برای هر کسب و کار باید یک طرح کسب و کار نوشته شود. چه برای فراهم کردن مسیر و چه برای جذب سرمایهگذاران، طرح کسب و کار برای موفقیت سازمان شما حیاتی است. اما چگونه میتوانید یک طرح کسب و کار بنویسید؟ انجام این کار ممکن است دشوار باشد. در اینجا ۷ قدم برای نوشتن یک طرح کسب و کار بینقص را ارائه خواهیم کرد.
طرح کسب و کار باید شامل موارد زیر باشد
- خلاصه امور اجرایی – یک تصویر لحظهای از کسب و کار شما
- توضیحات شرکت – آنچه شما انجام میدهید را توصیف میکند
- تحلیل بازار – تحقیق درباره صنعت، بازار و رقبا
- سازماندهی و مدیریت – محصولات یا خدماتی که شما ارائه میکنید
- بازاریابی و فروش – نحوه بازاریابی و استراتژی فروش شما
- درخواست تأمین منابع – چه مقدار پول برای 3 تا 5 سال آینده نیاز خواهید داشت
- پیشبینیهای مالی – تهیه اطلاعات مانند ترازنامهها
- ضمیمه – یک بخش اختیاری که شامل رزومهها و مجوزها است
۱. تحقیق، تحقیق، تحقیق
ویلیام پیراگلیا (William Pirraglia)، که یک مدیر ارشد مالی و اجرایی بازنشسته میباشد، نوشته است که «درباره محصول، بازار و تخصص عینی خود تحقیق کرده و آنها را تحلیل کنید. دو برابر زمانی را که برای نوشتن طرح کسب و کار صرف میکنید، برای تحقیق، ارزیابی و فکر کردن صرف کنید.»
«برای نوشتن یک طرح کسب و کار بینقص، باید شرکت، محصول، رقبای خود و بازار را دقیقاْ بشناسید.»
به عبارت دیگر، مسئولیت شما این است که همه چیز مربوط به کسب و کار خود و صنعتی را که میخواهید وارد آن شوید، بشناسید. همه چیز را در مورد صنعت خود بخوانید و با شنوندگان خودتان صحبت کنید.
۲. هدف از طرح کسب و کار خود را تعیین کنید
طرح کسب و کار عبارت است از یک سند مکتوب که به توضیح ماهیت کسب و کار، استراتژی بازاریابی و فروش و سابقه مالی میپردازد. این طرح همچنین شامل صورت سود و زیان پیشبینیشده است. با این حال، طرح کسب و کار شما ممکن است در جهت اهداف مختلفی نوشته شود.

طرح کسب و کار همچنین یک نقشه راه است که جهت و مسیر را نشان میدهد. چنانچه سرمایهگذار ندارید یا از بوت استرپینگ استفاده میکنید، این نکته مهمی است که باید به ذهن بسپارید. اما اگر میخواهید سرمایهگذار جذب کنید، طرح شما هدف متفاوتی خواهد داشت. باید طرحی آماده کنید که آنها را هدف قرار دهد، بنابراین باید تا حد امکان روشن و مختصر باشد. زمانی که طرح خود را تعریف میکنید، مطمئن شوید که این اهداف را شخصاْ نیز تعریف کردهاید.
۳. برای شرکت خود نمایه ایجاد کنید
نمایه شرکت شامل تاریخچه سازمان، محصولات یا خدماتی که ارائه میدهید، بازار و مخاطبان هدف، منابع، نحوه حل مسائل و مشکلات و وجه تمایز کسب و کار شما است. بعد از ایجاد نمایه شرکت، میتوانید آن را در قسمت درباره ما در سایت قرار دهید.
نمایه شرکت اغلب در وبسایت رسمی شرکت قرار میگیرد. از نمایه شرکت برای جذب مشتریان و استعدادهای احتمالی استفاده میشود. با این حال، ممکن است از نمایه برای توصیف شرکت در طرح کسب و کار خود استفاده کنید. نمایه شرکت نه تنها یک بخش ضروری از طرح کسب و کار شماست؛ بلکه همچنین یکی از اولین بخشهای نوشتهشده طرح است.
۴. تمام جوانب کسب و کار خود را مستندسازی کنید
سرمایهگذاران میخواهند اطمینان پیدا کنند که با سرمایهگذاری در کسب و کار شما به سود خواهند رسید. به خاطر این انتظار، سرمایهگذاران میخواهند همه چیز را درباره کسب و کار شما بدانند. برای کمک به این فرآیند، تمام جوانب کسب و کار خود را مستندسازی کنید.
مستندات تمام موارد را تهیه کنید؛ از هزینهها گرفته تا جریانهای نقدی و پیشبینیهای صنعت و غیره. همچنین، موارد جزئی مانند استراتژی موقعیت مکانی یا توافقنامههای صدور مجوز را فراموش نکنید.
۵. یک برنامه برای بازاریابی استراتژیک داشته باشید
یک طرح کسب و کار کامل همیشه باید شامل برنامهای برای بازاریابی استراتژیک باشد. این برنامه معمولاْ برای دستیابی به اهداف بازاریابی زیر تدوین میشود:
- معرفی محصولات جدید
- توسعه بازار برای محصولات موجود
- ورود به قلمروهای جدید برای شرکت
- افزایش فروش
- فروش مکمل یک محصول با محصولات دیگر
- عقد قراردادهای بلندمدت با مشتریان مطلوب
- افزایش قیمت بدون کاهش رقم فروش
- داشتن استراتژی بازاریابی محتوی
- بهبود تولید/تحویل محصولات
در بخش اهداف برنامه بازاریابی، باید روی دو مورد تمرکز کنید. اینکه چه فعالیتهای بازاریابی را باید سال آینده انجام دهید و چرا. در بخش پیادهسازی برنامه، باید تمرکز خود را روی موارد عملی چه کسی، کجا، چه موقع و چگونه تنظیم کنید.
۶. طرح خود را متناسب با مخاطب تنظیم کنید
مخاطبان بالقوه طرح کسب و کار عبارتند از بانکدارها، سرمایهگذاران خطرپذیر، کارکنان و غیره. اگرچه این یک گروه متنوع است، اما نامحدود نیست. و هر مخاطب دارای علایق مشخص و خاصی میباشد. اگر شما از قبل این علایق را بشناسید، میتوانید مطمئن باشید که آنها را هنگام تدوین طرح کسب و کار مد نظر قرار خواهید داد.
برای مثال، بانکدارها بیشتر به ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد علاقهمند هستند. یا سرمایهگذاران خطرپذیر بیشتر به مفهوم کسب و کار و تیم مدیریت شما توجه خواهند داشت. به این دلیل، حتماْ طرح کسب و کار خود را با توجه به مخاطب تنظیم کنید.
۷. توضیح دهید که چرا به طرح کسب و کار خود اهمیت میدهید
زمانی که طرح خود را با سرمایهگذاران، مشتریان یا یکی از اعضای تیم به اشتراک میگذارید، باید شور و شوق خود را نشان دهید. مهمتر از آن، باید نشان دهید که واقعاْ به کسب و کار و طرح کسب و کارتان اهمیت میدهید. میتوانید اشتباهاتی که آموختهاید را مورد بحث قرار دهید، یک فهرست از مسائلی ارائه کنید که امیدوار هستید آنها را حل کنید، ارزشهای خود را شرح دهید و غیره.
با توضیح اینکه چرا به کسب و کار و طرح کسب و کارتان اهمیت میدهید، ارتباط احساسی با دیگران برقرار میکنید. به این ترتیب، آنها از سازمان شما برای پیشرفت کردن حمایت خواهند کرد.