در مطلب پیشین از استارتاپت، نکاتی را بیان کردیم که باید پیش از یک مصاحبه شغلی انجام میدادیم. اکنون روز مصاحبه شغلی فرا رسیده است، مصاحبهای که میتواند زندگی شما را برای همیشه تغییر دهد. زمان آن رسیده تا تمام تلاشهایی که پیش از این انجام دادهاید به نتیجه برسد. هوشیار و ریلکس باشید. نگران تمرین جوابهایی که قرار است بدهید نباشید. اگر مراحل قبل را به خوبی انجام داده باشید، حالا دیگر نیازی به تمرین ندارید. در لحظه حضور داشته باشید و با این کار خود را شخصی خاصتر و خواستنیتر جلوه دهید.
پیش به سوی مصاحبه!
روز مصاحبه این کارها را انجام دهید
۱. زودتر در محل مصاحبه شغلی حاضر شوید و البته تنها باشید!
یک قاعده سرانگشتی: ۱۰ دقیقه زودتر در محل مصاحبه شغلی یعنی وقت شناس بودن شما و اما حاضر شدن دقیقا در لحظه آغاز مصاحبه شغلی یعنی تاخیر و وقت نشناس بودن!
۱۰ دقیقه زودتر رسیدن در روز مصاحبه شغلی مناسب است چرا که میخواهید زودتر حاضر شوید اما نه آن قدر زودتر که مصاحبه کنندهها انتظار شما را نداشته باشند.

و خواهشا، با والدین یا شخص دیگری به محل مصاحبه نروید! در سرتاسر جهان، والدینی داریم که بیش از حد درگیر زندگی فرزندان خود هستند و اجازه انجام هر کاری را به آنها نمیدهند. به این نوع از والدین، والدین هلیکوپتری گفته میشود. این نوع والدین با مداخله در زمانی که به دنبال کار هستید، میتوانند تمام تلاش شما را از بین ببرند. در یک نظرسنجی، نشان داده شد که ۶۹ درصد از مدیران استخدام، دخالت والدین در هنگام مصاحبه شغلی آنها را پیشنهاد نمیکنند و خیلی از آنها نیز نسبت به این کار عصبانی، دلخور و رنجیده خاطر میشوند. این کار میتواند چه از طریق تماس تلفنی به کمپانی برای استخدام فرزندان خود باشد یا چه حتی پختن و ارسال شیرینی برای تحریک مدیر استخدام شرکت!
۲. با تمامی کارمندان با احترام برخورد کنید
مهم نیست کجا و در چه شرایطی قرار دارید، با هیچ شخصی در داخل یا اطراف شرکت با تند مزاجی و بیادبانه برخورد نکنید. حال چه میخواهد شخص رو به روی شما نگهبان لابی باشد یا کسی که فقط از کنار او رد میشوید.
هر شخصی در شرکت مهم است و میتواند در حضور یا عدم حضور شما در این شرکت نقش مهمی داشته باشد. شاید شما به خاطر دل پیچه از استرس شدید عصبی شده باشید یا هر دلیل دیگر و به خاطر آن، با یک شخص در محیط شرکت بد رفتاری کنید. آن شخص اصلا نمیداند شما چه مشکلی دارید. او فقط میداند شما با او در هنگام ورود به دفتر و مصاحبه شغلی بد رفتاری کردهاید.
و حدس بزنید پس از اتمام مصاحبه شغلی او به چه کسی این رفتار شما را گزارش میدهد؟ مسئول استخدام!
۳. تجربه شغلی خود را به یک داستان تبدیل کنید
روز مصاحبه شغلی، زمانی که مصاحبه کننده میگوید: «خب از خودت بگو!» یا چیزی شبیه به این، زمان درخشش شما فرا میرسد. قاپیدن یک مصاحبه شغلی و شگفتزده کردن مصاحبه کننده، بازگویی دوباره رزومه شما نیست. بلکه تماما مربوط به داستانها و روایتهایی است که برای گفتن دارید.
این همچنین موقعیت خوبی برای ترکیب و جا دادن تجاربی است که مستقیما به شغلی که تقاضا کردهاید ربطی ندارد، اما بیان آنها میتواند شخصیت یا تواناییهای شما را به رخ بکشد. شاید شما در طول زندگی خود تجارب دیگری داشتهاید که میتواند برای آن شرکت مفید باشد و قادر نبودهاید آنها را در رزومه خود جای دهید. بنابراین از این موقعیت نهایت استفاده را بکنید.
