آیا تاکنون درباره مراکز رشد یا شتاب دهنده استارت آپ چیزی شنیده‌اید؟ مراکز رشد استارت آپ،‌ از حامیان استارت آپ‌های نوپا هستند و یکی از راه‌های نجات استارت آپ‌های زمین خورده، استفاده از قدرت اهرمی مربیان و سرمایه‌گذاران شتاب‌دهنده استارت آپ است. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت، مزایا و معایب این موسسات در این مقاله با استارتاپت همراه باشید. همچنین اگر دوست دارید در زمینه امور مالی استارتاپ اطلاعات بیشتری کسب کنید می‌توانید با تیم استارتاپت در تماس باشید.

مراکز رشد استارت آپ چیست؟

دستگاه نکوباتور (Incubator) دستگاهی است که در جانورشناسی و دامپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد و محیطی مشابه با محیط طبیعی را برای موجوداتی که زودتر از موعد مقرر به دنیا آمده‌اند، فراهم می‌کند تا فرآیند رشد را بدون هیچ مشکلی طی کنند. این دستگاه، وسیله‌ای برای مراقبت و تسهیل رشد موجودات ضعیف و نوپا است که اصطلاح آن وارد حوزه استارت آپ و کارآفرینی شده و مراکزی همانند این دستگاه برای حفاظت از استارت آپ‌های نوپا یا متولد نشده طراحی گردیده است تا زمینه را برای ورود موفقیت آمیز آن‌ها به بازار مربوطه، هموار سازند.

شتاب دهنده استارت آپ چیست

مراکز رشد استارت آپ (Startup Incubator)، ‌موسسات و مراکزی هستند که از استارت آپ‌های نوپا که ایده‌ای برای ورود به بازار دارند، اما هنوز مدل کسب و کار یا روشی برای تبدیل کردن ایده به محصول ندارد، برای عملی کردن ایده و ایجاد کسب و کار حمایت می‌کنند. آن‌ها در ازای ارائه خدمات مربی‌گری، فضای کار اشتراکی، اصلاح طرح کسب و کار و حتی تامین سرمایه‌های لازم برای رشد و توسعه استارت آپ، بین ۵ تا ۴۵ درصد از مالکیت استارت آپ‌ها را به دست می‌گیرند.

مرکز رشد به معنای استقرار فیزیکی کسب و کار نوپا در فضای کاری یک مرکز حمایتی است که شرکت‌های استارتاپ بسیاری در آن قرار دارند. در بسیاری از موارد، در مراکز رشد توسط گروه سرمایه‌گذار همین مراکز، تمام سرمایه‌های لازم برای عملی کردن ایده استارتاپ‌ها تامین می‌شود.

کسب و کار شما می‌تواند تا هر زمان که نیاز دارد یا تا زمانی که به مقیاس مورد نیاز برای نقل مکان به فضای کاری خود نرسیده است، در این فضای اشتراکی باقی بماند. خدمات مربی‌گری معمولا توسط کارآفرینان موفق انجام می‌گیرد تا به عنوان یک همتای مشابه تجارب خود را در اختیار کارآفرین نوپا قرار دهد. تمرکز اصلی مراکز رشد بر ماندگاری استارتاپ‌ها است و هدف از ایجاد آن‌ها کمک به استارت آپ‌ها نوپا برای ورود به بازار و کسب و درآمد است، نه رشد و توسعه آن‌ها.

شتاب دهنده استارت آپ چیست؟

مراکز شتاب دهنده استارت آپ (Startup Accelerator)،‌ موسسات و مراکزی هستند که از استارت آپ‌ها که هم ایده و هم مدل کسب و کار دارند، اما خواهان رشد و توسعه هستند، حمایت می‌کنند. آن‌ها با تخصیص سرمایه اندکی (برای مثال ۲۰ هزار دلار) به کسب و کار متقاضی شتاب می‌بخشند تا بتواند سرمایه‌گذران قوی‌تری را به خود جذب کند.

بسیاری از کسب و کارها نمی‌توانند با وجود تمام این مزایا به موفقیت و اعتبار مورد هدف دست یابند؛ اما با این حال مراکز شتاب دهنده استارت آپ به آن‌ها همانند یک سرمایه‌گذاری نگاه می‌کنند و ریسک شکست بسیاری از استارت آپ‌ها را در مقابل موفقیت احتمالی برخی دیگر می‌پذیرند.

