قرنها یا شاید هزاران سال است که زبانهای مختلف، جایگاه خود را در زندگی مردم باز کردهاند. امروزه تسلط بر زبانهای خارجی، از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ زیرا جهانیسازی گستره ارتباطات ما را بیشتر میکند. تا همین چند سال پیش، ما بهدلیل داشتن منابع مالی محدود، از مطالعه زبانهای مختلف محروم بودیم. در حال حاضر بیش از ۲۱ میلیارد نفر در حال یادگیری حداقل یک زبان جدید هستند که ۸۰۰ میلیون نفر آنها، زبان انگلیسی میآموزند و غالبا بهدلیل اشتغال یا برخورداری از موقعیت بهتر کاری، دست به این کار میزنند. متاسفانه، یادگیری زبانهای خارجی هزینهبر است و بسیاری در این زمینه با کمبود منابع مالی مواجه میشوند. اما وقتی صحبت از یادگیری زبانهای خارجی و آموزش آنها به میان میآید، شنیدن داستان دولینگو این موسسه آموزشی زبان، خالی از لطف نیست.
عدم آشنایی با زبان دیگری بهغیر از زبان مادری، فرصتهای شغلی و درآمدی را محدود میکند و برای شکستن این چرخه، نیاز به یک انقلاب در زمینه آموزشوپرورش، احساس میشد. بهاینترتیب داستان دولینگو از یک پروژه دانشگاهی در دانشگاه کارنگی ملون در پنسیلوانیا، بین «لوئیس وون آن (Luis von Ahn)» و دانشجوی دکترای او، «سورین هکر (Severin Hacker)» آغاز شد. آنها میخواستند روی موضوعات مرتبط با آموزش، کار کنند و از آنجاییکه تقاضا برای یادگیری زبان بسیار زیاد است؛ آنها تصمیم گرفتند تا در این زمینه فعالیت کنند. در این مطلب از استارتاپت با ما همراه باشید تا بیشتر درمورد داستان دولینگو بخوانیم.
شروع داستان دولینگو
«لوئیس وون آن (Luis von Ahn)»، استاد گروه علوم کامپیوتر در دانشگاه کارنگی ملون و همچنین برنده جایزه «نوابغ (MacArthur)» و جایزه «Lemelson-MIT» برای مخترعین است. لوئیس بهدلیل ساخت سامانه امنیتی Captcha، همان حروف کجومعوجی که بازدیدکنندگان وبسایتها تایپ میکنند تا انسانبودن کاربر محرز شود؛ هم مشهور و هم منفور است.
در سال ۱۹۸۶، زمانی که لوئیس هشت ساله بود، از مادرش یک نینتندو (Nintendo) خواست و درعوض، مادرش یک کمودور ۶۴ (Commodore 64) به همراه چند بازی رایانهای برایش خرید؛ اما چالشهای زیاد بازیها، خیلیزود او را خسته كردند. لوئیس دوست داشت بیشتر درمورد محافظت از قوانین کپیرایت بداند. در سن ۱۰ سالگی، او با نقض قوانین کپیرایت، بازیها را کپی میکرد و با تبادل آنها، از دیگران بازی میگرفت و تا اوایل ۲۰ سالگی، به مشتریانش خدمات میداد.
لوئیس برای آموختن ریاضی به دانشگاه دوک در ایالات متحده رفت؛ همچنین کارشناسی ارشد و دکترای علوم کامپیوتر خود را در دانشگاه کارنگی ملون دریافت کرد. آنجا یکی از دانشمندان ارشد یاهو (غول جستجو در آن زمان) درمورد ۱۰ مشکل شرکت یاهو که نمیدانست چگونه آنها را حل کند، با او صحبت کرد. لوئیس روی یکی از مشکلات متمرکز شد: «اسپمرهایی (Spammer) که نرمافزارها مینوشتند تا میلیونها حساب کاربری ایمیل رایگان را بهدست آورند و زردنامهها را برایشان ارسال کنند.» او با همکاری «مانوئل بلوم» مشاور دکترایش، تمایز ربات از انسان را یک امر کلیدی و مهم درنظر گرفت. این دو باهم، «کپچا (Captcha)» را ابداع كردند و آن را به یاهو و هر شرکت دیگری كه آن را میخواست، ارائه دادند. کپچا خیلی زود معروف شد و هر وبسایت بهصورت رایگان، از آن استفاده میکرد. هیچ تجاریسازی برای کپچا مطرح نبود و لوئیس تنها از این موضوع خوشحال بود که از اختراعش استفاده میشود.
