اگر به تازگی به رتبه مدیریت در شغل خود ارتقا یافتهاید، باید بدانید که علاوه بر مهارتهایی که به شما در کسب این موقعیت کمک کردهاند؛ اتخاذ تصمیمات موثر هم، عامل بسیار مهمی برای دستیابی به موفقیتهای آتی شما خواهد بود. از این رو ما در این مطلب استارتاپت، به بررسی ۸ نکته مهم و اساسی، برای افزایش قدرت تصمیم گیری مدیران پرداختهایم.

۱. بدانید که تصمیمگیری منجر به عمل میشود
عملکرد تیم شما، به تصمیماتی که درباره با سیاستها، برنامهها، بودجهها یا پیگیری ایدههای نو می گیرید؛ بستگی دارد. به نیاز آنها در این زمینه توجه کرده و با کار مداوم، به آنها کمک کنید تا از نوآوری خود در جهت پیشبرد اهداف استفاده نمایند.
۲. بین نوآوریها و تعهد به شرکت، تعادل ایجاد کنید

ضمن اینکه به افراد تیم کمک میکنید تا کارها را با ابتکار خود، پیش ببرند؛ باید تعهد به شرکت و مدیر خود را هم در نظر داشته باشید تا از این طریق، ریسکهای به وجود آمده را مدیریت کنید. اگر مسئله ای را دارای ریسک بالقوه میبیند، درستترین اقدام، درخواست از دیگران مخصوصا مدیرتان، برای کمک به شما در ارزیابی قضیه موردنظر است. شاید این امر باعث معطل شدن اعضای تیمتان شود، ولی اصلیترین وظیفه شما این است که با تصمیمات خود، باعث آسیب و ضرر به مجموعه نشوید. پس ابتدا پیگیری و مشورتهای لازم را انجام داده و سپس تصمیم لازم را اتخاذ کنید.
۳. تصمیمات خود را در راستای سیاستهای تثبیت شده، اتخاذ کنید
به اعضای تیم کمک کنید تا تصمیمات خود را در راستای سیاستهای تثبیت شده اتخاذ کنند. تصمیماتی که بر مبنای سیاستها اتخاذ میشوند در واقع تصمیماتی برنامه ریزی شده و بالطبع قابل اعتمادتر هستند. این تصمیمات میتوانند در راستای محدودیتهای بودجه یا سیاستهای مربوط به نحوه رسیدگی به کالاهای برگشتی یا شکایتهای مشتریان باشد.
با جدیت تلاش کنید که اعضای تیم، این سیاستها را درک کنند تا بدین طریق بتوانند بدون نیاز به مشاوره بیشتر، اقدام به اتخاذ تصمیمات مناسب کنند. این درست نیست که از همه بخواهید حتی برای کوچکترین تصمیمات، با شما مشورت کرده یا اجازه بگیرند.
۴. هنگام تصمیمگیری، ارزشهای شرکت را در نظر بگیرید

در راستای افزایش قدرت تصمیم گیری مدیران باید ارزشهای شرکت را در فرایندهای تصمیمگیری دخیل نمود. اگر ارزشها در محل کار شما، به وضوح تعریف شده و قابل مشاهده باشند؛ تکیهگاه فوقالعادهای برای برخی از سختترین تصمیمگیریها خواهند بود و میتوانند نقشی اساسی در افزایش قدرت تصمیم گیری مدیران ایفا کنند. ارزشها، انتظاراتی که باید در زمینههایی چون جهتدهی به تعارضات، پیگیری نوآوریها، تعامل با همکاران و خدمت به مشتریان وجود داشته باشند را توصیف کرده و مشخص میکنند. سعی کنید ارزشهای شرکت را در فعالیتهای تصمیمگیری روزانه خود دخیل کرده و به اعضای تیم، چگونگی اعمال آنها در هر موقعیتی را هم آموزش دهید.
۵. یاد بگیرید که مسائل را به روشهای مختلف، تنظیم کنید
روانشناسان اثبات کردهاند که ما در موقعیتهای مشابه راه حلهای متفاوتی را، بسته به اینکه آنها را در چارچوبی مثبت یا منفی قرار دهیم؛ به کار میگیریم. در مواجهه با چارچوب منفی، به اعمال ریسکهای بیشتری گرایش پیدا میکنیم و هنگام سنجیدن همان موضوع با دید و چارچوبی مثبت، تصمیمات محافظه کارانهتری میگیریم. یاد بگیرید که به مسائل از زوایای متعدد نگاه کنید. دیگران را تشویق کنید تا به شما در توسعه و کاوش گزینههای مختلف تصمیمگیری، در هر کدام از چارچوبهای مثبت یا منفی، کمک کنند. این کار باعث کشف ایدههای جدید میشود و به شما و دیگران کمک میکند تا تصویری کامل از مسائل و فرصتهایی که با آن روبرو هستید، در ختیار داشته باشید.
۶. از دادهها به درستی بهره ببرید

