که مردم برای کسب و کارهای نزدیک به خود، خیلی راحتتر و با خیالی آسودهتر، پول خود را خرج میکنند. در صورتی که ممکن است همان مردم برای یک خرید آنلاین، دهها سایت مختلف را بررسی کنند.
در حقیقت، جالب است بدانید که ۸۰ درصد از جستجوهای مردم که با هدف خرید یا دریافت سرویس صورت میگیرد، به قصد یافتن «کسب و کارهای محلی» انجام میشوند.
این مسئله سوالی مهم را ایجاد میکند: بهترین راه برای جلب توجه جستجوهای محلی روی گوگل چیست؟
جواب ساده است: بازاریابی و اهمیت به سئو گوگل مپ.
در ادامه این مطلب از استارتاپت با ما همراه باشید تا به زبان ساده، چگونگی موفقیت در سئو گوگل مپ و بازاریابی آن را با شما به اشتراک بگذاریم.
سئو گوگل مپ چیست؟
سئو گوگل مپ که میتوان به آن بازاریابی گوگل مپ هم گفت، به پروسه تنظیمات حضور آنلاین برند و تجات شما در گوگل مپ گفته میشود، با این هدف که کسب و کارتان از طریق این پلتفرم، در جستجوهای محلی روی گوگل به نمایش در بیایید.
اگر در گوگل به پرس و جویی بپردازید که هدف آن یافتن نزدیکترین کسب و کار به محل حضورتان باشد (جستجوی محلی) معمولا اولین گزینهای که به نمایش در میآید، گوگل مپ است.

گوگل مپ از چندین استراتژی و تکنیک مختلف استفاده میکند تا در صفحه اول خود، ۳ مورد از بهترین گزینهها را به نمایش بگذارد. دیگر کسب و کارها مرتبط، در بخش More Places قابل نمایش خواهند بود.
چرا بازاریابی در گوگل مپ مهم است؟
دلیل این که تمامی کسب و کارهای محلی باید اهمیت ویژهای به گوگل مپ بدهند ساده است: پتانسیل بسیار بالای دیده شدن برند.
اما سوال دیگری هم وجود دارد. جای شکی نیست که گوگل با اختلاف محبوبترین موتور جستجوی حال حاضر دنیا محسوب میشود. اما به طور مشخصتر، آیا گوگل مپ هم در چنین جایگاهی قرار دارد؟
طبق یکی از مطالعات انجام شده، نزدیک به ۷۰ درصد از کاربران گوشیهای هوشمند به صورت مداوم از نقشه گوگل استفاده میکنند. بالاتر از آن، از بین ۳.۵ میلیارد جستجویی که هر روز در گوگل انجام میشود، بخش بزرگی از آنها، قصد یا هدف محلی دارند. به این معنی که این افراد به دنبال فروشگاهها، شرکتها، کسب و کارها، رستورانها، کافیشاپهای محلی و… هستند. طبق آماری که گوگل منتشر کرده، ۸۳ درصد از مردم آمریکا که به مغازهها و فروشگاههای اطراف خود رفتهاند، ابتدا برای یافتن آنها از جستجوی آنلاین کمک گرفتهاند.
بدین ترتیب، در این روزها و عصر تکنولوژی، هر کسب و کاری که جدا به دنبال دیده و یافته شدن است، باید از قدرت سئو گوگل مپ بهره ببرد. برای کسب و کارهای محلی، رتبه گرفتن در گوگل مپ حتی بسیار مهمتر از رتبه گرفتن در دیگر بخشهای گوگل است. اما با اهمیت دادن به جذب ترافیک ارگانیک و نقشه گوگل، میتوانید شانس موفقیت برند خود را بیش از پیش افزایش دهید.
قبل از این که به سراغ سئو گوگل مپ برویم، ابتدا باید مطمئن شویم که پروفایل خود را روی Google My Business تنظیم کردهایم.
گوگل مای بیزینس (Google My Business) چیست؟
گوگل مای بیزینس (یا به اختصار GMB) یک پلتفرم رایگان از شرکت گوگل برای کسب و کارها است. در این پلتفرم، کسب و کارهای محلی میتوانند یک پروفایل ایجاد کنند تا در محصولات مختلف گوگل به نمایش در بیایند. از فروشگاه و اخبار گوگل گرفته تا نقشه، محصولات و موارد دیگر.
برای این که بتوانید در این پلتفرم واجد شرایط شوید، مهم است که فروشگاهی برای ارتباط مستقیم با مشتریان داشته باشید. به این معنی که باید دارای یک فروشگاه فیزیکی باشید، جایی که مشتریان بتوانند شما را ببیند یا حتی برای خرید از شما بتوانند به محل کسب و کارتان سفر کنند.
