خصلت کمال گرایی ممکن است به صورت کم یا زیاد در ما وجود داشته باشد و مشکلاتی را به وجود آورد. در واقع مشکلات کمال گرایی زمانی خودشان را نشان میدهند که شکستی را تجربه کرده باشیم. روشی که افراد کمال گرا در زندگی پیش میگیرند، منطبق بر نظریه «یا همه چیز یا هیچ چیز» است و از نظرشان بقیه راهها اشتباه است.
ما در این مقاله از استارتاپت ۹ دلیلی که ممکن است اعتقاد به کمال گرایی مشکلاتی را ایجاد کند، بررسی میکنیم. اگر شما فردی کمال گرا هستید، احتمالا چند نمونه از ویژگیهای زیر را در خود دارید.
۱. هیچ چیز برای شما تمامشدنی نیست
اگر شما فرد کمال گرایی باشید، هرگز کاری برایتان کاملا تمام نمیشود؛ چون هیچ وقت واقعیت با معیارهای ذهنی شما یکی نخواهد شد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که شما تعریف درستی از هدفتان نداشته و فقط به دنبال کمال آن باشید.
شاید گاهی اوقات پیش آمده که روی کاری خیلی وسواس به خرج دادهاید ولی هرچه تلاش کردید، تمام نشده است؛ این یکی از نشانههای کمال گرایی شدید است. با این شرایط، شما هنگام شروع کسب و کار جدید با وسواس بیهودهای که به خرج میدهید، در کار خود اختلال ایجاد میکنید.

۲. همیشه مضطرب و ناراضی هستید
کمال گرایی به شدت اضطرابآور است. افراد کمال گرا به این خاطر که میخواهند همه چیز بینقص باشد، استرس و نگرانی زیادی را تحمل میکنند و آسیب میبینند. هیچ چیز در زندگی بدون نقص نیست و همین موضوع افراد کمال گرا را از حس رضایت درونی محروم میکند.
۳. ریسک پذیری کمی دارید
در کنار مقوله کمال گرایی، حس ترس از شکست هم وجود دارد. همیشه این ترس در افراد کمال گرا وجود دارد که «اگر شکست بخورم چه اتفاقی میافتد؟» و همین ترس مانع از پیشرفت آنها در زندگی میشود.
۴. خلاقیتتان از بین میرود
یک فرد کمال گرا فقط به دنبال نتیجه مطلوب است و راهی را که قبلا امتحان کرده و نتیجه گرفته، در رأس کار خود قرار میدهد. یعنی به حس خلاقیت خود اعتمادی ندارند و کمکم باعث از بین رفتن این حس در وجودشان میشوند. افراد کمال گرا به ندرت در زندگی خود تغییر ایجاد میکنند.
۵. تلاش میکنید همه را راضی نگه دارید

افراد کمال گرا سعی دارند به هر قیمتی، همه را راضی نگه دارند و چهره خوبی را از خود در ذهن بقیه ایجاد کنند. در این صورت حس رضایت از خودشان منوط به دوست داشتن بقیه است. به عنوان مثال اگر مردم آنها را دوست داشته باشند، حس خوبی نسبت به خود دارند و اگر در چشم بقیه خوب به نظر نرسند، خود را بد میدانند.
تصمیمگیری برای این گونه افراد که دوست دارند همه را راضی نگه دارند، بسیار سخت است؛ چون هر تصمیمی که بگیرند به مذاق عدهای خوش نمیآید. آنها در مکالمات روزمره خود بعضی حرفها را نمیزنند تا کسی را ناراحت نکنند و به همین خاطر است که کارهایشان نیمهتمام باقی میماند.
۶. همیشه دیگران را سرزنش میکنید
انسانهای کمال گرا همیشه خود را مورد قضاوت قرار میدهند و از آن جا که هر طور با خودتان رفتار کنید، ناخودآگاه با بقیه هم رفتار میکنید؛ اطرافیان را هم مورد سرزنش و انتقاد قرار خواهید داد. این انتقاد شدید از خود و اطرافیان، حتی ممکن است شما را با شکست روبهرو کند.
۷. کاری را به کسی نمیسپارید
اگر دچار کمال گرایی باشید، حتما برایتان پیش آمده که وقتی قرار است انجام کاری را به کسی بسپارید، اطمینان نمیکنید که او از پس این کار بر میآید؛ و در آخر خودتان کار را انجام میدهید. همان طوری که قبلا اشاره کردیم، افراد کمال گرا برای یک مسئله، فقط یک راه حل موفق میشناسند و هر کسی که بخواهد از مسیری به جز مسیر آنها مسئله را حل کند، مورد قبول آنها نیست. به همین دلیل است که ترجیح میدهند بیشتر کارها را خودشان انجام دهند.
این موضوع ممکن است در کسب و کارهای کوچک مشکلی ایجاد نکند، اما اگر در کسب و کارهای بزرگ این تفکر را از خود دور نکنید، حتما دچار مشکلات زیادی خواهید شد.
۸. با همه چیز شخصی برخورد میکنید
افراد کمال گرا اعتماد به نفس مشروط دارند؛ یعنی اگر در کاری موفق شوند و بقیه خوششان بیاید، اعتماد به نفس دارند و در غیر این صورت، اعتماد به نفسشان را از دست داده و خود را مقصر اصلی همه شکستها میدانند. هنگامی که این افراد مورد انتقاد قرار میگیرند، به قول معروف «به خودشان میگیرند» و حتی شکستهای کوچک هم برایشان یک فاجعه تلقی میشود. این طرز تفکر نهایتا منجر به شکست بزرگی میشود که جبرانپذیر نخواهد بود؛ پس اگر این ویژگی را در خود میبینید، حتما آن را جدی بگیرید و برای اصلاحش تلاش کنید.
۹. استراحت نمیکنید

افرادی که با خصلت کمال گرایی درگیر هستند، وقتی کارشان تمام شد، استراحت میکنند؛ ولی آیا هیچ وقت کار آنها تمام میشود؟ با طرز فکر کمال گرایی، هیچ کاری تمامشدنی نیست و استراحت نکردن باعث تحلیل انرژیتان میشود. این نکته را در نظر بگیرید که فقط جنبه فیزیکی استراحت کردن مطرح نیست و ذهنتان هم باید آرامش داشته باشد؛ اما بیشتر افراد از مورد دوم یعنی آرامش ذهن، محروم هستند. شما با داشتن یک ذهن سرحال و با نشاط، موفقیت را به خود نزدیکتر میکنید.
در پایان لازم است یادآور شویم که کمال گرایی به میزان معقول، یکی از عوامل ایجاد موفقیت است و نباید آن را به کل از زندگی حذف کرد. با مدیریت استرس و تعدیل کمال گرایی میتوانیم به راههایی برای عبور از شکست ها و رسیدن به پیروزی، دست پیدا کنیم.