فروشگاههای اینترنتی روزبهروز محبوبتر میشوند و مردم بهدلیل راحتی کار و تنوع در انتخابهای خود، علاقه دارند تا اغلب خریدهایشان را بهصورت آنلاین انجام دهند. حتی تعدادی از فروشگاههای فیزیکی هم، یک سایت یا پلتفرم فروش آنلاین، برای خود راهاندازی کردهاند. اما ایجاد یک وبسایت فروشگاهی، قواعد خاص خود را دارد که بدون وجود راهنمای سئو فروشگاه و پیروی از قواعد آن، موفق نخواهید بود.
در این مطلب از استارتاپت، ما مراحل مختلف سئو فروشگاه آنلاین را معرفی خواهیم کرد تا با رعایت آنها، در رتبهبندی موتورهای جستجو موفق شوید.
بسیاری از افرادی که قصد موفقیت در سئو فروشگاه آنلاین را دارند، روی رتبهبندی بهتر در کلمههای کلیدیهای مهم و پربازدید تمرکز میکنند. مثلا «لباس زنانه» را درنظر بگیریم. این کلمه کلیدی، حجم جستجوی بالایی دارد؛ اما اگر فکر میکنید که در این کلمه کلیدی، میتوانید بهراحتی به صفحه اول نتایج جستجوی گوگل برسید؛ سخت در اشتباه هستید.
پس چطور میتوان در سئو فروشگاه موفق شد؟ باید بهفکر یک راه جایگزین باشید، یعنی روی رتبهبندی محصول و دستهای متمرکز شوید که رقابت کمتری دارد.
مهمترین اقدامات در راهنمای سئو فروشگاه جامع
اگر یک فروشگاه آنلاین راهاندازی کردهاید یا میخواهید راهاندازی کنید؛ حتما حتما حتما، باید از HTTPS استفاده کنید. بسیاری از فروشگاههای آنلاین، که از این قضیه پیروی نکردند و هنوز HTTPS ندارند.
اما چرا HTTPS مهم است؟ تقریبا تمامی فروشگاههای آنلاین برای فروش و ارسال کالا، اطلاعات شخصی کاربران را در اختیار دارند و بههمیندلیل، بسیار مهم است که اطلاعات آنها را ایمن نگه دارید. کار HTTPS، رمزگذاری همین اطلاعاتی است که بین سایت و سرورها ردوبدل میشوند.
طبق اعلام گوگل، یکی از شرایط رتبهبندی سایتها، داشتن HTTPS است؛ پس بدون آن، اصلا به مرحله بعدی نروید. اگر این موضوع را رعایت کردهاید، پس سراغ اولین قدم در راهنمای سئو فروشگاه برویم.

مرحله اول: تحقیق روی کلمه کلیدی سایتهای فروشگاهی
برای سئو فروشگاه آنلاین دقیقا مثل هر کسبوکار دیگر، همهچیز با تحقیق روی کلمات کلیدی آغاز میشود. بدون این کار، انگار در تاریکی قدم میزنید و هیچجا را نمیبینید؛ اما چطور باید درمورد کلمات کلیدی فروشگاههای آنلاین تحقیق کنیم؟
چه یک سایت داشته باشید و چه درحال راهاندازی آن باشید، پیشنهاد میکنیم برای یافتن بهترین کلمه کلیدی، مطلب چگونگی یافتن یک کلمه کلیدی مناسب برای سئو را از استارتاپت مطالعه کنید.
اما هنگام تحقیق روی کلمات کلیدی سایتهای فروشگاهی آنلاین، باید بر اساس دو موضوع دستهها (Category) و محصولات (Product)، پیش بروید.
