بودجه و سرمایه، همیشه به عنوان بخش تاثیرگذار در پیشرفت کسب و کارها به حساب میآیند. برای تامین سرمایه و پیش بردن امور مالی شرکت، روشهای مختلفی وجود دارد که استفاده از هر کدام، پیامدهای خاص خود را در بر دارد. بنابراین هنگام تصمیم گیری درباره روش تامین سرمایه، باید گزینهای متناسب را با کسب و کار خود انتخاب کنید. پس با ما در این مقاله از استارتاپت همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این حوزه به دست بیاوریم.

سرمایهگذاری توسط فرشتگان کسب و کار (سرمایهگذاران نیکاندیش) و سرمایهگذاران خطرپذیر
سرمایهگذاری در سهام فرایندی است که به شما کمک میکند تا در قبال واگذاری درصدی از سهام کسب و کار، سرمایه مالی زیادی وارد شرکتتان شود. کسب و کارهای کوچک به دلایل مختلف تمایل دارند از سرمایهگذاری نیکاندیشانه (Angel Investment) بهرهمند شوند.
سرمایهگذاری نیکاندیشانه توسط افراد سطح بالا و ارزشمند در شبکههای کسب و کار، صورت میگیرد. این افراد میتوانند شخصا تصمیم بگیرند که چه مقدار و برای چه کسب و کاری، سرمایهگذاری کنند. اما برعکس در سرمایهگذاری خطرپذیر (Venture Investment)، بازگشت سریع سرمایه اهمیت ویژه دارد. به سرمایهگذاری نیکاندیش، «سرمایهگذاری صبورانه» هم گفته میشود. زیرا این سرمایهگذاران بیشتر مشتاق پشتیبانی و راهنمایی کسب و کار با دانش و تخصص خود هستند و در چهارچوبهای زمانی طولانی، انتظار بازگشت سرمایه خود را دارند. فرشتگان کسب و کار یا سرمایهگذاران نیکاندیش، نمیتوانند بیشتر از ۳۰ درصد، در کسب و کار شما سهام داشته باشند؛ یعنی شما همچنان صاحب کسب و کار خود خواهید بود.

در سرمایهگذاری خطرپذیر، دامنه مالی بیشتری درگیر است و شامل چندین نفر میشود که به صورت اشتراکی، در کسب و کارهای دارای پتانسیل رشد بالا، سرمایهگذاری میکنند. از آنجا که محور این نوع سرمایهگذاری دست یافتن به سود سریع است؛ شرکتهای دارای سرمایه خطرپذیر، ترجیح میدهند که روی شرکتهای بزرگتر و تثبیت یافته، سرمایهگذاری کنند. زیرا در کسب و کارهای کوچک این احتمال وجود دارد که قبل از دست یافتن به سرمایه، کار تعطیل شده و با شکست مواجه شود .
سرمایه قرضی برای کسب و کار
تامین سرمایه از طریق سرمایه قرضی، کمی متفاوت است؛ زیرا در قبال سرمایهگذاری مالی، از طرف شرکت هیچ سهامی واگذار نمیشود. به عبارت ساده، این نوع سرمایهگذاری مانند دریافت وام کسب و کار است. یعنی به شرکت مبلغی پرداخت میشود که باید طی یک دوره مشخص، با سود مشخص به فرد سرمایهگذار بازگردانده شود.
در سرمایهگذاری قرضی چگونگی پیشرفت یا مواجهه کسب و کار شما با شکست، هیچ فرقی در شرایط بازپرداخت ایجاد نمیکند و در هر صورت باید سرمایه و سود حاصله، به سرمایهگذار بازگردانده شود. هنگام تصمیمگیری برای استفاده از روشهای تامین سرمایه، به این مورد توجه کنید:
- آیا میخواهید با واگذاری بخشی از سهام، سرمایه هنگفتی را وارد کسب و کار خود کنید و از راهنمایی و تخصص سرمایهگذار بهره ببرید؟
- یا اینکه قصد دارید یک وام ساده بگیرید و در عوض، روی مسیر کسب و کار خود کنترل کامل داشته باشید؟
تامین سرمایه با شراکت

روش دیگری برای مدیریت مالی که به کمک آن میتوانید بودجه کسب و کار خود را تامین کنید، شراکت است. در این روش، شما کسب و کار خود را با شراکت یک فرد سرمایهگذار، به ثبت میرسانید. به این ترتیب شریک شما فردی منفعل خواهد بود و فقط سرمایهاش وارد کسب و کار میشود. در حقیقت او سرمایه لازم را ارائه میدهد و دقیقا برعکس سرمایهگذار نیکاندیش، هیچ دخالتی در امور اداره کسب و کار ندارد. فرشتگان کسب و کار یا سرمایهگذاران نیکاندیش، با راهنمایی شما و استفاده از سهمی که در شرکت دارند، سعی میکنند در رشد کسب و کار به شما کمک کند. اما در مقابل شریک شما، ساکت در کناری نشسته و با اعتماد به شما در کسب و کار، از سود آن سهم میبرد.
در مراحل مختلف کسب و کار، انتخاب روش سرمایهگذاری موثر و تامین سرمایه لازم برای پیشرفت امن شرکت، میتواند کار دشواری باشد. زیرا قبل از تصمیمگیری، باید جوانب مختلف را به خوبی بسنجید. تامین سرمایه متناسب با کسب و کار شما، نیازمند تامل فراوان است. در صورتی که نیاز به مشاوره در این زمینه دارید، مشاوران ما در استارتاپت آماده پاسخگویی و ارائه خدمات به شما هستند.