از همه شما یک سوال دارم: «اولین کاری که بعد از بیدار شدن انجام میدهید، چیست؟» شرط میبندم شما هم مثل من هستید. اولین کاری که صبح، هنگام باز کردن چشمانتان انجام میدهید، این است که تلفن همراه خود را برمیدارید و پیامهای خود را چک میکنید و البته اینستاگرامتان را! باور کنید یا نه، چک کردن اینستاگرام، ذهن من را برای شروع یک روز جدید تقویت میکند! یادم میآید زمانی وجود داشت که آرزو داشتم، یک رسانه تصویری وجود داشته باشد تا برخی از جدیدترین عکسهای خودم را روی آن به اشتراک بگذارم یا اینکه دوستان دوران کودکی قدیمی خود را پیدا کنم و ببینم اکنون چه شکلی هستند! زمانی بود که من یک پیتزای خوشمزه میپختم و به نظرم خیلی عالی میرسید! دلم میخواست از آن عکس بگیرم و به تمام افرادی که تا پایان عمرم آنها را میبینم، نشان دهم! چقدر بد که آن موقع اینستاگرام نبود تا به داد من برسد! پس خدا را شکر که الان اینستاگرام وجود دارد! بنابراین در این مقاله از استارتاپت، میخواهم در مورد تاریخچه و داستان اینستاگرام صحبت کنم و این که چرا تا این اندازه محبوب است؟

اینستاگرام، دیوار غار مدرن
انسانها قبل از یادگیری نحوه نوشتن، از طریق نقاشیهای غار با یکدیگر ارتباط برقرار میکردند. انسان چه نیازی به نقاشی روی دیوارهای غارها داشت؟
- برای برقراری ارتباط با یکدیگر
- تا جاودانه شده و به یاد آورده شود
- برای تزئین غار و زیباتر کردن زندگی با هنر
- برای آموزش چیزی به بازدیدکنندگان در آینده
- برای ابراز احساسات و خیلی چیزهای دیگر
این موارد را بدون در نظر گرفتن غار، دوباره بخوانید. مانند کاربردهای اینستاگرام است! به عبارت دیگر، اینستاگرام دیوار غار مدرن برای ما است، بنابراین غارنشینان از اینستاگرام الهام گرفتهاند! در واقع، شبکههای اجتماعی از ابتدای بشریت وجود داشتهاند و به احتمال زیاد تا پایان بشریت هم وجود خواهند داشت!
اینستاگرام، یک اپلیکیشن رایگان و آنلاین برای به اشتراکگذاری عکس و فیلم و یک پلتفرم شبکههای اجتماعی است که نه تنها ابزاری برای افراد بلکه برای مشاغل هم محسوب میشود. برنامه به اشتراکگذاری عکس، این امکان را به شرکتها میدهد تا بتوانند یک حساب کاربری رایگان را برای تبلیغ برند و محصولاتشان راهاندازی کنند. شرکتهایی که دارای حسابهای تجاری هستند، به امکانات تعامل رایگان دسترسی دارند. بر اساس وبسایت اینستاگرام، بیش از یک میلیون تبلیغکننده در سرتاسر جهان، از اینستاگرام برای به اشتراک گذاشتن استوریهای خود استفاده میکنند. علاوه بر این، ۶۰ درصد از مردم میگویند که محصولات جدید را از طریق این اپلیکیشن کشف میکنند.
داستان اینستاگرام

این داستان واقعی، نحوه شروع کار اینستاگرام است. اینستاگرام، سرویس به اشتراکگذاری عکس، ویدئو و تمامی خاطرات انسانها از دوران کودکی تا پیری، از ابتدا یک شرکت میلیارد دلاری مثل امروز نبود. پس بیایید مختصرا از تاریخچه این شرکت و اینکه چگونه فیسبوک (Facebook)، این شاهزاده خانم را به دست آورد، صحبت کنیم.
کوین سیستروم
کوین سیستروم (Kevin Systrom) در ۳۰ دسامبر ۱۹۸۳ به دنیا آمد. مادرش به عنوان مدیر بازاریابی در شرکت اتومبیلسازی Zipcar، مشغول به کار بود و پدرش معاون رئیس شرکت TJX بود. او در دانشگاه استنفورد، مدیریت علوم و مهندسی را فرا گرفت و کارآموزی خود را در Odeo (شرکت توییتر) انجام داد.