شتاب دهنده استارت آپ تنها در بازه زمانی کوتاهی (معمولا ۳ تا ۴ ماه) از استارت آپ‌ها حمایت می‌کند. هدف شتاب دهنده‌ها قدرت بخشی دوباره به استارت آپ‌ها است تا با نیروی بیشتری به مسیر خود ادامه دهند و برای ادامه راه سرمایه‌گذران بیشتری را به خود جذب نمایند.

کدام یک از این برنامه ها برای کسب و کار شما مناسب است؟

تصمیم گیری در مورد این که آیا شما باید کسب و کار خود را از طریق یک مرکز رشد آغاز کنید، عمدتا به قدرت مدل کسب و کار، مهارت‌های اجرایی و توانایی شما در تامین مالی استارت آپ بستگی دارد. اگر شما یک ایده و برنامه معتبر دارید که کسب و کار شما به خوبی پیشرفت می‌کند، احتمالا نیازی به مراکز رشد یا شتاب دهنده استارت آپ ندارید. اگر به اصلاح مدل کسب و کار یا مدل درآمد خود نیاز دارید یا برای اولین بار می‌خواهید ایده‌ای را عملی سازید، به ترتیب مشاوره گرفتن از شتاب دهنده استارت آپ و مراکز رشد استارت آپ می‌توانند شما را در این راه یاری دهند.

مزایای بهره مندی از مراکز رشد یا شتاب دهنده استارت آپ چیست؟

مهم‌ترین مزایای مراکز رشد و شتاب دهنده استارت آپ عبارتند از:

  • ‌ارائه آموزش‌های مشترک و خدمات مربیگری
  • کمک به پیش‌گیری از مشکلات گوناگون استارت آپ‌
  • سرعت بخشیدن به تلاش‌های استارت آپ‌
  • دسترسی به سرمایه (چه در داخل مراکز رشد و شتاب دهنده استارت آپ و چه بعد از خروج از این مراکز)
  • در معرض توجه و دید قرار دادن استارت آپ و در نتیجه ارزشمند شدن آن

معایب بهره مندی از مراکز رشد یا شتاب دهنده استارت آپ چیست؟

  • برگزاری جلسات پی در پی با مربیان و سرمایه‌گذاران مختلف می‌تواند گیج کننده باشد
  • ارائه دیدگاه‌های مختلف توسط چندین مربی (بیش از ۱۰ مربی) می‌تواند گمراه کننده باشد
  • ممکن است دیدگاه‌ها و توصیه‌ها متضادی توسط مربیان ارائه شود
  • گاهی اوقات کار در فضای اشتراکی با شرکت‌های دیگر به ویژه در مراکز رشد بلند مدت مزیت نیست؛ زیرا وزن کم کاری شرکت‌های ضعیف بر دوش سایر کسب و کارها می‌افتد

نتیجه‌گیری

به طور کلی، برنامه‌های مراکز رشد استارت آپ برای مدیران شرکت‌های کوچکی که برای اولین بار وارد عرضه کسب و کار شده‌اند، بسیار عالی است. آن‌ها می‌توانند با کمک مربیان و سرمایه‌گذاران به سرعت یادگیری خود بیافزایند و شانس خود را برای ماندن در عرصه کسب و کار افزایش دهند تا در معرض دید سرمایه‌گذران قرار گیرند و در آینده سرمایه‌های هنگفتی را برای توسعه کسب و کار خود جذب نمایند. استارت آپ‌هایی که نیمی از راه را طی کرده‌اند، اما برای ادامه حضور در رقابت‌ها ضعیف شده‌اند، ‌می‌توانند از کمک مراکز شتاب دهنده استارت آپ بهره ببرند و یه سرمایه کوچک را همراه با مشاوره و راهنمایی از شتاب دهنده‌ها دریافت کنند و دوباره از زمین بلند شوند. شتاب دهنده استارت آپ این فرصت را ایجاد می‌کند تا استارت آپ‌ها در معرض دید سرمایه‌گذران مختلف قرار گیرند و با توجه به قابلیت و توانمندی خوب سرمایه‌‌های جدید را به خود جذب نمایند.