۱. یک فهرست کامل برای سایت خود ایجاد کنید
برای این کار ابتدا باید به نقشه سایتتان بروید:
yourdomain.com/sitemap.xml
اگر هم هنوز سایتتان را باز نکردهاید؛ این کار را با سایت یک فروشگاه آنلاین رقیب انجام دهید و در ابتدای کار، از ساختار، دستهبندی و فهرست محصولات آنها را استفاده کنید. بد نیست سراغ فروشگاههایی بروید که بیشترین ترافیک را در اختیار دارند، اما بهتر است از برندهای بزرگی مثل دیجیکالا دوری کنید؛ سپس نتیجه را در جایی مثل Google Sheet کپی کنید. همچنین اگر با فهرست محصولات و دستهبندی اضافی موجه شدید که بهدرد شما نمیخورد، بهتر است آن را از لیست خود حذف کنید.
۲. صفحات خود را اولویتبندی کنید
اگر سایتتان را باز کردهاید، ابتدا مهمترین صفحات خود را بهینه کنید. برای این کار، میتوانید از ابزار Google Analytics استفاده کنید تا مهمترین صفحات داخل سایت را کشف کنید. بهتر است از ابتدای کار، با Google Analytics کار کنید تا در ادامه، با سختی خاصی روبهرو نشوید.
۳. کلمات کلیدی هر یک از صفحات خود را مشخص کنید
حالا که فهرستی از صفحات اولویتبندیشده دارید، میتوانید برای هریک از آنها کلمه کلیدی مناسب انتخاب کنید. بهتر است کلمه کلیدی شما ترکیبی از کلمه کلیدی اصلی و کلمه کلیدی بلند باشد.
برای این که بتوانید بهترین کلمه کلیدی را پیدا کنید، مطلب ترفندهای بهینه سازی کلمه کلیدی از استارتاپت را مطالعه کنید.

مرحله دوم: سئو آن پیج سایتهای فروشگاه آنلاین
اکنون که کلمه کلیدی مناسب را پیدا کردید و میدانید که هر صفحه به چه کلمات کلیدی نیاز دارد، زمان آن رسیده تا دستاوردهای خود را روی صفحه پیاده کنید.
۱. توضیحات متا و عناوین را بهینه کنید
در فروشگاههای آنلاین، بسیار پیش میآید که محصولات نسبتا مشابه زیادی وجود داشته باشند. مثلا تیشرت را درنظر بگیرید؛ هریک از تیشرتهای فروشگاه شما، دهها یا صدها مدل مختلف دارند و شاید بسیار سخت باشد که برای هر یک از آنها توضیحات مجزایی نوشت.
بنابراین، ابتدا سعی کنید توضیحات متای خود را بر اساس محصولات و دستهها تنظیم کنید. سپس، فقط برای محصولات و صفحات بسیار مهم خود، توضیح منحصربهفردی بنویسید که خریدار را در موتورهای جستجو کنجکاو کند. کدام صفحات مهم هستند؟ آنهایی که بیشترین کلیک را خوردند و صفحانی محصولاتشان بیشترین فروش را دارد.
در توضیحات متای خود به موارد زیر رعایت کنید:
- شامل کلمه کلیدی اصلی باشد.
- ترکیبی از کلمات کلیدی بلند در آنها وجود داشته باشد، اما بهصورت طبیعی و قابلفهم.
- شامل کلمات عملیاتی باشند. مثل خرید، کلیک، فروش، تخفیف، رایگان و …
- نوع ارسال را در آن مشخص کنید. مثل ارسال رایگان، ارسال سریع، بازگشت محصول و …
اما برای عنوان چطور؟ ساده است. ترکیبی از عنوان دستهبندی و نام محصول، عنوان خوبی برای محصول شما خواهد بود.
۲. URLهای خود را مرتب کنید
URL فروشگاههای اینترنتی میتوانند بسیار شلخته باشند. مانند:www.topshop.com/en/tsuk/category/clothing-427/t-shirts/N-82zZqz6Zdgl
URLها باید تا حد امکان واضح باشد و از شلختگی آنها پرهیز کنید. برای این کار، بسیار خوب است که دستهبندی صحیحی داشته باشید. به مثال زیر توجه کنید:
- yourdomain.com/category-name که صفحه دستهبندیها است.