بعد از فارغالتحصیلی، او به عنوان مدیر تولید بازاریابی کالایی در گوگل، شغلی پیدا کرد. کوین کار خود را پس از ۳ سال، در سال ۲۰۰۹ ترک کرد و به استارتاپی به نام «توقف بعدی Next Stop» که اپلیکیشن سابق مسیرهای متروی ایالات متحده آمریکا بود؛ به عنوان مدیر تولید پیوست.
مایک کرایگر
مایک کرایگر (Mike Krieger) که نام صحیح او میشل (Michel) است، در ۴ مارس ۱۹۸۶ در شهر سائوپائولو متولد شد. او در دانشگاه استنفورد (محلی که با کوین سیستروم ملاقات کرد)، سیستمهای نمادین را فرا گرفت. در دانشگاه، او در یک پروژه به اشتراکگذاری عکس برای یک کلاس کار میکرد. این برنامه برای معالجه اختلالات عاطفی فصلی به نام «کمی نور آفتاب برایم بفرست» بود. ایده این بود که کاربر، عکسی از نور آفتاب را به کاربر دیگری در طرف دیگر جهان (با آبوهوای زمستانی و ساعتهای کمنور روز) ارسال کند، تنها برای این که به آنها روحیه و امید ببخشد.
یادگیری کدنویسی (اوایل سال ۲۰۱۰)
اینستاگرامی که ما امروزه میشناسیم و دوست داریم، زندگی خود را به عنوان یک پروژه کاملا متفاوت شروع کرد. کوین سیستروم، یکی از بنیانگذاران آنچه بعدا به اینستاگرام تبدیل شد؛ به منظور یادگیری برخی از مهارتهای برنامهنویسی، تلاش بسیاری کرد.
او هیچ آموزش رسمی در زمینه رایانه و کدنویسی نداشت، اما این کار را بسیار دوست داشت. بنابراین در حالی که در شرکت Next Stop مشغول به فعالیت بود، شبها بعد از کار و آخر هفتهها، کدنویسی را یاد گرفت. در واقع نکته مهم این است که خودش آن را آموخت.
نمونه اولیه Burbn

سیستروم پس از یادگیری کدنویسی، یک نمونه اولیه مبتنی بر HTML5 به نام Burbn (که این نام الهام گرفته از عشق او به نوشیدنی «بوربون (Bourbon)» بود) ایجاد کرد. Burbn یک برنامه چندوجهی بود که به کاربران امکان میداد تا وارد سیستم شوند، برنامههای خود را پست کرده و عکسهایی را مانند فیسبوک، به اشتراک بگذارند. این برنامه، ترکیبی از ورود به سیستم، بازی Foursquere و Mafia Wars، همچنین به اشتراکگذاری عکس در یک اپلیکیشن بود.
پس از کار بیوقفه شبها و آخر هفته، روی این اپلیکیشن، کوین یک نمونه اولیه برای به اشتراک گذاری میان دوستان خود، تهیه کرد. چند هفته بعد، او در یک مهمانی به طور اتفاقی با یک سرمایهگذار به نام آندرسن هارویتز (Andreessen Horowitz) و همچنین شرکت Hunch که یکی از استارتاپهای منطقه سیلیکون ولی (Silicon Valley) بود و سعی در شخصیسازی اینترنت روی یک اپلیکیشن را داشت، برخورد کرد. یک نسخه آزمایشی سریع از نمونه اولیه، شرکتها را ترغیب کرد تا جدیتر باهم حرف بزنند و در مورد Burbn صحبت کنند. حدود ۲ هفته پس از آن جلسه، سیستروم ۵۰۰.۰۰۰ دلار بودجه جمعآوری کرد و در شغل خود به کار گرفت تا ببیند آیا میتواند برنامه خود را به واقعیت تبدیل کند یا خیر.
