اکثر مردم بر این باور هستند که داشتن یک کسب و کار موفق مستقل و آزاد به دلایل مختلفی بسیار جذاب است. رئیس خود هستیم، با آدم‌هایی که دوست داریم کار می‌کنیم، برنامه‌ریزی‌های خود را داریم، می‌توانیم آرزوهای خود را عملی کنیم و ده‌ها مورد دیگر. اما زمانی که شروع به کار کنید، متوجه خواهید شد که موفقیت در یک کسب و کار به آن راحتی که در ذهن می‌پروراندید نیست.

گاهی اوقات افرادی که به تازگی کسب و کاری راه می‌اندازند، بدون برنامه، سریعا قدم‌هایی بلند برمی‌دارند و به بالاترین جایگاه فکر می‌کنند بدون اینکه مراحل شروع کسب و کار موفق را بشناسند. آن جا است که ناگهان خود را در نقطه‌ای کور از دنیای راه‌اندازی کسب و کار خواهند دید که جان سالم به در بردن از آن کار راحت نیست. بنابراین چطور می‌توان یک کسب و کار موفق راه‌اندازی کرد؟ هر کاری، دستورالعمل خود را دارد و راه‌اندازی یک کسب و کار و موفق نیز راه‌ و روش خود را دارد.

در این مطلب از استارتاپت نگاهی به معنای موفقیت در کسب و کار و عوامل آن می‌اندازیم و برخی از راه‌های کسب و کار موفق را مرور می‌کنیم.

مشخصات کسب و کار موفق

موفقیت در کسب و کار و عوامل آن

ما در بلاگ استارتاپت راه‌های مختلف زیادی برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار را بیان کرده‌ایم. از داشتن یک نقشه کسب و کار گرفته تا بازاریابی و شناخت مشتری. اما قبل از این که مروری دقیق‌تر به عوامل کسب و کار موفق داشته باشیم، بهتر است بدانیم موفقیت در کسب و کار چه ویژگی‌هایی دارد.

باید سود سریع داشته باشید

یک کسب و کار موفق، مخصوصا اگر کسب و کاری کوچک باشد، باید بتواند سریعا به سود برسد. منظور از رسیدن به سود سریع، سودی کلان نیست، بلکه سودی است که بتوانید راه خود را ادامه دهید. کسب و کار اگر نتواند به سود اولیه دست پیدا کند، در طول راه با مشکلاتی رو به رو خواهد شد، یا باید تلاش زیادی برای موفقیت انجام دهد، یا به کار خود پایان دهد.

باید محصولاتی باکیفیت ارائه دهید

باید محصولات شما آن قدر با کیفیت باشند که به وسیله یا سرویسی برای استفاده متداول مشتریان تبدیل شوند. در غیر این صورت، مشتری یا دیگر سمت شما نخواهد آمد یا باید آماده بازگشت خوردن تمامی محصولات باشید. همانطور که قبلا در بخش تبلیغات و بازاریابی گفتیم، باید همان محصولی را ارائه دهید که قول داده بودید. تست محصول و حاصل کردن اطمینان از کیفیت خوب، از جمله راه‌های رسیدن به این درجه است.

یک کسب و کار موفق مشتریانی وفادار دارد

یک کسب و کار موفق همیشه با توجه به درخواست‌های مشتریان خود رفتار می‌کند. از ارائه خدمات و سرویس‌ها گرفته تا ایجاد قابلیت‌های متنوع. آن‌ها همچنین در طول راه خود مشتریانی وفادار پیدا می‌کنند و برای حفظ آن‌ها تلاش فراوانی انجام خواهند داد. فراموش نکنید که یکی از بهترین روش‌ها برای خلق مشتریانی وفادار این است که به خواسته‌های آن‌ها احترام بگذارید. برای این کار، مستقیما با خود مشتریان در ارتباط باشید.

آگاهی از برند کسب و کار

زمانی که مردم از برند، محصولات و سرویس‌های شما آگاه باشند، می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین مهره‌های کسب و کار موفقیت را در چنگ خود قرار داده‌اید. این موضوع بستگی زیادی به نوع محصول یا سرویسی که ارائه می‌دهید و بازاری را که طالب آن محصول یا سرویس هستند دارد. البته ساخت یک آگاهی از برند کسب و کار، زمان بر است و امری نیست که سریع به دست آورده شود. تبلیغ و بازاریابی مناسب، یکی از روش‌های رسیدن به این آگاهی است.

