در قسمت‌های اول و دوم این مطلب از استارتاپت، به تعریف مدل کسب و کار اینترنتی و گام‌های ابتدایی ایجاد آن پرداخته شد. حال در بخش پایانی این مطلب، می خواهیم به ۳ گام آخر مراحل توسعه مدل کسب و کار اینترنتی بپردازیم. مطمئن باشید که با به کارگیری صحیح این مراحل، از مزایای آن هنگام ایجاد مدل کسب و کار اینترنتی، بهره‌مند خواهید شد.

گام چهارم: محصولات‌تان را کجا می‌فروشید؟

مرحله چهارم فرایند تعریف مدل کسب و کار اینترنتی، این است که تصمیم بگیرید که محصولات‌تان را به چه شکل بفروشید. نکته مهم این است که هر انتخابی در این مرحله داشته باشید، مزایا و معایب مختلفی را پیش روی خود خواهید دید و این در حالیست که هر کدام از آن‌ها، تاثیر مستقیمی بر درآمد و سودی که از کسب و کارتان دریافت می‌کنید؛ دارند. این انتخاب‌ها شامل موارد زیر هستند که البته می‌توانید ترکیبی از آن‌ها را هم به کار ببرید:

گام چهارم ایجاد مدل کسب و کار

۱. فروشگاه اینترنتی

یک انتخاب ایده‌آل برای شما به عنوان صاحب وب‌سایت، فروشگاه آنلاین است؛ زیرا می‌توانید تصمیمات مهم مربوط به آن را شخصا اتخاذ کنید و کنترل کاملی روی اتفاقاتی که در فروشگاه‌تان می‌افتد، داشته باشید. به این فروشگاه به چشم یک بوتیک نگاه کنید. اینکه این بوتیک چطور به نظر برسد، در کجا قرار بگیرد و در چه ساعت‌هایی مشغول به کار باشد، همگی در حوزه اختیارات شما خواهند بود. البته انتخاب این روش، معایب خاص خود را هم دارد؛ مثلا شما باید تمام کارهای مروبط به وب‌سایت، مثل هدایت ترافیک ورودی به آن را شخصا انجام دهید.

۲. بازارها

اگر سایت فروش آنلاین را مثل یک بوتیک در نظر بگیریم، بازارهای آنلاین را باید مانند مراکز بزرگ خرید فرض نماییم. مراکز خرید دارای فروشگاه های مختلف و جذابیت‌های خاص خود هستند که باعث جذب هر چه بیشتر مشتری می‌شوند. پس در واقع هر فروشگاه در این مراکز، یک مزیت برای آن‌ مرکز خرید به حساب می‌آید؛ البته در اینجا هم محدودیت‌هایی وجود دارد. مثلا نحوه تزیین ویترین یا شکل ظاهری فروشگاه، مکان آن و حتی ساعات کاری آن، طبق سیاست‌های مرکز خرید مشخص می‌شود و صاحب فروشگاه نمی‌تواند بر خلاف این سیاست‌ها و بر طبق میل خود عمل کند. در غیر این صورت باید از فکر کسب درآمد و سود از فروشگاه خود، بیرون بیاید.

۳. همکاری در فروش

ایجاد مدل کسب و کار و همکاری در فروش

اگر از شیوه بازاریابی پورسانتی یا همان مدل همکاری در فروش که در بخش‌های قبلی به آن اشاره کردیم، استفاده می‌کنید؛ باید روی لینک‌هایی که در سایت خود قرار می‌دهید، تمرکز نمایید. شما به منظور کسب درآمد بیشتر، باید از روش‌های مختلفی برای افزایش استفاده مشتریان از این لینک‌ها، بهره ببرید. مثلا می‌توانید این لینک‌ها را در وبلاگ‌ها، سایت‌ها، محتواهای ویدیویی، شبکه‌های اجتماعی و مواردی از این دست قرار دهید. برای تشخیص اینکه لینک‌ها را کجا و چگونه قرار دهید و چه محتوایی را برای جذب مشتری در آن‌ها بگنجانید، لازم است زمان صرف کنید و با فکر جلو بروید.