با اینحال، بسیاری از افراد راهحل ابتکاری او را دردسرساز میدانستند. مردم چندینبار در روز از روی بیمیلی در کپچا تایپ میکنند و این کار در عین مفیدبودن، همچنان آزاردهنده است.

لوئیس بعد از فروش شرکت خود، reCAPTCHA به گوگل، دنبال یک پروژه جدید بود و پس از مدتی، بهسمت آموزش رفت. لوئیس قصد داشت هرچه از این مدل کسبوکار آموخته، به یک فضای جدید و بزرگتر منعکس کند. او درباره ایده آموزشی خود با «سورین» دانشجوی دكترایش، بحثوگفتگو كرد. لوئیس در گواتمالا بزرگ شد، جایی که یادگیری زبان انگلیسی بسیار گران بود و «هکر» در سوئیس، کشوری که چهار زبان ملی دارد است. آنها هردو به اهمیت آموزش خوب زبان، واقف بودند و این نگاه مشترک به اهمیت آموزش زبان، درکنار پتانسیل بازاری که هنوز از آن استفاده نشده بود، آنها را وسوه کرد تا در زمینه ایجاد جایگزین برای یادگیری زبان، فعالیت کنند.
شکلگیری دولینگو
لوئیس، دولینگو را به همراه سورین توسعه داد. آنها مهندس بودند، نه معلم! بههمین منظور برنامههای درسی را از کتابهای نحوه آموزش زبان، جمعآوری کردند و با رشد پایگاه کاربر، آزمایش A/B را برای اصلاح روشهای خود بهکار بردند.
لوئیس و سورین در وهله اول تصمیم داشتند با رایگانکردن آموزش زبان، انقلابی در این زمینه بهپا کنند و میخواستند که محصولشان دردسترس همگان و کاملا رایگان باشد. آنها در سال ۲۰۱۱، نسخه بتای شخصی از اپلیکیشن یادگیری زبان خود را طراحی کردند تا افراد بتوانند در آن ثبتنام کنند و این اپلیکیشن را Duolingo نامیدندکه مفهوم آن، یادگیری یک زبان دیگر در کنار زبان مادری است.
در سال ۲۰۱۱ لوئیس و سورین بدون اینکه علنی اعلام کنند، حدودا ۲ سال روی ایده خود کار کردند و در پشت صحنه، مشغول جذب سرمایهگذارانی برای پروژه خود بودند. قبل از شروع نسخه بتا، دولینگو ۳/۳ میلیون دلار سرمایه جذب کرده بود. آنها بیشتر بهدنبال ساخت یک روش پایدار برای تولید ترجمههای انسانی وب در مقیاس بزرگ بودند.
دولینگو علاوهبر یک فرصت اجتماعی، توانایی تقویت و گسترش شبکه محتوای آنلاین را به سرمایهگذاران ارائه داد. همچنین بهعنوان یک محصول بسیار مهم، توانست از طریق شرکتهایی که نیاز به ترجمه وب داشتند؛ درآمد زیادی در بازار ترجمه کسب کند.
در همان سال، لوئیس دعوت شد تا در برنامه TED talk صحبت کند و آنجا او با معرفی ایده دولینگو، درمورد همکاری گسترده در سطح آنلاین صحبت کرد. بیش از یک میلیون نفر صحبتهای او را شنیدند و درنتیجه این سخنرانی، بیش از ۳۰۰ هزار نفر برای نسخه بتا ثبتنام کردند.
