آیا تا به حال پیش آمده است که یک جمله، یک درس، یک ایده یا حتی یک مفهوم و تصور کلی بتواند زندگی یا کسب و کار شما را دگرگون کند؟ در سرتاسر دنیا، هزاران هزار جمله و مفهوم از سوی بزرگان و افراد مشهور دیده و شنیده شده است که در طول تاریخ دست به دست شدهاند و برخی از آنها به کلی زندگی یک فرد یا کمپانی را تغییر دادهاند. در میان تمامی این مفهومها، یک مفهوم از یکی از سرزمینهای آسیای دور یعنی ژاپن، آن قدر قدرتمند بود که کمپانی بزرگی مانند تویوتا را به اوج موفقیت رساند. این مفهوم، گنچی گنبوتسو (Genchi Genbutsu) نام دارد و امروزه یکی از مهمترین اصول کسب و کار بسیاری از شرکتها تبدیل شده است.
برای آشنایی با این مفهوم با استارتاپت همراه باشید.
گنچی گنبوتسو به چه معناست؟
گنچی گنبوتسو یک مفهوم ژاپنی از «برو و ببین» است. این جمله و مفهوم توسط تایایچی اونو (Taiichi Ohno)، که یک مهندس صنعتی و تاجر بود، در زمان گسترش سیستم تولید کمپانی تویوتا ابداع شد. منظور کلی از این مفهوم این است که به عنوان یک فرد حاضر در کمپانی، مخصوصا به عنوان یک مدیر یا رییس کل، بهجای تکیه بر گزارشات و کاغذ بازیهای فراوان، خودتان در محیط کار، فضای تولید و مکان فروش حاضر شوید و چرخه کسب و کار خود را ببینید و مشکلاتی که در آن وجود دارد را حل کنید.
شاید بسیاری از مدیران، بر این باور و ادعا باشند که وقت آنها گرانبها است و بهتر است توسط گزارشات موجود، شرکت خود را هدایت کنند. اما هدف مفهوم گنچی گنبوتسو این است که با حضور گسترده و فیزیکی در محیط کار و غوطهور شدن در دل جریان تولید و عرضه، میتوانید با دیدن کوچکترین مشکلات، ذهن خود را برای خلاقیت هر چه بیشتر آماده کنید تا محصولی خلق کنید که مردم آن را واقعا دوست داشته باشند.
با این روش نتیجه بسیار بهتری را مشاهده خواهید کرد. مدیری که کار بلد باشد و از تک تک جزییات کسب و کار خود آگاه باشد، میتواند با حضور در کنار کارکنان خود و بازدید از چرخه تولید، و حتی حضور در میان مشتریان، برای هر چه بهتر شدن تولید محصولات خود، ایدههای مختلفی در ذهن پرورش دهد.
مفهوم گنچی گنبوتسو از کجا شکل گرفت؟
در تنش کاری تایایچی اونو، حضور واقعی در مکان واقعی، به منظور ارزیابی و آنالیز پروسه کاری بسیار مهم بود. این احساس برای او وجود داشت که یک شخص درون شرکت، در هر نقشی که میخواهد باشد، باید در دل پروسه کاری جاسازی شود تا بتواند به طور کامل از نحوه کار، تولید و عرضه آگاه شود و آن را مدیریت کند.
تایایچی اونو احساس میکرد که ارایه گزارشات و جمعآوری اطلاعات، فقط یک مفهوم انتزاعی از واقعیت است. در بسیاری از مواقع، گزارشات یا دادهها دارای مشکلاتی ذاتی هستند که نمیتوانند آنطور که باید، مشکلات یک محصول را حل کنند یا باعث خلاقیت و پیشرفت آن شوند. وقتی مدیریت شما تنها از روی گزاراشت باشد، هرگز نمیتوانید مشکل اصلی و جایی را که در آن ضعف دارید پیدا کنید.

تایایچی اونو، برای جذب نیروهای جدید، تاکید زیادی به گنچی گنبوتسو داشت. او مهندسین جدید را به کارخانه میبرد، با گچ یک دایره میکشید و آنها باید در آن دایره میایستادند و به خوبی محیط تولید را بررسی میکردند.
زمانی که اونو پس از چند ساعت به سوی آنها باز میگشت، از مهندسین جدید در مورد بینش آنها نسبت به اطراف خود، امتحان میگرفت. اگر تایایچی اونو احساس میکرد که آنها به اندازه کافی مشاهده نکردهاند، مهندسین جدید باید بیشتر در آن دایره میماندند و مشاهده میکردند. این موضوع حتی در بخش فروش هم اهمیت زیادی داشت، چرا که کمپانی تویوتا بر این باور بود که بسیاری از مشکلات و ایدهها میتوانند از نگاه و زبان مردم پدیدار شوند.
چگونه مفهوم گنچی گنبوتسو را در بر بگیریم؟
خود را همیشه پشت گزارشات پنهان نکنید. زمانی میتوانید به گزاراشت تکیه کنید که خود را جزوی از چرخه تولید قرار دهید. گنچی گنبوتسو مفهومی نیست که فقط بالاترین اعضای یک کمپانی آن را در بر بگیرند، بلکه تک تک کارکنان و مهندسین نیز باید از آن بهره ببرند. این مفهوم نباید یک ایده باشد، بلکه باید به عادتی در محیط کار تبدیل شود. حال جایگاه هر شخصی میتواند در گنچی گنبوتسو متفاوت باشد. یک مهندس در بخشی خاص نظارهگر باشد و مهندسی دیگر، در بخشی دیگر.
- تجربه را تجربه کنید: با حضور در پروسه کار، خود را در چرخه تولید کار قرار دهید و ببینید که آیا چیزی در آن هدر میرود یا خلاقیتی در آن وجود دارد یا نه.
- مشاهده کنید: یک نگاه خارجی به چگونگی پیشرفت کارها میتواند چشمانداز متفاوتی در ذهن شما خلق کند.
- مصاحبه و نظرسنجی کنید: با این کار از ایدهها و نظرات کارکنان و مشتریان آگاه شوید تا با حضور در محیط تولید حتی بیش از پیش خلاقیت داشته باشید.
- مشتری خود باشید: آیا مشتری خود هستید؟ آیا از محصولات خود استفاده میکنید؟ همین کار ساده میتواند دیدگاه و الویتبندیهای خاصی برای تولید محصولات آینده بدهد.
- مشتریان را تخت نظر داشته باشید: بیرون بروید، مشتریان را نگاه کنید، ببینید چگونه با محصول شما برخورد میکنند یا حتی از آنها سوال بپرسید. این کار مشکلاتی که شاید تا پیش از این برای شما پنهان بود را آشکار میسازد.
کلام آخر
گنچی گنبوتسو فقط مربوط به یک شخص خاص یا حضور در یک مکان خاص نیست. اگر کسب و کاری دارید، باید در تک تک زمینهها، از شروع یک ایده تا فروش یک محصول و خدمات پس از آن، دائما نظارهگر کار خود باشید.