پیدایش اینستاگرام
سیستروم در این مرحله تصمیم گرفت تیمی را پیدا کند تا به او کمک کنند. مایک کرایگر (Mike Krieger) موافقت کرد تا به او بپیوندد و به تیم ملحق شد. کرایگر به کمک پولی که به دست آمده بود، از ایده تلاش برای تبدیل Burbn به یک تجارت واقعی، استفاده کرد. اما این برنامه گیجکننده بود و موفق نشد. مردم فقط برای به اشتراک گذاشتن عکس خود، از این برنامه استفاده میکردند. عکس قهوه، عکس سگ، عکسهای زندگی روزمره و حتی عکس در آینه حمام!
آنها بررسی کردند که چقدر کاربران Burbn، عاشق به اشتراکگذاری عکس هستند و سپس هر برنامه مورد علاقه در زمینه به اشتراکگذاری عکس را مورد مطالعه و بررسی قرار دادند. این ۲ همکار تصمیم گرفتند كه این برنامه، شباهت زیادی به سایر اپلیکیشنهای تلفن همراه که در حال حاضر ایجاد شده، داشته باشد. بنابراین تنها روی ارتباطات از طریق تصاویر متمرکز شدند. آنها به این نتیجه رسیدند که دوباره شروع کنند و فقط روی یک ویژگی متمرکز شوند؛ دوربین! سیستروم و کرایگر، تمام ویژگیهای این برنامه را به جز آپلود عکس، اظهار نظر (Comment) و پسندیدن (Like) از بین بردند. آنها Burbn را لغو کرده و دوباره شروع كردند.
سیستروم و کرایگر، مدتی برای آزمایش و جستجو وقت گذاشتند. در آن زمان، یک نمونه اولیه به نام Scotch برای اینستاگرام موجود بود؛ اما فیلتر نداشت و پر از باگ و اشکالات فراوان بود. نام برنامه را به اینستاگرام تغییر دادند که به این واقعیت اشاره داشت که کاربران، نوع خاصی از تلگرام فوری را ارسال میکردند. کلمه اینستاگرام ترکیبی از ۲ واژه «Instant Camera (دوربین فوری)» و «تلگرام (Telegram)» است. این همان تصمیمی بود که حدودا طی ۲ سال، شاهد موفقیت موشکی آن بودند.
پس از ماهها تلاش، اینستاگرام در تاریخ ۶ اکتبر ۲۰۱۰ ایجاد و راهاندازی شد. هنگامی که اینستاگرام در این تاریخ از طریق iTunes App Store منتشر شد، از تعداد معدود کاربران که تقریبا شامل دوستان و آزمایشکنندگان اولیه بودند، به اپلیکیشن درجه یک رایگان عکاسی تبدیل شد و توانست در یک هفته حدود ۱۰۰.۰۰۰ کاربر به دست آورد. تا دسامبر ۲۰۱۰، اینستاگرام بیش از یک میلیون کاربر داشت.

اولین عکس در کل داستان اینستاگرام
اولین عکس اینستاگرامی که بارها آپلود شده، تصویر سگ سیستروم به نام دالی (Dolly) است که در آن زمان، یک توله بود.
ادامه داستان اینستاگرام
سیستروم دوست دارد بگوید که پروژه ساخت اینستاگرام، تنها ۸ هفته طول کشید، اما روی این محصول بیش از یک سال کار شده است.
مایک کرایگر
طی ۲ سال بعد، محبوبیت این سرویس رو به رشد رفت و تیم اینستاگرام همچنان به اضافه کردن ویژگیهایی از جمله هشتگها، فیلترهای جدید، پشتیبانی از عکس با وضوح بالا و چرخش با یک کلیک در میان سایر موارد، ادامه دادند. در آگوست ۲۰۱۱، حدود ۱۵۰ میلیون عکس در این سرویس بارگذاری شد.
با رشد گسترده کاربران در اینستاگرام، سرمایهگذاران بسیاری به این برنامه، علاقهمند شدند. این شرکت در ژانویه ۲۰۱۱، ملاقات با علاقهمندان را شروع کرد و یک ماه بعد، اینستاگرام حدود ۷ میلیون دلار از انواع سرمایهگذاری را جذب کرد. پس از آن، اینستاگرام مورد توجه شرکتهای پیشرو در شبکههای اجتماعی، مثل توییتر (Twitter) و فیسبوک (Facebook) قرار گرفت. این امر به سیستروم و کرایگر، فرصت داد تا تعداد بیشتری از افراد را استخدام كنند؛ اما آنها به چند كارمند بسنده کردند.