شما می‌توانید با ترکیب این روش‌ها هم، به کسب درآمد آنلاین بپردازید. بنابراین نیازی نیست که خود را محدود به انتخاب تنها یکی از این گزینه‌ها کنید. بدین ترتیب علاوه بر اینکه می‌توانید فروشگاهی با برند خود داشته باشید، قادر به همکاری با بازارهای آنلاین بزرگتر مثل آمازون (Amazon) و eBay هم خواهید بود. البته در این صورت باید سیاست‌ها و قوانین آن‌ها را قبول و رعایت کنید. همچنین می‌توانید به کمک یک برنامه بازاریابی پورسانتی پیوسته و برای کالاهای موردنظر، از طریق لینک‌هایی که در مکان‌های ‌مختلف قرار می‌دهید، برای آن‌ها مشتری پیدا کنید.

در واقع هیچ محدودیتی دراین مورد وجود ندارد و حتی انتخاب کانال‌های فروش متنوع یک حرکت هوشمندانه، برای کسب و کار شما خواهد بود. به این دلیل که به اصطلاح همه تخم مرغ‌های خود را در یک سبد نمی‌گذارید و منابع درآمدی مختلفی را برای خود ایجاد کرده اید. بنابراین اگر در یکی از این منابع، مشکلی پیش آمده و درآمد حاصل از آن کم شد، می‌توانید به بقیه آن‌ها تکیه کنید.

گام پنجم: شیوه رقابت شما در بازار، چگونه است؟

به یکی دیگر از مراحل ایجاد مدل کسب و کار اینترنتی رسیدیم. شیوه جلب توجه مشتریان به سمت برند شما، تاثیر بسیار بزرگی بر نحوه و مقدار کسب درآمد شما از فروشگاه‌های آنلاین‌تان دارد. هر کدام از انتخاب‌هایی که در این بخش دارید، روی مواردی چون قیمت‌گذاری، موقعیت برند، میزان تاثیر شرکت، جهت دهی به فعالیت‌های بازاریابی آن، مخاطبان هدف، شیوه به دست آوردن محصولات و مواردی از این قبیل، تاثیر فراروانی می‌گذارند.

برای رقابت در کسب و کارهای آنلاین، راه‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها پرداخته‌ایم.

۱. برند

اگر از برند قدرتمندی برخوردار باشید، مصرف‌کنندگان تمایل بیشتری به خرید از آن خواهند داشت. حتی اگر بتوانند کالای مورد نظرشان را از جایی دیگر تهیه نمایند.

۲. قیمت

شما می‌توانید با پیشنهاد قیمتی پایین‌تر نسبت به رقبای‌ خود، مشتریان بیشتری جذب نمایید.

۳. کیفیت

کیفیت و ایجاد مدل کسب و کار

اگر نمی‌توانید از لحاظ قیمتی با رقبای‌تان برابری کنید، پس باید روی کیفیت اجناسی که ارائه می‌کنید، تمرکز نمایید. مثلا اینکه از مواد اولیه مرغوبی ساخته شده باشند یا از استانداردهای کیفی بالایی برخوردارند.

۴. حق انتخاب

گزینه‌ها و حق انتخاب‌های متعددی را پیش روی مشتریان قرار دهید تا با باز گذاشتن دست آن‌ها، تمایزی بین خود و دیگر برندها ایجاد کرده باشید.

۵. ویژگی‌ها

استفاده از ویژگی‌هایی که باعث می‌شوند مشتریان با خرید از سایت شما مزیت‌های خوبی به دست آورند، می‌تواند شیوه رقابتی خوبی باشند.

۶. ارزش افزوده

هر چه ارزش بیشتری از طریق کسب و کار خود به مشتریان‌تان ارائه کنید، تعداد آن‌ها روز به روز بیشتر خواهد شد.

۷. خدمات

هر چه بخش خدمات مشتری قویتری داشته باشید، تعداد بازدیدکنندگان و مشتریان پر و پا قرص فروشگاه آنلاین‌تان هم بیشتر خواهد شد.

این‌ها همه روش‌های مختلفی هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید مدل کسب و کار اینترنتی خود را جهت آغاز فعالیت در حوزه تجارت الکترونیکی بهینه کنید تا بدین ترتیب، درآمدزایی بیشتری داشته باشید.