- yourdomain.com/category-name/subcategory-name؛ برای صفحات زیر مجموعه هر یک از دستهها
- yourdomain.com/category-name/subcategory-name/subcategory-name؛ برای زیرمجموعهی زیرمجموعه دستهبندیها
- yourdomain.com/category-name/subcategory-name/subcategory-name/product؛ برای صفحه محصول
مرتبسازی و بهینهکردن URLها کاملا بستگی به سلیقه شما دارد. هر سایتی، دستهبندی خود را دارد که با مروری بر سایت رقبای خوشسلیقه، میتوانید از آنها ایده بگیرید. URLها تا حد امکان، باید شفاف و مشخص باشند؛ زیرا این کار در SEO امر مهمی محسوب میشود.
برای داشتن URLهای مناسب، اصول زیر را رعایت کنید:
- تا حد ممکن URLها را کوتاه و تمیز بنویسید.
- شامل کلمات کلیدی باشد.
- سلسله مراتب را بهدرستی و کاملا مشخص، حفظ کنید.
- برای جداکردن کلمات، فقط از خط پیوند ( – ) استفاده کنید.

۳. برای هر محصول توضیحات منحصربهفرد بنویسید
اگر به فروشگاههای آنلاین بزرگ دقت کنید، آنها تقریبا برای هریک از محصولات خود، توضیحاتی نوشتهاند. حتی برخی از آنها علاوهبر محصولات، برای هریک از دستهها هم، توضیح دارند.
دو دلیل برای پیبردن به اهمیت این کار، وجود دارد:
- به کاربران میگوید که چه محصول و دستهبندی را مشاهده میکنند.
- به گوگل و دیگر موتورهای جستجو میگوید که صفحه درمورد چه محصول یا دستهبندی است.
فراموش نکنید که گوگل بر اساس الگوریتم خود، صفحات را رتبهبندی میکند. اگر محتوای درستی برای خزندههای گوگل وجود نداشته باشد تا بتوانند صفحه را فهرستبندی کنند؛ ممکن است الگوریتم گوگل کار سختی برای صفحه شما داشته باشد. ما باید تا حد امکان، کار را برای موتورهای جستو راحت کنیم.
بنابراین سعی کنید برای هریک از محصولات و دستهبندیهای خود، توضیحات منحصربهفردی بنویسید. روی واژه منحصربهفرد، خیلی دقت کنید؛ چون برای موتورهای جستجو بسیار مهم است. اگر فقط یکبار یک متن کپیشده را برای محصولات قرار دهید، گوگل یکی از آن صفحات را آرشیو میکند و دیگر خبری از رتبهبندی نخواهد بود.
دستورالعمل کاربردی برای نوشتن توضیحات منحصربهفرد:
- از کلمات کلیدی اصلی خود در توضیحات استفاده کنید.
- کلمات کلیدی بلند و متنوع و همچنین کلمات کلیدی فرعی را بهکار ببرید، اما توضیحات را از آنها اشباع نکنید.
- مطمئن شوید که توضیحات برای بازدیدکنندگان مناسب و دقیق باشد. برخی از فروشگاهها برای این کار، تولیدکنندگان محتوای کاربلد، استخدام میکنند.
- توضیحاتی بنویسید که بازدیدکنندگان را کاملا از کیفیت محصول آگاه کند (چیزی که واقعا میخواهند بدانند).
- شلوغکاری نکنید، یک توضیح کوتاه، ساده و تمیز کفایت میکند.
