رایج‌ترین پاسخی که برای سوال «استارت آپ چیست» به ذهن می رسد، تعریف اریک ریز (Eric Ries)، خالق رویکرد استارتاپ ناب است:

استارتاپ یک موسسه انسانی است که برای ایجاد محصول یا خدمتی جدید در شرایط عدم قطعیت طراحی شده است.

اما واقعا به زبان ساده استارتاپ چیست؟ معمولا استارت آپ، یک شرکت نوپا و کارآفرین است که در مراحل اولیه توسعه قرار دارد. فعالیت این‌گونه شرکت‌ها معمولا با ۱ تا ۳ بنیان‌گذار آغاز می‌شود که با ایجاد یک محصول، خدمت یا پلتفرم جدید، روی تامین تقاضای بازار تمرکز می‌کند. گرچه ۶۶٪ استارتاپ‌ها از طریق سرمایه‌گذار یا گرفتن وام، تامین مالی می‌شوند، اما معمولا در طول مراحل اولیه، تامین مالی استارت آپ‌ توسط اعضای تیم موسس انجام می‌گیرد.

مهمترین ویژگی‌های یک استارتاپ چیست؟

مهم‌ترین ویژگی‌هایی که یک استارت آپ را از سایر کسب و کارها متمایز می‌سازد، به شرح زیر هستند:

رشد و توسعه

تفاوت استارت آپ‌ها با کسب و کارهای کوچک در این است که هر چند استارت آپ‌ها در مقیاس کوچک تاسیس می‌شوند اما برای رشد و بزرگ شدن با استفاده از تکنولوژی، تلاش می‌کنند و توسعه، از مهم‌ترین ویژگی‌های آن‌ها است.

حل مشکلات

استارتاپ‌ها در راستای حل یک مشکل به وجود می‌آیند. یوشیم ویجناند (Jochem Wijnands)، بنیان‌گذار TRVL.com در این باره می‌گوید:

استارت آپ، ورژن مدرن یک اختراع است که یک مشکل را تجربه می‌کند و سپس با ابتکارعمل به حل آن می‌پردازد. معمولا استارت آپ‌های موفق می‌خواهند یک مشکل را حل کنند و جهان را به جای بهتری تبدیل نمایند.

فراتر از یک شغل ساده

معمولا استارت آپ‌ها برای انجام کاری سازمان یافته‌اند که تاکنون هرگز انجام نشده است و می‌تواند جهان را تغییر دهد. کار در کسب و کارهای سنتی، شاید تنها یک شغل بدون چالش و کسل‌کننده باشد، اما کار در استارت آپ‌ها بسیار فراتر از یک شغل معمولی است. ساچا نیتستسکا (Sacha Nitsetska) موسس و مدیر عامل Mentorforward در این‌باره می‌گوید:

مشاغل موجود در استارت آپ‌ها آن‌قدر جذاب هستند‌ که نمی‌توان آن‌ها را ترک کرد و زندگی بدون آن‌ها ممکن نیست.

تمرکز مداوم بر آزمایش،‌ بازنگری و یادگیری

یکی از نشانه‌های استارت آپ، تمایل آن به فراتر بردن مرزهای دانش از طریق آزمایش‌های مداوم است. این شرکت‌های نوپا در هر مقیاسی از درآمد یا نیروی انسانی که باشند باز روی تکرار آزمایش‌ها،‌ ارزیابی و یادگیری دائمی تاکید دارند. شیائو وانگ (Xiao Wang)، بنیان‌گذار و مدیر عامل شرکت Boundless معتقد است که:

این سوالات و آزمایش‌ها برای استارت آپ‌ها ضروری هستند و اگر شرکتی ادعا می‌کند که یک استارت آپ است، باید بخش جدانشدنی کسب‌وکار آن‌ها، انجام آزمایش‌ها باشد. استارت آپ شرکتی است که در مورد مدل کسب و کار خود، سوالات بیشتری را مطرح و برای یافتن پاسخ‌های بهتر تلاش می‌کند.

پیوند دادن محصول به مشتریان

استارت آپ‌ها در تلاشند تا محصول خود را به دست مشتریان خاصش برسانند، ‌از این رو درباره بازار و مشتریان محصول تحقیق می‌کنند تا نیازها و خواسته‌های مشتریان خود را تامین کنند. جوشوا فینبرگ (Joshua Feinberg) موسس و مدیرعامل SP Home Run Inc می‌گوید:


استارت آپ شرکتی است که محصول یا خدمت را متناسب با بازار آن تولید می‌کند و در این راستا مشتریان خود را شناسایی می‌نماید و بر اساس کیفیت و قیمت مورد درخواست آن‌ها، محصول یا خدمتی ایده‌آل را فراهم می‌آورد.

