در قسمت قبل این مقاله به شرح نشانههای اعتیاد به تلفن همراه هوشمند و مضررات آن پرداختیم. اما پس از آنکه متوجه این مشکل شدیم، چه راهی پیش رویمان است؟ در ادامه این مطلب از استارتاپت، ۱۲ راهکار برای رهایی از اعتیاد به تلفن همراه آورده شده است.
اعتیاد به تکنولوژی، موضوع جدیدی نیست و سالهاست که انسانها درگیر اعتیاد به آن هستند. در دهه ۱۹۴۰ بحث اعتیاد به تلویزیون مطرح بود. حتی قبل از پیشرفت تکنولوژی، مردم به سرگرمیهای دیگری وابستگی داشتند. مثلا در قرن هجدهم، عده زیادی وابسته به خواندن رمان بودند. بنابراین همیشه مسائلی وجود دارند که ممکن است به آنها وابسته شویم. اگر شما گرفتار اعتیاد به تلفن همراه هوشمند خود هستید؛ با بهکارگیری راهکارهایی که در ادامه شرح داده میشود، از این مشکل رهایی خواهید یافت.

۱. روی استفاده از تلفن همراهتان کنترل داشته باشید
یک بار از پدربزرگم پرسیدم، چطور سیگار را کنار گذاشته است؟ پاسخ او راه حل رهایی از هر نوع اعتیاد است. او به من گفت:
از خودم پرسیدم؛ من روی سیگار کنترل دارم یا سیگار روی من؟ و از آن روز تصمیم گرفتم که کنترل را به دست بگیرم، به همین سادگی.
۲. قبل از برداشتن موبایل از قدرت اراده خود کمک بگیرید

قبل از آنکه بیاختیار موبایل خود را برداشته تا نوتیفیکیشنی که آمده را چک کنید؛ از خود بپرسید که آیا در حال حاضر به تلفن همراهتان نیاز دارید؟ یا این عمل را بهصورت ناخودآگاه انجام میدهید.
۳. اپلیکیشنهای اضافی را پاک کنید
در این قسمت لازم است که با خود صادق باشید. آیا واقعا به همه اپلیکیشنهایی که روی موبایلتان هست احتیاج دارید؟ مقداری وقت بگذارید و هر اپلیکیشن را بررسی کنید. در مورد هر کدام ۲ سوال از خود بپرسید. اول اینکه چقدر از آن اپلیکیشن استفاده میکنید و دوم، آیا داشتن این اپلیکیشن کمکی به بهبود زندگی شما میکند؟ اگر مطمئن نیستید که باید آن را پاک کنید یا نه، اول آن را از روی صفحه اصلی موبایلتان حذف کنید.
۴. نوتیفیکیشنهای غیر ضروری را خاموش کنید
گاهی نوتیفیکیشن از گروهی برایتان میآید که حتی یادتان نمیآید که چرا در آن عضو شدید. مطمئنا همه نوتیفیکیشنهایی که روی گوشی تلفن همراهتان ظاهر میشوند، ارزش تلف کردن وقتتان را ندارند. وارد اپلیکیشنهای مختلف شده و از بخش تنظیمات، نوتیفیکیشنهای غیرضروری را خاموش کنید.
۵. به اطراف خود توجه کنید