یک پروفایل گوگل مای بیزینس، اطلاعات مختلفی از کسب و کار شما را به نمایش میگذارد:
- نام کسب و کار
- توضیحات کسب و کار
- بررسیها
- شماره تلفن کسب و کار
- آدرس کسب و کار
- وبسایت کسب و کار
- صنعتی که کسب و کارتان در آن حضور دارد
- محل کسب و کاری که در آن فعالیت دارید
- زمان و ساعات کاری
- تصاویر
- خدماتی که ارائه میدهید
- و موارد بسیار بیشتر
هدف اصلی ایجاد یک پروفایل در گوگل مای بیزینس این است که شانس دیده شدن برند خود را در گوگل برای رتبهبندی بهتر، ترافیک بالاتر و درآمد بیشتر، افزایش دهید.

چطور کسب و کار خود را در Google My Business وارد کنیم؟
این کار به سادگی انجام میشود، اما رعایت برخی نکات میتواند نتیجه بهتری به همراه داشته باشد.
مرحله اول: وارد صفحه Google My Business شوید.
- پس از این که وارد حساب کاربری گوگل خود شدید، روی دکمه آبی رنگ Manage Now کلیک کنید.
مرحله دوم: فهرست کسب و کار خود را بسازید.
- فهرست خود را نامگذاری و اطلاعات مهم کسب و کار خود را وارد کنید.
- البته مهم است قبل از ایجاد پروفایل در گوگل مای بیزینس، با دستورالعملهای گوگل در خصوص این پلتفرم آشنا باشید. تاکید میکنم که باید از ایجاد اسپم در این بخش جلوگیری کنید. چرا که نه تنها باعث ایجاد یک فهرست غلط و تقلبی برای مشتریان میشود، بلکه حتی شما را در معرض خطر جریمه گوگل قرار خواهد داد.
مرحله سوم: تا حد ممکن اطلاعات مرتبط با کسب و کار خود اضافه کنید.
- در بالا، به فهرستی از انواع اطلاعات مختلف اشاره کردیم. فهرست ذکر شده، مواردی هستند که باید روی پروفایل شما تکمیل باشند. بنابراین از این پلتفرم رایگان نهایت استفاده را ببرید و سعی کنید تا جای ممکن، اطلاعات مرتبط با کار خود را اضافه کنید. البته هرگز سعی نکنید کسب و کار خود را در شاخههایی قرار دهید که اصلا به آنها مرتبط نیستید. همچنین باید در اضافه کردن این اطلاعات، نهایت دقت و صحت را به کار ببرید.
مرحله چهارم: پروفایل خود را تایید کنید.
- اگر برای اولین بار است که حساب کاربری خود را میسازید، نیاز است تا آدرس فیزیکی محل کار خود را با استفاده از یک کارت پستال که از طریق گوگل ارسال میشود تایید کنید.
- همچنین اگر فهرستی در گوگل مپ دارید که هنوز تایید نشده است، قادر خواهید بود پروفایل خود را با استفاده از ایمیل یا تلفن تایید کنید.
به همین راحتی پروفایل خود را در گوگل مای بیزینس ساختهاید. حال زمان آن است که به سراغ سئو گوگل مپ بروید.
مهمترین فاکتورهای سئو گوگل مپ برای رتبهبندی
قبل از این که به سراغ سئو گوگل مپ برویم و انتظار داشته باشیم که کسب و کار ما در ۳ رتبه اول قرار بگیرد، ابتدا باید فاکتورهای مهمی را که گوگل مپ به آنها توجه میکند، بشناسیم. بازاریابی و سئو گوگل مپ بسیار ساده است، اما آیا میتوان به همین سادگی در ۳ رتبه اول قرار گرفت؟
به طور کلی، ۸ فاکتور مهم وجود دارند که روی رتبهبندی گوگل مپ تاثیرگذار هستند. این فاکتورها عبارتاند از:
۱. یک پروفایل کامل و تایید شده در Google My Business
۲. لینکسازی
۳. داشتن بخش بررسی و امتیاز دادن مشتریان
۴. سئو آن پیج (on-page)
۵. استناد و نقل قولها
۶. رفتارهای مختلف برند در فضای آنلاین
۷. شخصیسازی
۸. رفتارهای اجتماعی (شبکههای اجتماعی)
باید توجه داشته باشید که الگوریتمهای جستجوی محلی، نسبت به الگوریتمهای جستجوی ارگانیگ گوگل متفاوت هستند. علاوه بر موارد بالا، الگوریتم محلی گوگل با توجه به ۳ مورد زیر رتبهبندی میشوند:
- مجاورت: کسب و کار مورد نظر چقدر به فرد جستجو کننده نزدیک است؟
- امتیاز و برتری: کسب و کار مورد نظر در محل نزدیک به فرد چقدر معتبر یا محبوب است؟
- رابطه: اطلاعات کسب و کار مورد نظر چقدر با نیاز فرد جستجو کننده مرتبط است؟
حالا که با فاکتورهای مهم الگوریتم گوگل آشنا شدید، به سراغ تنظیمات سئو گوگل مپ میرویم.