بنیان‌گذاران استارت آپ‌ها زمان زیادی را صرف ردیابی و بهبود معیارهای اصلی، مانند متوسط عمر ارزش مشتری (LTV)، هزینه خرید مشتری (COCA) و متوسط مدت زمان فروش می‌کنند.

پر کردن شکاف بازار

نایت مسترسون (Nate Masterson)، مدیر بازاریابی Maple Holistics، معتقد است که یک استارت آپ با هدف پر کردن شکاف بازار، کار خود را آغاز می‌کند. او می‌گوید:

از لحاظ فنی، استارت آپ به عنوان یک شرکت یا کسب‌وکار نوپا شکل می‌گیرد و با هدف تامین نیازها یا شکاف موجود در بازار مربوطه، سریع رشد می‌کند.

تغییر عقاید سنتی

در حالی که بسیاری از افراد، استارت آپ‌ها را با موسسان جوان آن مرتبط می‌دانند؛ اما در واقعیت موسسان جوان عنصری ضروری برای تعریف استارت آپ نیستند. مارک وینکور (Mark Winokur)، موسس و مدیر عامل Workforce First Aid and Safety می‌گوید:

ویژگی شگفت‌انگیز اصطلاح استارت آپ این است که واقعا مرزهای مشخصی ندارد. به عنوان مثال، من یک کارآفرین ۷۰ ساله هستم که استارت آپ را در یک صنعت بسیار سنتی پیاده کرده‌ام. می‌بینید به راحتی تصورات عموم درباره استارت آپ چطور با وجود من به چالش کشیده می‌شود؟ پس بنیان‌گذاران در تمام سنین و در همه زمینه‌ها می‌توانند کار خود را آغاز کنند. من اعتقاد دارم که ماموریت و هدف مشترک بسیاری از استارت آپ‌ها، از بین بردن، تغییر یا ارتقاء اندیشه‌های سنتی در هر صنعتی است.

آغاز کار از صفر

شاید نقش سرمایه‌های مالی در آغاز موفقیت‌آمیز یک کسب‌وکار غیرقابل انکار باشد، ‌اما در استارت آپ‌ها، ایده‌ حرف اول را  می‌زند. اکثر استارتاپ‌های موفق، با بودجه‌های ناچیز و ایده‌های ناب کار خود را آغاز کرده‌اند.

یک شرکت با چند کارمند

استیسی کاپریو (Stacy Caprio)، بنیان‌گذار Accelerated Growth Marketing، معتقد است که تعریف یک استارت آپ به اعداد وابسته است. او می‌گوید:

استارت آپ، یک شرکت با کمتر از ۱۰۰ کارمند، بوروکراسی‌های کم، بدون فرهنگ کاری قوی و روابط محکم است که هنوز در معرض فروش عمومی قرار ندارد.

کار برای یک هدف ابتکاری مشترک

‌الکساندرا ایسنگر (Alexandra Isenegger)، بنیان‌گذار و مدیر عامل شرکت Linkilaw، می‌گوید:

تعریف استارت آپ را می توان در اهداف افرادی که برای آن کار می‌کنند، یافت. استارتاپ، سازمانی است که در آن افراد برای رسیدن به یک هدف مشترک، کار می‌کنند و این هدف معمولا بسیار ماهرانه است.

تفاوت کسب و کارهای سنتی با استارتاپ چیست؟

‌استارت‌‌‌آپ‌ها یک کسب‌وکار نوپا و جدید هستند که تصور و تعریف عموم را درباره کسب‌وکار تغییر داده‌اند. اما آن‌چه ذهن بسیاری از علاقه‌مندان به حوزه استارتاپ را مشغول کرده،‌ این موضوع است که دقیقا تمایز کسب‌وکار سنتی و استارت آپ چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که استارتاپ‌ها در مقایسه با کسب‌وکارهای سنتی، ۵ وجه تمایز عمده را به نمایش می‌گذارند.

۱. قدرت رشد و توسعه در شرایط عدم قطعیت

قدرت رشد و توسعه در شرایط عدم قطعیت در استارتاپ چیست

استارتاپ‌ها در ابتدای راه خود با سوالات متعدد و آزمایش‌های مداوم، روی رشد و توسعه تمرکز می‌کنند و به دلیل نداشتن سرمایه‌های مالی کافی در ابتدا درآمدزا نیستند و پس از طی کردن زمان قابل توجهی به سودآوری دست می‌یابند. در حالی که کسب‌وکارهای سنتی به دلیل داشتن تجربه و سرمایه کافی از همان ابتدا درآمدزا هستند و کمتر به رشد و توسعه خود فکر می‌کنند.

