استیو جابز بدون شک یکی از بزرگترین کارآفرینان دنیا به شمار میرود. مطالعه بر روی عملکرد او میتواند گره از مشکلات بسیاری از افراد باز کند. در ادامه 7 رازی که باعث موفقیت استیو جابز شده را بررسی خواهیم کرد برای آشنایی با این ۷ دلیل، با استارتاپت همراه باشید.
۱. چیزی که دوست داری انجام بده
بسیاری از افراد کاری که به آن علاقه دارند را بعنوان یک سرگرمی یا کار فرعی در کنار کار اصلیشان انجام میدهند اما استیو جابز ادعا میکرد که که سهم عمدهای از موفقیت او به خاطر رفتن پی علاقهاش بود.
در مصاحبهای از استیو جابز خواسته شده بود که نصیحتی برای جوانان کند. او در جواب این طور گفت:
به هر کاری که میتوانی (حتی پیشخدمت رستوران) مشغول شو تا وقتی که شغل مورد علاقهات را پیدا کنی.
در واقع کارآفرینی یک کار بسیار سخت است که نیاز به صبر و استقامت زیادی دارد. اگر بدون علاقه وارد کارآفرینی شوید به احتمال زیاد در گذر از مشکلات و موانع این مسیر خسته و ناامید خواهید شد. به همین خاطر بود که استیو اعتقاد داشت کار بعنوان یک گارسون بهتر از کارآفرینی در حوزهای است که به آن علاقهای ندارید.
۲. تغییری در دنیا ایجاد کن
اگر بخواهیم کارآفرینی را به یک راکت تشبیه کنیم عشق و علاقه سوخت آن است اما آن چیزی که موشک را هدایت کرده و به هدف اصلی میرساند داشتن چشمانداز برای آینده است. در سال 1976 که جابز و استیو وازنیک شرکت اپل را تاسیس نمودند، هدف آنها این بود که در دست هر فردی یک رایانه وجود داشته باشد.
او در سال 1979 یک رابط گرافیکی بسیار ساده و زمخت را که توسط شرکت «زیراکس» (Xerox) در کالیفرنیا طراحی شده بود را دید. او سریع به این فکر افتاد که فناوری میتواند رایانهها را به دست مردم عادی هم برساند. این فناوری بعدها با نام سیستم عامل مکینتاش شناخته شد که نحوه تعامل مردم را با رایانه تغییر داد.
دانشمندان زیراکس اهمیت این رابط کاربری را نفهمیدند چون هدف آنها ساخت دستگاههای فتوکپی جدید بود. از این ماجرا میتوانیم تفاوت در دیدگاه را متوجه شد.
برای داشتن یک افق دید برای کسب و کارتان، مشخص کنید که شرکتتان چطور دنیا را تغییر خواهد داد؟
۳. فکرت را راه بینداز
خلاقیت باعث تولید محصولات نوآورانه میشود. برای استیو جابز، خلاقیت یعنی مرتبط کردن چیزهای مختلف با یکدیگر! جابز معتقد بود که داشتن طیف وسیعی از تجربیات، وسعت دید انسان را گسترش داده و منجر به خلاقیت میشود. این طرز فکر، یکی از عوامل موفقیت استیو جابز بود.
با داشتن وسعت دید گسترده، ممکن است فرصتهایی که بقیه از آن به خوبی استفاده نکردهاند را دوباره احیا کنید؛ درست مانند همان رابط کاربری گرافیکی که دانشمندان زیراکس از آن غافل شدند ولی جابز آن را از دست نداد.
جابز از پدیدههای بسیاری مانند دفترچه تلفن، «مدیتیشن زِن» (Zen meditation)، سفر به هندوستان، کمپانی مرسدس بنز و… الهام گرفت و ایدههای مختلفی را خلق کرد. شاید اغلب انسانها این پدیدهها را دیده بودند اما ایدههایی که جابز با دیدن آنها خلق کرد تا آن زمان به ذهن کسی نرسیده بود.
بعضیها جابز را به سرقت ایدههای دیگران متهم میکنند اما جابز فقط از ایدههای صنایع دیگر الهام میگرفت.
ارتباطات خود را در خارج از حوزهی کاریتان گسترش دهید. پیگیر کنفرانسهایی که در حالت عادی نمیتوانید شرکت کنید باشید. کارمندانی از حوزههای کاری خارج از حیطهی خود استخدام کنید. از منطقهی راحتی زندگی خود بیرون بیایید و به دنبال سختی و چالش باشید.
