استرس و اضطراب چیزی است که همهی ما تجربهاش کردهایم. مشکلات کاری، مالی و روابط، چندتا از رایجترین عوامل به وجود آمدن آن هستند و کنترل استرس ناشی از آنها سخت است.
وقتی در محل کارتان سرتان خیلی شلوغ است، کارهای زیادی که برای انجام دادن دارید، باعث میشوند که شما روی بیشتر کارهایتان نتوانید تمرکز کنید و همین باعث استرس بیشتر شما شده، باز باعث عدم تمرکز میشود و نتیجه این میشود که این چرخه به همین شکل ادامه پیدا میکند.
مدیران اجرایی و موسسان شرکتهای بزرگ همانند مردم عادی لحظات پراسترسی را تجربه کردهاند، و همهی آنها روشهای متفاوتی برای مقابله با آن دارند.
در این مقاله از استارتاپت به شما میگوییم که موفقترین افراد جهان چگونه طی سالهای متمادی آموختهاند که استرس ناشی از کسب و کار خود را مدیریت کنند.
۱. بیل گیتس (Bill Gates)
بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، به مطالعه قبل از خواب علاقه دارد. او گفته است که مهم نیست چقدر دیروقت باشد، باید به مدت حداقل یک ساعت مطالعه کند.
گیتس همچنین سالهای زیادی از وارن بافت (Warren Buffet) مشاوره میگرفت. او گفته است که از وارن بافت یاد گرفته که همه چیز را ساده کند. او دربارهی وارن بافت میگوید:
توانایی او در خلاصه کردن چیزها، برای اینکه فقط روی مواردی کار کند که واقعا مهم هستند، و فکر کردن از طریق مبانی بنیادی هر چیزی، کار شگفتانگیزی است که میتواند کند. این نوع خاصی از نبوغ است.
به عبارت دیگر، تمام مشکلات و بهانهها را دور بریزید و روی وظیفهای که به عهدهی شماست تمرکز کنید.
۲. تیم کوک (Tim Cook)
مدیرعامل شرکت اپل، تیم کوک، پس از دریافت مدرک افتخاری از دانشگاه گلاسگو (Glasgow)، به دانشجویان خود توصیه کرد که در زندگی خود به چیزهایی که دیگران میگویند توجه نکنند و در مسیر خود ثابت قدم باشند. گوش دادن به دیگران همیشه بسیار استرسزاست.
در محیط امروز، جهان پر از بدبینی است و شما باید به آنها بیتوجهی کنید. زیرا اگر این کار را نکنید، آنها در ذهن شما تبدیل به استرس و حتی سرطان میشوند و به مرور شما فکر میکنید که نمیتوانید ادامه دهید یا زندگی چیز خوبی نیست.
۳. مگ ویتمن (Meg Whitman)

مگ ویتمن در چندین شرکت بزرگ کار میکرد، از جمله P&G ، eBay و در حال حاضر در شرکت HP. او در یک مصاحبه گفته است که به ماهیگیری عشق میورزد. او و پسرش سالی ۶ بار به ماهیگیری میروند. انجام چنین فعالیتهایی باعث کنترل استرس خواهد بود.
بر طبق تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا، فعالیت کردن در اوقات فراغت میتواند فورا استرس را کاهش دهد و البته فواید دیگری نیز برای سلامتی دارد. همچنین تخقیقات کتابخانه ملی پزشکی نیز نشان میدهد که انجام یکسری فعالیتهای منظم در اوقات فراغت میتواند احساسات منفی از جمله استرس را مدیریت کند.
۴. وارن بافت (Warren Buffet)
وارن بافت، یکی از موفقترین سرمایهگذاران جهان، مردی است که سرگرمیهای بسیاری دارد. او از نواختن با ساز یوکه لیلی (ukulele که سازی مشابه گیتار است) لذت میبرد و حتی این کار را در برنامه زنده تلویزیونی هم انجام داده است.
مطالعات دانشگاه کالیفرنیا همچنین به این نتیجه رسیدهاند که فعالیتهای ذهنی محرک مثل یادگیری یک آلت موسیقی میتواند به کاهش استرس کمک کند.
۵. شریل سندبرگ (Sheryl Sandberg)
دربارهی شریل سندبرگ، مدیر اجرایی ارشد فیسبوک، کارهایی که انجام نمیدهد مهمتر از کارهایی است که انجام میدهد. او شبها با خاموش کردن تلفن همراه خود، جلوی گشت زدن در شبکههای اجتماعی و چک کردن ایمیلهایش را میگیرد.
او گفته است که این کار برایش سخت است اما تمام طول شب را بدون حواس پرتی و اضطراب میگذراند. علاوه بر این، خواب راحت شبانه باعث میشود که صبح روز بعد با آرامش بیشتری استرسهای کاری خود را مدیریت کند.
نگاه کردن به لپتاپ و صفحهی گوشی در هنگام شب بسیار مضر است. طبق تحقیقات انجام شده، نور صفحه نمایش باعث میشود که بدن ما هورمون ملاتونین که یک هورمون خوابآور است را ترشح نکند. در واقع هر چه شبها کمتر به صفحه نمایش نگاه کنید، بدن شما بیشتر از شما تشکر خواهد کرد.