مشتریان وفادار کسب و کار موفق

مشارکت‌های اجتماعی

طبق تحقیقات، برترین صاحبان کسب و کار موفق، همیشه در فعالیت‌های اجتماعی حضوری پر رنگ دارند. از یک راه ساده مانند شرکت در امور خیریه گرفته تا اسپانسر شدن برای برنامه‌هایی جذاب که به مردم کمک شایانی می‌کند، از جمله روش‌های این مشارکت‌های اجتماعی هستند.

چند نکته مهم برای رشد یک کسب و کار موفق

همانطور که خواندیم، کسب و کارهای موفق یک سری ویژگی‌های مهم دارند که بدون در نظر گرفتن آن‌ها، راهی ناهموار پیش رو خواهید داشت و شاید در انتها با تعطیل شدن اهدافی که با کسب و کار خود داشتید منجر شوند. در دنیای کسب و کار امروزی، باید انعطاف‌پذیر باشید، برنامه‌ریزی خوبی داشته باشید و مهارت‌های خود را گسترش دهید. مشکل بسیاری از مردم در هنگام آغاز یک کسب و کار این است که تنها کافی است در مغازه خود را باز کنند، کامپیوتر خود را روشن کنند و منتظر مشتری بنشینند و سر ماه پول‌های خود را بشمارند. نه، رسیدن به سود و درآمد در دنیای کسب و کار، مخصوصا کسب و کارهای کوچک، سخت‌تر از این حرف‌ها است.

برای اجرای کسب و کار موفق خود، بهتر است این چند نکته را در ذهن به خاطر بسپارید:

سازماندهی شده عمل کنید

 سازماندهی به شما کمک می‌کند تا وظایف را به درستی انجام دهید، از کارها عقب نمانید و ذهنی همیشه آماده داشته باشید. یک فهرست انجام وظایف روزانه داشته باشید. به این صورت کاری را فراموش نخواهید کرد و با تمام کردن این گونه وظایف، حسی خوشایند برای ادامه کسب و کار خود خواهید داشت.

دخل و خرج خود را با جزئیات ثبت کنید

 تمامی کسب و کارهای موفق، زیر و بم دخل و خرج خود را می‌شناسند و ثبت می‌کنند. زمانی که با جزئیات کامل این بخش از کسب و کار خود را ثبت کنید، آگاهی کاملی از شرایط مالی خواهید داشت و برای چالش‌های احتمالی آمادگی فراوانی به دست می‌آورید. حتی این کار به شما این فرصت خوب را می‌دهد تا استراتژی‌های مناسبی برای غلبه بر چالش‌ها داشته باشید.

رقبای خود را آنالیز کنید

رقابت بهترین نتایج را پرورش می‌دهد. برای این که موفق شوید، ترسیدن از یادگیری و مطالعه در مورد رقیبان امری مهم و واجب است. هر چه که باشد، آن‌ها هم قطعا کارهای مثبت و درستی انجام می‌دهند که می‌توانید یا به همان شکل یا حتی با تغییرات و بهبود دادن، آن ایده را به برنامه کاری خود اضافه کنید و پول بیشتری به جیب بزنید.

ریسک‌های حساب شده

 برای رشد و موفقیت یک کسب و کار، ریسک‌های حساب شده باید جزو استراتژی‌های شما باشد. در هنگام انجام یک ریسک، باید از خود بپرسید « با این ریسک چه ضرری می‌بینم؟» اگر بتوانید به این سوال پاسخ دهید، بنابراین از بدترین سناریو ممکن هم آگاه هستید. این نوع آگاهی کمک می‌کند تا با حساب و کتاب به سمت آن ریسک شیرجه بزنید.

خلاقیت و کسب و کار موفق

خلاقیت را فراموش نکنید

یک ضرب المثل جالب و قدیمی در دنیای کسب و کار وجود دارد که می‌گوید: «رُم در یک روز ساخته نشده است.» چون شما به تازگی کسب و کار خود را آغاز کرده‌اید، به این معنی نیست که به سرعت قرار است پول پارو کنید. زمان می‌برد تا مردم متوجه شوند شما چه کسی هستید و این ضرب المثل دقیقا به همین موضوع اشاره دارد. بنابراین بهتر است به جای فکر کردن به موفقیت در یک شب، ابتدا روی رسیدن به اهداف کوتاه مدت تمرکز کنید.

آماده فدا کردن باشید

از جرقه خوردن یک ایده تا باز کردن کرکره‌ی کسب و کار، شاید راه سختی به نظر برسد، اما نه، پس از آن، تازه کار شما شروع شده است. در بسیاری از مواقع، باید زمان بسیار زیادی را با کار کردن و انجام اهداف پشت سر بگذارید. این موضوع به این معنی است که دیگر همانند گذشته، قرار نیست برای مدتی، وقتی آزاد برای سرگرمی‌ها، خانواده و دوستان داشته باشید.