۲. انعطاف پذیری و یادگیری

انعطاف پذیری و یادگیری در استارتاپ چیست

استارت آپ‌ها لحظه‌ای از یادگیری و پژوهش دست نمی‌کشند. به همین دلیل در مقابله با چالش‌های رقابتی، منعطف‌تر عمل می‌کنند. در حالی که کسب‌وکارهای سنتی کمتر برای یادگیری برنامه‌ریزی می‌کنند و در رویارویی با چالش‌هایی مانند تغییر سلیقه مشتریان،‌ افزایش سهم بازار رقبا و غیره، دچار فروپاشی می‌شوند و شکست می‌خورند.

۳. نوآوری و فناوری

نوآوری و فناوری در استارت آپ چیست

ماموریت استارت آپ‌ها، ‌ارائه محصولات و خدماتی نوآورانه است که با جدیدترین تکنولوژی‌ها ساخته شده‌اند. این در حالی است که کسب‌وکارهای سنتی با روش‌ها و دستگاه‌های سنتی کار می‌کنند و برای پذیرش تکنولوژی‌های جدید دچار بحران می‌شوند.

۴. مقیاس‌پذیری

مقیاس‌پذیری در استارتاپ چیست

استارت آپ‌ها کسب‌وکارهایی مقیاس پذیر هستند،‌ به عبارت دیگر این کسب‌وکارها در مقیاس کوچک و در حد صفر فعالیت خود را آغاز می‌کنند و به سرعت رشد می‌یابند و به مرور بزرگ و پر درآمد می‌شوند. اما کسب‌وکارهای سنتی یا در مقیاس کوچک به وجود می‌آیند و تا پایان کوچک می‌مانند یا بزرگ تاسیس می‌شوند و رشد جدیدی نمی‌یابند. مقیاس‌پذیری، چالش بزرگی است که تنها استارت آپ‌ها، آن را با موفقیت تجربه می‌کنند و معمولا سایر کسب‌وکارها در مواجه با آن شکست می‌خورند.

۵. ساختار شکنی

ساختار شکنی در استارتاپ چیست

استارت آپ‌ها با ارائه محصولاتی کاملا جدید یا تکنولوژی‌های بی‌نظیر، ساختار رقابت در بازار را تغییر می‌دهند و یادگیری مداوم آن‌ها باعث می‌شود که همواره برای رقابت با هم‌ترازان خود ارمغان جدیدی را برای ارائه داشته باشند. این در حالی است که کسب و کارهای سنتی بر تولید انبوه تاکید می‌کنند و از سفارشی‌سازی و تولید محصولات جدید بیم دارند.

دلایل علاقه به راه‌اندازی استارتاپ چیست؟

به نظر شما، دلیل افزایش روز‌افزون شرکت‌های استارتاپ چیست؟ بدون شک استارت آپ در اقدامی کارآفرینانه شکل می‌گیرد و یک کارآفرین کسی است که برای غیرممکن‌ها تلاش می‌کند. به همین دلیل اگر روحیه کارآفرینی دارید یا یک کارآفرین واقعی هستید، دشواری راه‌اندازی یک استارتاپ برای شما بی‌معنی است.

بهترین زمان برای شروع استارتاپ همین حالا است، زیرا:

  • در استارتاپ‌ها، برای زندگی خود زمان کافی دارید.
  • در استارتاپ‌ها این توانایی را دارید که از هیچ، همه چیز بسازید.
  • در این‌گونه شرکت‌ها دنیایی از دانش و یادگیری وجود دارد.
  • امروزه رایانش ابری (Cloud Computing) و نرم‌افزارهای تحت وب ارزان، برای شروع یک استارت آپ کم هزینه در دسترس شما هستند.
  • در آغاز کار،‌ مکان و موقعیت استارت آپ مهم نیست.
  • شما با ارائه یک محصول عالی می‌توانید در عرض یک شب توجه رسانه‌های اصلی و نخبگان فن‌آوری را به خود جلب کنید.
  • از طریق استارت آپ‌ به کانال‌های بیشتری برای جذب مشتری دسترسی می‌یابید.
  • با طراحی استارت آپ‌های فروش سریع، می‌توانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن به درآمدزایی برسید.
  • اگر برای گسترش استارت آپ خود به سرمایه نیاز داشته باشید،‌ به راحتی می‌توانید از سرمایه‌گذران مشتاق در این زمینه کمک بگیرید.
  • استارت آپ‌ها فرصتی برای ارتباط و دوستی بلند مدت با کارآفرینان موفق هستند.
  • امروزه برای رشد استارت آپ‌ها، تکنولوژی‌های جدید و بسترهای نرم افزاری زیادی وجود دارد.
  • اگر راه درست را در استارت آپ بیابید،‌ ریسک کمی را نیز تجربه می‌کنید.
  • کسب و کارهای سنتی در دراز مدت امنیت ندارند، اما استارت آپ‌ها با خلاقیت و نوآوری دائمی خود، امنیت پایداری را تجربه می‌کنند.