۶. جک دورسی (Jack Dorsey)
جک دورسی، مدیرعامل شرکت تویوتا، در مصاحبه ای با فوربز (Forbes) گفته است که او با داشتن یک برنامهریزی و پایبندی به آن میتواند کارهای زیاد خود را با آرامش و بدون استرس انجام دهد.
دورسی دوست دارد که هر کاری را در روز خاصی از هفته انجام دهد. یکشنبهها برای جلسات کاری، دوشنبهها برای توسعهی محصولات، سهشنبهها برای کارهای بازاریابی، چهارشنبهها برای نتورکینگ و پنجشنبهها برای فرهنگ سازی در شرکت است. او جمعهها میتواند استراحت کند، اما دوباره کارها از شنبه شروع میشود که روز استخدام است.
دورسی میگوید:
من فکر میکنم که به طور کلی استرس از چیزهای غیرمنتظره بهوجود میآید. هر چه بیشتر بین کارهایتان هماهنگی وجود داشته باشد و هرچه بیشتر به برنامهریزی خود پایبند باشید، استرس کمتری خواهید داشت.
بر اساس مجلهی نیویورک، دورسی همچنین هرروز صبح ۶ مایل میدود.
۷. سوزان وجسیسکی (Susan Wojcicki)
برای مدیر اجرایی یوتیوب، سوزان وجسیسکی، کنترل استرس یعنی اختصاص دادن زمانی برای خودش. او در مورد اهمیت دادن به زندگی خانوادگی قبل از بازگشت به کار صحبت میکند. او میگوید:
اختصاص دادن زمانی برای استراحت بسیار مهم است. من همچنین متوجه شدم که گاهی با استراحت کردن شما به بینش و درک جدیدی دست پیدا میکنید.
۸. ایلان ماسک (Elon Musk)
در سال ۲۰۰۸ اقتصاد جهانی در وضعیت خوبی نبود. شرکتهای خودروسازی در حال ورشکسته شدن بودند و شرکت تسلا (Tesla) نیز در همین درگیری قرار داشت. مدیرعامل این شرکت، ایلان ماسک، در همان زمان طلاق گرفت. با این حال او توانست با این مسئله کنار بیاید، به آرامش برسد و تصمیمات جدیدی بگیرد.
راز او چیست؟ او توضیح میدهد که چگونه ترسها و نگرانیهای خود را مدیریت میکند. او گفته است:
ترس یعنی محدودیت، و امیدواری نامحدود است. ما از شکست میترسیم اما این ما را متوقف نمیکند. اگر ترس چیز نامعقولی است مردم حتما باید آن را نادیده بگیرند.
۹. ایندرا نویی (Indra Nooyi)
مدیر اجرایی پپسی کولا، ایندرا نویی، اعتماد به نفس و اخلاق کاری را در سن جوانی آموخت. او گفته است که هر شب سر میز شام مادرش از او و خواهرش میخواست که دربارهی اینکه اگر نخستوزیر یا رئیس جمهور بودن چه کار میکردند، سخنرانی کنند. آنها هرروز باید وانمود میکردند که رهبر جهان هستند و مادرشان باید به او یا خواهرش رای میداد.
پدربزرگ نویی که یک قاضی بود هم به تقویت اعتماد به نفس او کمک کرد. اگر نویی قادر نبود که یک کاری را انجام بدهد، پدربزرگش او را مجبور میکرد که 200 بار روی کاغذ بنویسد «من بهانه نمیآورم»
همهی اینها او را برای رسیدن به موفقیتهای شغلیاش سوق دادند، و هر زمان که او را استرس فرا میگیرد، به خود یادآور میشود که توانایی انجام هر کاری را دارد.
من در دلم میگویم «من میتوانم این کار را بهتر از هر کس دیگری انجام دهم»، و اگر همهچیز با شکست مواجه شود، آنها نزد من میآیند و میگویند «این مشکل را حل کن»، چون من میدانم که به همان اندازه توانمند هستم. یادتان باشد که من میتوانم رئیس جمهور هند شوم!
۱۰. جف بزوس (Jeff Bezos)
جف بزوس، موسس شرکت آمازون در مصاحبهای گفته است که من زیاد میخندم.
او همچنین میگوید بخش بزرگی از احساس استرس به این خاطر است که شما چیزهایی را نادیده میگیرید که نباید نادیده گرفته شوند.
به طور عمده استرس ناشی از اقداماتی است که شما میتوانید روی آنها کنترل داشته باشید. من به محض اینکه در موقعیت استرسزا قرار میگیرم، اولین تماس تلفنی را برقرار میکنم، یا اولین پیام ایمیل را ارسال میکنم و یا هرکاری که لازم باشد برای مدیریت این وضعیت انجام میدهم، حتی اگر مشکلی که بهوجود آمده حل نشود. واقعیت این است که وقتی شما شروع به مدیریت این موقعیت میکنید، هرگونه استرسی که از آن ناشی میشود از بین میرود.
به عبارت دیگر، مشکل را شناسایی کن، آن را کنترل و مدیریت کن، و به جلو حرکت کن به این ترتیب به راحتی کنترل استرس خود را انجام خواهید داد.