ما روزانه برای گذران زندگی و رفع پیشامدها، ده‌ها تصمیم بزرگ و کوچک می‌گیریم. قدرت تصمیم‌گیری ما در شرایط مختلف، رابطه مستقیم با اعتماد به نفسمان دارد. بیان قاطعانه تصمیمات بر اساس ایدئولوژی‌هایمان نشان از اعتما به نفس بالا ما است و آنجا که از بیان نظر و دیدگاهمان هراس داریم، گویای عدم اعتماد به نفسمان است. ما با تقویت اراده، می توانیم آثار مخرب کمبود اعتماد به نفس را از خود دور کنیم.

گاهی همسو شدن با دیگران و شنا کردن در مسیر موافق رودخانه، راحت‌تر و کم دردسرتر به نظر می رسد. اما حقیقت این است که وقتی اجازه می‌دهید عقیده و روش دیگران بر شما چیره شود، اضطراب بیشتری خواهید داشت و در نهایت ممکن است حس امنیت و ارزشمندی را در شما کاهش دهد.

با یادگیری هنر تلاش بی‌وقفه، کنترل زندگی را در دست گرفته و به توانمندی خود در تحقق رویاهایتان ایمان بیاورید. هر چه احساس قدرتمندی بیشتر شود، کمک بیشتری به تقویت اراده شما خواهد کرد.

در ادامه این مقاله استارتاپت، شما را با ۱۰ روش مفید تقویت اراده و پشتکار برای موفقیت در موقعیت‌های حساس آشنا می‌کنیم.

۱. صراحت بیان را تمرین کنید

بیان احساسات در ابتدا، دشوار به نظر می‌آید اما صادقانه بروز دادن آن، مانند وقتی‌که وزنه‌ای از روی دوشتان برداشته شود، به شما آرامش داده و راحتتان می‌کند. ما خیلی وقت‌ها پشت لبخندی نصفه و نیمه پنهان می شویم و به جای گفتن افکارمان در مورد اظهار نظر دیگران، تسلیم شده و به نشانه تایید سر تکان می‌دهیم.

این کار کمی تمرین می‌طلبد اما اینکه یاد بگیریم در ابراز احساسات و افکارمان صریح باشیم، اولین قدم از دستوالعمل تقویت اراده و پشتکار در موقعیت‌های حساس خواهد بود. وقتی عادت کردید سخن خودِ واقعی‌تان را بدون ایجاد تغییر در کلمات و یا گرفتن حالت دفاعی، به گوش دیگران برسانید؛ دیگران هم با اشتیاق بیشتری به سخنان شما گوش می‌دهند.

۲. قدم‌های کوتاه اما قدرتمند بردارید

اگر برای قدرتمند نشان دادن شخصیتتان در حال تلاش هستید؛ بهتر است برای قوی ماندن و تسلیم نشدن، از قدم‌های کوچک شروع کنید. حتی اینکه یاد بگیرید با سری بالا، شانه‌های عقب داده و اعتماد به نفس بالا راه بروید؛ می‌تواند برای ایجاد حس اعتماد به نفس بیشتر، قدم مفیدی باشد. در هنگام برخورد با دیگران، محکم بودن، اراده و اعتماد به نفستان را به آنها منتقل کنید، این روش را می‌توانید برای تمام حوزه‌های زندگی به کار بگیرید. به عنوان مثال اگر شخصی بدون نوبت خود را جلوتر از شما در صف جا می‌دهد و از این موضوع احساس بدی پیدا می‌کنید، مودبانه از او بخواهید به آخر صف برود یا اگر خریدی داشتید که گران‌تر از حد معمول بود، به فروشنده تذکر بدهید.

۳. هنگام دعوت به مشاجره، یک قدم عقب‌تر بایستید

با افزایش اعتماد به نفس و بیان صریح عقاید خود، یاد می‌گیرید چطور با افرادی که می‌خواهند شخصیت شما را زیر سوال ببرند، روبه‌رو شوید. همیشه اشخاصی پرخاشگر با حالت تهاجمی اطراف ما وجود دارند که آرام ماندن در مقابل آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. اما اگر در موقعیتی قرار گرفتید که حس کردید شخصی سعی در زور گفتن و غلبه به شما را دارد، حتما گوش به زنگ باشید. به هیچ عنوان اجازه ندهید با داد و فریاد و رفتارهای بی‌فکرانه، خود را زیر سوال برده و به هیزمی آماده برای شعله‌ورتر شدن آتش آنها تبدیل شوید. در این شرایط بهترین روش این است که با تقویت اراده و پشتکارتان راه درست را انتخاب کرده، تسلیم نشوید و در صورت نیاز از خود دفاع کنید.

۴. مواردی که باعث ناراحتیتان می‌شوند را بشناسید و خذف کنید

بر خلاف تصور عموم، اینکه خود را فقط به شنا کردن موافق مسیر جریان آب عادت دهیم تا از ایجاد موج و حوادث غیرمنتظره جلوگیری کنیم؛ ما را در منطقه امنی قرار نمی دهد و برعکس اضطراب و استرس بیشتری را به زندگیمان وارد می کند. از طرفی نشان دادن چهره ای مصمم و با اراده هنگام رویارویی با شخص یا چیزی که آزارمان می دهد مقوله دلهره آوری است. اما روبه‌رو شدن با این قبیل مسائل شما را قوی‌تر کرده و تسلیم نشدن در مواقع سختی، باعث تقویت اراده‌تان می‌شود. به خاطر داشته باشید که دیگران توانایی خواندن ذهن شما را ندارند، اگر خودتان اطلاع ندهید چه چیزی شما را آزار می‌دهد، هیچ کس متوجه آن نمی‌شود.