اینستاگرام تا ۳ آوریل ۲۰۱۲، یعنی زمانی که نسخه Android آن منتشر شد؛ به عنوان یک برنامه iOS و تنها در پلتفرم اپل، در دسترس بود.
علاقهمندی به داستان اینستاگرام از طرف توییتر

سیستروم از زمان کارآموزی خود در شرکت Odeo، جک دورسی (Jack Dorsey) را میشناخت و علاقه زیادی به شرکت او داشت. بنا به گزارشها، دورسی در مارس ۲۰۱۱، حدود ۵۰۰ میلیون دلار سهام، به او پیشنهاد داد. اما سیستروم این پیشنهاد را رد کرد و ترجیح داد که اینستاگرام، یک شرکت مستقل باقی بماند.
تا مارس ۲۰۱۲، تعداد کاربران اینستاگرام به ۲۷ میلیون کاربر رسید و در ماه آوریل، نسخه گوشیهای اندرویدی منتشر شد. در کمتر از یک روز، بیش از یک میلیون بارگیری شد. این شرکت، بودجه جدیدی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار دریافت کرد.
علاقهمندی به داستان اینستاگرام از طرف فیسبوک
اندکی پس از آن، در آوریل ۲۰۱۲، مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) بنیانگذار فیسبوک، پیشنهاد خرید اینستاگرام را به مبلغ یک میلیارد دلار پول نقد و سهام ارائه داد؛ با این شرط که مدیریت این شرکت به طور مستقل باقی بماند. اندکی پس از آن، فیسبوک این شرکت را با مبلغ یک میلیارد دلار به صورت نقد و سهام به دست آورد.
در ابتدا، تنها عکسها میتوانستند در اینستاگرام ارسال شوند، اما این شرکت در سال ۲۰۱۳ به فیلمهای ۱۵ ثانیهای روی آورد. در سال ۲۰۱۶، اینستاگرام حداکثر مدت زمان فیلم را به ۶۰ ثانیه افزایش داد. تا سال ۲۰۱۵، تمام عکسهای ارسال شده در اینستاگرام، به ابعاد مربع، محدود میشدند. این شرکت، این محدودیت را تغییر داده است تا کاربران بتوانند عکس و فیلم را در اندازه کامل، بارگذاری کنند.
شرکت اینستاگرام، منبع برخی مناقشات هم بوده است. در سال ۲۰۱۲، زمانی که اینستاگرام حق فروش عکسهای کاربران را به شخص ثالث، بدون اطلاعرسانی به کاربر یا جبران خسارت داد؛ این شرکت به سرعت توسط کاربران پس زده شد. حتی عدهای عهد کردند که دیگر از این سرویس استفاده نکنند. به دنبال واکنش شدید کاربران که میترسیدند اینستاگرام، عکس و شناسههای آنها را بفروشد، سیستروم به عنوان مدیرعامل شرکت، به کاربران اطمینان داد که این هدف شرکت نیست. بنابراین شرکت خط مشی خود را تغییر داد و سرانجام، بیانیهای را صادر کرد که عناصر بحثبرانگیز شرایط خدمات را پس میگرفت؛ اما در هر صورت تا حدودی به شهرت آن آسیب وارد شد.
همچنین بحثوجدلی در سال ۲۰۱۳ به راه افتاد که با انتقاداتی مبنی بر سانسور اینستاگرام در مورد عکسهایی که شرایط شرکت را نقض میکنند، همراه بود و اینکه این سانسورها به طور ناعادلانه بدن زنان را هدف قرار دادهاند!

