آیا احساس میکنید که در محیط کارتان، فضا کمی خستهکننده شده است؟ شاید بهتر باشد که به فکر یک تفریح تیمی، برای محیط کار خود باشید. تفریح گروهی، بهترین راه برای نزدیککردن هرچه بیشتر اعضای تیم به یکدیگر است؛ استرس کارمندان را کمتر میکند و باعث میشود که آنها یکدیگر را خارج از حالوهوای کار بشناسند. اما مسئله اینجا است که چگونه بهترین سرگرمی در محیط کار را برای کارمندانتان درنظر بگیرید.
جالب است بدانید که ایده سرگرمی در محیط کار، بسیار گستردهتر از قراردادن یک پلیاستیشن در یکی از اتاقهای دفتر است. در ادامه این مطلب از استارتاپت، ما چند ایده سرگرمی در محیط کار که شاید قبلا به آنها فکر نکرده بودید را به شما معرفی میکنیم.
سرگرمی در محیط کار با تیمهای بزرگ
سرگرمیهای جالبی برای ایجاد ساعات کاری مفرح در تیمهای بزرگ، وجود دارند که در این قسمت به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
۱. بازی اسمفامیل
یک روز آفتابی را انتخاب کنید؛ روزی که حجم کاری کم باشد و اندکی سرگرمی، باعث آشفتگی برنامههای شما نشود. اعضای دفتر را جمع کنید، به یک پارک یا فضای سبز ببریدو به آنها پیشنهاد دهید که وقت بازی اسمفامیل است! البته هرچیزی شبیه به این بازی هم جواب میدهد. باور کنید یا نه، این عمل در جوانسازی تیم و ایجاد حس خوب در آنها، بسیار موثر است. هوای خوب با کمی چالش خندهدار، تمامی افکار و فشارهای کاری را دور خواهد کرد؛ البته اسمفامیل یک قانون نیست و حتی بازی مار و پله هم جواب میدهد. یادتان نرود که عکسهای خندهدار و ناگهانی، از خود و تیم ثبت کنید؛ زیرا تماشای همین عکسها بهصورت اسلاید شده در محیط کار، یک سرگرمی خواهد بود.
۲. مسابقه آشپزی
آشپزی یکی از سرگرمیهای محیط کار است که درنهایت، به یک شگفتی یا یک فاجعه جذاب تبدیل میشود. اعضای تیم را به چند گروه تقسیم کنید و مسابقه آشپزی راه بیندازید. هربار یک غذا انتخاب کنید و ببینید که کدام گروه، بهترین است و کدام به فاجعه آشپزی قرن تبدیل میشود. هربار هم میتوانید چالش را پیچیدهتر کنید؛ مثلا بهجای مشخصکردن یک غذای خاص، از آنها بخواهید که با یکسری مواد غذایی مشخص، هرچه به ذهنشان میرسد را درست کنند. با این روش، برنامه جذابتر خواهد بود و باید خود را برای پیتزاهای مندرآوردی آنها آماده کنید.

۳. برگزاری مسابقه بازیهای رومیزی
اگر دفتر کار شما در موقعیتی است که امکان خروج اعضای تیم از آن وچود ندارد، به فکر یک سرگرمی در محیط کار خود باشید که ذهن کارمندان را با هرچیزی غیر از کار، درگیر کند. این سرگرمی میتواند یک بازی رومیزی جذاب باشد. یکی از بازیهای رومیزی مناسب تیم را انتخاب کنید و یک مسابقه راه بیندازید. بهتر است یک جایزه برای تیمهای اول، دوم و سوم تعیین کنید تا رقابت جذابتر شود. البته تعدادی بازی رومیزی خوب و ایرانی وجود دارند که از جمله آنها میتوان به بازی فکری «زیرخاکی»، «هوپا دژ» و «شب مافیا» اشاره کرد.
۴. مسابقه اطلاعات عمومی
تا زمانیکه این مسابقه را تجربه نکنید، باورتان نخواهد شد که اطلاعات عمومی اعضای تیم، در چه سطح عجیبوغریبی است. به چند گروه تقسیم شوید و سوالاتی خارج از محدوده مرتبط با کارتان، از یکدیگر بپرسید. اگر فکر میکنید که اعضای تیم اطلاعات عمومی بالایی دارند، سراغ پرسش از موضوعات بیاهمیتی بروید که شاید تا قبل از این، به آنها فکر هم نکرده باشند. موضوعات بیاهمیت (Trivia)، سوالهای گیجکنندهای هستند که جوابشان بسیار آسان است اما شاید خیلیها قادر نباشند به آنها جواب دهند. مثل سوالهای اینچنینی:
- جعبه سیاه هواپیما چه رنگی است؟
- ساحل ۹۹ مایلی نیوزلند، چند مایل است؟
- زنبور عسل چه چیزی جمع میکند؟
- جزیره قناری بر اساس چه حیوانی نامگذاری شد؟
اگر پاسخ این سوالها را نمیدانید، لازم است بگویم که جواب سوال اول نارنجی، سوال دوم ۵۵ مایل، سوال سوم شهد و سوال چهارم سگ است. بهراحتی میتوانید با یک جستجو در گوگل، سوالهای Trivia جالب را پیدا کنید. مانند مسابقه رومیزی و آشپزی، بد نیست برای این مسابقه هم امتیازی تعیین کنید تا رقابت جذابتر شود.
سرگرمی در محیط کار با تیمهای کوچک
حال به معرفی چند سرگرمی مهیج برای تیمهای کوچک کاری میپردازیم:
۵. اجرای بازی پانتومیم
دور هم بنشینید و با یک جستجوی ساده در گوگل، موضوعات جالب برای اجرای پانتومیم را انتخاب کنید. پانتومیم یا ورکشابهای بداهه (Improv Workshop)، سرگرمیهای مفیدی هستند که توانایی ارتباطی، اعتمادبهنفس و تمرکز اعضای تیم را افزایش میدهند.
۶. بازی دو حقیقت و یک دروغ
بازی «دو حقیقت و یک دروغ» شاید در کشور ما چندان شناختهشده نیست؛ اما این بازی به شناخت اعضای تیم از یکدیگر، کمک شایانی میکند. انجام این سرگرمی در محیط کار بسیار راحت است. در زمان استراحت کاری، دور هم جمع شوید تا هر یک از اعضای تیم، خود را معرفی کنند. بازی از این قرر است که هر یک از اعضا هنگام معرفی، سه چیز درمورد خودشان میگویند که تنها دو مورد از آنها واقعیت دارد. حال این وظیفه سایر افراد تیم است که با توجه به شناختی که از همکار خود دارند، دروغ را تشخیص دهند.

