امروزه اهمیت تاثیر رهایی ذهن بر احوال درونی فرد، بر کسی پوشیده نیست. در لحظه بودن و رها کردن ذهن برای چند دقیقه در روز، میتواند تاثیر زیادی روی کیفیت زندگی ما بگذارد. با به کارگیری تمرین رهایی ذهن، تاثیر آن را روی زندگی شخصی و حرفهای خود مشاهده خواهید کرد.
ما در این مقاله از استارتاپت به بررسی اهمیت رها کردن ذهن بر موفقیت افراد، میپردازیم.
تمرین رهایی ذهن

کیتی هولینگر (Kathy Hollinger) مدیر اجرایی شرکتی بزرگ، در کار خود بسیار دقیق و موفق است و به گفته همکارانش عادات عجیب و غریبی دارد. همکاران کیتی بعد از مدتی متوجه شدند که او در روز به مدت ۱۰ دقیقه، درب اتاق خود را میبندد و بدون اینکه صدایی از او شنیده شود، تنها در اتاق میماند. با این کار کیتی، کنجکاوی یکی از همکاران برانگیخته شد و از لای کرکره به داخل اتاق نگاه کرد تا ببیند او مشغول چه کاری است. آن شخص در کمال تعجب مشاهده کرد که کیتی بدون هیچ حرکتی روی صندلی خود نشسته و به نقطهای نامعلوم خیره شده است. بالاخره بعد از مدتی، همکاران علت این کار را از کیتی پرسیدند و او با خنده پاسخ داد که عادت دارد روزی ۱۰ دقیقه تمرین رهایی ذهن و در لحظه بودن را، در سکوت انجام دهد. کیتی برای همکارانش توضیح داد که این تمرین، تاثیر زیادی روی بازدهی او دارد و همچنین آن را رمز موفقیتش در زندگی حرفهای خود میداند.
استفان بریر (Stephen Breyer) قاضی ارشد دادگاه عالی هم، رمز موفقیت در حرفهاش را، تمرین رهایی ذهن میداند. او میگوید «من روزی ۲ بار به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه، ذهن خود را آزاد کرده و بودن در لحظه را تجربه میکنم. در این مدت به هیچ چیز فکر نمیکنم و با آرامش در جایی مینشینم. این تمرین تاثیر مستقیمی روی حالات روحی و همچنین بازدهی صد در صد کارم دارد.»
استفان و کیتی هر ۲، نتیجه یکسانی را از صرف کردن مدت این زمان کوتاه برای حفظ آرامش درونی، به دست آوردهاند. آنها معتقدند که تمرین رهایی ذهن کمک میکند تا کار خود را با تمرکز و بازدهی بیشتر، انجام دهند و در شرایط دشوار، تصمیمات موثرتری بگیرند. کیتی بیان کرده که تمرین رهایی ذهن حتی برای ۱ تا ۲ دقیقه، کمک بزرگی در یافتن راهحلهای خلاقانه است.

۱. جلوگیری از خطر حواسپرتی
پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز علاوه بر مزایایی که دارد میتواند اثرات منفی هم به دنبال داشته باشد. با دسترسی به اینترنت، بسیاری از فعالیتهای خود را با سرعت بالاتری انجام میدهیم اما همه چیز به اینجا ختم نمیشود. نوتیفیکیشنهای بیشماری که از شبکههای اجتماعی مختلف هنگام کار، برایمان ارسال میشوند، میتوانند حواسمان را از کار پرت کنند. ممکن است هنگامی که مشغول کاری هستیم، ایمیل تبلیغاتی که از آژانس مسافرتی برایمان آمده را باز کنیم و بعد از مدتی خود را سرگردان در وبسایت آنها بیابیم. نکته مهم اینجا است که هر کاری را در زمان خود انجام دهیم و نگذاریم عوامل بازدارنده حواس ما را از کار پرت کنند.
این عوامل بازدارنده، باعث ایجاد استرس در فرد میشود و روی کیفیت کار حرفهای او، تاثیر میگذارد. ما با مدیریت زمان میتوانیم جلوی عملکرد این عوامل بازدارنده را بگیریم تا با ایجاد استرس، دستیابی به موفقیت را برایمان دشوار نکنند.
احساس میکردم هنگام کار، عوامل بازدارنده فیزیکی و دیجیتالی، مغزم را آلوده میکردند و اجازه نمیدادند روی کار متمرکز شوم. در ابتدای روز کار خود را با انرژی بالا آغاز میکردم؛ اما هر چه پیش میرفتم، سطح استرس روحیام بالاتر میرفت. این بازدارندهها حتی خلاقیت را در من محدود میکرد.
مایکل کو (Mikael Cho) موسس وبسیات کرو (Crew)
به نظر عجیب میآید اما استرس کاری که از این عوامل بازدارنده نشات میگیرد، میتواند اعتیادآور باشد.
۲. تبدیل استرس مخرب به قابل تحمل