در ژوئن سال ۲۰۱۲، دولینگو به نسخه بتای خود پایان داد و خدمات خود را برای همه باز کرد. در این زمان، این محصول به چهار زبان انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی و آلمانی آموزش میداد و شامل درسهایی برای یادگیری واژگان جدید و ترجمه برای تمرین گرامر و دستور زبان بود.
کاربران اولیه، برای استفاده از برنامه و یادگیری زبان بهکمک ترجمه، انگیزه داشتند و این محصول اهمیت خاص خود را دارد.
لوئیس وون آن (Luis von Ahn)
از آن زمان به بعد، دولینگو به محبوبترین روش برای یادگیری زبان آنلاین تبدیل شد. هر ماه، کاربران بیش از هفت میلیارد تمرین را در دولینگو انجام میدهند و این برنامه امروزه بالغ بر ۲۰۰ میلیون کاربر دارد. آموزش از طریق ترجمه با کاربران، رونق گرفت. آنها قبلا ترجمههای موثق متون آنلاین را تولید کرده بودند، هرچند دولینگو هنوز شروع به فروش این ترجمهها به شرکتها نکرده است. نرمافزار دولینگو برای تولید ترجمههای باکیفیت، ساخته شده است؛ زیرا نتایج حاصل از ترجمههای چند دانشآموز را برای مقایسه با ترجمه «صحیح» نهایی مقایسه میکند.
نتایج بهتر از ترجمه خودکار هستند و تنها ایراد این است که در حد حرفهای نیستند.
لوئیس وون آن (Luis von Ahn)
بعدا در ماه سپتامبر همان سال، دولینگو ۱۵ میلیون دلار از سهام سری B خود را عرضه کرد. این یک نقطه عطف مهم برای توسعه محصول بود و اعلام کردند که میخواهند از این بودجه، برای اضافهکردن زبانهای بیشتر و ساخت یک اپلیکیشن تلفنهمراه استفاده کنند.
در نوامبر ۲۰۱۲، دولینگو اپلیکیشن آیفون خود را راهاندازی کرد. این امر باعث شد تا درسها در دسترس کاربران قرار بگیرند و گزینههای بیشتری را برای بازیابی تجربه کاربر فراهم کنند. این اپلیکیشن از تصاویر، کلیپهای ویدیویی و میکروفون تلفن استفاده میکند تا به کاربران در یادگیری کلمات، نوشتن و صحبتکردن کمک کند.
در سال ۲۰۱۳ برای اولینبار، دولینگو همکاری با BuzzFeed و CNN را اعلام کرد. این همکاری برای دولینگو اهمیت زیادی داشت؛ زیرا آغاز مدل جدید کسب درآمد B2B بود که این دو شرکت برای محتوای ترجمهشده کاربران، هزینه پرداخت میکردند. در ابتدا، تنها خدمات ترجمه B2B ارائهشده برای افرادی بود که در حال یادگیری زبان انگلیسی بودند تا مقالههای انگلیسی را به زبان خود ترجمه کنند.
در ماه فوریه، دولینگو سهام ۲۰ میلیون دلاری سری C خود را عرضه کرد. در این مرحله، دولینگو دارای ۲۵ میلیون کاربر ثبتشده و حدود ۵/۱۲ میلیون کاربر فعال بود.
دولینگو شروع یک مدل کسبوکار بسیار سودآور برای یک سرویس ترجمه B2B بود، آنها میتوانستند با هزینه کمتری از میانگین صنعت، ترجمههای انسانی متنوعی را ارائه دهند و هزینه برنامه آموزش رایگان خود را تامین کنند.

در سال ۲۰۱۴، لوئیس و سورین مرکز تست دولینگو را راهاندازی کردند. این یک تست زبان درونبرنامهای است که با هزینه بسیار کمی با پرداخت تنها ۲۰ دلار ارائه میشود. این تست را میتوان از طریق تلفنهمراه انجام داد و فرد تستدهنده، ظرف ۴۸ ساعت، نمره خود را دریافت میکند.