۴. نشانهگذاریها را فراموش نکنید
دوست دارید که سایتتان چطور نمایش داده شود؟
مثل این:

یا این:

جواب مشخص است. تصویر دوم دارای نشانهگذاری یا بهاصطلاح دقیقتر، Schema Markup است. نهتنها استفاده از این کار برای کاربران جلب توجه بیشتری میکند؛ بلکه اطلاعات بیشتری برای کاربران به ارمغان میآورد که باعث افزایش میزان کلیک (CTR) خواهد شد. با این کار، ترافیک بیشتری جذب می کنید که نتیجه آن، فروش بیشتر خواهد بود.
همچنین گوگل با استفاده از اطلاعات، متوجه محتوای صفحه شما خواهد شد.
مرحله سوم: سئو تکنیکال برای سایتهای فروشگاه آنلاین
سئو تکنیکال، معمولا باید توسط توسعهدهندگان وب و افراد فنی انجام شود؛ اما مهم است که شما بهعنوان صاحب سایت، با برخی از جوانب سئو تکنیکال آشنا باشید. همچنین برخی از مسائل سئو فنی را خودتان هم میتوانید ارزیابی و رعایت کنید.
در ادامه راهنمای سئو فروشگاه با برخی از مهمترین عوامل سئو تکنیکال آشنا خواهیم شد. جاییکه بسیاری از سایتهای فروشگاههای آنلاین، با مشکل مواجه هستند.
۱. محتوای تکراری و کپیشده را شناسایی کنید
همانطور که گفتیم، گوگل هیچ علاقهای به محتوای تکراری ندارد و اجازه رتبهبندی این صفحات را هم نخواهد داد. بههمیندلیل، بسیار مهم است که صفحات تکراری را شناسایی کنید. برای این منظور، ابزارهای مختلفی وجود دارند که بهراحتی به کمکتان میآیند. گاهی ممکن است صفحاتی را شناسایی کنید که تنها فرق آنها، یک کلمه در URL است.

در این نمونه، نیازی نیست که هر دو صفحه وجود داشته باشند؛ بهتر است یکی را پاک کرده و به آدرس دیگر، ریدایرکت کنید. اما گاهی ممکن است بهدلایل مختلف، به دو صفحه مشابه نیاز داشته باشید. بههمین دلیل میتوانید از تگ Noindex, follow استفاده کنید. مثل نمونه زیر:
<meta name=”robots” content=”noindex,follow”>
این یکی از ساختارهایی است که گوگل به آن توجه زیادی دارد. با استفاده از این کد، به گوگل خواهید گفت که نیازی به فهرستبندی این صفحه نیست.
۲. صفحات دیپ یا صفحات عمیق را بیابید
بهعنوان یک فروشنده، قطعا دوست دارید که تا حد امکان برای بازدیدکنندگان، دسترسی راحتی به صفحه محصول یا دستهبندیهای شما وجود داشته باشد. بر اساس این قانون، برای رسیدن به این صفحه، نباید بیشتر از سه کلیک، نیاز باشد.
صفحه دیپ (Deep Page) به صفحاتی گفته میشود که برای رسیدن به آن در یک سایت، از صفحه اصلی تا مقصد، به بیشتر از سه کلیک نیاز است.
- ساختار خوب: صفحه اصلی > دستهبندی > زیرمجموعهها > محصول
- ساختار بد: صفحه اصلی > دستهبندی > دستهبندی > زیرمجموعهها > زیرمجموعهی زیرمجموعه > محصول
اما از آنجاییکه گاهی فروشگاههای آنلاین، هزاران محصول در اختیار دارند؛ غیرممکن است که بتوان بدون صفحه دیپ کار را ادامه داد. بنابراین، باید حداقل برای رسیدن به مهمترین صفحات شما، به کمتر از سه کلیک نیاز باشد.
۳. مراقب آدمخواری کلمات کلیدی باشید
بله، درست شنیدید! آدمخواری کلمات کلیدی (Keyword Cannibalization). آدمخواری کلمات کلیدی به این معنی است که گاهیاوقات و بهشکل کاملا غیرعمدی، چند صفحه یک کلمه کلیدی مشابه را موردهدف قرار میدهند. این یکی از اتفاقاتی است که بسیاری از سایتها به آن توجه ندارند و درعینحال، یکی از مسائلی است که میتواند روی رتبهبندی تاثیر بگذارد.
