Flipkart یک شرکت تجارت الکترونیکی هندی در بنگلور (Bengaluru) هند است که در سال ۲۰۰۷ توسط ساچین بانسال (Sachin Bansal) و بینی بانسال (Binny Bansal) تاسیس شد. شرکت هندی فلیپ کارت در ابتدا، فقط کتاب میفروخت و کمکم محصولات دیگری مثل لوازم الکترونیکی مصرفی، پوشاک، ملزومات خانگی، مواد غذایی و … به آن اضافه شد. داستان فلیپ کارت و ماجرای موفقیت آن، موضوعی است که در این مطلب از استارتاپت در موردش صحبت میکنیم؛ اگر شما هم میخواهید سرگذشت فلیپ کارت را بدانید، با ما همراه شوید.

شروع داستان فلیپ کارت
فلیپ کارت در اکتبر سال ۲۰۰۷ توسط ساچین بانسال و بینی بانسال که هر دو فارغالتحصیل رشته مهندسی و علوم رایانه از دانشگاه فناوری دهلی بودند؛ تاسیس شد. ساچین و بینی بانسال در سال ۲۰۰۶ در شرکت آمازون بهعنوان مهندس ارشد برنامهنویسی کار میکردند.
این دو کارآفرین موفق و ثروتمند هندی، در شرکت آمازون با یکدیگر رابطه دوستانه محکمی برقرار کردند و با بهکارگیری آموختههایشان از کار در آمازون، توانستند بزرگترین بستر تجارت الکترونیک در هندوستان را ایجاد کنند. این دو مهندس جوان در سال ۲۰۰۷، از آمازون خارج شدند و با تاسیس کسبوکار تجارت الکترونیک خود به نام Flipkart، داستان فلیپ کارت را آغاز کردند.
فلیپ کارت در ابتدا تنها روی فروش آنلاین کتاب و ارسال آن به سراسر کشور، متمرکز بود. این استارتاپ بهآرامی رشد کرد و مشهور شد؛ بهطوریکه در سال ۲۰۰۸، روزانه ۱۰۰ سفارش دریافت میکرد.
در سال ۲۰۱۰ اقداماتی ازجمله مهلت ۳۰ روزه ارجاع کالا برای کاربران، گسترش دستهبندی محصولات در زمینههایی مثل موسیقی، فیلم، بازی، محصولات الکترونیکی، موبایل و همچنین سرمایهگذاری در پورتال اجتماعی ویرید (weRead)، پیشرفتهایی برای داستان Flipkart بهارمغان آورد.

فلیپ کارت در اواخر سال ۲۰۱۱، پرتال محتوایی بالیوود (the digital content library)، کاتالوگ دیجیتال چاکپاک (Bollywood portal Chakpak) و پلتفرم محتوای دیجیتال موسیقی بمبئی تحت عنوان مایم ۳۶۰ (Mime360.com) را به مالکیت خود درمیآورد.
در فوریه سال ۲۰۱۲، این شرکت از فروشگاه موسیقی آنلاین رایگان DRM Flyte رونمایی کرد. با این حال، این سرویس بهدلیل رقابت در سایتهای پخش رایگان موسیقی، ناموفق بود و در ژوئن سال ۲۰۱۳ جمعآوری شد.
Flipkart در ماه می ۲۰۱۴، شرکت خردهفروشی پوشاک آنلاین مینترا (Myntra) را با ۲۰ میلیارد پوند (۲۸۰ میلیون دلار) خریداری کرد. همچنین این شرکت هندی ثروتمند، خدمات نوین دیگری ازجمله فلیپ کارت فرست (Flipkart First)، گارانتی روزانه، تحویل زمانبندیشده و ضمانت تحویل در همان روز را در این سال راهاندازی کرد. از طرفی دو بنیانگذار جوان داستان فلیپ کارت با شرکت موتورلا (Motorola)، مذاکره کردند تا فروش تلفن همراه موتورلا موتو جی (Moto G) بهطور انحصاری در دست شرکت Flipkart باشد.
میتوان گفت که سال ۲۰۱۵ باتوجه به ارائه خدمات جدید، سرمایهگذاریها و جذب سرمایه، سال متفاوتی برای داستان Flipkart بود. افزودن محصولات زایمان و بارداری، گروه برندهای استراتژیک و وبسایت موبایلی فلیپ کارت لایت (Flipkart Lite) به کسبوکار Flipkart، از جمله فعالیتهای شرکت در این سال است. همچنین شرکت تبلیغاتی تلفن همراه ادآیکوئیتی، شرکت بازاریابی تلفن همراه اپلتریت و استارتآپ خدمات پرداخت امایکس مارت و سرمایهگذاری در استارتآپ کیکپات از جمله فعالیتهای دیگر فلیپ کارت در این سال پرجنبوجوش است.
نشان تجاری Flipkart در اواسط سال ۲۰۱۵، با ارائه لوگوی جدید و سیاستهای پیشرفته برای کارمندان، تغییر کرد.
در سال ۲۰۱۶، بینی بانسال بهعنوان مدیرعامل و ساچین بانسال بهعنوان مدیر اجرایی Flipkart معرفی شدند و چند ماه بعد، مجله تایم (Time)، آنها را در فهرست ۱۰۰ فرد تاثیرگذار جهان معرفی کرد. همچنین در این سال، فلیپ کارت دو سرویس جدید نو کاست ایامآی (No Cost EMI) و فلیپ کارت اشورد (Flipkart Assured) را معرفی و مالکیت فونپی (PhonePe) را هم از آن خود کرد.

سال ۲۰۱۷ را میتوان بهترین سال پیشرفتهای پیدرپی برای داستان Flipkart دانست. در سال ۲۰۱۷ فونپی رشد فزایندهای یافت و از مرز ۱۰ میلیون دانلود در گوگلپلی (Google Play) گذشت. همچنین این شرکت سرمایهای ۱.۴ میلیارد دلاری از ایبی (eBay)، هولدینگ چینی تنسنت (Tencent) و مایکروسافت (Microsoft) کسب کرد، مالکیت ایبی ایندیا را بهدست آورد و آن را در هندوستان بهصورت مستقل راهاندازی کرد. درنهایت در آگوست سال ۲۰۱۷، سافت بانک (SoftBank Group) ۱.۵ میلیارد دلار روی Flipkart سرمایهگذاری کرد.
در سال ۲۰۱۸ داستان Flipkart با ایجاد فضایی در پارک فناوری امباسی، مدیریت ۱۳۰ هزار فروشنده و ارائه بیش از ۸۰ میلیون محصول، به اوج موفقیت خود رسید.
داستان فلیپ کارت با فروش تجارت خود به والمارت (Walmart) و کسب درآمد ۱۶ میلیارد دلاری، به پایان رسید.
سخن پایانی
Flipkart موفق شد تا درهای تجارت الکترونیکی هند را باز کند؛ این امر تنها بهلطف بنیانگذارانی امکانپذیر شد که نهتنها ایده خوبی داشتند بلکه ایده خود را عملی کردند و به آن پر و بال دادند. موفقیتی مثل داستان فلیپ کارت چیزی نیست که هر روز اتفاق بیفتد و تنها نتیجه تفکر و اراده قوی است. هر فرد که بخواهد به چنین موفقیتی در کسبوکار خود برسد، باید مثل ساچین و بینی تلاش کند.