این روزها با داشتن استراتژی برای بازاریابی محتوا میتوانید در کسب و کارتان یکهتازی کنید؛ اما استفاده از یک برنامه و استراتژی درست، بهتنهایی کافی نیست. برای آنکه بهروز باشید و در مسیر درست باقی بمانید؛ باید دائما به ارزیابی بازاریابی محتوا در کسب و کارتان بپردازید.
شاید زمانیکه تعداد بازدیدهای بالایی دارید و از نتایج فروش راضی هستید، فکر کنید که رجوع به دادههای تحلیلی ضروری نیست؛ اما حتی در این شرایط هم نباید از ارزیابی محتوا غافل شوید. آنالیز دادههای عددی به شما کمک میکند تا بهتر مراقب اوضاع باشید و استراتژی بازاریابی خود را کنترل کنید.

ما در این مطلب از استارتاپت، چهار سوال مطرح میکنیم که با پاسخ به آنها میتوانید محتوای خود را ارزیابی کنید و از کارآمدبودن آن مطمئن شوید.
۱. بازدیدهای شما بیشتر از چه طریقی انجام میشود؟
بازاریابی محتوا تنها در انتشار یک محتوا خلاصه نمیشود. شما با استفاده از محتوا باید با دیگران ارتباط برقرار کنید، این ارتباطات را توسعه دهید و ماندگاری آنها را بالا ببرید. شاید هدف شما از انتشار یک محتوا، کسب بازدیدهای بالا نباشد؛ اما نباید از تاثیر این محتوا در مدیریت روابط خود غافل شوید.
ابزارهای زیادی برای پیگیری ترافیک وبسایت در اختیار شما قرار دارند. از میان معروفترین ابزارها در این زمینه میتوان به Google Analytics ،HubSpot ،Marketo ،SalesForce اشاره کرد.
بهتر است در ارزیابیهای خود، به دادههای بلندمدت توجه ویژهای داشته باشید تا بفهمید چه منابعی بیشترین ترافیک ورودی را به سایتتان دارند.
هرچه برنامه جامعتری برای بازاریابی محتوا تدارک دیده باشید، تنوع منابع بازدید شما بیشتر خواهد بود. منابع مختلفی مثل موتورهای جستجو، ایمیلهای تبلیغاتی، لینکهای خروجی و شبکههای اجتماعی میتواند در برنامه شما گنجانده شود.
اگر درست برنامهریزی کنید و بر پایه اهداف بلندمدت تصمیم بگیرید؛ میتوانید از تمام منابعی که در اختیار دارید، بالاترین بازدیدها را دریافت کنید. نکته مهم در پایان کار این است که با استفاده از دادههای موجود، مناسبترین و پربازدیدترین کانال ارتباطی را برای خود بیابید.
مثلا شاید تا بهحال توجه زیادی به موتورهای جستجو کرده باشید، اما نتایجی که دریافت میکنید به شما نشان دهد که بازاریابی در شبکههای اجتماعی برای توسعه کار شما مهمتر است.
۲. بازدیدکنندگان بیشتر در کدام صفحات وقت میگذرانند؟
برای ارزیابی بازاریابی محتوا باید میزان مشارکت بازدیدکنندگان در محتوای سایت را بررسی کنید. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) پرکاربردترین ابزار برای بررسی فعالیتهای وبسایت در سراسر جهان است.
شما در این سایت میتوانید با مراجعه به قسمت «Site Content – All Pages» گزارش فعالیتها را مشاهده کنید و پربازدیدترین صفحات سایتتان را بشناسید. در کنار این اطلاعات میتوانید معیارهای مهمی مثل میانگین زمان بازدیدها و تعداد ورود و خروجها را هم بررسی کنید.

این گزارشها نهتنها محبوبترین صفحات وبسایت را به شما نشان میدهد، بلکه میگوید کدام صفحات نقش بیشتری در جذب و حفظ مشتری داشتهاند.
۳. کدام صفحه بازدیدکنندگان را به وبسایت شما میکشاند؟
در ارزیابی بازاریابی محتوا فقط صفحاتی که مخاطب را درگیر خود میکنند، اهمیت ندارند بلکه گاهی باید محتوایی تولید کنید که در عین سادگی، مخاطب را مجذوب سازد.
شاید فکر کنید که صفحاتی که محتوای خدماتی ارائه میدهند، افراد بیشتری را به خود جذب میکنند اما تجربه نشان میدهد که وبلاگها یا حتی مقالههای پراکنده، تاثیر بیشتری در جذب مخاطب دارند.
با مراجعه به گوگل آنالیتیکس، در قسمت «Site Content – Landing Pages» میتوانید ببینید که کدام صفحات بیشترین مخاطب را برای شما جذب کردهاند.