سورین و لوئیس بر این باور هستند که آینده آموزشوپرورش، از طریق تلفنهمراه خواهد بود؛ زیرا ارزانترین راه برای ارائه آموزش به تمام افراد است. اپلیکیشن آنها امکان آموزش میلیاردها نفر را فراهم میکند و از آنجا که افراد زیادی از این نرمافزار استفاده میکنند، میتوان آن را بهطور مداوم بهبود بخشید. بر اساس دادههایی که تیم دولینگو جمعآوری کردهاند، کاربرانشان تمرینها، درسها و دورههای خود را یاد میگیرند و بهبود میبخشند. هدف آنها ایجاد موثرترین سیستم آموزشی ممکن و متناسبسازی کامل آن برای دانشآموزان است.
هدف سورین و لوئیس از معرفی نسخه سری C در سال ۲۰۱۴، اضافهکردن ویژگیهایی برای کمک به معلمین بود تا پیشرفت دانشآموزان را پیگیری کنند. مبلغ بودجه جمعآوریشده آنها، امکان رشد تیم از ۳۴ نفر به ۵۰ نفر را فراهم کرد و آنها توانستند منابع جدید را به این هدف اختصاص دهند. بنابراین در سال ۲۰۱۵، در پاسخ به هزاران درخواست معلمین و وزارتخانههای آموزشوپرورش در دولتهای سراسر جهان، دولینگو را برای مدارس راهاندازی کردند؛ برنامهای که معلمان میتوانند در کلاس برای آموزش زبان به دانشآموزان خود استفاده کنند.
دولینگو یک همراه فوقالعادهای برای یادگیری ترکیبی است، بههمین دلیل بیش از ۱۰ هزار کلاس درس، برای بهبود مهارتهای زبانی خود از این اپلیکیشن استفاده میکنند. هر دانشآموز دروس مخصوص به خودش را از اپلیکیشن میگیرد و بازخورد و تمرین فردی را دریافت میکند. معلمین میتوانند با پیگیری پیشرفت دانشآموزان خود از طریق یک داشبورد، کلاسها را مطابق با پیشرفت دانشآموزان خود طراحی کنند.
لوئیس تخمین میزند که حدود ۲۵ درصد از کلاسهای زبان ایالات متحده آمریکا بهنوعی از دولینگو استفاده میکنند. اما از آنجا که این برنامه رایگان است، شرکت راهی برای پیگیری آن ندارد که البته نیازی هم به انجام این کار نیست؛ چون آنها هیچ هزینهای از مدارس نمیگیرند.
در سال ۲۰۱۶، دولینگو بهلطف بودجه جدید خود که در مجموع ۳/۸۳ میلیون دلار جمعآوری کرده بودند، توانست درمورد راهحلهایی برای فرصتهای گستردهتر در فناوری آموزشوپرورش شروع بهکار کند. این اپلیکیشن پیشرفت منطقی بعدی را برای گسترش بازار خود ایجاد کرده و کارتهایی را با نام TinyCards طراحی کرد که به آنها کمک میکند تا علاوه بر زبان، کاربرانی را در سایر زمینههای آموزشی هم بهدست آورند.
در سال ۲۰۱۷، از آنجایی که آنها رشد خدمات ترجمه تجاری خود را متوقف کرده بودند، منبع اصلی درآمد دولینگو، پرداخت پول بابت تستهای مرکز آزمون بود. اگرچه آنها بودجه زیادی داشتند، اما باید روشی برای کسب درآمد دائم ایجاد میکردند. اینگونه شد که آنها تصمیم گرفتند تا ارائه تبلیغات به کاربران را آغاز کنند.
