آیا تا به حال نام سایت دیوار را شنیدهاید؟ کافه بازار چطور؟ بهتر است قبل از شروع داستان دیوار و ماجرای موفقیتهای آن، نگاه کوتاهی به داستان کافه بازار بیاندازیم تا به ارتباط این ۲ سایت مطرح، پی ببریم.
حسام آرمندهی بنیانگذار کافه بازار که برای ادامه تحصیل به کشور سوئد رفته بود، در یکی از سفرهای خود به ایران، متوجه شد که دوستانش در دانشگاه شریف، روی پروژه فارسیسازی اندروید به نام «فارسی تل» کار میکنند. او که به این پروژه علاقهمند شده بود، ۲ هفته بیشتر در ایران ماند تا به این پروژه سر و سامانی بدهد اما این اقامت همیشگی شد و حسام در ایران ماند!
تلاشهای او و دوستانش برای انجام پروژه «فارسی تل» نتیجهبخش نبود. پس از مدتی، آنها به فکر راهاندازی یک اپ استور ایرانی افتادند و توانستند در سال ۸۹ اپلیکیشن بازار را ارائه کنند. با توجه به قرار داشتن ایران در شرایط تحریم، این اپلیکیشن با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. بعد از موفقیت کافه بازار و استقبال از آن، در سال ۹۱ سایت دیوار با پشتیبانی مالی کافه بازار راهاندازی شد و بدین ترتیب داستان دیوار در دل داستان کافه بازار، متولد شد.

شروع داستان دیوار
زمانی که حسام در سوئد بود، در سایتی که مردم برای فروش خانه، وسایل یا خدمات خود، آگهی میدادند؛ یک آگهی برای دستگاه آیپاد خود که دیگر احتیاجی به آن نداشت، ثبت کرد و آن را فروخت. هرچند فردی که دستگاه را خریده بود، یک پسر نوجوان بود که پس از مدتی، دستگاه را به دلیل قدیمی بودن آن، پس آورد و پولش را پس گرفت؛ اما این کار حسام را به فکر انداخت که این ایده را در کشور خود برای راهاندازی یک کسبوکار، پیاده کند. در آن زمان، سایتهایی مثل «ایستگاه» وجود داشتند که شرکتها در آن آگهی میدادند؛ اما برای مردم چنین امکانی نبود.
سرانجام در تعطیلات نوروز سال ۹۱، کار روی سایت دیوار شروع شد. در ابتدا ایده آنها فقط ثبت اطلاعیههای دانشجویی مثل درخواست همخانه و آگهی خرید و فروش دوچرخه بود که روی در و دیوار دانشگاه شریف نصب میشد. امور اجرایی سایت تا اواخر بهار طول کشید و از آنجایی که در تابستان، دانشگاه تعطیل میشد و از آگهی خبری نبود؛ آنها تصمیم گرفتند تا در کنار راهاندازی سایت، یک اپلیکیشن هم برای تلفن همراه تولید کنند. از آنجایی که کار با این اپلیکیشن آسان بود و تنها نیاز به عکاسی و نوشتن آگهی در برنامه داشت، کمکم مورد استقبال مردم قرار گرفت.
رفتهرفته اپلیکیشن دیوار به یک اپلیکیشن نیازمندیهای اینترنتی تبدیل شد که بستری برای خرید و فروش کالاهای نو و دست دوم فراهم میکرد. این سایت فعالیت خود را در سال ۹۲ به طور رسمی، آغاز کرد.
رشد داستان دیوار

این ایده که افراد میتوانستند آگهی خود را به صورت رایگان درج کنند، در رشد و موفقیت اپلیکیشن دیوار، بیتاثیر نبود. زیرا در نسخههای چاپی تبلیغات و حتی نیازمندیهای آنلاین دیگر، اشخاص برای درج آگهی خود باید مبلغی پرداخت میکردند و بر اساس مبلغ پرداختی، اندازه آگهی و مدت زمان قرارگیری در صدر آگهیها، تعیین میشد. با این حال، برای درج آگهی در دیوار و آپلود تصاویر، نیاز به پرداخت مبلغ و حتی عضویت نیست.
از طرف دیگر، کار با دیوار برای هر فرد با هر سطحی از دانش اینترنتی، آسان است و ارتباط کاربری خوبی دارد. با توجه به استفاده گسترده مردم از تلفنهای هوشمند نسبت به رایانه و لپ تاپ، سازگاری این اپلیکیشن با تلفن همراه توانست امکان استفاده طیف گستردهتری از مردم را فراهم کند. همچنین به تازگی، امکان جستجوی صوتی هم در آن فراهم شده است.
در حال حاضر مهمترین دستهبندیها در دیوار، شامل خودرو، املاک، استخدام، لوازم الکترونیکی و لوازم خانگی است که در تمام شهرهای بزرگ، انواع این دستهبندیها ارائه میشوند. با افزایش درخواستها و استقبال مردم، کمکم شهرهای کوچکتر هم به این جمع میپیوندند.
داستان دیوار و رقابت آن
با وجودی که دیوار چند ماه دیرتر از سایت شیپور، کار خود را آغاز کرد؛ با پشتیبانی مالی مجموعه کافه بازار توانست در مقابل اپلیکیشن شیپور که در آن زمان یک استارتاپ کوچک و بدون پشتوانه مالی بود، به محبوبیت قابل توجهی بین مردم دست پیدا کند. با این حال، سرمایهگذاری شرکت Pomegranate در شیپور، آن را به یک رقیب بسیار جدی برای دیوار تبدیل کرد. البته در این مدت، دیوار هم دست روی دست نگذاشت و حوزه کاری خود را تا کشور افغانستان توسعه داد تا در مقابل رقیب خود، حرفی برای گفتن داشته باشد. اگرچه سایت دیوار در جایگاه خوبی قرار دارد اما با توجه به پیشرفت رقبا، این اختلاف جایگاه در حال کاهش است. بنابراین دیوار باید به فکر نوآوری و گسترش حوزه کاری خود باشد تا همچنان در این رقابت تنگاتنگ، از همه بالاتر قرار گیرد.
روشهای کسب درآمد دیوار
۱. نردبان