استوار باشید

استوار و ثابت قدم ماندن، مولفه‌ای کلیدی برای پول درآوردن از کسب و کار است. به شکلی استوار کارهایی که برای موفقیت لازم است را هر روز انجام دهید. این کار عادتی بلند مدت در ذهن و رفتار شما ایجاد می‌کند.

کسب و کارهای موفق ایرانی

در ایران، کم نیستند ایده‌هایی که توانستند با برنامه‌ای درست، به موفقیت قابل توجه‌ای برسند. برخی از کسب و کارهای موفق ایرانی عبارتند از:

  • دیجی کالا: سایتی که در اولین قدم‌های خود تنها به نقد و بررسی گوشی‌های موبایل سپری می‌کرد و رفته رفته با فروش گوشی‌های متنوع به کار خود ادامه داد، امروزه تبدیل به بزرگ‌ترین سایت فروش محصولات مختلف در ایران تبدیل شد.
  • کافه بازار: یکی از موفق‌ترین اپلیکشین‌های گوشی‌های اندرویدی، کافه بازار است. این استارتاپ با دسترسی ساده‌تر کاربران به نرم افزارها و بازی‌های مختلف اندروید به جای اپ استور، توانست به یکی از کسب و کارهای موفق ایرانی در دنیای هوشمند تبدیل شود.
  • اسنپ: این شرکت که با الهام از کمپانی بزرگ Uber، دسترسی مردم را به تاکسی‌ها آسان کرد، خیلی زود وارد فهرست کسب و کارهای موفق ایران شد.
  • اسنپ فود: این که با گوشی همراه خود نزدیک‌ترین رستوران‌ها و فست فودها را پیدا کنید، منوی آن‌ها را بررسی کنید و گزینه مورد علاقه خود را سفارش دهید، ایده جذابی بود که اسنپ فود عملی کرد و با چنین ایده‌ای، تبدیل به یکی از کسب و کارهای موفق ایران شد.
  • دیوار: تا پیش ظهور دیوار، سخت می‌توانستیم جایی را پیدا کنیم که به راحتی محصولات نو یا دست دوم خود را به فروش برسانیم. این سایت با ایجاد بستری مناسب به هر شخصی اجازه داد تا محصولات خود، در هر زمینه‌ای، به فروش برساند.
  • مهمانو: یکی دیگر از ایده‌های جالب، کاری است که مهمانو به ثمر نشاند. اجرای مراسم‌های مختلف مانند مراسم عروسی، تولد و… می‌تواند سخت باشد گاهی ممکن است یک سری از کارها از قلم بی‌افتد. مهمانو این اجازه را می‌دهد تا بتوانید به راحتی بسته‌های پذیرایی خود را تمام و کمال سفارش دهید و در زمان مناسب تحویل بگیرید. همچنین با ارایه بسته‌های اقتصادی این استارتاپ برای اداره‌ها و شرکت‌ها، توانست به خوبی جای خود را به عنوان یک کسب و کار موفق ایرانی باز کند.
کسب و کار موفق ایرانی

۱۰ قانون برای ساخت یک کسب و کار موفق

  • چیزی بسازید که به آن باور دارید؛ چرا که این اولین قدم برای خلق یک برند بزرگ است.
  • بهبودهای درصدی را مورد هدف قرار ندهید؛ کسب و کار خود را رادیکالی بهتر و متفاوت‌تر کنید.
  • آماده کپی شدن ایده خود باشید؛ کاری را شروع نکنید مگر آن که بتوانید در برابر تقلید‌ها ایستادگی کنید.
  • اندوخته‌ای از پول و انرژی داشته باشید؛ در روزهای بدشانسی و انجام یک اشتباه به آن نیاز خواهید داشت.
  • هیچ گاه، هرگز، هیچ وقت، ابدا، کنترل روی تک تک جزئیات کسب و کار را ترک نکنید.
  • دیدگاه، اهداف و ارزش‌هایی مثل سنگ ثابت باشید؛ در خلاقیت، محصولات و سرویس مثل آب انعطاف‌پذیر و روان باشید.
  • راه رسیدن به اهداف با هزینه‌ای کمتر از بودجه خود را پیدا کنید.
  • دنیای کسب و کار، همانند دو ماراتن است، نه دو سرعت.
  • روحیه مثبت خود را از بین نبرید؛ اگر برای مقطعی شرایط نا به سامانی داشتید، خود را دوباره تنظیم کنید.
  • برند، کسب و کار و پروژه‌ای را خلق کنید که انگار برای همیشه صاحب آن هستید و این کار در دنیا فقط برای شماست.