این شرکت از طریق برگزاری آزمونهای آنلاین زبان انگلیسی برای دانشجویان خارجی که مایل به شرکت در کالجهای ایالات متحده هستند، درآمد کسب میکند. با ۴۹ دلار، امتحانات دولینگو ارزانتر از تافل است که توسط یک موسسه غیرانتفاعی اداره میشود و برخلاف تافل، دولینگو نیازی به رفتن به مرکز آزمون ندارد. صدها موسسه آمریکایی، از جمله ییل، دارتموث و NYU نتایج این آزمون جدید را میپذیرند. یکی از سرمایهگذاران دولینگو میگوید: روشی که دولینگو با استفاده از اعتبارسنجی نهادینه کرده است، جایگزین تافل میشود.
دولینگو درسهای خود را بهصورت کوتاه و در قالب بازی ارائه میکند. این اپلیکیشن هر زبان را به واحدهایی بهنام «مهارت» تقسیم میکند که شامل موضوعهایی مثل غذا، آبوهوا، طبیعت و سلامتی است. با تکمیل تمرینها در هر مهارت توسط کاربران، قفل سطوح جدید باز میشود. کاربران برای رسیدن به موفقیتهای خود، تاجهایی بهدست میآورند و این برنامه بررسی میکند که چند روز بهصورت مداوم «بازی» کردهاند. درسها به اندازهای کوتاه هستند که میتوانید در حالیکه در صف انتظار در بازار هستید، یکی از آنها را انجام دهید. این خصوصیات، افرادی را به خود جلب میکند که قبل از دولینگو، هرگز یادگیری زبان را تجربه نکردهاند. بسیاری از افرادی که قبلا بازیهای رایانهای را تجربه کردهاند، با دولینگو هم بازی کرده و هم وقت خود را بیهوده تلف نمیکنند.
برخی از تمرینها نه به منظور آموزش، بلکه برای ارزیابی تسلط، طراحی شدهاند. چند سال پیش، محققین دانشگاه سیتی نیویورک به این نتیجه رسیدند که ۳۴ ساعت استفاده از دولینگو معادل یک ترم تحصیل زبان در دانشگاه است.
در حال حاضر، دولینگو آموزشهای آنلاین خود را در بیش از ۳۰ زبان ارائه میدهد. این اپلیکیشن با درآمد ۴۰ میلیون دلاری در سال ۲۰۱۸ و ارزش ۷۰۰ میلیون دلار، از تبلیغات و برخی خدمات پولی درآمد کسب میکند.

عوامل موفقیت دولینگو
دولینگو در یک ساختمان آجری خاکستری در پیتسبورگ مستقر است. اگر ریشههای دولینگو در پیتسبورگ باشد، الهامبخش آن از شهر گواتمالا است، جایی که لوئیس در آن بزرگ شد. مردم در آنجا تشنه یادگیری زبان انگلیسی بودند تا شانس خود را در زمینههای کاری بهبود ببخشند و از فقر نجات پیدا کنند. اما آموزش زبان بهطور سنتی گران بود.
دو نکته مهم وجود دارد که به دولینگو کمک کرد تا ضمن اینکه به چشمانداز اصلی خود نزدیک شود، بهعنوان یک شرکت بزرگ و موفق رشد کند: آنها به دنبال یک بازار بزرگ رفتند، بهطور دقیق آزمایش کردند و از دادههای خود برای آگاهی از کلیه تصمیمات استفاده کردند.
درست زمانی که روزتا استون (Rosetta Stone) بهعنوان یک شرکت سهامی موفق شناخته شد، بنیانگذاران دولینگو شروع بهکار روی یک روش بهتر برای یادگیری زبانها در سراسر جهان کردند. یادگیری زبان یک ایده جدید یا انقلابی نبود؛ اما روشی که این اپلیکیشن میخواست به بازار نزدیک شود، کاملا منحصربهفرد بود.
قبل از دولینگو، مانع بزرگی از نظر هزینه برای یادگیری یک زبان جدید وجود داشت. نرمافزارهایی مانند Rosetta Stone و Open English به کاربران امکان میدادند بیش از ۳۰ زبان را از خانه خود بیاموزند. نکته این بود که آنها حتی برای ابتداییترین دورهها، چند صد دلار هزینه دریافت میکردند.