۵. دور از تنش شفاف سازی کنید

اصول تقویت اراده

اکثر افراد در مباحث کاری و روزمره‌شان وقتی مطمئن می شوند درمورد یک موضوع خاص کاملا محق هستند، ژستی حق به جانب به خود گرفته و سعی دارند از موضع خود مقابل شخصی که نظرش اشتباه است؛ با قدرت دفاع کنند. اما بهتر است در این شرایط، از  بروز هرگونه واکنش احساسی جلوگیری کنید و در عوض یک نفس عمیق بکشید و به آرامی دیدگاهتان را برای فرد مقابل توضیح دهید. از لحن تهاجمی یا کلمات توهین آمیز بپرهیزید و منظور خود را روشن بیان کنید. به طرف مقابل زمان دهید صحبت کند و به پاسخش گوش دهید. تنها با این روش می‎توانید وارد یک بحث واقعی و عادلانه شوید.

۶. تسلیم نشوید و ایستادگی را تمرین کنید

با پی بردن به اهمیت مفهوم تقویت نیروی اراده، زمان آن میرسد که بیان کردن خواسته‌هایتان را تمرین کنید. وقتی شخصی از موضوعی صحبت می‌کند که کاملا با او مخالف هستید یا وقتی احساس می‌کنید شخصی مجبورتان کرده کاری را برخلاف میل خود انجام دهید، حتما حرفتان را بزنید. تحقیقات نشان داده ۶۶ روز طول می‎کشد تا یک عادت جدید در شما نهادینه شود، پس لازم است دو ماه این روال را ادامه دهید. با به‌ کارگیری این روش، قطعا از نتیجه به دست آمده شگفت زده خواهید شد.

۷. با تقویت اراده تصمیمات آگاهانه بگیرید

در این قسمت موقعیتی را بررسی می‌کنیم که شاید بسیاری از ما آن را تجربه کرده‌ایم. داشتن فضایی مشترک با یک همکار یا هم‌ اتاقی شلخته که گویی از فضا آمده و سکوت شما، تحمل این وضعیت را برایتان سخت‌تر کرده است. این موضوع به سادگی باعث می‌شود خشمتان را پنهان کنید و آن را به شکل‌های مختلف بروز دهید. مثلا وقتی در حال جمع و جور کردن اتاق هستید با خود سخنان کنایه آمیز زمزمه کنید. اما در عوض استراتژی مناسب این است که تسلیم نشده و سعی کنید که با سیاست و بدون هیچ‌گونه طعنه، به فرد نامنظم متذکر شوید که این وضعیت باعث آزردگی شما شده است. با دغدغه‌های خود روراست باشید و از یک پیشنهاد ساده برای درست کردن اوضاع استفاده کنید. «اگر بتوانی هر شب چند دقیقه به مرتب کردن اتاق بپردازی برای من کمک بزرگی خواهی بود.»

۸. برای وقت خود ارزش قائل شوید

زمان متاعی گرانبها و محدود است. وقتی توانایی نه گفتن به دیگران را نداشته باشید، به سادگی مجبور می‌شوید وقت با ارزشتان را صرف دیگران کنید. زمان‌هایی وجود دارد که شاید حق انتخاب نداشته باشید؛ مثلا وقتی رئیستان می‌گوید، یک پروژه اضطراری و با اولویت بالا وجود دارد که باید به آن رسیدگی کنید. اجازه ندهید که اجبارها به شما دیکته کنند، زمان خود را در طول روز صرف چه چیزهایی کنید. با تقویت اراده خود در گفتن کلمه نه، این شمایید که کنترل چگونه صرف کردن زمان خود در طول روز را در دست دارید. بهتر است در صورت نیاز افرادی که با مهارت زمان را از چنگ شما درمی‌آورند و باعث اختلال در برنامه ریزی‌هایتان می‌شوند، را از جدول زمانی خود حذف کنید.

۹. بدانید که هیچ کس نمی‌تواند شما را بی‌ارزش جلوه دهد

شما مالک مطلق اعمال و احساسات خود هستید. عقاید، عواطف، افکار و ایده‌های شما متعلق به خود شما هستند و هیچ کس نمی‌تواند نظرات شما را بی‌ارزش بداند یا اینکه به شما بگوید چه احساسی داشته باشید. به همین ترتیب هم اگر سعی کنید نقطه نظرات دیگران را بی‌ارزش کرده و نادیده بگیرید، هیچ شانسی برای حل مشکل یا داشتن بحث آزاد نخواهید داشت.  

۱۰. تا زمانی که بتوانید این رفتار را در خود نهادینه کنید، به داشتن آن تظاهر کنید

یاد گرفتن مهارت تلاش و مقاومت در شرایط مختلف، یک شبه اتفاق نمی‌افتد. تسلط بر آرامش و کنترل خود، پروسه زمانبری است. وقتی در مرحله یادگیری هستید فرض کنید، بازیگرید و یک نقش جدید را بازی می‌کنید.

تصور کنید شما متشخص‌ترین فردی هستید که در ذهن دارید. عادت فرد موفق چیست؟ چگونه در شرایط سخت، مقاومت کرده و وضعیت را کنترل می‌کند؟ شاید زمانی پیش بیاید که بین قاطعیت و تردید، گیر کنید. یادگیری روش‌های مقاومتی مانند راندن دوچرخه است، در نهایت حفظ تعادل را یاد خواهید گرفت.

به این ترتیب با تقویت اراده و پشتکارتان در شرایط سخت کاری و زندگی، می‌توانید رشد شخصیتی خود را تضمین کنید و در مواقع اضطرار، به تصمیم‌گیری های هوشمندانه خود افتخار کنید.