تحقیقات نشان دادهاند که مدلهای بهتری از استرس هم وجود دارند که با بروزشان دچار آشفتگی میشویم.
شما باید آستانه تحمل خود را هنگام بروز استرس بشناسید و بدانید چه حدی از آن میتواند روی شما آثار مخرب داشته باشد. استرس قابل تحمل، نوع متعادلی از استرس است که بین آرامش کامل و استرس مخرب قرار دارد. به استرس قابل تحمل میتواند به چشم تلنگری برای رسیدگی بهتر به امور خود، بنگرید. این نوع استرس باعث افزایش بازدهی و تمرکز ذهنی شما میشود.
شما میتوانید از نتایج مثبت استرس قابل تحمل استفاده کنید، اما این تنها بخشی از معادله است. به طور کلی استرس قابل تحمل یعنی، آن عاملی که باعث افزایش استرس میشود؛ در نهایت باید کم شود. به همین علت است که انسانهای موفقی مثل استفان و کیتی، از روش رهایی ذهن برای کاهش و کنترل استرس خود استفاده میکنند.
۳. یافتن مکان مناسب برای رهایی ذهن
متخصصان معتقدند که برای افزایش بازدهی کاری، باید تمرین رهایی ذهن را در عادات روزانه خود بگنجانیم. یوگا و مدیتیشن از جمله روشهای مناسب برای تمرین رهایی ذهن و بودن در لحظه هستند. اما آیا مکان مشخصی برای انجام چنین تمرینهایی وجود دارد تا فرد بتواند از فواید مدیتیشن و یوگا بهره ببرد؟ در واقع مکان مناسب برای انجام چنین تمرینهایی، بسته به هر فرد، متفاوت است و تنها نکته مهم، یافتن مکانی است که در آن آرامش کافی برای انجام این تمرینها داشته باشید؛ خواه این مکان رختخوابتان باشد، خواه میز کار یا حتی صندلی اتومبیلتان.
برخی افراد از تمرین مکث عمدی تحت عنوان «مکث خلاقانه» یاد میکنند. این تمرین که میتواند به طور موثری استرس فرد را کاهش دهد، سالها توسط محققان مورد بررسی قرار گرفته است. ادوارد دبونو (Edward de Bono) یکی از محققان در این زمینه است. او در کتاب خود تحت عنوان «مراحل خلاقیت: بهکار گیری قدرت تفکر برای خلق ایدههای جدید» اشاره میکند:

بهترین نتایج زمانی به دست میآیند که فرد از اندیشیدن به مسائلی که هیچکس نتوانسته در مورد آن فکر کند، دست میکشد.
ادوارد دبونو
نمیدانم تمرینی که روزانه انجام میدهم، اسم خاصی دارد یا نه و اینکه آیا جزو تمرینهای مدیتیشن قرار به حساب میآید؟ من تنها برای بهبود کیفیت کار و زندگی خود، آن را به کار میگیرم.
استفان بریر
تمرین رهایی ذهن و خاموش کردن تفکر و اندیشه، قدرت و سرعت تصمیم گیری من را بالا میبرد و به من کمک میکند که برای مدتی در لحظه باشم.
کیتی هولینگر
حال نوبت شما است که راه خود را برای تمرین رهایی ذهن پیدا کنید و از آن در جهت بهبود سطح تمرکز و کاهش استرس استفاده کنید. مطمئن باشید که بعد از مدتی، نتایج این تمرین را برای رسیدن به موفقیت در زندگی حرفهای خود مشاهده کنید.