۷. دعوت اعضای تیم به شهربازی و کارتینگ
اگر یک تیم کوچک در دفتر کار دارید، بد نیست آنها را به شهربازی ببرید یا حتی بهتر از آن، به یک مسابقه جذاب کارتینگ دعوتشان کنید. کارتینگ راهی برای تعامل کارمندان با یکدیگر، به روشی کاملا جدید و جذاب است. کلکلهای رانندگی همیشه بین افراد وجود دارد و حالا زمان آن رسیده که این ادعای اعضای تیم را در غالب سرگرمی، امتحان کنید!
سرگرمی در محیط کار بهصورت تیمی
در این قسمت چند سرگرمی جالب برای محیطهای کاری گروهی، معرفی میکنیم که برای حفظ انگیزه و روحیه تیمی کارکنان، بسیار مفید هستند.

۸. راهاندازی ورکشاپهای توسعه
گاهی سرگرمی در محیط کار میتواند با کار مرتبط باشد. جلسات آموزشی اما به شرط سرگرمکننده بودن، یکی از بهترین روشها برای افزایش مهارت کارمندان است. این کار را در محیط کار انجام دهید یا آنها را به کنفرانسهای جذابی که میشناسید، ببرید یا از اساتیدی که قدرت آموزش همراه با سرگرمی دارند، دعوت کنید تا به دفترتان بیایند. در این روش، توسعه مهارتهای اعضای تیم میتواند مرتبط با زمینه کاری یا موارد دیگری مثل مدیریت باشد.
۹. مسابقه پازل
پازلهای چندهزار تکه، زمانیکه بهتنهایی انجام شوند؛ ممکن است طولانی و خستهکننده باشند. شاید یکی از این پازلها روی میز خانهتان پخش شده و روزی فقط چند تکه از آن را بههم وصل کنید؛ اما روند کار با اعضای تیم، کاملا متفاوت است. هنگامیکه تیم دور هم جمع میشوند، حل پازل به یک چالش سرگرمکننده تبدیل خواهد شد. اعضای تیم را به چند گروه تقسیم کنید و به هر کدام یک پازل بدهید تا ببینید کدام گروه زودتر آن را تکمیل میکنند. البته تقسیم اعضای تیم باید کاملا عادلانه و برابر باشد؛ مثلا یک پازل ۱۰۰۰ تکه، به تیم ۵ یا ۶ نفره نیاز دارد. بهتر است جایزهای هم تعیین کنید تا گروهها با انگیزه بیشتری به تکمیل پازل بپردازند.

۱۰. داوطلبشدن در کارهای خیریه
ایجاد حالوهوای خوب فقط به سرگرمی در محیط کار ختم نمیشود. گاهی ایجاد یک فرصت برای اعضای تیم در جهت پشتیبانی و انجام کارهای خوب، نهتنها احساس خوبی به تیم منتقل میکند؛ بلکه اعضای گروه را بهخوبی به یکدیگر نزدیک خواهد کرد. ایدههای مختلفی برای انجام کارهای گروهی و خیرخواهانه وجود دارد. جمعکردن هدیه برای کودکان بیمار در بیمارستانها و استفاده از مهارتهای اعضای تیم برای انجام کار خیر، نهتنها احساس خوبی ایجاد میکنند بلکه تجربه و مهارت گروه را هم افزایش میدهند.
۱۱. گشتوگذارهای توریستی
چقدر شهر خود را میشناسید؟ یک مقصد تورسیتی از شهر خود یا شهرهای نزدیک انتخاب کنید و با اعضای گروه به آنجا بروید. بازدید از یک بنای قدیمی و موزههای شهر، باغ وحش، پارکهای موضوعی یا حتی مناطق طبیعی مثل آبشارها، کوهها یا جنگلها، میتوانند برای گشتوگذار گروهی مناسب باشند.

۱۲. برگزاری کلاسهای متفرقه
سرگرمی در محیط کار میتواند آرامشبخش باشد. بهمنظور کاهش استرس و افزایش تمرکز کارمندان، کلاسهای جذاب و خارج از مسائل کاری برگزار کنید. مثل کلاسهای نقاشی، آشپزی یا هر کلاسی که بهعنوان سرگرمی شناخته میشوند.
۱۳. رفتن به مسافرت
گاهی بد نیست که از شهر و دفتر خود دور شوید و چیزهای جدیدی را کشف کنید. یک مسافرت چند روزه میتواند بهکلی حالوهوای گروه را تغییر دهد. تا جای ممکن، هزینهها را کاهش دهید اما همچنان تجربه شگفتانگیزی ثبت کنید. همین که گروه را در یک اتوبوس بنشانید و به دل جاده بزنید، به خودیخود یک تجربه فراموش نشدنی خواهد بود.