امروزه یکی از مهمترین و جذابترین حوزههای کارآفرینی، استارت آپها یا کسب و کارهای نوپا هستند. اگر شما نیز از علاقهمندان این حوزه پرطرفدارهستید و میخواهید به عنوان یک کارآفرین کم تجربه، یک استارت آپ موفق را راهاندازی کنید، لازم است با انواع استارتاپ آشنا شوید. برای شناخت انواع استارتاپ و ویژگیهای آنها در این مقاله با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: استارتاپ چیست؟
انواع استارتاپ
کسب و کارهای نوپا بسته به ماهیت فکری ایده ها و بنیانگذران آنها به انواع استارتاپ تقسیم میشوند. استیو بلان موسس وب سایت Xconomy، شرکتهای استارت آپ را به شش دسته تقسیم میکند.
۱. استارت آپ سبک زندگی
استارت آپ سبک زندگی (Lifestyle Startup) استارت آپهایی هستند که موسسان آن از سبک زندگی خود برای درآمدزایی استفاده میکنند. برای مثال غواصی که استخر کوچکی را در خانه خود دارد، از این فرصت برای آموزش غواصی به دیگران در استخر خود استفاده میکند و این موقعیت تفریحی را در اختیار مشتریان خود میگذارد.

استارت آپ سبک زندگی (Lifestyle Startup) استارت آپهایی هستند که موسسان آن از سبک زندگی خود برای درآمدزایی استفاده میکنند. برای مثال غواصی که استخر کوچکی را در خانه خود دارد، از این فرصت برای آموزش غواصی به دیگران در استخر خود استفاده میکند و این موقعیت تفریحی را در اختیار مشتریان خود میگذارد.
استارت آپهای سبک زندگی از جمله انواع استارتاپ است که شرایط، ساعت و محل فعالیت آنها، توسط موسس تعیین میشود و امور مربوط به آن تنها توسط یک یا چند کارمند انجام میشود. به همین دلیل این نوع استارت آپ، به خاطر اختیارات خاص موسس در میان عموم محبوب است. رییس این نوع کسب و کار همان موسس است و در جهت توسعه یک سرگرمی یا تفریح شکل میگیرد. معمولا حوزه فعالیت این استارت آپها با دانش و تجربیات گذشته موسس نیز مرتبط است. بسیاری از کارآفرینان خلاق، برای تبلیغ و پیشبرد استارت آپ خود از اینترنت و فضای مجازی کمک میگیرند. این کسب و کار از جمله انواع استارتاپ است که به ندرت به شرکتهایی بزرگ با کارمندان زیاد تبدیل میشوند.
۲. کسب و کار خانوادگی یا کوچک

استارت آپ خانوادگی یا کوچک (Family or Small Businesse) استارت آپّهایی هستند که توسط اعضای یک خانواده راهاندازی میشوند و معمولا در مقیاس کوچک و با درآمد کم به فعالیت خود ادامه میدهند و کمتر توسعه مییابند. تامین مالی استارت آپهای خانوادگی، یکی از چالشهای مهم این نوع کسب و کار است که معمولا در صورت نیاز به سرمایههای کم، توسط خانواده یا فرد موسس تامین مالی میشوند.
۳. استارت آپ مقیاس پذیر
استارت آپ مقیاس پذیر (Scalable Startup)، استارت آپهای نوآورانهای هستند که درصد کمی از استارت آپها را تشکیل میدهند؛ اما درآمد فراوانی را تولید میکنند و به همین دلیل، سرمایهّهای زیادی را نیز به خود جذب مینمایند. بنیانگذاران این نوع از استارت آپها، از همان ابتدا میدانند که ایده آنها جهان را دچار تغییر میکند و برای رسیدن به این هدف،نیاز به سرمایه عظیم، حمایتهای فنآورانهی وسیع و کارکنانی متخصص نیاز دارند. معمولا شهرت و درآمد پیشبینی شده در این استارت آپها، سرمایهگذران زیادی را به خود جذب میکند.
۴. استارت آپ با فروش سریع

یکی از انواع استارتاپ، استارت آپ با فروش سریع (Startup with quick sale) یا شرکتهای هدف (ACQUISITION TARGETS) هستند که ماموریتشان ساخت یک کسب و کار چند میلیارد دلاری نیست، بلکه هدف آنها فروش استارت آپهای کوچک به شرکتهایی بزرگ با قیمتّهای پایین است. از این رو این کسب و کارها با نشانهگیری یک بازار هدف کوچک اما تعریف شده و معین راهاندازی میشوند و یک مدل تجاری موفق را برای کسب درآمد سریع به کار میگیرند.
شرکتهای بزرگ این استارت آپهای کوچک را میخرند تا بدون اینکه به سرمایههای خود آسیب بزنند، ایدههای خود را به طور موقتی از طریق مدلهای تجاری این استارت آپها تست کنند و نهایتا به یک مدل کسب و کار مقیاسپذیر و موفق دست یابند.
۵. استارت آپ شرکتهای بزرگ

استارت آپ شرکتهای بزرگ (Large company startups) مانند Android و Google، استارت آپهایی هستند که توسط شرکتهای بزرگ جهت تولید محصولی جدید برای مشتریان جدید یا مشتریان فعلی ایجاد میشوند. تغییر در سلیقه مشتریان، فنآوریهای جدید، قوانین، رقبای جدید و غیره میتوانند، شرکتهای بزرگ را برای ارائه نوآوریهای تازه تحت فشار قرار دهند و زمینهساز شکلگیری این دسته از استارت آپها شوند.
۶. استارت آپ اجتماعی

کارآفرینی اجتماعی یا استارت آپ اجتماعی (Social startup) یکی از انواع استارتاپ است که در راستای کسب درآمد و سهم بازار ایجاد نمیشود؛ بلکه اهداف اجتماعی را دنبال میکند. این نوع استارت آپها از طریق تولید انبوه، مزایای خود را به بخشهایی از جامعه اختصاص میدهند و برای بهرهمندی افراد محروم و ضعیف جامعه طراحی میشوند. این استارت آپها میتوانند در کنار منفعت اجتماعی خود، درآمد نیز کسب کنند یا برعکس کاملا رایگان و بدون منافع شخصی راهاندازی شوند.