چطور سئو گوگل مپ را تنظیم کنیم؟
برای شروع تنظیمات، ابتدا تمامی اطلاعاتی را که وارد گوگل مای بیزینس کردهاید، دوباره بررسی کنید تا ۱۰۰٪ دقیق و صحیح باشد. در این بخش باید تمامی سرویسهایی را که ارائه میدهید، همراه با توضیحات کامل وارد کنید.
سپس به سراغ تنظیم ۳ مورد از مهمترین فاکتورهای سئو گوگل مپ میرویم.
۱. بررسیهای آنلاین بیشتری برای کسب و کار خود دریافت کنید
بررسیها، یکی از مهمترین اجزای رتبهبندی در گوگل مپ هستند. اما سود و فایده دریافت بررسیهای بیشتر، فقط مرتبط با سئو نیست.
بررسیها، تجربه مشتری (Customer Experience) بسیار بهتری را ارائه میدهند. اجازه میدهند تا در کسب و کار خود، به اثبات اجتماعی (Social Proof) برسید، انتظارات مشتریان را برآورده کنید یا حتی داشتن بررسیهای باعث میشوند تا مشتریان خیلی سریعتر از آن که انتظار دارید، محصولات یا سرویسهای شما را خریداری کنند.
طبق یک مطالعه، ۸۲ درصد از مشتریان کسب و کارهای محلی، به بررسیهای دیگر مشتریان اهمیت میدهند. بنابراین هر صاحب کسب و کاری، باید از اهمیت و قدرت بالای بررسیها آگاه باشد.
گوگل خوب میداند که مشتریان قبل از خرید محصول یا اعتماد به یک برند، خواستار خواندن بررسیهای انجام شده توسط دیگر اشخاص هستند. بنابراین، گوگل بخش بررسیهای کسب و کارها را به یکی از مهمترین فاکتورهای الگوریتم محلی تبدیل کرده است.
البته در نظر داشته باشید که فاکتور بررسیها، فقط به این معنی نیست که چه کسی بیشترین بررسیها را دارد. این بخش تنها گوشهای از پازل سئو گوگل مپ است، اما به طور کلی، از نظر بررسیها، گوگل به موارد زیر اهمیت میدهد:
- آیا بررسیها شامل متن همراه با امتیاز دادن به صورت ستاره هستند یا نه
- کلمات به کار رفته در متن بررسیها
- جمع کلی ستارههای داده شده به یک کسب و کار
- ثبات دریافت بررسیها
- احساسات و تمایلات کلی بررسیهای یک کسب و کار
صاحبان کسب و کار باید دائما خودشان (و همچنین اگر تیمی در اختیار دارند) را تمرین بدهند که از مشتریان تقاضای بررسی کنند. مهم است که در پلتفرم خود، سیستمی ایجاد کنید تا کاربران به راحتی بتوانند بررسی خود را بنویسند و امتیاز بدهند.
یک نکته مهم: هیچ گاه خیلی زود از مشتریان بررسی نخواهید. بسیاری از کسب و کارها، برای محصولات و سرویسهایی که به مشتریان ارائه دادهاند، سریعا تقاضای بررسی دارند. اجازه دهید تا مشتری تجربه کاملی از محصول یا سرویس داشته باشد. اگر با مشکلی با محصول روبهرو شد، ابتدا مشکل او را حل کنید، نیازهای مشتری را برآورده کنید و سپس از او بخواهید برایتان بررسی بنویسد.

۲. لینک سازی محلی
لینکها، همواره یکی از بزرگترین فاکتورهای الگوریتم گوگل (چه از نظر رتبهبندی ارگانیک و چه از نظر گوگل مپ) محسوب میشوند. در حقیقت، اگر میخواهید در گوگل مپ رتبه کسب کنید، باید توجه ویژهای به لینکسازی محلی داشته باشید.
لینکهای محلی به طور خاص به دلیل داشتن قدرت محرک کسب و کار، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. یکی از بهترین راهها برای شروع لینک سازی محلی این است که از رابطههای محلی خود استفاده کنید. به کسب و کارهایی رجوع کنید که در نزدیکی یا در شهر شما مشغول به فعالیت هستند و میتوانید با آنها همکاری و یکدیگر را پشتیبانی کنید.
میتوانید برای یکدیگر مطلبی توصیفی تهیه کنید و لینکهای یکدیگر را درون این مطالب قرار دهید. یا حتی یک مطلب مشترک بنویسید که برای هر دو کسب و کار، مفید و موثر واقع شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد لینک سازی، میتوانید به مطلب جامع استارتاپت در این خصوص مراجعه کنید.