برای این کار ابزارهای مخصوصی وجود دارند تا این کلمات کلیدی را پیدا کرده و هر صفحه را با کلمات کلیدی مناسب، بهینه کنید.

مرحله چهارم: لینک سازی برای سایتهای فروشگاه آنلاین
همانطور که بارها در مطالب سئو استارتاپت اشاره کردیم، لینکسازی یکی از مهمترین المانهای سئو است. اما لینکسازی در فروشگاههای آنلاین ممکن است کمی سخت باشد. صدها، هزاران یا حتی میلیونها محصول وجود دارند که ممکن است لینکسازی را سخت کنند؛ اما بههرحال شما به لینکسازی احتیاج دارید.
در ادامه مطلب راهنمای سئو فروشگاه استارتاپت، سراغ نکات مهمی میرویم که باید در لینکسازی توجه کنیم. اما اگر نمیدانید لینک سازی چیست، بهتر است ابتدا مطلب لینکسازی و نحوه کار آن را در استارتاپت مطالعه کنید.
مرحله نهایی: شروع بازاریابی محتوایی
یکی از مسائلی که درمورد لینکسازی خارجی وجود دارد، این است که اکثر سایتها دوست ندارند که این کار را مجانی برایتان انجام دهند. بههمیندلیل شما باید خودتان دست به اقدام بزنید و محتوایی ایجاد کنید که ارزش لینکسازی داشته باشد؛ مخصوصا توسط مشتریان.
تولید محتوا، یکی از بهترین روشهای بازاریابی دیجیتال محسوب میشود که علاوه بر جذب خوانندگان، مهمترین رکن رقابت در رتبهبندی است.
برای این کار، بهترین کلمات کلیدی را انتخاب و برای هر یک از آنها استراتژی تولیدمحتوا ایجاد کنید. سپس در محتوایی که ایجاد میکنید، استراتژی لینکسازی داخلی را انجام دهید. برای این کار به دو نکته توجه کنید:
- مطمئن شوید که لینکهایی که داخل محتوا به کار میبرید، کاملا با محتوامرتبط باشند: مثلا اگر مطلبی راجعبه شلوار جین تهیه کردهاید، بد نیست لینکی درمورد شلوارهای پارچهای هم به این مطلب اضافه کنید. یا به این فکر کنید که شخصی با خرید شلوار جین، دوست دارد یک تیشرت جذاب هم خریداری کند؛ بنابراین عاقلانه است که لینک پرفروشترین تیشرت خود را هم در این محتوا جاسازی کنید.
- محتوای خود را به محصولات یا دستهبندیها لینک دهید: فراموش نکنید که هدف شما، افزایش بازدید از محصولات و فروش آنها است. بنابراین لینکسازی داخلی به سمت محصولات، کمک میکند تا آنها جایگاه بهتری در صفحه نتایج موتورهای جستجو کسب کنند.
نتیجه
سئو فروشگاه آنلاین، فرق زیادی با سئو سایتهای دیگر ندارد. هریک از سایتها بنا به هدف شان، سئو خود را به سمت آن هدف، هدایت میکنند. در این راهنمای سئو فروشگاه آنلاین سعی کردیم تا حد امکان شما را با قواعد و اصول سئو آشنا کنیم. اگر قصد دارید با فروشگاه آنلاین خود در موتورهای جستجو پیشرفت کنید؛ مهم است که از سیر تا پیاز سئو را بلد باشید. نیازی نیست برای یادگیری سئو پول خرج کنید و به افراد بهاصطلاح متخصص سئو پناه ببرید؛ ما در استارتاپت مقاله «آموزش رایگان سئو: از سیر تا پیاز» را برایتان آماده کردهایم.