فروش نرمافزار شخصی گرانقیمت با هزینه صدها یا هزار دلار برای سیدی یا از طریق اشتراک، بهعنوان استاندارد درنظر گرفته شده بود. اما بنیانگذاران دولینگو که هر دو در خارج از ایالات متحده متولد شده بودند، میدانستند که تعداد زیادی از مردم در سراسر جهان هستند که انگیزه زیادی برای یادگیری زبان انگلیسی دارند؛ اما توان پرداخت هزینه برنامههای موجود را ندارند.
آن ها تخمین زدند که ۸۰۰ میلیون نفر از این مخاطبان، راهی برای یادگیری زبان دوم ندارند. دولینگو با ایجاد مخاطبی که همیشه در این صنعت نادیده گرفته شده بود، به جذب یک بازار عظیم و تعاملی مشغول شد.
اندازه این بازار برای ایجاد پایه و اساس موفقیت دولینگو مهم بود. این اپلیکیشن قادر به استفاده از مقیاس بازار هدف خود بود تا نسخه آزمایشی ایده خود را آزمایش کند و بازخورد کاربران را زود تشخیص دهد.
در سال ۲۰۰۹ که شرکت نرمافزاری یادگیری زبان روزتا استون، یک شرکت سهامی شد؛ آنها در اولین روز معامله خود ۵/۱۱۲ میلیون دلار بهدست آوردند و با رفتن بهدنبال یک بازار عظیم اما پراکنده یادگیرندگان زبان در سراسر جهان، یک شرکت سهامی موفق با بیش از ۲۰۹ میلیون دلار درآمد سالانه ایجاد کردند.
با این حال سورین و لوئیس معتقد بودند که روزتا استون در حال بهدستآوردن یک بازار خیلی کوچک است و بر اساس یک مدل کسبوکار نامناسب رشد میکند. روزتا استون تنها بخش کوچکی از بازار یادگیری زبان را هدف قرار داده بود و پول زیادی هزینه میکرد. بنیانگذاران دولینگو فکر کردند که ایده بهتری دارند. آنها راهی را برای پیشبرد یک بازار حتی بزرگتر از بازار روزتا استون مشخص کردند و میخواستند از میلیونها افرادی سود ببرند که خواهان یادگیری زبان جدیدی بودند، اما نمیتوانستند پول زیادی برای نرمافزارهای گران قیمت بپردازند. بر اساس ترندهای گوگل، بهنظر میرسد اکنون بسیاری از جهان با آنها موافق هستند.

حرف آخر
لوئیس و سورین یک نقشه راه برای آینده دارند. آنها میدانند رسالت و دیدگاهشان چیست و در راستای هدف خود تلاش میکنند. ماموریت آنها تلاش برای کشف بهترین راه یادگیری زبان جدید است. چشمانداز آنها این است که درنهایت، به نقطهای برسند که همه به یک مدرس خصوصی از طریق فناوری دسترسی داشته باشند. تنها زمانیکه برنامه بلندمدت داشته باشید و بدانید به کجا میروید؛ میتوانید بررسی کنید که آیا هنوز در مسیر درست قدم برمیدارید یا خیر. اصلاح دوره عمل شما مرحله بعدی است، اما وقتی ندانید که در وهله اول اشتباه کردهاید، چطور میتوانید ادامه راه را درست طی کنید؟
دولینگو طی ۹ سال گذشته، بسیار رشد کرده است. آنها ثابت کردهاند که چقدر برای صدها میلیون نفر در سراسر جهان مفید هستند و در حالیکه شرکت خود را توسعه میدهند، میدانند چگونه باید یک کسبوکار موفق را بسازند؛زیرا بر هدف اولیه خود متمرکز شدهاند. هرچند به این اپلیکیشن در ایالات متحده، بیشتر بهعنوان سرگرمی نگاه میشود؛ اما در کشورهای دیگر ابزار رایگان مناسبی برای یادگیری زبان است. آنها پتانسیلهای زیادی دارند و انتظار داریم در آینده شاهد شگفتیهای بیشتری باشیم.