۴. رویا بفروش، نه محصول!

استیو جابز در جایی گفتهبود افرادی که محصولات اپل را میخرند مشتری نیستند. آنها افرادی با شور و امید و رویا هستند. جابز اعتقاد داشت با ساخت محصولات اپل میتواند به مردم در راستای رسیدن به رویاهایشان کمک کند.
جابزدر یک سخنرانی این طور گفته بود:
بعضی افراد فکر میکنند کسانی که مک بوک میخرند دیوانهاند اما من در آن دیوانگی نبوغ میبینم.
سعی کنید محصولاتی تولید کنید که به مشتری در آزاد کردن نبوغ درونش کمک کند؛ در این حالت است که مشتریان از صمیم قلب عاشق محصولتان میشوند.
مشتریان محصولاتتان را بهتر بشناسید. بفهمید چه رویاهایی دارند. وقتی که بدانید رویای مردم چیست میتوانید در برآورده کردن آن هم به آنها کمک کنید. به 1000 چیز جواب رد بده
۵. نه بگو!
جابز در جایی گفته بود:
من به اندازه کارهایی که انجام دادهام، از کارهایی که انجام ندادهام احساس غرور میکنم.
در واقع جابز به چیزی متعهد بود که فراتر از تولید یک محصول یا فروختن آن بود. او سادگی را در اولویت اول طراحی محصولاتش قرار میداد. این سادگی دنیای محصولات اپل را زیبا و دلنشین کرده است.
شاید جابز میتوانست برای سود بیشتر محصولات بیشتری را وارد بازار کند اما به دلیل پایبند بودن به سادگی محصول، از ساخت آنها منصرف شد.
از چیزهای پیچیده و گیجکننده دور شوید. اگر یک فروشگاه اینترنتی دارید به این فکر کنید که آیا وبسایتتان چیزهای اضافی دارد که باعث شود کاربر به راحتی محصولش را پیدا نکند؟ و یا در طراحی محصولتان چقدر به سادگی آن پایبند بودید؟
۶. برای مشتریان تجربهی خوب بساز
جابز با نوآوریهایش، فروشگاههای اپل را تبدیل به بهترین فروشگاههای دنیا کرد؛ چه از لحاظ نوآوری و چه از لحاظ ارتباط با مشتری. در واقع تلاش جابز این بود که مشتری با فروشگاههای اپل ارتباط حسی بهتری داشته باشد.
به عنوان مثال در فروشگاههای اپل هیچ صندوقداری نخواهید دید. به جای آنها، متخصصان و مشاوران و حتی نوابغ حضور دارند ولی صندوقدار نه! چرا؟ چون اپل اعتقاد دارد که هدف اصلی آنها فروش محصول نیست بلکه بهتر کردن زندگی مردم و تغییر در آن است. ایجاد یک تغییر؛ تغییری بزرگ!
در مورد تجربیات مشتریهایتان تجدید نظر کنید. از همان ابتدای کار به نظر مشتری فکر کنید. به عنوان مثال فکر کنید که در اولین بازدید از فروشگاه اینترنتیتان چه چیزهایی را تجربه میکند.
۷. سخنران خوبی باش
استیو جابز را بدون شک میتوان بهترین کسی نامید که میتواند یک محصول را معرفی کند. شاید شما خلاقانهترین ایدهی دنیا را داشته باشید اما اگر نتوانید دیگران را به خرید آن متقاعد کنید، موفقیت را نخواهید دید.
به ازای هر ایدهی موفقی که تبدیل به یک محصول نوآورانه شده، هزاران ایدهی بهتر وجود دارد که خالقان آنها نتوانستند از پس متقاعد کردن مردم برای خرید آن بر بیایند.
برای بهبود فن بیان و سخنوریتان میتوانید از تکنیکهای سادهای استفاده کنید. سریع و شتابزده سراغ مطلب نروید. در شروع سخنرانی از عبارات بدون فعل که شبیه عنوان یک مقاله هستند بپرهیزید. از تصاویر و اسلاید استفاده کنید. در هنگام ارائه به وسیلهی اسلاید، در 10 اسلاید اول بیشتر از 40 کلمه حرف نزنید.
این 7 روش ممکن است چیزهای سادهای به نظر برسند اما هرکدام از اینها بخشی از موفقیت جابز بوده است. پس در بهبود این مهارتها تلاش کنید.