اگر تا قبل از شروع تعطیلاتی که ویروس کرونا به‌همراه داشت، فروشگاه آنلاین آمازون توانست روی بازار خرده فروشان تسلط پیدا کند؛ حالا بزرگ‌ترین خرده فروش آنلاین جهان بهانه خوبی به‌دست آورد تا با توجه به بحرانی که در دنیا حاکم شده، حتی جایگاه خود را قوی‌تر از گذشته ببیند.

این روزها که بسیاری از مردم دنیا، تحت فرمان «در خانه بمانیم» خانه‌نشین شده‌اند، میلیون‌ها نفر، خرید‌های خود را به‌صورت آنلاین از فروشگاه‌هایی مثل آمازون انجام می‌دهند که شامل لوازم ضروری از قبیل دستمال کاغذی، شوینده‌ها و لوازم بهداشتی درمانی هستند. همچنین افرادی که به فروشگاه‌های آنلاین Amazon Fresh نزدیک هستند، می‌توانند مایحتاج خورد و خوراک خود را از آن خریداری کنند. این اتفاق باعث شده حتی فروشگاه آمازون فِرِش هم با کمبود موجودی مواد غذایی در انبار خود روبه‌رو شود.

از ماه مارس، آمازون بیش از ۱۰۰ هزار کارگر جدید برای انبارها و سیستم تحویل خود استخدام کرده و تصمیم دارد ۷۵ هزار کارگر جدید دیگر هم جذب کند.

شیوع ویروس کرونا، تعطیلی مغازه‌ها و افزایش تقاضای زیاد آمازون، باعث شده تا سهام این شرکت شاهد رشد بی‌سابقه‌ای باشد. سهام این شرکت در ۱۶ ماه آپریل، با ۲۸ درصد افزایش، به بالاترین حد خود در این سال‌ها رسید. سرمایه‌گذاران در چند ماه اخیر، به‌سمت سرمایه‌گذاری روی آمازون و شرکت‌های دیگری مثل نتفلیکس و زوم که با سرگرمی‌های درون خانه و دورکاری مرتبط هستند، روی آورده‌اند.

آینده روشن فروشگاه آنلاین آمازون و تاریکی مطلق در فروشگاه‌های فیزیکی

چشم‌انداز آمازون، روشن‌تر از هر زمان دیگری به‌نظر می‌رسد اما صعود این خرده فروش آنلاین، باعث شده تا نگرانی‌های زیادی درخصوص فروپاشی و آشفتگی صنعت خرده‌فروشان فیزیکی به‌وجود بیاید.

بسیاری از خرده‌‌فروشان فیزیکی که همچنان مغازه‌های خود را باز نگه داشته‌اند، با کاهش شدید مشتریان روبه‌رو هستند و دیگر مغازه‌ها هم کرکره‌های خود را برای مدت طولانی پایین کشیده‌اند. در این بین هزاران‌هزار کارمند و کارگر از کار بیکار شده‌‌اند. کسب و کارهای غیرضروری هم درب‌های خود را بسته نگه داشتند و به امید این هستند که بتوانند در آینده دوباره به کار ادامه دهند.

جف بزوس مدیر شرکت آمازون

برخی از مغازه‌هایی که قادر به بازکردن مغازه خود برای عموم نیستند، سعی کردند تا به‌صورت آنلاین محصولات خود را به‌فروش بگذارند اما همه آن‌ها نتوانستند مانند آمازون موفق شوند. طبق یک تحقیق انجام‌شده از ۱۰۰ فروشگاه دیجیتال، مشخص شده که ۶۴ درصد از کسب و کارهای آنلاین در دوران بحران، فروش خوبی نداشته‌اند. بسیاری از خریداران، خریدهای خود را فقط به لوازم ضروری محدود کرده‌اند.

در همین حال، آمازون بدون شک از تمامی این اتفاقات سود برده است. این فروشگاه به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین کارفرمایان خصوصی دنیا، درحال جذب بسیاری از کارگرانی است که در چند وقت اخیر به‌دلیل مشکلات کرونا کار خود را از دست داده‌اند. جف بزوس، رئیس شرکت آمازون و ثروتمندترین مرد حال حاضر دنیا، اعلام کرد که شرکت آمازون در تلاش است تا در حد ممکن، کارگرانی را که به‌تازگی بیکار شده‌اند، در زمینه‌های مختلف استخدام کند. از جمله آن‌ها می‌توان به مکانیک‌ها و حتی معلم‌های پیش‌دبستانی اشاره کرد.

تصمیمات آمازون در دوران بحران

با توجه به افزایش فروش آمازون، حجم کاری کارگران آن‌ها هم افزایش پیدا کرده و تمام این فروش‌ها باید به‌موقع به دست مشتریان برسند. به‌همین‌دلیل، آمازون بین ارسال محصولات ضروری با غیرضروری تفاوت قائل شده است. سخنگوی شرکت آمازون در این خصوص می‌گوید:

در حالی‌که باید محیط امن و مناسبی برای کارمندان خود ایجاد کنیم، تغییرات مهمی هم در منطق کاری خود در زمینه حمل و نقل، زنجیره تامین، خرید و دیگر پروسه‌ها ایجاد کرده‌ایم تا مطمئن شویم می‌توانیم سرویس‌های حیاتی خود را به تمام افراد در هر نقطه‌ از جهان برسانیم. مخصوصا افراد واجد شرایطی مثل سالمندان که در شرایط کنونی بسیار آسیب‌پذیر هستند. ما می‌دانیم که مردم روی ما حساب باز کرده‌اند.

کیت اسکارپا

در این تصمیم جدید، آمازون ابتدا روی ارسال کالاهای ضروری مثل دستمال توالت و مواد ضدعفونی‌کننده تمرکز دارد. این مسئله باعث خشم دیگر فروشندگانی شده که محصولات خود را از طریق آمازون به دیگران می‌فروشند.

اما سوال اینجاست، آیا پس از پایان ویروس کرونا، دنیا به حالت سابق خود بازخواهد گشت یا این فروشگاه‌های آنلاینی مثل آمازون هستند که روی بازار جهان حکم‌رانی خواهند کرد و برای همیشه شیوه خرید مردم را تغییر خواهند داد؟