با آغاز سال جدید، ما اهدافی را برای خودمان تعیین میکنیم، مثلا اینکه چه تعداد کتاب بخوانیم. اما اصولا این تصمیم هم مثل اکثر تصمیمهایی که برای سال جدید میگیریم، عملی نمیشود! اگر بدانیم چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم فواید زیادی عایدمان میشود.
با کتاب، هرگز تنها نخواهید بود.
بیسیلا بوکوکو (Bisila Bokoko)
اگر به کتابخواندن عادت کنید، در واقع پناهگاهی برای خود ساختهاید که از تمام سختیها و مشکلات زندگی، به آن پناه ببرید.
دبلیو سامرست مگام (W. Somerset Maugham)
کتابخواندن باعث میشود که عمیقتر فکر کنید، نکات بیشتری در حوزه کاری یا تحصیلی خود بیاموزید، مهارتهایتان را تقویت کنید، چگونگی غلبه بر اضطراب را یاد بگیرید و بهطور کلی، بیشتر رشد کنید. فرقی ندارد حوزه کاری یا تحصیلی موردعلاقه ما چیست، همینکه بدانیم چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم تاثیر بسیار زیادی در موفقیت ما دارد.
اگر دوست دارید کتابخواندن، به یک عادت روزانه و همیشگی زنندگیتان تبدیل شود، کافی است چند راهکار ساده را بیاموزید. پس در این مطلب از استارتاپت با ما همراه باشید تا ۶ راهکار عملی ساده را برای اینکه چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم مورد بررسی قرار دهیم.
ابتدا باید تمایل زیادی به مطالعه و رشد در این زمینه داشته باشید. کتابخوانی بهعنوان یک فعالیت سرگرمکننده، بسیار لذتبخش است و درنهایت زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد. شما میتوانید با خواندن کتابهای مناسبی که مشکلاتتان را هدف قرار میدهند، در زندگی خود پیشرفت کنید.

حال زمان آن رسیده که به شما ۶ راهکار موثر معرفی کنیم تا ببینیم چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم و آن را سرلوحه زندگیمان قرار دهیم.
۱. هدف مطالعه خود را تعیین کنید
برای ایجاد فرهنگ مطالعه، ابتدا باید کارتان را با تعیین یک هدف شروع کنید. این هدف باید با جزئیات بیان شود و انگیزهای برای آن وجود داشته باشد.
با این فکر شروع کنید که چگونه یک الگوی مطالعه مداوم، میتواند شما را به رشد در بخشهای مختلف زندگی (معنوی، دانشگاهی، شغلی، روابط و موارد دیگر) برساند. وقتی دلایل محکم و انگیزه هدفتان را پیدا کنید، اشتیاق بیشتری برای رسیدن به آن خواهید داشت.
برای برخی افراد، این هدف میتواند خواندن ۲۴ کتاب در یک سال باشد و بسته به عوامل مختلف، ممکن است هدف شخص دیگری خواندن ۱۲ کتاب باشد. پس از آنکه اهداف کتاب خوانی خود را مشخص کردید، آنها را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنید.
مثلا این هدف میتواند خواندن حداقل یک کتاب در ماه برای دستیابی به هدف بزرگتر ۱۲ کتاب در سال باشد. مصمم باشید که آن را به یک فرآیند لذتبخش تبدیل کنید و کتابخواندن را بهعنوان یک وظیفه سخت و طاقتفرسا نبینید.
۲. برای هر ماه فهرستی از کتابها تهیه کنید
پس از آنکه اهداف مطالعه خود را برای مدت یک سال مشخص کردید، به یک فهرست نیاز دارید. پس فهرستی از کتابهای شگفتانگیزی تهیه کنید که دوست دارید آنها را بخوانید. بهتر است در این زمینه، توصیههایی را از دوستان و مربیان خود بخواهید. مهم است که یک دفترچه یادداشت یا صفحه اکسل را به لیستکردن کتابهایی اختصاص دهید که میخواهید برای هر ماه یا حتی یک سال مطالعه کنید.
اگر درمورد این فهرست هدفمند باشید، در رسیدن به اهداف نهایی خود متمرکز خواهید بود و از خواندن هرگونه کتاب جانبی دیگر خودداری خواهید کرد. اگر احساس میکنید که خواندن کتابهای بازاریابی و فروش برای مسیر شغلی شما سودمند است، فهرستی از کتابهای فوقالعاده در زمینه بازاریابی را تهیه کرده و آنها را مطالعه کنید.
همچنین فهرست مطالعه به شما کمک میکند تا به کارهایتان نظم دهید. قدم دیگری که میتواند مفید باشد، تهیه یادداشتی مربوط به آن فهرست است که شامل تاریخ شروعوپایان و یادداشتهای کلیدی است که در خواندن راحتتر هر کتاب، به شما کمک میکند. توجه داشته باشید که خواندن این کتابها بهمعنی دور انداختن آنها پس از مطالعه نیست. فهرست و یادداشتهای مربوط به افکارتان، شما را تشویق میکنند که ماهها بعد و در زمانی که نیاز دارید، نگاهی به آنها بیندازید.