این گزارشها فقط نشاندهنده ترافیک ورودی صفحات نیستند و با استفاده از دادههای موجود در این گزارش، درمییابید که کدام صفحات بیشترین تراکنش را برای شما ایجادکردهاند. البته میتوانید گزارشها را بر اساس دادههای دیگری هم دستهبندی کنید اما با استفاده از دستهبندی بر اساس میزان تراکنش، این امکان برای شما وجود دارد که میزان آورد مالی صفحات مختلف را ارزیابی کنید.
این گزارش مهمترین بخش از ارزیابی محتوا را تشکیل میدهد. بههمیندلیل توصیه میکنیم که وقت بیشتری را صرف مطالعه آن کنید. نتایجی که از این گزارش بهدست میآورید، به شما کمک میکند تا اهداف آینده بازاریابی خود را تعیین کنید و با بهینهسازی محتوای موجود، برای حفرههای احتمالی چارهای بیندیشید.
در پایان میتوانید با اهداف تعیینشده، فرصتها را ارزیابی کنید و دید وسیعتری برای جهتدهی به برنامههایتان داشته باشید.
۴. آیا محتوای شما قابلیت عرضه در رسانههای اجتماعی را دارد؟
شبکههای اجتماعی، بهترین کانال ارتباطی برای انتشار محتوا هستند چون به آسانی باعث گسترش محتوا و جذب مخاطب میشوند.
شما باید محتوایی تولید کنید که پس از انتشار در شبکههای اجتماعی با دنبالکنندگان فعلیتان ارتباط برقرار کند و آنها را برای ایجاد تعامل متقاعد کند. محتوایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود باید آنقدر جذاب باشد که هر مخاطبی علاقهمند شود آنرا با دیگران به اشتراک بگذارد.
زمانی که درحال ارزیابی بازاریابی محتوا در سایت خود هستید، باید دادههای ترافیکی تمام صفحات خود در شبکههای اجتماعی مختلف را بررسی کنید.
هریک از شبکههای اجتماعی پلتفرم خاصی برای تحلیل فعالیتهای صفحات کاربری دارند. ما در این بخش تنها به پلتفرم آنالیز صفحات لینکدین (LinkedIn) نگاهی میاندازیم.
در صفحه کاربری خود در لینکدین با مراجعه به بخش «Analytics – Updates» میتوانید چگونگی تعاملات کاربران با محتواهای مختلف خود را بررسی کنید.

پیش از تحلیل این گزارش، ابتدا باید مشخص کنید که کدام معیار اهمیت بیشتری برای کسب و کارتان دارد.
مثلا اگر یک استارتاپ نوپا هستید که میخواهید برند خود را به دیگران معرفی کنید، در گزارش بالا باید به ستون «Impressions» بیشتر توجه کنید.
همچنین اگر میخواهید ترافیک وبسایت خود را بالا ببرید و تراکنشهای خود را افزایش دهید، ستون «CTR» و تعداد کلیکها باید اهمیت بیشتری برای شما داشته باشد.
اگر احساس میکنید که باید روابط جدیدی تشکیل دهید یا برنامه وفادارسازی مشتریان خود را تقویت کنید، بهتر است که تعداد کامنتها و بازخورد افراد را بیشتر درنظر بگیرید.
برنامه زمانی مشخصی برای ارزیابی بازاریابی محتوا تهیه کنید
برای آنکه بتوانید سطح بازاریابی محتوای سایتتان را بالا ببرید، باید در فواصل زمانی معین محتوای خود را ارزیابی کنید. این کار دید شما را نسبت به مخاطب گستردهتر میکند و امکان وقوع اشتباه و خسارتهای عمده را در آینده از بین میبرد. بنابراین سعی کنید هرچه سریعتر سراغ گزارشها بروید و میزان کارآمدی محتواهایتان را ارزیابی کنید.