پیام دادن هنگام رانندگی، از این جهت غیر قانونی است که حواس شما را پرت میکند. زمانی که در خیابان قدم میزنید، شاید چشم دوختن به موبایل، صدمات کمتری در پی داشته باشد؛ اما باز هم شما را از فضای اطرافتان دور میکند. بهتر است هنگامی که در خیابان هستید و قدم میزنید، حواستان را به اطراف متمرکز کنید تا فرصتهای پیش رویتان را از دست ندهید.
۶. فهرستی از علاقهمندیهایتان که ارتباطی با موبایل ندارند، بنویسید
گوشی تلفن همراه، وسیله مناسبی برای سرگرمی نیست. صفحه کوچک چند اینچی با پخش صدای معمولی، آنقدرها هم جذاب نیست. شبکههای اجتماعی هم نمیتوانند همه آنچه از یک سرگرمی تمام عیار میخواهید، مهیا کنند. بنابراین وقت خود را با موبایل هدر ندهید. به سراغ تفریحات مفید مثل نواختن ساز، نوشتن در کافی شاپ و قدم زدن در پارک بروید.
۷. ترس از جدا ماندن (FOMO) را کنار بگذارید
بسیاری با گشتن در صفحات شبکههای اجتماعی، به صورت ناخودآگاه خود را با دیگران مقایسه میکنند. این عمل باعث ایجاد استرس و ترس از جدا ماندن میشود. چنین افکاری در زندگی ما، نتیجه منفی دارند و باید آنها را از خود دور کنیم. برای غلبه بر این مشکل کافی است، تمرین شکرگذاری از داشتههای خود را آغاز کنیم و به مرور، این استرس و ترس از شما دور خواهد شد.
۸. موبایل خود را سر میز غذا نبرید
تلفن همراه، مهمانی ناخوانده سر میز غذا است. غذا خودرن به همراه اعضای خانواده میتواند یکی از لذتبخشترین فعالیتهای جمعی باشد؛ با این حال اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، این لذت را از شما و خانواده خواهد گرفت. بهتر است سر میزه غذا با اعضای خانواده صحبت کنید و از میل کردن وعده غذایی لذت ببرید. اما زمانی که تلفن همراه در دستتان باشد، در این همنشینی دستهجمعی شرکت ندارید.
۹. تلفن همراهتان را به رختخواب نبرید

اگر مانند سایر افراد معمولی، در نیمه شب تماسهای ضروری با تلفن همراه شما گرفته نمیشود؛ لازم نیست آن را هنگام خواب، کنارتان قرار دهید. حیف است که خواب راحت و ساعاتی که بدنتان به آرامش احتیاج دارد، با پیامکهای غیر ضروری شبانه مختل شود.
۱۰. زمانی برای خواب خود مشخص کنید
در گوشی تلفن همراه خود، زمانی را برای خوابیدن مشخص کنید. بعد از فرارسیدن آن زمان، دیگر گوشی تلفن همراهتان را کنار بگذارید. کمی به مطالعه و انجام کارهای شخصی بپردازید و سپس به رختخواب بروید.
۱۱. به مدتهای کوتاه موبایل را از خود دور کنید
یکی از قدمها در راه رهایی از اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، این است که سعی کنید کمکم بدون آن سر کنید. به دوستان خود بگویید که قصد دارید، ساعاتی در روز تلفن همراهتان را کنار بگذارید؛ به این ترتیب آنها هم منتظر پاسخگویی سریع شما نخواهند بود. مثلا کل بعداز ظهر تلفن خود را خاموش کرده و در کشوی میز قرار دهید. این کار را حتی میتوانید از مدت زمانهای کوتاه آغاز کنید. با انجام این تمرین، رفتهرفته میآموزید که بدون تلفن همراه هم میتوان زندگی کرد.
۱۲. به مدتهای طولانی تلفن همراه را از خود دور کنید
سال گذشته تلفن همراه هوشمند یکی از دوستانم، به زمین افتاد و شکست. او به جای آنکه بلافاصله صدها دلار هزینه برای خرید گوشی کند، تصمیم گرفت مدتی بدون موبایل زندگی کند. او هنوز هم در مورد آرامش و احساس نزدیکی که در آن زمان داشت، صحبت میکند.
برای تمرین میتوانید موبایلتان را یک روز یا یک هفته، از خود جدا کنید. باور کنید که اختلالی در زندگیتان ایجاد نمیشود.
زندگی میتواند مملو از چالشهایی باشد که برای فرار از آنها، به گوشی تلفن همراه خود رو بیاوریم؛ یا یک ماجراجویی هیجانانگیز باشد که با حضوری فعال، با آن روبرو شویم. زمان انتخاب فرا رسیده و باید تصمیم بگیرید، میخواهید به کدام شکل زندگیتان را ادامه دهید.