۳. مبارزه با اسپمهای گوگل مای بیزینس
ما فهرستی از فاکتورهای مهم را برای رتبهبندی سئو گوگل مپ معرفی کردیم که میتوانید برای تک تک آنها، با یک جستجوی ساده، به اطلاعات کاملی دست پیدا کنید. بنابراین گزینه سوم را به جای یک فاکتور بهینه سازی سئو، به یک تکنیک اختصاص دادهایم.
اما این تکنیک میتواند به اندازه یک فاکتور مهم سئو گوگل مپ، قدرتمند ظاهر شود. هدف این تکنیک این نیست که کاری بهتر از رقبا انجام دهید تا رتبه بگیرید، بلکه هدف این است تا خود رقبا را به کلی از میدان حذف کنید؛ رقبایی که سعی کردهاند با تقلب، به رتبه بهتری دست پیدا کنند.
این تکنیک چقدر قدرتمند است؟ خیلی!!
به مثال زیر توجه کنید:

در نگاه اول، فهرست بالا مشروع و قانونی به نظر میرسد. اما با کمی تحقیق، به سرعت متوجه خواهید شد که یک سری از آنها تقلبی هستند. یکی از آنها اصلا دارای وبسایت نیست، برخی از آنها دارای بررسیهای تقلبی هستند و حتی برخی از آنها از آدرس تقلبی استفاده کردهاند.
حال در مثال بالا تصور کنید شما شرکت DCAP Insurance که یک شرکت واقعی است هستید و سعی دارید در گوگل مپ رتبه بگیرید. اگر بتوانید با موفقیت، ۴ اسپم بالاتر از خود را حذف کنید، به راحتی در رتبه اول گوگل مپ قرار خواهید گرفت، حتی بدون آن که تنظیمات و بهینهسازیهای دیگری انجام دهید.
متاسفانه، گوگل مپ در حال حاضر در اکوسیستم خود دارای اسپمهای زیادی است. تنها با یک مقدار تحقیق، قادر خواهید بود نقصهای مختلفی از کسب و کارهایی را که در فهرست گوگل مپ قرار دارند پیدا کنید. این مسئله هم میتواند یک نکته خوب باشد تا رقبای تقلبی را کنار بزنید، و هم میتواند یک دردسر برای افرادی باشد که اطلاعات خود را به طور ناقص وارد کردهاند.
چطور از اسپم بودن کسب و کار خود جلوگیری کنیم؟
برای این کار، مهم است که فهرست شما در گوگل مای بیزینس دقیق باشد. زمانی که به گوگل مپ مراجعه میکنید، در پایین کسب و کار خود گزینهای به نام Suggest an Edit وجود دارد. در این بخش با ۲ گزینه رو به رو خواهید شد. Change name or other details یا Remove this Place. نسبت به نیاز خود و اسپمی که با آن رو به رو هستید، باید کسب و کار خود را در این بخشها ویرایش کنید.
به سئو و ترافیک ارگانیک هم توجه کنید
توجه داشته باشید که فاکتورها و موارد معرفی شده، همچنان نمیتوانند موفقیت شما را در گوگل مپ تضمین کنند. مهم است که در عین حال که به فاکتورهای سئو گوگل مپ توجه میکنید، به دیگر مشخصههای سئو گوگل هم توجه داشته باشید.
ما در استارتاپت، مطالب جامعی در مورد سئو تهیه کردهایم که میتوانید به مطالعه آنها، قدرت و دانش خود در زمینه سئو گوگل و دیگر موتورهای جستجو را افزایش دهید:
- آموزش رایگان سئو: از سیر تا پیاز
- ۹ قانون طلایی برای بهینه سازی سئو تصاویر
- راهنمای سئو آن پیج برای موفقیت در موتورهای جستجو
- ۱۰ ترند سال ۲۰۲۰ برای بهبود سئو سایت
- راهنمای سئو فروشگاه آنلاین به زبان ساده
- ۷ روش برای بهبود سئو فنی سایت
نتیجه
در حالی که رعایت اصول پایه گوگل مای بیزینس در موفقیت گوگل مپ تاثیرگذار است، اما بهینهسازی همه جانبه و جامع کسب و کار خود در فضای آنلاین، همراه با بهبود دائمی شرایط سایت و شبکههای اجتماعی خود با توجه به دستورالعملها و جدیدترین ترندهای گوگل و دیگر موتورهای جستجو است که باعث متمایز شدن شما از رقبا میشود.
سعی کنید دائما تنظیمات مختلف را با توجه به صنعت خود و بازاری که مورد هدف قرار دادهاید، مورد امتحان قرار دهید و نتایج به دست آمده را بررسی کنید. با سرمایهگذاری و دقت روی بازاریابی گوگل، این احتمال را برای کسب و کار خود افزایش خواهید داد تا مشتریان بیشتری را جذب کنید.