گام ششم: چگونه کسب درآمد می‌کنید؟

حال پس از مشخص شدن تمام جنبه‌های مدل کسب و کار اینرنتی تا اینجا، نوبت به تصمیم‌گیری در رابطه با راه‌های کسب درآمد از طریق کسب و کاری است که قصد راه اندازی آن را دارید. در اینجا هم انتخاب‌های متعددی پیش روی شما است. برخی از این انتخاب‌ها، شاید حتی به گوش افراد تازه وارد در این حوزه هم نخورده باشند. بسیاری از کسب و کارها با توجه به مدلی که برای تجارت خود انتخاب می‌کنند، شاید تنها قادر به استفاده از یک یا ۲ مورد از این راه‌ها باشند.

۱. خرید اجناس

معمول‌ترین و شاید ساده‌ترین روش کسب درآمد آنلاین این است که با خرید هر کالا از سایت‌تان توسط مشتریان، درآمدی کسب کنید. در این روش، مشتریان به سایت شما مراجعه کرده و پس از خرید محصول مورد نظرشان، آن را ترک می‌کنند.

۲. خرید اشتراکی

خرید اشتراکی و ایجاد مدل کسب و کار

این روش از آن جهت که به مشتریان این امکان را می‌دهد که کالاهای مورد نظر خود را به شکل اشتراکی خریداری کنند، منحصر به فرد می‌باشد. این کالاها می‌توانند شامل کالاهای فیزیکی، دیجیتالی و حتی سرویس های خدماتی باشند. جریان درآمدی حاصل از به کارگیری این روش بسیار خوب است.

۳. اخذ کمیسیون

کسب درآمد از طریق اخذ کمیسیون هم یکی از راه‌های متداول در این زمینه است. شما باید با استفاده از روش‌های مختلف، مشتریان را ترغیب کنید تا از طریق لینک‌هایی که شما در اختیارشان می‌گذارید، به صفحات اینترنتی اجناس مورد نظرشان مراجعه کرده و اقدام به خرید نمایند. هرچه ترافیک ورودی به این لینک‌ها بیشتر باشد، میزان درآمد شما هم افزایش خواهد یافت.

۴. حق عضویت

می‌توانید در ازای ثبت نام مشتریان در سایت، به صورت ماهانه یا سالانه از آن‌ها هزینه‌ای بابت حق عضویت دریافت کنید. بدین ترتیب همواره از یک درآمد ثابت سود برده و می‌توانید روی آن حساب کنید. درست است که این روش، برای کالاهای دیجیتالی بسیار عالی است ولی حقیقت این است که از آن می‌توان برای هر نوع جنس و کالایی استفاده کرد.

۵. تبلیغات

یک مدل درآمدی عالی دیگر برای کسب و کارهایی که محصولات یا خدماتی را به صورت رایگان به متشریان خود ارائه می‌دهند (مثل وبلاگ‌ها و رسانه‌های ویدیویی)، تبلیغات است. استفاده از این روش کسب درآمد برای سایت‌هایی که مخاطبان بالایی دارند، بسیار موثر است. تبلیغات مختلفی وجود دارند که می‌توان آن‌ها را بر اساس نحوه جذب مخاطب مخاطب، تقسیم‌بندی کرد. مثلا یک تبلیغ می‌تواند از طریق پست وبلاگ، ویدیو، کتاب الکنترونیکی، ایمیل و … به مخاطبان هدف نشان داده شود.

با مورد توجه قرار دادن این موارد و حتی ابداع روش‌هایی تازه بر اساس ترکیب کردن آن‌ها برای خلق یک جریان درآمدی تازه، می‌توانید کسب و کار نوپای خود را رفته رفته به یک تجارت پر درآمد تبدیل کنید.

نکته پایانی

در این مطلب، به مرور ۶ گام مهم برای ایجاد یک مدل کسب و کار اینترنتی مناسب که می‌تواند به کسب درآمد آنلاین منجر شود، پرداختیم. راه‌های بسیار متنوع و متفاوتی جهت کسب درآمد در دنیای آنلاین وجود دارد که در این میان، برخی از آن‌ها از استقبال بیشتری برخوردار شده‌اند. در این مطلب سعی بر آن بود تا از دیدگاه جدیدی، راجع به این حوزه و پتانسیل‌های آن، بحث شود.