همانطور که گفتیم، افراد آگهی خود را به صورت رایگان در سایت دیوار درج میکنند که پس از ثبت، در فهرست آگهیها قرار میگیرد؛ اما با گذشت زمان و ثبت آگهیهای جدید، آگهی به قسمتهای پایینتر این فهرست منتقل میشود. اگر فردی بخواهد آگهی خود را در بالای این فهرست قرار دهد، آگهیاش را نردبان میکند و برای این کار، مبلغی را به دیوار میپردازد. در ضمن، از آنجایی که آگهیها در صورت پاک شدن، در سرور سایت دیوار نگهداری و به نوعی نشانهگذاری میشوند؛ امکان پاک کردن آگهی و ثبت مجدد آن برای قرارگیری در صدر جدول طی ۲۴ ساعت، وجود ندارد.
۲. آگهیهای فوری
با فوری کردن آگهی، میتوان آن را با درج برچسب فوری به مدت ۳ روز در قسمت ویژهای قرار داد تا شانس بیشتری برای دیده شدن، داشته باشد. در ضمن، امکان اجرای همزمان نردبان و آگهی فوری هم وجود دارد.
۳. تمدید آگهی
آگهیهای ثبت شده، پس از یک ماه از سایت دیوار برداشته شده و آرشیو میشوند. در صورت تمدید، آگهی مورد نظر به مدت یک ماه دیگر، نمایش داده خواهد شد. مزیت این کار نسبت به ثبت مجدد همان آگهی، این است که در صورت تمدید، آگهی در موتورهای جستجو، ایندکس میشوند؛ اما با ثبت مجدد، باید مدت زمانی را برای دیده شدن در موتورهای جستجو منتظر بمانید. ترکیبی از روش نردبان و تمدید آگهی هم قابل اجرا است.
۴. درج لینک وبسایت
در حالت عادی، اجازه درج لینک در آگهیها وجود ندارد و برای برداشتن این محدودیت، باید هزینه آن به سایت دیوار، پرداخت شود.
۵. درج آگهی در بخش استخدام و کاریابی
دستهبندی «استخدام و کاریابی»، تنها دستهبندی غیر رایگان دیوار است که پرداخت مبلغ مشخصی برای ثبت آن الزامی است. در این صورت، آگهی به مدت ۳۰ روز در شهر مورد نظرتان نمایش داده خواهد شد.
۶. ارسال بیش از حد مجاز
در طول یک ماه، در دستهبندیهای مختلف، برای ارسال آگهی از نظر تعداد، محدودیتهایی وجود دارد. به ازای هر آگهی اضافه، باید مبلغی به سایت دیوار پرداخت شود.

امکانات ارتباطی
سایت دیوار برای سهولت ارتباطات، کاهش مزاحمتها و افزایش معاملات، امکانات ارتباطی مثل چت، ارائه میکند که این ارتباط فقط مخصوص معاملات است. برای حفظ حریم شخصی و جلوگیری از سوء استفاده و مزاحمت، دیوار میتواند در صورت لزوم، روی این ابزارها نظارت ماشینی یا انسانی انجام دهد.
امنیت
همیشه در چنین تجارت و کسب و کاری، امکان کلاهبرداری و سوء استفاده وجود دارد و با توجه به اینکه تاکنون چند مورد، گزارش شده است؛ پلیس فتا در صورت عدم ارائه ساز و کار امنیتی از سوی مدیران سایت دیوار، خواهان بستن این سایت است. البته راهکارهایی وجود دارد که با رعایت آنها میتوان خریدی امن، انجام داد و دیوار به این منظور، قبل از خرید هشدارهای امنیتی را متذکر میشود. از جمله این که:
- از افرادی خرید شود که امکان ملاقات حضوری با آنها قبل از معامله، وجود داشته باشد.
- پیش از دریافت کالا، هزینهای پرداخت نشود.
- ارائه اطلاعات شخصی و حساب بانکی فروشنده، دلیلی برای اعتماد به او نیست و ممکن است این اطلاعات متعلق به شخص دیگری باشد.
- دریافت رسید کتبی از فروشنده پس از خرید، یکی دیگر از راهکارهای پیشنهادی است.
سخن آخر

داستان دیوار از جمله نمونههای عالی الگوبرداری از سایتهای موفق است. این سایت در ابتدا با شناسایی نیاز جامعه و تلاش برای برآوردن این نیازها شکل گرفت. هدفی که مورد نظر بسیاری از استارتاپهای موفق جهان هم بوده است. همچنین سایت دیوار با شناسایی استارتآپهای موفق در زمینه کاری خود، سعی در ارائه خدمات گسترده و حرفهای دارد. از جمله آنها میتوان به خرید ۱۰۰ درصد سهام استارتاپ آیهوم (فعال در حوزه مسکن) توسط سایت دیوار، اشاره کرد. این امر یادآور خرید واتساپ (Whats App) و اینستاگرام (Instagram)، توسط شرکت فیسبوک (Facebook) است. در حین اینکه هر ۲ شرکت به صورت مستقل به کار خود ادامه میدهند اما دیوار از ساز و کار آیهوم برای ساماندهی آگهیهای املاک خود استفاده میکند.