بهترین کار هنگام مواجهه با مسئله ای دشوار، پاسخ به این پرسش است که «به چه دادههایی برای تصمیمگیری نیاز داریم؟». این کار، شما را مجبور میکند تا پا فراتر از دادههایی که در دسترستان قرار دارد، بگذارید و اطمینان حاصل کنید که در حال ایجاد تصویری کامل از همه چیزهایی که دور و برتان است، هستید. اغلب اوقات، ما صرفا روی اطلاعاتی درباره مسالهای که با آن درگیر هستیم، تمرکز میکنیم و در این میان، به نادیده گرفتن و عبور از اطلاعات به ظاهر متناقض با مساله مورد نظر، میپردازیم. به یاد داشته باشید که دادهها اغلب همبستگی بین ۲ موضوع را نشان میدهند، اما همبستگی به تنهایی، نشان دهنده علیت یک موضوع نیست؛ پس در دام آن نیفتید.
۷. از ظرفیت بحثهای گروهی، استفاده کنید
یاد بگیرید که امکان برگزاری بحثهای گروهی موثر را تسهیل کنید. پرورش دادن مهارتهای تسهیل، لازمه بسیاری از مواردی است که برای رسیدن به یک تصمیم درست با یک گروه، همکاری میکنید. از طریق ایجاد مراحل تعریف مسئله، ایجاد چارچوب، تجزیه و تحلیل دادهها، رشد و توسعه گزینهها، برآورد و ارزیابی ریسک و بالاخره انتخاب نهایی از میان گزینهها، هدایت و مدیریت تیم خود را تمرین کنید. یاد بگیرید که افراد را به طور همزمان روی یک موضوع واحد متمرکز کنید.
۸. تصمیمات خود را یادداشت کنید

لئوناردو داوینچی (Leonardo Da Vinci)، توماس جفرسون (Thomas Jefferson) و استاد فقید مدیریت، پیتر دراکر (Peter Drucker)، از جمله مشاهیری هستند که دست به این کار زدهاند. این افراد آموختند که تصمیمات خود را بنویسند تا پس از اجرایی کردن آن، نگاهی به عقب انداخته، نتایج به دست آمده را ارزیابی کنند و اشتباهاتی که مرتکب شدهاند را شناسایی نمایید. روند مستندسازی و بررسی تصمیمات و نتایج به دست آمده، برای تقویت و بهبود قدرت تصمیم گیری مدیران در طول زمان، ضروری است.
سخن پایانی
با پیشرفت در مقام، شغل و مسئولیتهایی که دارید؛ تصمیماتی که باید اتخاذ کنید هم به طور فزایندهای چالش برانگیز میشوند. مدیران ارشد و افراد حاضر در هیئت رئیسه، همواره درگیر تصمیمات دشواری مثل مشخص کردن محل سرمایهگذاری، نحوه به کار بستن منابع برای رشد، توسعه کسب و کار و همچنین تعیین شیوه رقابت با رقبا هستند. مدیران همواره درگیر تصمیماتی چون استخدام، اخراج یا ترفیع افراد تحت سرپرستی خود هستند. پس واضح است که بهبود قدرت تصمیم گیری مدیران از واجبات است. اگر به عنوان یک مدیر در چنین مواردی، تصمیمگیری قاطعانه نداشته باشید؛ با معضلات زیادی رو به رو خواهید شد. تقویت مهارتهای تصمیمگیری، بخش مهمی از پیشرفت شما به عنوان یک مدیر است. پس آن را به بخشی کلیدی در برنامه بهبود مستمر خود تبدیل کنید.