اینستاگرام با الهام از برنامه محبوب Snapchat، ویژگی Stories را در سال ۲۰۱۶ معرفی کرد که به کاربران این امکان را میدهد تا لحظههایی از روز خود را به اشتراک بگذارند که البته بعد از ۲۴ ساعت حذف میشوند. Instagram Stories شامل امکان درج فیلترها و برچسبهای صورت مبتنی بر واقعیت و امکان اضافه کردن متن، نقشهها، ایموجیها، پیوندها و Geotag ها به طور مستقیم به عکس یا ویدئو است. در آوریل ۲۰۱۷، Instagram Stories ۲۰۰ میلیون کاربر فعال ثبت کرد و از کاربران فعال Snapchat، بزرگترین رقیب خود پیشی گرفت.
از آوریل ۲۰۱۷، این شرکت ۷۰۰ میلیون کاربر فعال داشت که بیش از ۲ برابر کل کاربران توییتر است.
سرانجام داستان اینستاگرام
پس از آن، اینستاگرام تنها در حال رشد بود؛ توانست زمانبندی را میخکوب کند و در عرض ۳ ماه، یک میلیون کاربر را هدف قرار داد! بعد از مدتی این رقم به ۲ میلیون نفر تبدیل شد که بعدها به ۱۰ میلیون کاربر رسید! جالب این است که این مقدار رشد، ارگانیک و بدون تبلیغات بوده است. از ۸۰۰ میلیون در سپتامبر ۲۰۱۷، اکنون اینستاگرام بیش از یک میلیارد کاربر فعال ماهانه دارد. امروزه اینستاگرام، یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی در جهان است و در حالی که سایر سرویسها، محبوبیت خود را افزایش دادهاند؛ اینستاگرام همچنان بهترین اپلیکیشن عکس برای آیفون و اندروید است.
جدول زمانی تاریخچه داستان اینستاگرام
- ۶ اکتبر ۲۰۱۰: اینستاگرام راهاندازی شد
- ۱۲ دسامبر ۲۰۱۰: اینستاگرام یک میلیون کاربر داشت
- ۲۱ مارس ۲۰۱۱: اولین Instameet در سراسر جهان
- ۳ آگوست ۲۰۱۱: بارگذاری ۱۵۰ میلیون عکس
- ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۱: معرفی نسخه ۲.۰ با ۴ فیلتر جدید
- ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۱: ۱۰ میلیون کاربر
- ۲۱ نوامبر ۲۰۱۱: راهاندازی پروژه هشتگ آخر هفته #VHP
- ۳ آوریل ۲۰۱۲: اینستاگرام در اندروید هم راهاندازی شد
- ۹ آوریل ۲۰۱۲: فیسبوک اینستاگرام را خریداری میکند
- ۲۸ ژوئن ۲۰۱۲: اینستاگرام صفحات عکس را برای وب طراحی میکند
- ۲۶ جولای ۲۰۱۲: اینستاگرام ۸۰ میلیون کاربر دارد
- ۱۱ دسامبر ۲۰۱۲: نسخه ۳.۲ با یک فیلتر جدید
- ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲: نسخه ۳.۴.۱، ۲۵ زبان را در اختیار شما قرار میدهد
- ۲ مه ۲۰۱۳: برچسب زدن عکس در اینستاگرام
- ۲۰ ژوئن ۲۰۱۳: ورود فیلمها به اینستاگرام
- و داستان اینستاگرام ادامه دارد

دلایل محبوبیت اینستاگرام
- اینستاگرام به شما امکان میدهد عکسهای معمولی بگیرید و آنها را تبدیل به عکسهایی کنید که در آنها فوقالعاده به نظر میرسید.
- مردم نمیخواهند متنهای طولانی بخوانند، بنابراین بیشتر به تماشای فیلم و عکس علاقه دارند و این پایه اصلی اینستاگرام است.
- استفاده از آن ساده و آسان و رایگان است!
- اینستاگرام به جای تلاش برای انجام کارهای خیلی زیاد، روی انجام یک کار متمرکز شده است.
- دارای ویژگیهای سرگرمکننده زیادی است و بر اساس نیاز روزانه کاربران به روز میشود.
- حاوی تبلیغات ناامیدکننده زیادی نیست، هیچ پاپآپی ظاهر نمیشود!
- شما میتوانید یک پروفایل تجاری عالی را بسازید و از اینکه تاثیرگذار باشید، پول زیادی کسب کنید.