۳. حداقل ۱۰ تا ۲۰ صفحه، در روز مطالعه کنید
اگر میخواهیم بدانیم که چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم و بهدنبال ایجاد یک الگوی مطالعه منجسم هستیم؛ تعیین اینکه در روز، تعداد صفحه مشخصی بخوانیم، بسیار مفید خواهد بود. فراموش نکنید که حداقل روزانه ۱۰ تا ۲۰ صفحه برای مطالعه اختصاص دهید، بهویژه اگر سرتان شلوغ است. این فرآیند به شما کمک میکند تا در رسیدن به هدفتان، متمرکز عمل کنید. تمرکز کاراییتان را بیشتتر میکند و بهزودی مطالعه برای شما به یک سبک زندگی تبدیل میشود.
هنگام مطالعه، بسیار فعال باشید. عجله نکنید و درمقابل وقتتان را برای درک مطالب صرف کنید. به این ترتیب، شما یاد میگیرید و درصورت وجود فرصت مناسب، دانش خود را به دیگران هم منتقل میکنید.
۴. روی ابزارهای موثر برای مطالعه، سرمایهگذاری کنید
وقتی نوبت کارایی میشود، میتوانید روی ابزارهای مناسبی سرمایهگذاری کنید که به الگوی خواندن سرعت بیشتری میبخشند. افرادی که عاشق کتابهای چاپی هستند، بهتر است یک فضای مناسب با میز و صندلی درنظر بگیرند تا به تمرکز بیشترشان کمک کند. به این ترتیب، آنها بهتدریج به فضا عادت کرده و برای مطالعه، لحظهشماری خواهند کرد.
امروزه اپلیکیشنهای تلفن همراه، تبلتها، کتابهای الکترونیک و سایر ابزارهای آنلاین، واقعا شگفتآور عمل میکنند. از آنجا که جهان پیرامون ما دیجیتالی است؛ بسیاری از افراد ترجیح میدهند که لوازمی داشته باشند که به آنها کمک میکند تا به اهدافشان برسند. ابزارهای مناسب خودتان را بیابید و روی آنها سرمایهگذاری کنید.
۵. زمان و روزهای مطالعه خود را تنظیم کنید
هر روز ساعتهای خاصی را به خواندن کتاب اختصاص دهید. تلویزیون و چیزهایی از این قبیل را خاموش کنید؛ زیرا بهراحتی حواستان را پرت میکنند. حداقل ۳۰ تا ۴۰ دقیقه مطالعه در روز، شروع خوبی است و به شما برای عادت به کتابخواندنی کمک میکند.

۶. یک شریک برای مطالعه داشته باشید
برای ایجاد اشتیاق در مواقعی که احساس انگیزه نمیکنید، باید پشتیبان داشته باشید. یک شریک مطالعه و همچنین برنامهای برای دستیابی به اهدافتان تهیه کنید.
شرکت در یک باشگاه کتابخوانی، استراتژی مشخصی را برایتان ایجاد میکند و دائما به شما انگیزه میدهد تا بیشتر رشد کنید. چنین اجتماعاتی به شما فرصت میدهند تا درباره درسهایی که آموختهاید، با دیگران بحث کنید.
برای توسعه فرهنگ کتابخوانی، ابتدا باید عادتهای فعلی مطالعه خود را تحلیل کنید. آیا اصلا مطالعه میکنید؟ شاید شروع به مطالعه میکنید و در نقطهای متوقف میشوید. آیا برای مطالعه برنامه دارید یا تنها بهصورت تصادفی مطالعه میکنید؟ برای رسیدن به اهداف مطالعه خود و ایجاد یک عادت منسجم برای مطالعه، باید سیستمهای سادهای را تنظیم کنید، ابزارهای مناسبی برای مطالعه مورد استفاده قرار دهید، شرکایی برای مطالعه بیابید و بهطورکلی، تشنه مطالعه باشید تا بتوانید بیشتر رشد کنید.
امیدواریم راهکارهایی که در این مطلب عنوان کردیم تا یاد بگیریم چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم برایتان مفید باشند.