۴. سوالات مناسب بپرسید
مصاحبه شغلی، یک گفت و گوی دو طرفه است. در عین حال که آنها از شما سوال میپرسند، شما نیز میخواهید بیش از پیش در مورد این شرکت آگاهی کسب کنید. همانطور که چند روز قبل از مصاحبه شغلی جوابهای خود را تمرین میکنید، سوالهایی را نیز آماده کنید که در به دست آوردن پاسخ سوالهای شما نیز کمک کند. این که آیا در این شرکت میتوانید به آن شخص موفقی که میخواهید تبدیل شوید یا نه، فقط قرار است خرجی شما را بدهد یکی از مهمترین مواردی است که باید در نظر بگیرید.

برای مثال، از شخص مصاحبه کننده یا مدیر بپرسید: فراتر از وظایف شغلی، در این نقش میخواهید چه چیزهایی به انجام برسد و به چه چیزهایی دست پیدا کنید؟
سوالهایی مانند این مورد، نه تنها باعث تحت تاثیر قرار دادن مدیر استخدام میشود، بلکه به شما نیز برای روشن شدن چگونگی تاثیرگذاری روی شرکت هم کمک میکند. البته سوالهای بسیار زیادی هم هستند که باید شدیدا از آنها دوری کنید. مانند تعطیلات، زمان سفر، یا سوالهای خیلی پایهای در مورد کمپانی.
هوشمندی سوال شما، دقیقا چگونگی بینش شخص مصاحبه کننده نسبت به شما را نشان میدهد.
۵. مراقب زبان بدن خود باشید
مدیر استخدام یا کلا اشخاصی که در روز مصاحبه شغلی شما حضور دارند، توجه زیادی به زبان بدن شما خواهند داشت.
بر اساس یک تحقیق، نشانههای بیکلام مانند ارتباط چشمی، بیانهای صورت، دست دادن و حتی نشانههایی از بیقراری، نقش به شدت مهمی را در هنگام مصاحبه شغلی ایفا میکنند.
بسیاری از این نشانهها عمدی نیستند بلکه آنها عکسالعملی فیزیکی نسبت به احساسات درونی ما هستند. بنابراین حتی تلاش برای وسواس به خرج دادن نسبت به حالت بدن و صورت نمیتواند کمک زیادی به شما کند.
بنابراین اصل مطلب این است که شما باید احساس اعتماد به نفس و آرامش داشته باشید، و تنها به این صورت است که میتوانید زبان بدن خود را کنترل کنید.
۶. مدیر خود را تست کنید
زمانی که وارد یک مصاحبه شغلی میشوید، فکر کنید که به یک قرار رفتهاید. با این کار ببینید که آیا نسبت به مدیر خود هماهنگ هستید یا نه. با خود فکر کنید و بگویید «اگر من این شغل را به دست بیاورم، پس قرار است وقت خیلی زیادی از زندگی خودم را با این شخص صرف کنم.»
آیا او شخصی بامزه است؟ آیا او شخصی راحت است؟ آیا او شخصی قابل اطمینان و باهوش است؟ دانستن این مورد بسیار مهم است چرا که یک مدیر بد میتواند یک شغل عالی را خراب کند.
بنابراین سعی نکنید فقط به خاطر درآمد یا درصدی که از شرکت دریافت میکنید، تصمیمگیری کنید. چرا که کار شما در یک محیط وابستگی زیادی به شخصی که برای او کار میکنید خواهد داشت.
۷. در مورد کارفرمای سابق خود منفی بافی نکنید
اجتناب ناپذیر است که در طول مصاحبه شغلی، از شما سوالی مانند «چرا شغل قبلی خود را رها کردید؟» پرسیده شود.
شاید ذهن شما به سمت تمامی اشتباهاتی که در گذشته با آنها رو به رو شده بودید برود و در این حین بخواهید شروع به شکایت از زمین و زمان کنید. این کار را نکنید! این کار بسیار غیر حرفهای است و شرکت جدیدی که قصد مشغول شدن در آن را دارید شاید با خود بگویند اگر شما را استخدام کنند، شما در آینده داستانهای منفی از آنها خواهید گفت.
در عوض، روی صحبت در مورد چالشها و موقعیتهای شغل جدید تمرکز کنید، نه در مورد زمانی که رییس قدیمی شما به خاطر اینکه کارها را دیر به انجام رساندهاید از اعتبار شما کم کرده بود.
پس از مصاحبه شغلی چه کاری انجام دهیم
حال کار شما تمام شده است و با انجام این نکات، مصاحبه شغلی موفقی داشتهاید. اما قبل از این که برای مصاحبه شغلی خود از شرکت خارج شوید و جشن بگیرید، هنوز چند کار کوچک مانده که میتوانید برای افزایش شانس استخدام خود انجام دهید.
برای بازدید از شرکت درخواست کنید
بازدید محلی که تقاضای کار را در آن داشتهاید به چند دلیل برای شما مفید خواهد بود. اول از همه این کار باعث افزایش رو به رو شدن شما با مدیر و اشخاصی که قصد استخدام شما را دارند خواهد شد و اجازه میدهد برای لحظاتی از حالت رسمی خود خارج شوید و خود را به همکاران احتمالی خود معرفی کنید.
فراتر از آن، این کار اجازه میدهد تا از وقایعی که روزانه در شرکت رخ میدهند آگاه شوید. همانطور که به بخشهای مختلف شرکت سر میزنید، روحیهی افراد حاضر در شرکت را تحت نظر داشته باشید. آیا آنها دائما مضطرب به نظر میرسد یا هیجانزده؟

اگر در هنگام ناهار در شرکت هستید، ببینید آیا آنها در میز کار خود غذا را میل میکنند یا نه. این کار ممکن است به این معنا باشد که آنها از حجم زیاد کاری خود مجبور به این کار شدهاند.
اگر هم آنها اجازه ندادند که از محل کار بازدید کنید، به این معنا نیست که شکست خوردهاید. شاید به این معنا باشد که این کار خلاف قانون یا برنامههای یک شرکت است.
قدم بعدی خود را معین کنید
قبل از این که با افراد حاضر در مصاحبه شغلی خود خداحافظی کنید، مطمئن شوید که چارچوب زمانی خالی برای زمانی که از شرکت پاسخی دریافت خواهید کرد داشته باشید. هیچ چیز بدتر از این نیست که پس از مصاحبه شغلی ناگهان سکوت حکم فرما شود. از کمپانی خود بپرسید که آنها در چه مرحلهای از پروسه استخدام هستند و برای دریافت آخرین موقعیت از وضعیت استخدامیها باید چه شخصی را دنبال کنند.
پرسیدن چنین موضوعاتی شما را از حدس و احتمالات دور میکند و در اتاق خود دائما به اطراف قدم نمیزنید و بگویید یک روز گذشته و چرا خبری نشده است. آیا ایمیل میزنند؟ آیا من باید به آنها زنگ بزنم؟ شاید اصلا شخص دیگری را استخدام کردهاند!
اما در حقیقت احتمالا آنها مشغول انجام پروسههای داخلی شرکت هستند که شما از آن آگاهی ندارید! بنابراین از سوال پرسیدن نترسید.
پیام تشکر بفرستید
پیام تشکر یک راه نتیجه بخش برای متمایز کردن خود نسبت به دیگر کاندیدهای متقاضی شغل مورد نظر است. مدیران استخدام عاشق این پیامها هستند و معمولا بسیاری از متقاضیان، ارسال آن را فراموش میکنند.
بهتر است بدون در نظر گرفتن این که مصاحبه شغلی چطور پیش رفته است یک پیام تشکر ارسال کنید. یک ایمیل کافی است. سعی کنید در طول ۲۴ ساعت از مصاحبه شغلی خود این پیام را ارسال کنید. مطمئن شوید که این پیام جداگانه برای تمامی افرادی که از شما مصاحبه کردهاند ارسال شود.
از کپی و پیست کردن یک پیام برای همه افراد خود داری کنید. این کار ممکن است نتیجه معکوسی داشته باشد. تا جای ممکن پیام خود را برای اشخاصی که ارسال میکنید شخصیسازی کنید؛ به آن کمی فراست دهید.
تمام کارها انجام شده است. حالا باید منتظر نتیجه مصاحبه شغلی خود باشید.